Kaip išsaugoti krapus žiemai? Dalinamės patarimais ir receptais!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2024-06-11
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
Kaip išsaugoti krapus žiemai? Dalinamės patarimais ir receptais!
Shutterstock

Krapai - viena mėgstamiausių ir populiariausių prieskoninių žolelių Lietuvoje. Jie puikiai auga tiek lauko darže, tiek ir vazonėlyje balkone ar ant palangės. Krapais galima gardinti pačius įvairiausius patiekalus, tad jų tikrai vertėtų prisikaupti žiemai. Kaip tai padaryti? Dalinamės naudingais patarimais ir nesudėtingais receptais, kuriais dalinasi autoriai LaMaistas.lt ir SkoniuBlogas.lt puslapiuose!

 

Krapų ruošimas žiemai


Ruošiant krapų atsargas žiemai labai svarbu pasirinkti tinkamas žoleles - idealiai tiks dar nežydintys, nedideli, tačiau tankūs krūmeliai, kurių kotai ir šakelės dar nėra stipriai sumedėjusios. Svarbu, kad augalai būtų kuo šviežesni, neapvytę, neapdžiūvę, nesutrinti.



Krapų krūmelius nuplaukite po tekančiu, drungnu vandeniu, lengvai nupurtykite, o tuomet vienu sluoksniu išdėliokite ant virtuvinių arba popierinių rankšluosčių ir palikite visiškai nudžiūti. Krapus džiovinkite apie 30 min., tuomet apverskite ir palikite džiūti dar apie 30 min. Šį džiovinimo etapą galima patrumpinti, jeigu turite sukamą daržovių džiovyklę (būna pirkti daugumoje prekybos centru) - į ją sudėkite nuplautus krapus ir gerai išsukite. Išsuktus krapus irgi padėkite ant rankšluostėlių bei leiskite galutinai nudžiūti.

Nuo apdžiūvusių krūmelių nuskabykite šakeles (kotelių neišmeskite - juos galėsite panaudoti verdant sultinį ar troškinį, raugiant ar marinuojant agurkus). Paruoštas krapų šakeles galima sūdyti, džiovinti, sutrinti į padažą ar užšaldyti.


Sūdyti krapai (bei variantas be druskos)
 

 @Shutterstock


Norėdami pasiruošti sūdytų krapų žiemai, pirmiausia švarias, visiškai sausas krapų šakeles smulkiai supjaustykite. Į švarų, sausą stiklainį ar kitą indelį dėkite sluoksnį krapų, juos gerai suspauskite. Užberkite sluoksnelį druskos ir vėl drėkite sluoksnį krapų. Šitaip susluoksniuokite iki pat indo viršaus ir indą uždarykite sandariu dangteliu. Sūdytus krapus laikykite šaldytuve iki metų. Žinoma, gardinant patiekalus sūdytais krapais reikėtų į tai atsižvelgti ir gaminant naudoti mažiau druskos.

Beje, krapus žiemai galite panašiai pasiruošti ir be druskos. Juos smulkiai supjaustykite ir dėkite į sandarų indelį (pavyzdžiui, užsukamą stiklainį ar plastikinį induką su sandariu dangteliu), tik jau perdaug nespausdami, nes tokius krapus reikės laikyti ne šaldytuve, o šaldiklyje. Laikomi šaldiklyje, jeigu bus perdaug suspausti, jie gali sušokti į ledą, o jeigu dėsite laisviau, to nenutiks. Prireikus krapų, tiesiog atsuksite stiklainiuką arba atidarykite indelį, pasiimkite reikiamą krapų kiekį ir indą vėl sandariai uždarę gražinkite į šaldymo kamerą.


Džiovinti krapai
 

  @Shutterstock


Džiovinimui geriausiai pasirinkti šiltą, sausą, lengvai vėjuotą dieną. Džiovinti galite tiek balkone ar kambaryje (palikite atidarytą langą ar net sudarykite nedidelį skersvėjį), tiek ir lauke, daliniame pavėsyje.
Krapų šakeles išdėliokite ant švaraus, natūralaus audinio arba popierinių rankšluosčių. Jų sluoksnis neturi būti storesnis nei 1-2 cm. Jeigu šviečia kaitri saulė, pridenkite popieriniais rankšluosčiais, nespauskite ir neslėkite.

Krapai, priklausomai nuo oro, visiškai išdžius per 1-2 dienas. Jie turėtų išlikti žalios spalvos, kvapnūs. Jeigu žolelės parudavo, tai, tikėtina, jos džiūvo tiesioginiuose saulės spinduliuose, nepridengtos arba buvo labai karšta. Jeigu krapai neišdžiūna, ima sklisti nemalonus kvapas, tai per šalta arba per didelė oro drėgmė - šias žoleles, deja, teks išmesti.
Džiovintus krapus galite susmulkinti tiesiog pirštais ar greitai „prasukti“ maisto smulkintuve. Smulkintus krapus suberkite į užsukamą indelį ar stiklainiuką. Juos galėsite naudoti 1-1,5 metų. Tiesa, ilgainiui jų kvapas ir skoninės savybės slops.
 

Su traškiomis bulvytėmis, ar lašiša, ar tiesiog užteptas ant juodos duonos - visoks jis labai gardus. Jeigu norite šį pesto paruošti be pieno produktų, vietoje sūrio dėkite 1 - 2 šaukštus šviežiai išspaustų citrinų sulčių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, Be Dietų

Puiki ir visada pasiteisinanti idėja, kaip vasaros gėrybių skonį išsaugoti žiemai. Šis receptas puikiai tinka ir prieskoninių žalumynų mišiniams, kaip kad Jurgitos aprašytame recepte, tiek vienos rūšies žolelės šaldymui, pvz. galite pasidaryti krapų, petražolių, kalendrų ar kitų gardumynų ledukų. Jeigu norisi įvairovės, galite žolelių skonį paįvairinti įtarkuodami įspausdami česnako ar įtarkuodami citrinos žievelės.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Jurgitos receptai

Vos kelių ingredientų padažas, kuris labai patiks mėgstantiems krapus ir pesto! Jei šio padažo paruošite žiemai, atsukus stiklainiuką kaip mat užuosite vasaros gaivą ir galėsite pasimėgauti jos skoniu! Padažą galite ruošti pagal savo pomėgsiu - jei mėgstate skystesnį, pilkite daugiau aliejaus, jei tirštesnį - mažiau, taip pat reguliuokite ir jo aštrumą. Skanaus!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai patogu atsidarius šaldymo kameros dureles pasigriebti indelį su smulkintais krapais, o juos užbarsčius, vėl jį pasidėti iki kito karto. Nei plauti, nei pjaustyti, o kvapas ir skonis- toks pats, kaip šviežių krapų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dalia, Gera virtuvė

Kai norisi išsaugoti krapus ilgesniam laikui, įvairiausi žalumynų pesto - vienas būdų tai padaryti. Šį kart Aušra išbandė užtepėlę su anakardžių riešutais. Anakardžiai ir krapai sukuria švelnios tekstūros gardų  ir gaivų kreminį užtepą, kurio paragavus, norisi spėlioti, iš ko gi čia pagaminta. Labai gardus ir netikėtas derinys!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Aušra

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Erika
2021-06-14 20:07
Visi išvardinti variantai išbandyti.
Vienintelis man tinka - šaldyti smulkiai supjaustyti krapai. Kai gali išsiimti trumpam indelį, pagrandyti ant patiekalo ir vu alia.
Idealu būtų, juos palikti nusausėti ir tik tada pjaustyti ir dėti į indą šaldymui. Bet rudenį nėra kada. Šaldymui dedu tik rudeninius krapus. ATSAKYTI
Dalia
2023-06-14 10:55
Teisingai. Pats paprasčiaučias būdas. Nuplaut, paskeist ant popierinio rankšluosčio, pavartyt, leist išdžiūt. Supjaustyt ir sudėt į dėžutes. Paprasta, kaip du kart du... ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
joninių skanėstai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital