Blynais aplink pasaulį - 12 puikių blynų receptų iš įvairių pasaulio šalių

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-02-26
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Blynais aplink pasaulį - 12 puikių blynų receptų iš įvairių pasaulio šalių
@ Shutterstock

Blynai nuo senų senovės ne tik mėgstami ir valgomi visame pasaulyje, bet ir daugelyje kraštų turi sakralinę reikšmę. Daugelyje kraštų blynai kepami kviečiant pavasarį - apvalus, auksaspalvis blynas primena pasiilgtą saulę... Siūlome pasinerti į skonių kelionę, susipažinti su blynų istorija ir paragauti blynų, blynelių, lietinių ir sklindžių iš įvairių šalių.

Blynai - saulės ir amžinybės simbolis

Lietuviams blynai ypatingą reikšmę turi dar nuo pagonybės laikų - manoma, kad tai vienas seniausių ir svarbiausių ritualinių valgių. Apvalūs blynai simbolizuoja amžinybę, pastovumą, saugumą, todėl jie žmogų lydėjo nuo pat gimimo iki mirties. Blynus nešdavo naujagimio susilaukusiai gimdyvei, juos valgydavo ir per laidotuves. Blynai taip pat yra saulės simbolis, todėl juos būtinai kepame per Užgavėnes, vydami šalin žiemą ir kviesdami saulėtą pavasarį.

Sakoma, per Užgavėnes reikia prisivalgyti tiek, kad pilvas būtų kietesnis už kaktą, tad šeimininkės priruošdavo gausybę sočių valgių. Per Užgavėnes buvo valgoma daug mėsos patiekalų, troškinami šiupiniai, verdamos riebios sriubos ir stingdoma šaltiena, skrudinamos spurgos ir, žinoma, kepami blynai.

Tikima, kad per Užgavėnes reikia persirengti, kad žiema ir visos negandos greičiau pabėgtų, apsilaistyti vandeniu, atnešančiu sėkmę ir stiprią sveikatą, važinėtis rogėmis (ir kuo dažniau iš jų išvirsti!), kad žemelė greičiau pabustų ir net 12 kartų sėsti prie stalo, kad visus metus būtumėte sotūs ir turtingi!



Senoviški blynai su raugu

Per Užgavėnes ir kitų švenčių metu ne tik blynų valgymas, bet ir jų kepimas buvo ypatingas ritualas. Blynams tešlą maišydavo tik namų šeimininkės, toliau nuo pašalinių akių, ypatingą dvasinę prasmę turinčiose vietose, pavyzdžiui, prie upės, šaltinio ar šulinio. Senoviški blynai tikrai nepriminė šiandien valgomų. Jiems buvo naudojami tamsūs, rupūs, viso grūdo miltai (baltutėlius, aukščiausios rūšies galėjo įpirkti tik turtingiausieji), o tiršta tešla buvo surauginama. Tokie blynai pavykdavo tamsios spalvos, kietoki. Siūlome senoviškas tradicijas pritaikyti šiuolaikiškam skoniui ir išsikepti blynų su raugu, tačiau rekomenduojame naudoti aukščiausios rūšies kvietinius miltus, kad blynukai pavyktų minkštesni ir puresni.

blynai su raugu

Blynai su raugu - vienas svarbiausių Užgavėnių valgių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

40 blynų Jums reikės:
500 g duonos raugo (gali būti tiek ruginis, tiek kvietinis), jo receptą rasite čia;
500 ml vandens;
500-600 g kvietinių miltų;
3 didelių kiaušinių;
3-4 šaukštų aliejaus;
4 šaukštų cukraus (galima daugiau ar mažiau, pagal skonį);
žiupsnelio druskos;
kepimui aliejaus.

Patarimas: jeigu norite dar puresnių blynų, galite papildomai įberti šaukštelį sodos. Su soda iškepti blynai ne tik bus puresni, bet ir mažiau rūgštūs, nes soda subalansuoja raugui būdingą rūgštelę.

Gaminimas:

  1. Kambario temperatūros raugą sumaišykite su kiaušiniais, cukrumi, druska, soda (jeigu naudojate), vandeniu.
  2. Miltus įsijokite į tešlą. Tešla turi būti tiršta, ji nuo šaukšto turi ne tekėti, o tįsti.
  3. Į paruoštą tešlą įmaišykite aliejų, permaišykite.
  4. Tešlą palikite kambario temperatūroje apie valandą pabręsti.
  5. Į aliejumi pateptą keptuvę dėkite po 1-2 šaukštus tešlos. Kepkite ant vidutinės ugnies, uždengę dangčiu. Kiekvieną pusę apkepkite po 2-3 min.
  6. Blynus patiekite su grietine, uogiene, medumi ar kitais mėgstamais priedais.


Purūs mieliniai sklindžiai

Jeigu neturite laiko arba nenorite rauginti blynų tešlos, panašų rezultatą išgausite iškepę mielinių sklindžių. Purūs mielinės tešlos sklindžiai labai mėgstami visoje Rytų ir Vidurio Europoje. Saldesnius, su daugiau cukraus užmaišytus sklindžius tiekite su uogiene, džemu, kondensuotu pienu, medumi. Sklindžių su mažiau cukraus siūlome išsikepti ypatingiems pusryčiams ir patiekti juos taip, kaip mėgsta rusai - su grietine ir ikrais (beje, grietinė ir ikrai puikiai tiks ir prie kitokių nesaldžių blynų).

Mieliniai sklindžiai

Purūs mieliniai sklindžiai primena vaikystę kaime... Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

40 mažų sklindžių Jums reikės:
500-600 g miltų;
20 g šviežių mielių (arba 2 šaukštelių sausų);
500 ml šilto (bet ne karšto!) pieno;
2 didelių kiaušinių;
2 šaukštų aliejaus;
2 šaukštų cukraus;
žiupsnelio druskos;
aliejaus kepimui.

Patarimas: šių sklindžių tešlą galite pagerinti vaniliniu cukrumi, galite į tešlą įmaišyti razinų.

Gaminimas:

  1. Šiltame piene ištirpinkite mieles, suberkite cukrų, apie stiklinę miltų, išmaišykite ir palikite 30 min., kad mielės atgytų.
  2. Kambario temperatūros kiaušinius lengvai išplakite, plakinį supilkite į tešlos ruošinį.
  3. Įsijokite likusius miltus, supilkite aliejų, druską, išmaišykite. Tešla turi būti tiršta, tąsi.
  4. Jeigu norite, įmaišykite vanilinį cukrų, razinas.
  5. Palikite pakilti šiltoje vietoje 30 min.-1 val. iki kol tešlos padvigubės.
  6. Į aliejumi pateptą keptuvę dėkite po 1-2 šaukštus tešlos. Kepkite ant vidutinės ugnies, uždengę dangčiu. Kiekvieną pusę apkepkite po 2-3 min.
  7. Sklindžius patiekite su grietine, uogiene, medumi ar kitais mėgstamais priedais.


Prancūziški lietiniai crêpe

Besilankydami Prancūzijoje nepraleiskite progos suvalgyti plonyčių lietinių crêpe, kurie kepami tiek prabangiuose restoranuose, tiek ir gatvės prekeivių kioskeliuose. Prancūziški lietiniai patiekiami arba susukami su įvairiais, saldžiais arba pikantiškais įdarais: šokoladu, uogiene, džemu, plikytu kremu, vaisiais, plakta grietine arba sūriu, kumpiu, grybais, daržovėmis. Prabangesniuose restoranuose vertėtų užsisakyti crêpes suzette - lietinių su padažu iš cukraus, sviesto, mandarinų arba apelsinų sulčių ir jų žievelių, kelių rūšių likerių. Tiekimo metu patiekalas uždegamas, kad nugaruotų alkoholis ir karamelinis padažo skonis atsiskleistų dar labiau, be to, tai puikus reginys! Prancūzijoje lietiniai yra tradicinis Grabnyčių valgis, siejamas su artėjančiu pavasariu ir saule. Prancūzai tiki, kad šventinę dieną kepamus blynus reikia apversti mestelint kuo aukščiau, o kitoje saujoje spaudžiant pinigėlį. Jeigu viską atliksite teisingai, metai bus sotūs ir turtingi.

Prancūziški lietiniai

Prancūziški lietiniai yra labai ploni ir traškesni už Lietuvoje įprastus. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

20 lietinių Jums reikės:
300 g miltų;
4 kiaušinių;
350 ml pieno;
3 šaukštų lydyto sviesto arba aliejaus;
2 šaukštų cukraus (galima daugiau ar mažiau, pagal skonį);
žiupsnelio druskos;
kepimui aliejaus.

  1. Gaminimas:
  2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, druska, sviestu ar aliejumi, šlakeliu pieno.
  3. Įsijokite miltus ir užmaišykite labai tirštą tešlą. Tuomet ją paskystinkite pienu. Tai padės išvengti gumuliukų.
  4. Tešlą gerai išplakite šluotele ir 30 min. palikite subręsti šaldytuve.
  5. Į įkaitintą, vos vos aliejumi pateptą keptuvę pilkite apie 50-60 ml tešlos ir iš abiejų pusių apkepkite plonus lietinius.
  6. Lietinius susukite su pasirinktu įdaru arba patiekite su įvairiais pagardais.


Amerikietiški purūs blynai

JAV ir Kanadoje mėgstami purūs blynai, kuriuos išpučia į tešlą įmaišomi kepimo milteliai arba soda. Šie blynai sudedami į bokštelį ir patiekiami su ant viršaus uždėtu sviesto gabaliuku bei apliejami klevų sirupu. Prie tokių, lengvai salstelėjusių blynų dažnai siūloma skrudinta šoninė bei kepti kiaušiniai. Žinoma, jeigu kepama saldesnė blynų versija su uogomis ar šokolado gabaliukais, jie patiekiami su plakta grietinėle, šviežiais vaisiais ar uogomis, džemu, saldžiais padažais.

Amerikietiški blynai

Amerikietiški blyneliai yra sausoki, truputį primena biskvitą, todėl gabaliukas sviesto ir šlakelis klevų sirupo tikrai nepamaišys. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

10 purių blynų Jums reikės:
150 g miltų;
2 šaukštelių kepimo miltelių;
1 didelio kiaušinio;
250 ml pieno;
2 šaukštų lydyto sviesto arba aliejaus;
2 šaukštų cukraus;
žiupsnelio druskos;
kepimui aliejaus.

Patarimas: į blynų tešlą galite įmaišyti uogų (ypač tinka mėlynės ar šilauogės), šokolado gabaliukų.

Gaminimas:

  1. Sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską.
  2. Kitame inde išplakite pieną, kiaušinį, sviestą ar aliejų.
  3. Į plakinį įsijokite miltų mišinį, išmaišykite.
  4. Į sviestų aliejumi pateptą keptuvę pilkite 2-3 šaukštus tešlos ir ant vidutinės ugnies iškepkite blynus. Kiekvieną pusę kepkite po 2-3 min.
  5. Patiekite su sviestu, klevų sirupu ar kitais priedais.


Austriški imperatoriškieji blyneliai kaiserschmarrn arba kaizerio makalynė

Austrijoje, o taip pat ir kitose Habsburgų monarchijai priklausiusiose šalyse labai mėgstami Austrijos imperatoriaus Pranciškaus Juozapo I garbei pavadinti blyneliai, t.y. didelis blynas, kuris gaminimo metu suplėšomas ir patiekiamas apibarstytas cukraus pudra, su uogiene ar džemu. Pasakojama, kad purus, svieste iškeptas ir į gabaliukus suplėšytas blynas buvo patiektas imperatorienei Elžbietai, tačiau laibą liemenį norinti išsaugoti moteris jo atsisakė. Kaizeris, pareiškė norintis paragauti rūmų virėjo pagamintos „makalynės“ (vokiškai Schmarren - makalynė, nesąmonė, šiukšlės). „Makalynė“ Pranciškui Juozapui I taip patiko, kad iki pat šių dienų ji neatsiejama nuo karališkosios Austrijos virtuvės ir monarcho vardo.

Kaizerio blynai

Pažadame, kad tai bus pati skaniausia makalynė, kurią jums teko valgyti. :) Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 dideliam blynui (25 cm skersmens), kurio pakaks 3-4 valgytojams Jums reikės:
150 g miltų;
250 ml pieno;
3 didelių kiaušinių;
3 šaukštų lydyto sviesto;
2 šaukštų cukraus;
0,5 šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos;
kepimui sviesto;
karamelizavimui dar poros šaukštų cukraus.

Patarimas: šie blynai dažniausiai pagardinami rome išmirkytomis razinomis. Vienam blynui reikės 50 g razinų išmirkytų 3 šaukštuose romo (galima pakeisti konjaku arba stipria juoda arbata, jeigu nevartojate alkoholio).

Gaminimas:

  1. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Baltymus išplakite iki standžių putų.
  2. Trynius, lydytą sviestą, cukrų, vanilinį cukrų, druską išplakite iki kol cukrus ištirps.
  3. Į trynių plakinį supilkite pieną, permaišykite, įsijokite miltus.
  4. Į mišinį labai atsargiai, švelniai permaišant mentele, bet jokiu būdu neplakant plaktuvu, įmaišykite plaktus baltymus.
  5. Keptuvėje išlydykite dosnų gabaliuką sviesto, supilkite tešlą ir ant vidutinės ugnies kepkite 3 min. iki kol sutvirtės apačia. Ant viršaus suberkite razinas. Kepkite dar 3-4 min.
  6. Blyną apverskite. Jeigu suluš, nesijaudinkite, vis tiek jį netrukus reikės suplėšyti. Kepkite dar 5-6 min.
  7. Blyną suplėšykite dviem šakutėmis, apibarstykite cukrumi, įdėkite dar sviesto ir kartas nuo karto pamaišydami pakepkite dar porą minučių iki kol gabaliukai lengvai karamelizuosis.
  8. Gabaliukus padalinkite į lėkštes, galite apibarstyti cukraus pudra. Patiekite su uogiene ar džemu.


Lenkiški paniruoti lietiniai su pikantišku įdaru krokiety

Daugeliui teko ragauti lenkiškų lietinių naleśniki su varškės, maltos mėsos ar kitokiu įdaru, tačiau ar žinote, kad kaimynai skrudina ir traškius, džiūvėsiuose paniruotus krokiety? Tai į vamzdelį susukti, pikantišku įdaru (pavyzdžiui, daržovėmis, raugintais kopūstais, mėsa) įdaryti lietiniai, kurie mirkomi kiaušinio plakinyje ir apvoliojami džiūvėsiuose, o tuomet skrudinami aliejuje.

Blynų suktinukai krokiety

Krokiety tradiciškai patiekiami prie barščių arba su grybų padažu. Žinoma, skanu ir su grietine ar pomidorų padažu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12 paniruotų lietinių su įdaru Jums reikės:
Lietiniams :
150 g miltų;
250 ml pieno;
120 ml vandens;
2 didelių kiaušinių;
3 šaukštų lydyto sviesto arba aliejaus;
žiupsnelio druskos;
kepimui aliejaus

Patarimas: galite naudoti pagal bet kurį kitą receptą iškeptus, nesaldžius lietinius.

Įdarui:
1 svogūno;
200 g pievagrybių;
saujelės raugintų kopūstų;
nedidelio gabaliuko virtos ir sumaltos mėsos (gali būti pakepintas faršas);
saujelės tarkuoto sūrio;
druskos ir kitų prieskonių pagal skonį;
kepimui sviesto ar aliejaus.

Patarimas: galite naudoti kitokius įdarus. Svarbu, kad jie prieš tai būtų termiškai apdoroti ir susmulkinti. Įdarui „surišti“ galite naudoti sūrį arba kiaušinį.

Paniravimui:
1 kiaušinio;
šlakelio vandens;
saujos džiūvėsių.

Gaminimas:

  1. Lietiniai. Kiaušinius išplakite su druska, sviestu ar aliejumi, vandeniu.
  2. Įsijokite miltus ir užmaišykite labai tirštą tešlą. Tuomet ją paskystinkite pienu. Tai padės išvengti gumuliukų.
  3. Tešlą gerai išplakite šluotele ir 30 min. palikite subręsti šaldytuve.
  4. Į įkaitintą, vos vos aliejumi pateptą keptuvę pilkite apie 50-60 ml tešlos ir iš abiejų pusių apkepkite plonus lietinius.
  5. Įdaras. Svogūną ir pavalytus grybus smulkiai sukapokite, apkepinkite svieste ar aliejuje iki kol suminkštės. Sudėkite smulkiau supjaustytus kopūstus dar porą minučių patepkite. Sudėkite mėsą. Viską pagardinkite druska, prieskoniai pagal skonį. Įdarui truputį atvėsus į jį įmaišykite sūrį. Sūrio reikia tik tiek, kad įdaras truputį suliptų tarpusavyje.
  6. Krokiety kepimas. Ant lietinio dėkite įdaro, truputį užlenkite viršų ir apačią, susukite. Suktinuką merkite į kiaušinio plakinį, o tuomet apvoliokite džiūvėsiuose.
  7. Paruoštus paniruotus suktinukus kepkite įkaitintame aliejuje, kad būtų apsemti iki pusės vis pavartydami, kad kiekvienas šonas gražiai apskrustų.
  8. Sudėkite ant popierinių rankšluostėlių, kad susigertų riebalų perteklius ir po minutėlės tiekite.


Orkaitėje keptas vokiškas blynas dutch baby

Vokiškas blynas, kuris dažniausiai vadinamas olandišku (angliškai dutch - olandiškas) ir buvo sugalvotas Amerikoje pastaraisiais metais užkariavo socialinius tinklus. Blyno istorija nėra tokia paini, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio... Manoma, kad jis pirmą kartą buvo patiektas prieš maždaug 100 metų, Sietle įsikūrusiame restoranėlyje. Tikėtina, kad puraus, didelio, storo, orkaitėje kepto blyno receptą įkvėpė Vokietijoje mėgstami blynai, tačiau įrašant pavadinimą įsivėlė klaida ir deutsch - vokiškas tapo dutch - olandišku.

Dutch baby blynas

Visai nesvarbu ar blynas vokiškas, ar olandiškas, ar amerikietiškas - svarbiausia, kad jis tikrai skanus! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 dideliam blynui (25 cm skersmens), kurio pakaks 3-4 valgytojams Jums reikės:
100 g miltų;
3 kiaušinių;
0,5 stiklinės pieno;
1 šaukšto cukraus;
4 šaukštų sviesto;
žiupsnelio druskos.

Patarimas: blynas bus dar skanesnis ir ypač maloniai kvepės, jeigu tešlą pagardinsite žiupsneliu malto muskato riešuto arba trupučiu cinamono.

Gaminimas:

  1. Kiaušinius išplakite su pienu, suberkite cukrų, druską, prieskonius (jeigu juos naudojate). Įsijokite miltus.
  2. Į ketaus keptuvę (jeigu jos neturite, naudokite apvalią pyrago kepimo formą) įdėkite sviestą, pastatykite į iki 220°C įkaitintą orkaitę. Minutėlę palaukite iki kol sviestas išsilydys.
  3. Į karštą keptuvę supilkite tešlą ir nedelsiant grąžinkite į orkaitę. Kepkite 20 min. iki kol blynas išsipūs ir bus auksinės spalvos.
  4. Sumažinkite temperatūrą iki 150°C ir kepkite dar 5 min.
  5. Ištraukite iš orkaitės, supjaustykite ir tiekite apibarstę cukraus pudra, su įvairiais saldžiais priedais: uogiene, džemu, vaisiais, uogomis, medumi, sirupu, plakta grietinėle ir pan.


Arabiški blyneliai su varškės kremu ir riešutais qatayef

Ramadano laikotarpiu visą dieną reikia susilaikyti nuo bet kokių maisto produktų ir gėrimų, o saulei nusileidus prasideda tikra puota, kurioje gausu riešutais ir medumi paskanintų arabiškų saldėsių. Būtinai skanaujami ir blyneliai qatayef su varškės kremo ir riešutų įdaru, apšlakstyti sirupu arba medumi. Gaminant blynelius apkepinama tik viena jų pusė, tuomet blyneliai įdaromi ir sulenkiami beveik iki galo (kartais jie sulenkiami visiškai ir papildomai verdami aliejuje, o tuomet mirkomi sirupe).

Arabiški blyneliai su varškės kremu

Arabų kraštuose saldėsiai su riešutais yra itin mėgstami. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

20 arabiškų blynelių Jums reikės:
Tešlai:
130 g miltų;
0,5 šaukštelio kepimo miltelių;
0,5 šaukštelio sausų mielių;
300 ml pieno;
120 ml šilto vandens;
1 šaukšto cukraus.

Varškės įdarui:
500 g riebios, drėgnos varšės arba rikotos;
2-3 šaukštų jogurto be priedų;
2-3 šaukštų cukraus;
žiupsnelio malto kardamono;
0,5 šaukštelio kokybiško rožių vandens (nebūtina);
50 g smulkiai sukapotų pistacijų (galima pakeisti kitokiais riešutais ar jų mišiniais).

Gaminimas:

  1. Šiltą vandenį sumaišykite su mielėmis ir cukrumi. Atidėkite 10 min. Supilkite kambario temperatūros pieną.
  2. Miltus, kepimo miltelius, cukrų sumaišykite. Mišinį dalimis, kaskart gerai permaišydami įsijokite į paruoštą skystį. Šluotele išplakite vienalytę tešlą.
  3. Šaukštą tešlos pilkite į sausą keptuvę (svarbu, kad keptuvė būtų kokybiška, nesviltų. Jeigu tokios neturite, keptuvę vos vos patepkite aliejumi).
  4. Blynelius nevartydami kepkite 2-3 min. iki kol sutvirtės apačia, viršuje atsiras burbuliukai ir viršus nebebus blizgus.
  5. Iškeptus blynelius apatine puse sudėkite ant švaraus virtuviniu rankšluosčio ir pridenkite kitu rankšluosčiu, kad viršus neišsausėtų.
  6. Palaukite, kol blyneliai truputį atvės, bet dar bus šilti ir juos įdarykite. Ant kiekvieno blynelio dėkite po 1-2 šaukštelius varškės įdaro, sulenkite perpus ir suspauskite palikdami vieną kraštą atvirą.
  7. Atvirą kraštą apibarstykite arba spustelėkite į smulkiai sukapotas pistacijas.
  8. Tiekdami blynelius galite apšlakstyti medumi arba sirupu.


Angliški skylėti sklindžiai crumpet

Jungtinėje Karalystėje, Airijoje ir kitose Tautų Sandraugos šalyse kepami purūs mielinės tešlos sklindžiai su skylutėmis. Jie gan prėski, todėl būtinai patiekiami su sviestu, kuris išsilydo ir užpildo skylutes, džemu, uogiene, vaisiais, o taip pat ir prie pusryčių kiaušinių, kumpio, sūrio ir kitų sūrių priedų. Norint, kad sklindžiai būtų apvalios formos, ant įkaitintos keptuvės dedamos apvalios formelės į kurias supilama tiršta tešla. Lietuvoje specialių formelių šiems sklindžiams vargu ar rasite, tačiau puikiai tinka ir sausainiams skirtos formelės arba iš folijos susukti poros centimetrų pločio žiedai.

Sklindžiai crumpet

Besilydantis sviestas užpildo sklindžių skylutes... Skanumėlis! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

10 sklindžių Jums reikės:
250 g miltų;
0,5 šaukštelio sodos;
1 šaukšto sausų mielų;
250 ml šilto pieno;
250 ml šilto vandens;
1 šaukštelio cukraus;
žiupsnelio druskos;
kepimui aliejaus.

Gaminimas:

  1. Cukrų ir mieles įmaišykite į šiltą pieną ir atidėkite 10 min.
  2. Kitame inde sumaišykite miltus ir druską. Į miltų mišinį supilkite pieną su mielėmis ir labai gerai išmaišykite, kad susiformuotų tiršta tešla. Tešlą pridenkite ir palikite kilti šiltoje vietoje apie 2 val.
  3. Sodą ištirpinkite vandenyje ir jį supilkite į tešlą. Gerai išplakite. Pridenkite ir kildinkite dar 30 min.
  4. Keptuvę patepkite aliejumi ir įkaitinkite. Ant keptuvės dėkite specialias arba iš folijos susuktas apvalias formeles - žiedus.
  5. Į formeles supilkite tešlos iki pusės, nes kepdami sklindžiai pakils.
  6. Kepkite 5-7 min. iki kol apačia bus rusva, sklindžiai sutvirtės, o višuje susiformuos skylutės.
  7. Kepimo pabaigoje formas nuimkite, sklindžius apverskite ir dar porą min. pakepkite, kad apskrustų ir kita pusė.
  8. Karštus sklindžius tiekite su sviestu ir kitais priedais.
  9. Sklindžius galite kepti trumpiau, palikti baltesnius ir vėliau apskrudinti skrudintuve.


Graikiški blyneliai tiganites su alyvuogių aliejumi

Graikai didžiuojasi, kad blynelius tiganites ir jų gaminimą aprašė Klaudijus Galenas, gyvenęs 129-200 m., tad, tikėtina, tai anksčiausiai rašytiniuose šaltiniuose paminėti blynai. Nedidelių blynelių tešlai dažniausiai naudojamas šlakelis kokybiško alyvuogių aliejaus (tačiau kartais apsiribojama tik vandeniu arba naudojamas vanduo ir truputis citrinų sulčių), o iškepti blyneliai apliejami medumi ir apibarstomi smulkintais graikiniais riešutais arba sezamų sėklomis.

Graikiški blynai su medumi ir riešutais

Blyneliai juk negali būti prasti, jeigu juos graikai kepa jau beveik 2 tūkstantmečius. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

10-15 nedidelių blynelių Jums reikės:
150 g miltų;
200 ml vandens;
60 ml alyvuogių aliejaus;
1 šaukšto medaus;
žiupsnelio cinamono;
žiupsnelio druskos;
kepimui aliejaus.

Patarimas: į blynų tešlą galite įmaišyti razinų.

Gaminimas:

  1. Miltus išmaišykite su druska. Supilkite vandenį ir aliejų. Išplakite iki tirštos, vienalytės konsistencijos. Atidėkite pusvalandžiui, kad subręstų.
  2. Į keptuvę gausiau pilkite aliejaus (1-2 šaukštus), įkaitinkite. Pilkite 2-3 šaukštus tešlos ir iš abiejų pusių apkepkite po porą minučių.
  3. Iškeptus blynus apšlakstykite medumi, apiberkite graikiniais riešutais arba sezamų sėklomis. Riešutus ir sėklas prieš tai galite paskrudinti sausoje keptuvėje, kad atsiskleistų dar malonesnis skonis.


Didelėje skardoje keptas suomiškas blynas pannukakku

Suomijoje šventiniams, pavyzdžiui, gimtadienio pusryčiams daugelis šeimų skardoje kepa didelį keturkampį blyną pannukakku. Jis panašus į dutch baby, tačiau suomiškas blynas yra storesnis, tad ir minkštesnis, puresnis, kiek primenantis omletą. Didelis blynas pjaustomas mažesniais keturkampiais ir tiekiamas apibarsčius cukraus pudra, apibėrus šviežiomis uogomis ar su dosniu šaukštu uogienės ir plakta grietinėle.

Suomiškas blynas skardoje

Ruošiate šventinius pusryčius ar tiesiog norite pasmaguriauti? Suomiškas blynas pannukakku - puikus pasirinkimas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Didesnei 22x30 cm skardai Jums reikės:
150 g miltų;
4 didelių kiaušinių
500 ml pieno;
2-3 šaukštų cukraus;
žiupsnelio druskos;
kepimui 4 šaukštų sviesto.

Patarimas: į tešlą galite įmaišyti kvapnių prieskonių: cinamono, kardamono, gvazdikėlių ir pan.

Gaminimas:

  1. Kiaušinius išplakite su pienu ir cukrumi.
  2. Atskirame inde sumaišykite miltus ir druską. Miltus įsijokite į plakinį ir gerai išplakite tešlą.
  3. Tešlą pagardinkite prieskoniais.
  4. Į kepimo skardą dėkite sviestą, pastatykite į iki 200°C įkaitintą orkaitę kelioms minutėms, iki kol išsilydys.
  5. Į kartą skardą su lydytu sviestu supilkite tešlą ir skardą nedelsiant grąžinkite į orkaitę ir kepkite 30-40 min. iki kol pasipūs ir bus auksinės spalvos.
  6. Blyną ištraukite, truputį atvėsinkite ir tiekite supjaustę keturkampiais, su mėgstamais saldžiais priedais. Galite apibarstyti cukraus pudra.


Japoniški biskvitiniai blynai dorayaki

Keliaudami po Japoniją kiekvienoje kavinukėje pusryčiams rasite siūlomų dorayaki - purių, biskvitus primenančių blynų, perteptų saldžia raudonųjų pupelių pasta (Lietuvoje jos rasti sunku, bet pertepimui tikrai tiks ir uogienė ar bet kuris saldus kremas. Blyneliai skanutėliai ir be pertepimo). Legenda pasakoja apie ūkininko namuose besislėpusį samurajų Benkei, kuris išvykdamas pamiršo savo gongą. Ūkininkas nusprendė gongą panaudoti praktiškai ir ėmė ant jo kepti nedidelius blynus, kurie gavo dorayaki pavadinimą - dora japoniškai gongas.

Japoniški biskvitiniai blynai

Savo skoniu japoniški blyneliai yra artimesni kiaušininiam biskvitui, o ne mums įprastiems blynams, bet galite neabejoti, kad jie tikrai skanūs! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6 perteptiems blynams, t.y. 12 blynelių Jums reikės:
Tešlai:
150 g miltų;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
4 didelių kiaušinių
140 g cukraus;
2 šaukštų medaus;
1-2 šaukštų vandens (gali ir nereikėti);
kepimui aliejaus.

Pertepimui:
500 g saldžios raudonųjų pupelių pastos. Tikėtina, kad jos nerasite pirkti net ir specializuotose parduotuvėlėse, todėl ją galite pakeisti bet kokiu mėgstamu kremu (pavyzdžiui, šokoladiniu riešutų kremu), uogiene, džemu.

Gaminimas:

  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir medumi iki kol masė pabals, bus puri, o cukrus visiškai ištirps. Labai svarbu gerai išplakti kiaušinius, kitaip blynai prastai pakils ir bus kietoki.
  2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Įsijokite į kiaušinių plakinį ir perplakite. Tešlą palaikykite šaldytuve 15-20 min.
  3. Tešla turi būti tekanti, vienalytė. Jeigu ji tirštoka įpilkite 1-2 šaukštus vandens ir perplakite.
  4. Keptuvėje įkaitinkite vos vos aliejaus, perbraukite popieriniu rankšluosčiu, kad aliejaus tikrai būtų tik minimalus kiekis.
  5. Pilkite 3-4 šaukštus tešlos ir kepkite iki kol apačia pagels ir sutvirtės, o viršuje susiformuos burbuliukai. Kepti reikėtų 1-2 min.
  6. Blynelius apverskite ir kepkite dar apie minutę iki kol pagels ir apačia.
  7. Blynelius pertepkite pasirinktu įdaru. Pačiame centre įdaro dėkite truputį daugiau, kad blynelis centre labiau išsilenktų. Blynelius tiekite nedelsiant arba kiekvieną blynelių „suvožtinį“ suvyniokite į maistinę plėvelę, kad išliktų drėgni ir skanaukite atvėsusius.
Straipsnio draugas: Kauno Grūdai
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital