1.
Mėsą sudedame ant lentelės, nupjaustome gyslas. Jeigu gabalėliai storoki, galime perpjauti išilgai ar šiek tiek pamušti, kad būtų daugmaž vienodo storio.
2.
Mėsą Įtriname prieskoniais, pipirais ir paliekam marinuotis šaldytuve per naktį (o dar geriau - parai). “Persilade” prieskoniuose, kuriuos aš naudojau, jau yra druskos, bet jeigu naudotumėte prieskonius be druskos, papildomai vištieną pasūdykite.
3.
Imame marlę ar ploną lininį audinį. Ant jo išklojame vienu sluoksniu mėsą.
4.
Saulėje džiovintus pomidorus sumalame elektriniu trintuvu ir paskleidžiame jų “juostelę” ant mėsos išilgai. Palei ją beriame riešutus.
5.
Paruoštą vyniotinį kuo standžiau susukame į vyniotinio formą, standžiai apsukame audiniu ir apvyniojame siūlu, jog verdant neiširtų.
6.
Į puodą dedame vyniotinį, pilame vandens (tiek kad vyniotinį apsemtų per 1-2 pirštus), beriame druskos, dedame lauro lapą ir truputį kmynų. Ant vidutinės ugnies verdame apie 1,5 valandos.
7.
Išvirtą vyniotinį išimame, gerai nuvarviname ir paslegiame (galima padėti tarp lentelių ir ant viršaus uždėti sunkų puodą). Paslėgtą vyniotinį paliekame šaltai bent 12 valandų.
8.
Padažui nedideliame prikaistuvyje ištirpiname sviestą, dedame miltus, išmaišome. Po truputį pilame pieną, nuolat maišydami. Tada supilame sultinį ir verdame ant silpnos ugnies 15 minučių.
9.
Įspaudžiame česnaką, beriame smulkintus krapus, petražoles ir svogūnų laiškus ir ir maišydami pakaitiname dar kelias minutes.
10.
Pagal skonį pagardiname druska ir pipirais.
11.
Supjaustytą riekelėmis vyniotinį patiekame su padažu šalia.
•
Saulėje džiovintus pomidorus drąsiai keiskite džiovintomis slyvomis ar abrikosais, pagardinkite šviežiu čiobreliu.
•
Jeigu neturite laiko gaminti žolelių padažą, vyniotinį galima patiekti ir su pesto padažu, krienais, garstyčių-medaus padažu ar saulėje džiovintų pomidorų užtepėle.
•
Daugiau patarimų apie mėsos vyniotinių gaminimą rasite šiame
straipsnyje.