1.
Sausainius rankomis sutrupiname giliame inde.
2.
Puode virš vidutinės ugnies ištirpiname sviestą. Į jį supilame kondensuotą pieną bei maišydami suberiame (o dar geriau - įsijojame) kakavą. Užviriname ir maišydami pakaitiname keletą minučių iki masė taps vientisa bei siek tiek sutirštės.
3.
Gautą masę užpilame ant sausainių ir šaukštu labai gerai išmaišome. Visi sausainiai turi būti daugmaž tolygiai pasidengę kakavine mase.
4.
Masę verčiame ant kepimo popieriaus ir spausdami tvirtu maišeliu formuojame norimo dydžio ir formos tinginį. Spaudžiame standžiai, kad neliktų tarpų.
5.
Leidžiame tinginiui atvėsti iki kambario temperatūros, o tada suvyniojame į maistę plėvelę arba kepimo poopierių. Dedame į šaldytuvą bent 6-8 valandoms (dar geriau - nakčiai), kad sustingtų, susigertų.
•
Tinginio laikymas. Paruoštą tinginį galite laikyti šaldytuve 1-2 savaites arba šaldiklyje 3-4 mėnesius (norėdami skanauti, iš šaldiklio perkelkite į šaldytuvą bent 3-4 valandoms, jog lėtai atitirptų).
•
Tinginio forma. Kad pavyktų tinginį suspausti į gražią ovalią formą, sausainius stenkitės trupinti nedideliais gabalėliais. Aš kartais penktadalį sausainių susmulkinu iki smėlio konsistencijos trupinių (grūstuvu, kočėlu ar elektriniu trintuvu), tada tinginys dar geriau bei dailiau sustingsta. Arba galite tingino masę sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą pailgą kekso formą ar kitokio pyrago formą ir standžiai suspausti jog neliktų tarpų.
•
Kakava. Jos kiekį galite koreguoti pagal savo skonį - jei norite švelnesnio šokoladinio poskonio, jos dėkite mažiau, o jei mėgstate labai šokoladiškai - galite dėti daugiau. Kakavą rinkitės kokybišką, turinčią bent 20% kakavos riebalų. Man asmeniškai labai patinka "Beatos virtuvės" kepinių ir desertų kakava.
•
Priedai tinginiui. Šis tinginys puikus savaime, bet jei norite įdomiau, galite jį paskaninti mėgiamais priedais. Puikiai tinka riešutai ir/ar džiovinti vaisiai (galite juos išmirkyti rome ar brendyje), tarkuotos citrusinių vaisių žievelės, taip pat galite į išvirusį kremą (kol jis dar karštas, bet jau nuimtas nuo ugnies) įdėti pasmulkinto šokolado ir gerai išmaišyti, jog ištirptų.
•
Sausainių kiekis. Man tinginys pats skaniausias su tiek sausainių, kiek nurodžiau recepte, bet jei mėgstate sausesnį tinginį, jų galite dėti ir daugiau.