Autorius apie receptą:
Jei mėgstate kepti naminę duoną, jai reikės raugo, o jo visai nesudėtinga pagaminti patiems namuose ir dar su draugais pasidalinti!
Jei mėgstate kepti naminę duoną, jai reikės raugo, o jo visai nesudėtinga pagaminti patiems namuose ir dar su draugais pasidalinti!
Asta
AKCIJOS:
Rodytiakcijas
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
pagal poreikį
ruginių miltų
(rupių)
pagal poreikį
rupių kvietinių miltų
1 stiklinė
vandens
(šilto)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Į stiklainį berti 100 gramų ruginių miltų, pilti 150 ml kambario temperatūros (ar vos pašildyto) vandens. Išmaišyti, kol neliks sausų miltų gabaliukų.
2.
Pridengti marliuku ie palikti šiltai (galima netoli radiatoriaus, įvyniojus į rankšluostį) parai. Svarbu, kad raugas nebūtų tiesioginiuose saulės spinduliuose.
3.
Po paros raugas jau gali pradėti šiek tiek burbuliuoti.
4.
Antrą dieną į švarų stiklainį dėti 75 gramus parą stovėjusio raugo (likusį išmesti), berti 50 gramų ruginių ir 50 kvietinių miltų. Pilti 125 mililitrus vandens. Išmaišyti. Uždengti ir vėl palikti parai, kaip ir pirmą dieną.
5.
Trečią dieną vėl imti 75 gr raugo, 50 gr ruginių ir 50 gramų kvietinių miltų, 125 mililitrus vandens. Maišyti. Ir palikti parai.
6.
Ketvirtą dieną turėtų matytis daugiau burbuliukų. Ketvirtą - šeštą dienomis kartoti tą patį ką ir trečią dieną, bet palikti 12 valandų. Po to vėl pakartoti ir palikti 12 valandų.
7.
Septintą dieną sumaišyti 50 gramų raugo, 50 gramų ruginių miltų, 50 gramų kvietinių miltų ir 100 mililitrų vandens. Išmaišyti ir palikti 12 valandų. Po 12 valandų pakartoti.
8.
Taip paruoštą raugą jau galima naudoti kepimui.
Patarimai:
•
Kad raugo nereikėtų ruošti pakartotinai, dalį jo galite saugoti ateičiai: 50 g raugo sumaišyti su 50 g kvietinių miltų. 50 g ruginių miltų ir 125 ml vandens. Išmaišyti, uždengti marliuku ir saugoti šaldytuve. Šaldytuve saugomą raugą primaitinti reikėtų maždaug kartą per savaitę.