Sveikesni desertai Velykų stalui - 3 skanutėlės idėjos žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Sveiki saldumynai
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Velykos jau visai čia pat. Taip, šiemet vis dar kitokios, tikriausiai tik jaukiame namiškių rate, tačiau jos vis tiek yra proga stabtelėti kasdienėje rutinoje, apsižvalgyti ir smalsiai patyrinėti aplink bundančią gamtą, vaškuota adatėle žaismingai numarginti kiaušinį ir prisiminti, kiek džiugesio visgi slypi mažuose-dideliuose dalykuose, tuose kasdieniuose atradimuose, kai leidžiame sau neskubėdami būti ir tyrinėti.

 

O šiandien aš drauge su LIVIN kviečiu patyrinėti šventiškus desertus ir jums žingsnis po žingsnio parodysiu 3 šiek tiek sveikesnius, žavingus ir be galo skanius Velykų stalo vertus gardumynus. Visi jie draugiški ir besilaikantiems augalinės kilmės mitybos principų, tačiau nepasiduokite stereotipams - pagaminti su meile ir iš itin kokybiškų ingredientų, šie skanėstai yra verti SKANĖSTO vardo iš didžiųjų raidžių. Tad pirmyn saldžių eksprimentų keliu!


 

Citrininė tarta be pieno produktų

 

Kadangi labai mėgstu saldžiarūgščius skonius, ši citrininė tarta man yra tobula. Gaivi, kremiška, žavingai atrodanti, saldžiai rūgšti tiek, kiek reikia. Šiai tartai naudojami tik augalinės kilmės ingredientai, tad ji draugiška veganams, bet pažadu, kad ja gardžiai mėgausis visi, kas tik paragaus. Gamindama šį gardumyną aš dažniausiai renkuosi kokosų kremo ir migdolų gėrimo (dar vadinamo pienu) derinį, nes kokosų kremas suteikia nuostabios konsistencijos, o migdolų gėrimas - dar daugiau skonio natų, bet vietoje šių dviejų ingredientų galite naudoti ir tiesiog kokybišką pilno riebumo (bent 17%) kokosų gėrimą (dar vadinamo pienu).

 

Nenustebkite tarp ingredientų pamatę ciberžolę - skonyje jos nejausite, bet būtent ji tartai suteikia žavią geltoną spalvą. Visgi jei ciberžolės nemėgstate, galite šį ingredientą praleisti. 

 

Beje, svarbus momentas - citrinų sulčių kiekį būtinai koreguokite pagal savo skonį. Į kaitinamą kremą pirmiausia įpilkite apie trečdalį viso recepte nurodyto sulčių kiekio, o tada vis ragaudami pilkite iki skonis džiugins. Skirtingų citrinų rūgštingumas labai varijuoja, o ir kiekvieno mūsų saldžiarūgščio tobulumo balansas yra individualu.

 

Tad mažiau kalbų, daugiau darbų!

 

20 cm skersmens tartai mums reikės:

 

 

Pagrindui:

  • 200 g miltų (naudojau Bauck Hof šviesius speltų miltus, bet tinka ir paprasti kvietiniai)
  • 100 g kokosų aliejaus (šalto, naudojau Bio Planete)
  • 20 g klevų sirupo (arba kitokio saldiklio, naudojau Vertmont ekologišką klevų sirupą)
  • 50-70 ml labai šalto vandens

 

Kremui:

  • 70-100 ml citrinų sulčių (iš daugmaž dviejų didelių citrinų)
  • 200 g kokosų kremo (naudojau Clearspring, tirštą kokosų kremą)
  • 200 ml migdolų gėrimo (arba kitokio augalinio gėrimodar vadinamo pienu)
  • 100 ml klevų sirupo (arba kitokio saldiklio)
  • 25 g kukurūzų krakmolo
  • 1 šaukštelio (2 g) agar agaro
  • 0.5 šaukštelio ciberžolės (nebūtina, bet suteikia spalvą)

 

Patarimai:

  • Kadangi kokosų aliejus šiam pyragui reikalingas šaltas (t.y. visiškai kietos konsistencijos), aš jį pasiruošiu taip - iš kambario temperatūros stiklainiuko šaukšteliu prikabinu daug kokoso aliejaus gabalėlių ir juos išdėlioju ant silikoninio kilimėlio (arba kepimo popieriumi ar bičių vaško plėvele išklotos lėkštės). Padedu į šaldytuvą 5-10 minučių (galima ir ilgiau), kad aliejus sutvirtėtų. 
  • Gaminant šios veganiškos tartos pagrindą, kaip ir gaminant sviestinės tartos pagrindą, vanduo turi būti labai šaltas. Ruošdamasi ingredientus aš į indelį su vandeniu tiesiog įmetu mažą leduką.


 

Pradedam!

 

1. Į elektrinio kombaino indą suberiame miltus ir nedideliais gabalėliais sulaužytą šaltą kokosų aliejų. Pulsuodami triname apie 15-20 s iki konsistencija ims priminti duonos trupinius.
 

 

2. Supilame klevų sirupą ir 50 ml kuo šaltesnio vandens. Dar patriname keliolika sekundžių iki masė suspaudus ją pirštais sulimpa. Jei atrodo per biru, įpilkite dar šiek tiek vandens ir patrinkite (pilkite labai nedaug, po 1-2 šaukštelius vienu kartu).

 


 

3. Sparčiai suspauskite tešlą į kamuolį, jį šiek tiek paplokštinkite (neminkykite, nes kokosų aliejus ims tirpti). Suvyniokite į maistinę plėvelę (ar bičių vaško plėvelę) ir padėkite į šaldytuvą 10-15 minučių, jog truputį sutvirtėtų (ilgiau nelaikykite, nes sukietės per daug).

 


 

4. Sutvirtėjusią tešlą dėkite ant trupučiu miltų pabarstyto paviršiaus ir iškočiokite į šiek tiek už kepimo formą didesnį diską. Jei kočiojant tešla įplyštų, nieko tokio, tiesiog suklijuokite ją pirštais.

 


 

5. Tešlą užneškite ant kepimo formos ir lengvai spausdami rankomis suformuokite dugną bei kraštelius. Tada spausdami tešlą į formos kraštą nupjaukite išsikišusius likučius. Jei tešla kažkur plyštų, nesijaudinkite - paimkite atlikusį gabaliuką ir juo užklijuokite. 

 


 

6. Dugną subadykite šakute. Tada uždenkite kepimo popieriaus lapu ir uždėkite svorių (tiks pupelės, žirniai, ryžiai ar kt.) - tai padės tartos pagrindui nesideformuoti kepant.
 

 

 

7. Pagrindą kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių (vidurinėje lentynoje, kepimo režimas viršus+apačia). Tada kepimo popierių su svoriais nuimkite, orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių ir pakepkite dar 7-10 minučių iki pyrago dugnas šiek tiek apkeps.

Ištraukite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti.

 


 

8. Kol pagrindas vėsta, pasiruoškite citrininį kremą. Visus kremo ingredientus, išskyrus citrinų sultis, sudėkite į nedidelį puodą (krakmolą prieš tai išmaišykite su dalimi augalinio gėrimo (dar vadinamo pienu), jog nesušoktų) ir kaitinkite ant vidutinės ugnies nuolat maišydami.

Kai šiek tiek sušils, supilkite citrinos sultis. Jų pilkite tiek, kad skonis būtų maloniai saldžiarūgštis, ne per rūgštu (skirtingų citrinų rūgštumas varijuoja). Pakaitinkite iki masė užvirs. Tada maišydami pavirkite 1-2 minutes, kad kremas sutirštėtų (užvirinimas taip pat aktyvuos agar agarą).

 

9. Citrininį kremą iškart pilkite ant tartos pagrindo ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Kai atvės, padėkite į šaldytuvą bent 2-3 valandoms (arba nakčiai).
 

 

11. Sutvirtėjusią tartą galima (bet tikrai nebūtina) papuošti kaip tik norisi - aš užbėriau saujelę šilauogių ir keletą mėtų lapelių. O tada metas pjauti ir mėgautis!


 


 

Veganiškas sūrio pyragas

 

Šis sūrio pyragas man buvo vienas didžiausių pastarųjų metų skonio atradimų. Rimtai. Turint minty, jog sūrio pyragus aš dievinu, ne veganiškų esu jų kepusi daug ir įvairių, esu itin priekabi jų skoniui, tekstūrai bei kremiškumui, įvertinimas pyragui tai yra rimtas. Žinoma, jo skonis skiriasi nuo klasikinio cheesecake’o, jis toks riešutiškesnis Visgi lažinuosi, kad valgantieji niekada neatspės, iš ko pagamintas šis garduolis, o tiesiog mėgausis kiekvienu ultra kremišku kąsneliu ir klausinės recepto.

 

Šio sūrio pyrago pagrindui aš naudojau savo mėgiamą greitą maltų riešutų ir datulių masę, bet jei turite kitokį pamėgtą pagrindo receptą, naudokite jį drąsiai. O štai kalbant apie kremo ingredientus, šilkinio tofu, kokosų kremo ir anakardžių derinio nerekomenduoju keisti į jokį kitą, nes tofu pyragui duoda “sūriškumą” bei tekstūrą, padeda sukurti formą, o anakrdžiai bei kokosų kremas suteikia tobulo kremiškumo, to visiško tirpimo burnoje pojūčio.

 

Saldiklį šiam sūrio pyragui aš naudojau bekalorį eritritolį (išgaunamą natūraliu būdu fermentuojant kukurūzus), bet vietoje jo puikiai tiks ir bet koks kitas mėgiamas saldumas - klevų ar datulių sirupas, stevija, kokosų žiedų cukrus ar tiesiog paprastas cukrus.

 

Veganiškam sūrio pyragui reikės:
naudojau 18 cm skersmens apvalią formą, bet tinka ir 20cm

 


 

Pagrindui:

  • 140 g riešutų (naudojau migdolus, bet tinka ir kitokie)
  • 100 g minkštų datulių

 

Viršui:

  • 580 g šilkinio tofu (naudojau Clearspring)
  • 200 g kokosų kremo (naudojau tirštą Clearspring)
  • 100 g anakardžių, išmirkytų šaltame vandenyje per naktį (arba ką tik užvirusiame vandenyje 2 valandas)
  • 100 g eritritolio (arba kitokio saldiklio)
  • 40 g kukurūzų krakmolo
  • 1 citrinos (reikės sulčių ir nutarkuotos žievelės)
  • 2 šaukštelių vanilės ekstrakto


 

1. Ruošiame pyrago pagrindą. Riešutus sudedame į elektrinio trintuvo indą ir sumalame iki smulkių trupinių.
 

 

2. Ten pat sudedame minkštas datules (prieš tai išimame kauliukus) ir triname iki masė taps lipni. Jei tokia vis netampa, įpilkite šiek tiek vandens (labai nedaug, turėtų pakakati 1-2 šaukštelių).

 


 

3. Kepimo formos (naudojau 18 cm skersmens) dugną išklojame kepimo popieriumi. Ant jo sukrečiame masę ir spausdami rankomis ar šaukštu suformuojame vientisą pyrago pagrindą. Padedame jį į šaldytuvą, kol ruošime kremą.

 


 

4. Į elektrinio trintuvo (idealu - galingesnio kokteilinės tipo) indą sudedame visus kremo ingredientus. Sutriname iki vientisos, glotnios konsistencijos. Paragaujame, ar patinka skonis. Jei norisi daugiau rūgštelės, įspaudžiame dar citrinos sulčių, o jei daugiau saldumo - įdedame dar saldiklio.

 


 

5. Kremą supilame ant pyrago pagrindo. Pyragą šauname į iki 160 laipsnių įkaitintos orkaitės vidurį (ne ant vidurinės lentynos, o kad pyragas būtų per vidurį, t.y. ne per arti kaitinimo elemento).

Kepame kaitinimo režimu viršus+apačia (be vėjelio) apie 50-60 minučių. Pyragas bus iškepęs, kai lengvai kilstelėjus formos kraštą kraštai jau bus daugmaž sutvirtėję, o vidurys liūliuos lyg žele.

 

Patarimas: Jei nepasitikite savo orkaite (nujaučiate, kad gali kaisti netolygiai), o norite tobulai šviesaus pyrago viršaus, orkaitės apačioje padėkite skardelę su vandeniu, o pyrago formą iš išorės standžiai apvyniokite dviem folijos lakštais, jog drėgmė nepatektų į kepamo pyrago vidų.

 


 

6. Sūrio pyragui iškepus orkaitės kaitrą išjungiame, dureles šiek tiek praveriame ir leidžiame pyragui apie pusvalandį lėtai pravėsti orkaitėje. Tada išimame ir leidžiame atvėsti galutinai. Kai atvės, padedame į šaldytuvą bent 5-6 valandoms (o dar geriau - nakčiai), kad sutvirtėtų.

 


 

7. Atvėsintą pyragą puošiame kaip tik norisi (aš tam panaudojau keletą braškių ir žiupsnelį maltų migdolų), pjaustome ir bandome nenusikąsti liežuvio, nes šis sūrio pyragas tikrai puikus!


 


 

Šokoladinis tinginys be sausainių

 

Tinginys yra TA mano vaikystės nostalgija ir turbūt pirmas patiekalas, kurį išmokau gaminti. Tik užaugusi supratau, kad mūsų namuose karaliavęs tinginys nebuvo klasikinis, nes mano mama jį gardindavo sumaltais mirkytais džiovintais obuoliukais, razinomis ir paskrudintais avižiniais dribsniais. Bet man būtent tas lengvos rūgštelės turintis garduolis buvo tobulas. Ne tik skoniu, bet ir mintimi, kurios išmokė - jog nėra teisingo ar neteisingo recepto, kaip ir nėra vienatinio tinginio. Pasaulyje gyvena daugybė skonių ir būtent eksperimentuodami, o ne prisirišdami prie taisyklių galime savo gyvenimui suteikti daugiau spalvų ir patirčių.

 

Tad šįkart su jumis dalinuosi savo mėgiama labai šokoladiško tinginio variacija, kuriai tekstūros suteikia džiovinti vaisiai, riešutai bei truputis avižinių dribsnių (jei nedrąsu, keiskite mėgiama granola ar tiesiog įdėkite daugiau riešutų), o konsistencijos ir tvirtumo - kokybiško juodo šokolado ir kokosų kremo derinys. Riešutų kremas tinginiui suteikia daugiau skonio ir minkštesnę konsistenciją, bet jei neturite, galite nedėti.

 

Beje, kokosų kremą aš naudojau savo mėgiamą Clearspring, nes jis labai tirštas, nuostabaus skonio (išduosiu, kartais šaukštu kabinu jį vieną…), bet jei kokosų kremo parduotuvėje nerastumėte, galite naudoti kokosų gėrimą iš skardinės - palaikykite jį keletą valandų šaldytuve, o tada naudokite tik kremiškąją viršutinę dalį (skystį pasilikite, jis puikiai tiks pagardinti košei, jogurtui ar net sriubai).
 

 

Tinginiui mums reikės:

 

 

  • 200 g kokybiško juodo šokolado (naudojau 85% Cavalier becukrį, saldintą stevija, skirtą konditerijai)
  • 150 g kokosų kremo (naudojau tirštą Clearspring)
  • 130 g riešutų (naudojau perpus migdolus bei karijas)
  • 100 g mėgiamų džiovintų vaisių (naudojau goji uogas, džiovintus abrikosus bei spanguoles)
  • 30 g avižinių dribsnių (arba granolos)
  • 2 šaukštų mėgiamo riešutų kremo (naudojau itališką Aiello lazdyno riešutų kremą)

 

Pradedam!

 

1. Avižinius dribsnius paskrudiname sausoje keptuvėje iki paskleis malonų riešutinį aromatą. Iškart nuimame nuo kaitros.
 

 

2. Šokoladą dedame į dubenį ir ištirpiname virš garų vonelės. Kadangi mes naudojome konditerijai skirtas šokolado plokšteles, jų smulkinti nereikėjo, bet jei naudosite šokolado plytelę, ją pirmiausia sulaužykite nedideliais gabalėliais.
 

 


 

3. Į tirpintą šokoladą sukrečiame kokosų kremą ir riešutų kremą. Gerai išmaišome.
 

 

4. Į šokolado kremą įmaišome pasmulkintus riešutus, džiovintus vaisius ir avižinius dribsnius. Gerai išmaišome.
 


 

5. Masę sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą formelę. Aš naudojau nedidelę kekso formelę (daugmaž 20x10 cm dydžio), bet tiks ir bet kokia forma ar indas.

Tinginį paliekame pastovėti kambario temperatūroje apie pusvalandį, o tada dedame į šaldytuvą bent 5-6 valandoms, jog sustingtų.
 

 

6. Na ir galiausiai kaičiame kavos ar arbatos, traukiame tinginį iš šaldytuvo, raikome ir gardžiuojamės!

 


 

Straipsnio draugas: LIVIN
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
DAIVA
2021-03-29 14:38
PAGARBA LA MAISTO KOMANDAI. SU SV. VELYKOM ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital