Skaniausi lietiniai blynai + trys būdai juos valgyti. Gaminame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
Lietiniai blynai

Ar mėgstate blynus? O plonyčius lietinius blynelius? Jie – neatsiejama artėjančių Užgavėnių dalis. Nuo seno tikima, kad tik pilnais pilvais gali pavykti išvyti žiemą iš kiemo. Sutikit, vardan tokio kilnaus tikslo verta pasistengti – nukloti stalą sočiausiais valgiais ir iškepti aukščiausias stirtas blynų!

Šįkart kviečiame kepti lietinius. Dalijamės vienu universaliu lietinių receptu ir trimis būdais jiems vagyti. Pasitikite Užgavėnes sočiai, o svarbiausia – skaniai!

LIETINIAI

Iškepsite apie 12 blynelių
Paruošite per 60 min.

  • 3 kiaušinių
  • 2 stiklinių (500 ml) pieno
  • 1 ½ stiklinės (210 g) miltų
  • ½ arb. š. druskos
  • 60 g tirpinto sviesto

1. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.


2. Elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius ir pieną.


3. Įsijokite miltus, įberkite žiupsnį druskos.


4. Dar kartą išplakite.


5. Įmaišykite atvėsintą tirpintą sviestą.


6. Gerai išplakite tešlą, ji turi būti skysta ir be gumuliukų. Jei reikia, perkoškite per sietelį.


7. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent valandą ar per naktį. Prieš kepant tešlą permaišykite šluotele.


8. Keptuvę įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Prieš kepant pirmą blyną, plonai patepkite trupučiu aliejaus. Pilkite samtį paruoštos tešlos ir judindami keptuvę paskirstykite ją per visą keptuvės plotą. Nepilkite per daug tešlos – iškepę blyneliai turi būti ploni.


9. Kai blyno paviršiuje atsiras burbuliukai, paviršius sutirštės – atsargiai greitu judesiu blyną apverskite. Apkepkite ir kitą pusę, o tuomet išimkite į lėkštę. Taip iškepkite visus lietinius.


ORKAITĖJE APKEPTI LIETINIAI SU ŠONINE, GRYBAIS IR SŪRIU

Lietinius pripildę sotaus įdaro, suguldę į kepimo indą ir gausiai apibarstę sūriu, orkaitėje iškepsite aromatingą ir labai gardų lietinių apkepą. Patiekite jį šeimos pietums ar vakarienei – tokie jaukūs valgiai yra džiaugsmas ne tik pilvui, bet ir širdžiai.

Šoninės, pievagrybių ir sūrio įdaras patiks daugeliui. Jis švelnaus skonio, minkštos ir kreminės tekstūros. Jei tik turite, pievagrybius galite keisti šaldytais ar stiklainėliuose konservuotais miško grybais, jie bus dar aromatingesni! Vietoje šoninės galite naudoti keptą vištieną, vietoje porų – porą svogūnų. Rinkitės mėgstamiausią, gerai besilydantį sūrį – šiems lietiniams jo reikia daug, tad svarbu, kad skonis jums patiktų.

Dalį recepto ruošimo žingsnių galite atlikti iš anksto: iškepti lietinius, paruošti įdarą, susukti jį į blynelius, išdėlioti kepimo formoje. Uždengę maistine plėvele, šaldytuve palikite pernakt. Rytojaus dieną užpilkite grietinėlės ir kiaušinio plakiniu, apiberkite tarkuotu sūriu ir pašaukite į orkaitę. Po mažiau nei pusės valandos galėsite dalinti į lėkšteles ir ragauti.

4-6 porcijos
Paruošite per 30 min. + lietinių kepimas
Kepsite 20-25 min.


Orkaitėje apkepti lietiniai su šonine, grybais ir sūriu

5 lietinių

Įdarui:

  • 2 valg. š. sviesto
  • 150 g karštai rūkytos šoninės
  • 1 poro
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 arb. š. druskos
  • ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 1 arb. š. džiovintų čiobrelių
  • 400 g pievagrybių
  • 100 g špinatų
  • ¼ stiklinės (62 ml) riebios grietinėlės
  • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio

Viršui:

  • ½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
  • 1 kiaušinio
  • žiupsnio druskos
  • žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 100 g tarkuoto mocarelos sūrio

1. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.


2. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite kubeliais supjaustytą šoninę, riekelėmis pjaustytą porą ir smulkiai kapotas česnako skilteles. Kepkite, vis pamaišydami, kol daržovės suminkštės. Pagardinkite druska, pipirais, džiovintais čiobreliais.


3. Pievagrybius, priklausomai nuo dydžio, supjaustykite riekelėmis, arba perpjaukite perpus – ir kiekvieną puselę riekelėmis. Suberkite į keptuvę. Kepkite, kol pievagrybiai suminkštės ir jų išskirtas skystis nugaruos.


4. Suberkite špinatus ir pakaitinkite dar kelias minutes, kol sukris.


5. Supilkite grietinėlę, suberkite tarkuotą sūrį ir išmaišykite. Nuimkite nuo ugnies.


6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).

7. Kelis šaukštus įdaro dėkite ant lietinio blynelio ir susukite lietinį taip, kad įdaras liktų viduje.


8. Susuktus lietinius sudėkite į kepimo indą aukštesniais kraštais.


9. Kiaušinį išplakite su grietinėle, žiupsniu druskos ir pipirų.


10. Plakinį supilkite į kepimo indą ant lietinių.


11. Ant viršaus užberkite tarkuotą mocarelos sūrį.


12. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol sūris gardžiai apskrus. Patiekite iš karto.
 


LIETINIAI SU VARŠKE IR KARAMELIZUOTAIS BANANAIS

Lietiniai blyneliai gali būti gardžiausiais smaližių pusryčiais ar net desertu – kepkite juos saldžius, pagardinkite šviežiomis uogomis, milteliniu cukrumi, o galbūt apšlakstykite klevų sirupu ar pagardinkite plaktos grietinėlės kepure. Rinkitės mėgstamiausius priedus – daugelis jų tobulai derės su varške įdarytais lietiniais.

Lietiniai su varške – nostalgiški vaikystės blyneliai. Norėdami suteikti jiems naujų spalvų, į varškę įmaišykite karamelizuotų bananų. Šie ne tik pasaldins varškės įdarą, bet ir suteiks gardaus karamelinio-bananinio skonio. Įdarą galite sutrinti trintuvu iki visiškai tolygios tekstūros, bet siūlau daryti priešingai – išmaišyti ir palikti nedidelius karamelizuotų bananų gabalėlius.

Jei tokių lietinių norite iškepti savaitgalio pusryčiams, didžiąją dalį darbo galite atlikti iš vakaro – išsikepti lietinius, pasiruošti įdarą ir sulankstyti blynelius. Pernakt laikykite juos šaldytuve, uždengtus maistine plėvele. Ryte beliks įkaitinti keptuvę ir apkepti iš abiejų pusių, kol apskrus iki nuostabiai gražios auksinės spalvos.


5-6 lietiniai
Paruošite per 20 min. + lietinių kepimas


Lietiniai su varške ir karamelizuotais bananais

5-6 lietinių

  • 2 sunokusių bananų
  • ¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
  • 2 valg. š. sviesto
  • 2 pakelių (360 g) varškės
  • 1 kiaušinio
  • 1 arb. š. vanilės pastos
  • ½ arb. š. malto cinamono
  • aliejaus (kepimui)

Patiekti:

  • miltelinio cukraus
  • šilauogių
  • šviežių mėtų lapelių

1. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.


2. Karamelizuokite bananus. Bananus supjaustykite riekelėmis. Sumaišykite su ruduoju cukrumi, kad riekelės pasidengtų iš visų pusių.


3. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies ištirpinkite sviestą. Sudėkite riekeles ir kepkite kelias minutes nejudindami, kol gardžiai karamelizuosis. Apverskite ir kepkite dar porą minučių, kol gardžiai apkeps ir iš kitos pusės. Išimkite ir atidėkite į lėkštę.


4. Varškę sumaišykite su kiaušiniu, vanile ir cinamonu.


5. Sudėkite pusę karamelizuotų bananų riekelių ir pertrinkite.


6. Imkite po vieną lietinį. Jo krašte dėkite po du-tris šaukštus įdaro. Sulankstykite blynelį taip, kad įdaras liktų viduje (žr. nuotraukas).


7. Taip paruoškite visus blynelius. Taip paruoštus blynelius galite kepti iš karto, pernakt laikyti šaldytuve ir kepti kitą dieną, arba užšaldyti.


8. Keptuvėje virš vidutinės ugnies įkaitinkite šlakelį aliejaus. Sulankstytus blynelius apkepkite po kelias minutes iš abiejų pusių, kol gardžiai apskrus, o įdaras viduje bus karštas ir iškepęs.

9. Patiekite apibarstę milteliniu cukrumi, pagardinę uogomis ir karamelizuotais bananais,  ir papuošę šviežių mėtų lapeliais, arba naudokite kitus mėgstamus pagardus.


LIETINIŲ LAZANIJA SU VIŠTIENA, BEŠAMELIO PADAŽU IR SŪRIU

Lazanija – italų virtuvės klasika, neįsivaizduojama be makaronų, daug sūrio, gardaus ir aromatingo padažo. Vis tik virtuvė tikrai nėra ta vieta, kur griežtai laikomės taisyklių. Ieškodami naujų skonių ir improvizuodami, galime „žaisti“ Italiją, lazaniją sluoksniuodami su... lietiniais. Ar kada bandėt? Pabandykit! Patiekalas pavyks minkštas, švelnus, jaukus ir labai gardus.

Vištieną galite naudoti jau keptą, bet jei tokios neturite – galite rinktis ir žalią (krūtinėlę ar vištos šlaunelių mėsą be kaulo). Supjaustę nedideliais gabalėliais, kepkite ją kartu su daržovėmis, kol pabals ir bus iškepusi. Rinkdamiesi daržoves įdarui, taip pat drąsiai pasikliaukite savo skoniu: gal norėtumėte pridėti paprikų, o gal nelabai mėgstate grybus? Receptą galite pakoreguoti pagal savo skonį, svarbiausia – išlaikykite proporcijas ir nepagailėkite jums skaniausio, gerai besilydančio sūrio.

Lazaniją galite susluoksniuoti iš vakaro. Uždengę kepimo indą, pernakt laikykite šaldytuve, o rytojaus dieną pašaukite į orkaitę.

Net jei nesiryšite lietinių kepti būtent lazanijai, prisiminkite šį receptą tuomet, kai keletas blynų liks nuo gausių šeimos pusryčių. Pastovėję lietiniai sausais krašteliais nebebus labai skanūs, bet tokiam sluoksniuotam apkepui tiks tiesiog tobulai!


8 porcijos
Paruošite per 40 min. + lietinių kepimas
Kepsite 25-30 min.


Lietinių lazanija su vištiena, bešamelio padažu ir sūriu

Vištienos įdarui:

  • 2 valg. š. aliejaus
  • 1 svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 morkos
  • 150 g pievagrybių
  • 2 valg. š. pomidorų pastos
  • 1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
  • ½ arb. š. druskos
  • ¼ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 1 skardinės (400 g) konservuotų pomidorų
  • 1 keptos vištos krūtinėlės

Bešamelio padažui:

  • 50 g sviesto
  • ½ stiklinės (70 g) kvietinių miltų
  • 600 ml pieno
  • ½ arb. š. malto muskato
  • žiupsnio druskos
  • žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
  • 150 g fermentinio sūrio

Surinkti:

  • 5 lietinių
  • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio
  • 100 g tarkuoto mocarelos sūrio

1. Paruoškite įdarą. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.


2. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite aliejų. Suberkite smulkintą svogūną, smulkiai kapotas česnako skilteles, nedideliais gabalėliais supjaustytą morką ir riekelėmis supjaustytus pievagrybius. Pakepinkite, vis maišydami, kol daržovės suminkštės.

3. Sudėkite į keptuvę pomidorų pastą, suberkite prieskonius, išmaišykite ir pakaitinkite dar porą minučių.


4. Supilkite konservuotus pomidorus ir sudėkite smulkintą keptą vištieną. Išmaišykite ir pakaitinkite apie penkias minutes. Nuimkite nuo ugnies. 


5. Paruoškite bešamelio padažą. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.


6. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą.


7. Suberkite į keptuvę miltus. Išmaišykite, kol sausų baltų miltų nebeliks.


8. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir pamažu į keptuvę pilkite pieną. Nuolat maišykite šluotele, kad nesusidarytų gumuliukai. Supylę pieną, toliau maišydami kaitinkite, kol padažas ims tirštėti.


9. Padažui sutirštėjus, pagardinkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Įmaišykite tarkuotą fermentinį sūrį.


10. Sūriui išsilydžius, keptuvę su padažu nuimkite nuo ugnies.


11. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). 

12. Susluoksniuokite lazaniją. Sluoksniavimui pasirinkite gilią kepimo formą, kurios skersmuo būtų panašus į lietinių dydį.

13. Ant kepimo formos dugno paskleiskite ploną sluoksnį bešamelio padažo.


14. Dėkite lietinį.


15. Paskirstykite dalį vištienos padažo, aptepkite pora samtelių bešamelio padažo ir užberkite porą saujų tarkuoto mocarelos sūrio. Uždenkite antruoju lietiniu.


16. Kartokite sluoksniavimą tokia pačia eilės tvarka – lietinis, vištienos padažas, bešamelio padažas, tarkuotas mocarelos sūris, – kol susluoksniuosite visus produktus.

17. Ant viršaus uždėję paskutinį lietinį, viršų gausiai apiberkite tarkuotu fermentiniu ir mocarelos sūriu.


18. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių, kol viršus gražiai apskrus. Prieš patiekdami leiskite pastovėti apie 15-20 minučių, kad šiek tiek sutvirtėtų.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital