Prasideda obuolių metas! Vedame obuolienę, kepame skaniausius pyragus, stiklainiuose slepiame pikantiškuosius čiatnius... O šį kartą kepame internautus sužavėjusius obuolinius keksiukus, kurie atrodo tikrai įspūdingai, o paruošti juos tikrai daug paprasčiau nei gali pasirodyti ir net nereikės daugybės ingredientų.
Pyragaičiai tokie gardūs, kad nekantraujame jų paskanauti dar ir dar vieną, todėl raitojamės rankoves ir kimbame į darbą, o jo visai nedaug!
10 puikių pyragaičių reikės:
- 5 sluoksniuotos tešlos lapų (naudoju šaldytą, maždaug 10*20 cm dydžio)
- 5 vidutinio dydžio obuolių (ar 3 didelių)
- 5 kupinų šaukštelių mėgstamiausios uogienės (naudojau aviečių)
- cukraus pudros ar malto cinamono papuošimui (nebūtina)
1. Sluoksniuotą tešlą dėti ant miltuoto stalo ar nelimpančio kilimėlio ir pridengti švariu virtuviniu rankšluosčiu ir palikti apie pusvalandį atitirpti. Jei naudojate šviežią sluoksniuotą tešlą, šį žingsnį praleiskite.
2. Obuolius perpjauti pusiau, išpjauti sėklalizdžius ir kotelius.
3. Obuolius dėti perpjauta puse ant stalo paviršiaus. Supjaustyti kuo plonesnėmis skiltelėmis. Obuolius svarbu supjaustyti kuo ploniau, kad rožyčių vidus tolygiai iškeptų, jei obuoliai bus supjaustyti storai, rožyčių vidus gali išlikti pernelyg drėgnas.
4. Obuolius sudėti į karščiui atsparų indą, apšlakstyti geltonosios ar žaliosios citrinos sultimis.
5. Suminkštinti obuolius galima trimis skirtingais būdais, visi jie vienodai geri, todėl galite rinktis Jums patogiausią:
- užpilti vandeniu, pamaišyti, kad obuolių gabaliukai nebūtų sulipę ir 2 minutėms dėti kaitinti į mikrobangų krosnelę (800 W);
- obuolius sudėti į prikaistuvį, užpilti vandeniu, pamaišyti, kad obuolių gabaliukai nebūtų sulipę, užvirti vandenį ir pavirti 2 - 3 minutes;
- užpilti verdančiu vandeniu, pamaišyti, kad gabaliukai nebūtų sulipę ir palikti 5 minutes pastovėti.
Suminkštintus obuolius nupilti ir gerai nuvarvinti, dėl drėgmės pertekliaus rožytės gali ilgiau kepti.
6. Sluoksniuotą tešlą pakočioti "į ilgį", kad tešlos gabalas pailgėtų maždaug 1.5 - 2 kartus. Kiekvieną perpjauti išilgai pusiau. Tešlą svarbu gerai ir gana plonai iškočioti, nes, jei ji bus per stora, rožyčių vidus gali labai ilgai kepti, o viršus pernelyg apskrusti, kol iškeps vidus.
7. Kiekvienos tešlos juostos vidurį patepti šaukšteliu uogienės.
8. Ant tešlos juostos krašto dėlioti obuolių riekeles, kad riekelės per vidurį persidengtų ir jų apačia liestųsi su tešlos viduriu. Vienai juostelei man prireikė maždaug pusės vidutinio dydžio obuolio. Jei obuolių nepavyko supjaustyti ar tešlos iškočioti itin plonai, geriau dėkite mažiau obuolių, kad viduryje nesusidarytų storas sluoksnis, kuris labai lėtai keps.
9. Tešlos juostelės kraštą "užkloti" ant viršaus.
10. Perlenktą juostą susukti į volelį, formuojant rožytę. Sukti standžiai, bet nespaudžiant, antra ranka galima iš šono prilaikyti obuolius, kad neišlįstų iš volelio.
11. Obuolių rožytes dėti į keksiukų formeles. Jei formelės silikoninės, papildomai popierėlių dėi nereikia. Jei naudojate limpančio paviršiaus formeles, reikėtų įdėti popierines keksiukų formeles, kad rožytės neprikeptų ir išimamos netrupėtų.
12. Kepti iki 180 C laipsnių įkaitusioje orkaitėje apie 35 - 40 minučių (režimas su vėjeliu, jei kepsite tik su kaitinimu viršus/apačia, kepimas gali užtrukti kiek ilgiau, apie 50-60 minučių). Obuolių odelės gali apskrusti, bet nuo to rožytės neapkarsta, todėl, jeigu matote, kad jos skrunda, neskubėkite išimti rožyčių iš orkaitės anksčiau laiko, nes vidus dar gali būti neiškepęs! Jeigu atrodytų, kad skrunda per daug, pvz., kepant be vėjelio apskrunda per pirmą kepimo pusvalandį, pridenkite rožytes folijos arba kepimo popieriaus lakštu.
13. Išimti iš formos ir palikti bent 10 - 15 minučių atvėsti, nes keksiukų vidus labai karštas ir nuo karščio rožytės dar kepa iš vidaus, net išimtos iš orkaitės. Pabarstyti cukraus pudra ar maltu cinamonu. Skanaus!