Legendinis prancūziškas desertas PARIS-BREST - gaminame žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
Paris Brest

Paris-Brest yra vienas žymiausių, ir greičiausiai vienas skaniausių, klasikinių Prancūzijos desertų. Akį traukianti išvaizda bei ypatingas skonių ir tekstūrų derinys - tai, kas vieną kartą paragavus, neleidžia pamiršti šio skanėsto. Minkštutė plikyta tešla, gardinta migdolų riekelėmis, riešutų pasta, burnoje tirpstantis kava ir riešutais kvepiantis grietinėlės kremas bei abejingų nepaliekantis plikytas mousseline kremas. Tortas? Pyragas? Ne, tai tikra svajonė, kurią rasite ne tik mažytėse Prancūzijos kavinukėse, bet lygiai taip pat nesunkiai pasigaminsite ir namuose!

 

Šis konditerijos šedevras dar 1910-aisiais metais buvo sukurtas Prancūzijos konditerio Louis Durand. Tuo metu Pierre Giffard, kuris nuo 1891 metų organizavo žymiąsias Paryžiaus-Bresto dviračių lenktynes, paprašė sukurti  desertą joms pagerbti. Būtent todėl šio deserto pavadinimas susideda iš dviejų žymių Prancūzijos miestų pavadinimų, ir būtent todėl yra žiedo formos, primenančios dviračio ratą. Net nereikia sakyti, kad ypatingai šį desertą pamėgo dviratininkai - kupinas riešutų kepinys suteikdavo energijos ir reikiamų kalorijų lenktynėms. 

 

Ilgai netrukus ši konditerijos pažiba susilaukė visuotinės prancūzų meilės, tad jį pradėjo gaminti kepyklėlės, esančios net mažiausiuose miesteliuose. Visgi originalus receptas vis dar priklauso Durand kepyklai, kurią ir šiandien tebevaldo Durand šeima, o originalų receptą matė tik šios kepyklos konditeriai. Tačiau tai nesulaikė visos šalies konditerių nuo savų deserto interpretacijų, todėl šiandien Paris-Brest galite rasti įvairiausių skonių - tiek pripildytų pistacijomis ar šokoladu, tiek ir gaivesnių jo versijų. 

 

Vis dėlto pirmiausia verta paragauti būtent klasikinės deserto versijos. Pažadu, abejingų ji tikrai nepaliks. Nors iš aprašymo Paris-Brest gaminimas gali pasirodyti sudėtingas, tačiau jei seksite nurodytais žingsniais, tikrai įveiksite iššūkį. Puiki žinia ir ta, kad daugumą deserto dalių galima pasiruošti iš anksto, tad tikrai nereikės visko daryti paskutinę minutę.

 

Taigi jei vis dar nežinote, kokį skanėstą pagaminti artėjančioms Velykoms - meskite sau šį iššūkį. Ne tik paragausite nuostabaus deserto, bet ir sulauksite ovacijų iš artimųjų. Paris-Brest - tikrai yra desertas vertas kiekvienos praleistos minutės… Tad gaminkime žingsnis po žingsnio!

 



PARIS-BREST REIKĖS:
Pagaminsite vieną 23 cm skersmens Paris-Brest

Plikytai (Pâte à Choux) tešlai:

  • 90 g vandens
  • 90 g pieno
  • 90 g sviesto
  • 2 g druskos
  • 10 g cukraus
  • 110 g miltų
  • 3 L dydžio kiaušinių


Kepinio aptepimui reikės:

  • 1 kiaušinio
  • 1 a.š. cukraus
  • 2-3 v. š. pieno
  • 50 g migdolų riekelių

Plikytam Mousseline kremui reikės:

  • 210 g pieno
  • 2 L dydžio kiaušinių trynių
  • 40 g cukraus
  • 13 g miltų
  • 13 g kukurūzų krakmolo
  • žiupsnelio druskos
  • 90 g kambario temperatūros sviesto
  • 105 g riešutų kremo praline (pirktinio arba naminio)


Grietinėlės kremui su praline ir kava reikės:

  • 400 g 35% riebumo grietinėlės
  • 1 pakelio (9 g) grietinėlės standiklio
  • 2 valgomųjų šaukštų cukraus pudros
  • 100 g karamelės padažo (pirktinio arba naminio)
  • 200 g riešutų kremo praline (pirktinio arba naminio)
  • 1 a.š. tirpios kavos miltelių

Papildomai Paris Brest surinkimui:

  • 50 g riešutų kremo praline (pirktinio arba naminio)

 

Pradedam!

1. Paruoškite tešlą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.

 

 

2. Į puodą supilkite pieną ir vandenį. Tuomet suberkite cukrų bei druską ir viską išmaišykite šaukšteliu. Galiausiai sudėkite sviestą, supjaustytą kubeliais.

 

 

3. Puodą su šiais ingredientais kaitinkite virš vidutinės kaitros, kol sviestas ištirps ir pamatysite besiformuojant pirmuosius burbuliukus. Vienu ypu suberkite miltus ir išmaišykite mentele taip, kad neliktų sausų miltų. 

 

 

4. Tešlą kaitinkite ant vidutinės kaitros ir nuolat maišykite silikonine ar medine mentele. Tešla turi susimesti į kamuoliuką ir atlipti nuo puodo sienelių. Nuolat maišydami pakaitinkite dar keletą minučių, kad tešla labiau išdžiūtų. Tešlą perdėkite į didesnį dubenį.
 

 

5. Kelias minutes paplakite elektriniu plaktuvu. Šis žingsnis yra būtinas tam, kad tešla šiek tiek atvėstų ir būtų galima mušti kiaušinius. 

 

 

6. Tešlą nuolat plakant, po vieną įmuškite kiaušinius. Kitą kiaušinį muškite, tik kai pirmas pilnai bus įmaišytas į tešlą. Tešla turi gautis glotni ir blizgi. Ją paėmus mentele ir perbraukus pirštu, turi likti tarpas. Tešla neturi būti per skysta ir pasėmus šaukštu bėgti.

 

 

 

7. Tešlą sudėkite į konditerinį maišelį su pritvirtintu žvaigždutės antgaliu. Naudokite apie 7-10 mm antgalį. 

 

 

8. Standartinę skardą išklokite kepimo popieriumi. Apibrėžkite 21-22 cm skersmens apskritimą. Pirmąjį tešlos ratą išspauskite ant nusibrėžto apskritimo linijos, antrąjį - šalia vidinės pusės. Abu tešlos ratai turi susiliesti. Trečiąjį tešlos ratą išspauskite ant pirmųjų ratų viršaus, viduryje, kur ir susiliečia pirmieji žiedai. Spausdami tešlą ranka darykite judesį šiek tiek į viršų, o po to į apačią, jog gautumėte švelnias bangeles.

 

 

 

 

 

9. Antrąją standartinę skardą irgi išklokite kepimo popieriumi. Apibrėžkite 20 cm skersmens apskritimą. Iš likusios tešlos išspauskite ratą ant nusibrėžto apskritimo linijos - spauskite jau paprastai, neformuodami bangelių. Didžioji dalis bus skirta Paris Brest kepiniui, o mažoji - jo sutvirtinimui.

 

 

 

10. Paruoškite kepinio aptepimą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.

 

 

11. Į kiaušinį suberkite cukrų, supilkite pieną ir gerai išplakite konditerine mentele. Šiuo plakiniu atsargiai aptepkite ABU tešlos žiedus. Tam naudokite konditerinį teptuką.

 

 

12. Didįjį tešlos žiedą dosniai apibarstykite migdolų riekelėmis (mažojo barstyti nereikia).

 

 

13. Iškepkite Paris-Brest žiedus. Abi Paris-Brest dalis būtinai kepkite atskirai. Didžiąją kepkite 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija apie 45-48 minutes, o mažesniąją apie 20-23 minutes. Kepimo metu neatidarykite orkaitės durelių. Iškepusias Paris-Brest dalis pilnai atvėsinkite.

 

 

 

14. Paruoškite plikytą pralin kremą.  Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.

 

 

15. Į puodą supilkite pieną. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol pamatysite kylant burbuliukus. Pieno nereikia pilnai užvirti.

 

 

16. Kol pienas kaistas, į dubenėlį sudėti kiaušinių trynius ir suberkite cukrų. Išplakite konditerine šluotele iki vientisos konsistencijos. Suberkite miltus, kukurūzų krakmolą ir druską. Dar kartą išmaišykite.

 

 

17. Pienui įkaitus, po šlakelį, nuolat maišant, supilkite jį į trynių plakinį. 

 

 

18. Gautą kremą perpilkite atgal į puodą. Nuolat maišydami, kaitinkite virš vidutinės kaitros, kol kremas užvirs. Pavirkite 1,5-2 minutes, kol kremas sutirštės. Jei verdant susidarė gumuliukų, kremą pertrinkite per sietelį.

 

 

19. Kremą uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą bent 2 valandoms (galite šaldytuve laikyti ir per nakt)į. Kremui pilnai atvėsus, išimkite jį iš šaldytuvo ir išplakite elektriniu plaktuvu. Tuomet nuolat plakant po kubelį sudėkite kambario temperatūros sviestą. Plakite, kol sviestas pilnai įsimaišys į kremą. 

 

 

20. Supilkite pralin ir dar kartą gerai išplakite kremą. Geriausia plakti naudojant kiaušiniams skirtą antgalį, nes jis padeda kremui pavykti puriam. 

 


 

 

21. Kremą sudėkite į konditerinį maišelį, su pritvirtintu apvaliu, siauru ir ilgu antgaliu - jis specialiai skirtas įdaryti įvairius konditerinius gaminius. Jei tokio antgalio neturite, galite naudoti apvalų. 

 

 

22. Pasiruošite grietinėlės kremą. Pasiruoškite ingredientus.

 

 

23. Į plakimo indą supilkite grietinėlę, suberkite standiklį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol grietinėlė pavirs minkštomis putomis - jokiu būdu neplakite iki standumo. Tada Suberkite cukraus pudrą, supilkite pralin masę, karamelės padažą ir dar kartą gerai išplakite - šįkart iki standumo (atsargiai - neperplakite, nes grietinėlė virs sviestu).

 

 

24. Suberkite tirpios kavos miltelius ir išmaišykite konditerine mentele. Šįkart nebeplakite elektriniu plaktuvu tam, kad neperplaktumėte grietinėlės. 

 

 

 

25. Kremą įdėkite į šaldytuvą ir leiskite pastovėti 10-15 minučių. Tuomet sudėkite į konditerinį maišelį su pritvirtintu žvaigždės formos konditeriniu antgaliu (naudokite 7-10 mm pločio).
 

26. Paris-Brest surinkimas. Atsargiai išilgai perpjaukite didįjį Paris-Brest žiedą. Apatinę dalį apšlakstykite praline mase.

Patarimas: Aš Paris-Brest rinkau ant kepimo popieriaus ir ant lėkštės perkėliau drauge su juo, bet geriausia Paris-Brest iškart rinkti ant serviravimui skirtos lėkštės.

 

 

 

27. Paimkite konditerinį maišelį su grietinėlės kremu ir išspauskite jį ant Paris-Brest pagrindo piešdami tokį raštą, kaip parodyta nuotraukoje. 

 

 

 

28. Mediniu pagaliuku sutvirtinimui skirto žiedo apačioje pradurkite kelias skylutes. Į kiekvieną skylutę įsmeikite antgalį su plikytu kremu ir pripildykite visą žiedą kremu.. Žiedą atsargiai perkelkite ant Paris-Brest ir lengvai spustelėkite.

 

 

 

29. Vėl paimkite konditerinį maišelį su grietinėlės kremu ir išspauskite jį ant Paris-Brest pagrindo taip, kaip parodyta nuotraukoje. 

 

 

30. Labai atsargiai ant Paris-Brest viršaus uždėkite viršutinę didžiojo plikytos tešlos žiedo dalį - apibarstytąją migdolais. Lengvai spustelėkite. Viršų apibarstykite milteliniu cukrumi. Prieš patiekiant, leiskite Paris-Brest bent kelias valandas pastovėti šaldytuve - taip visi skoniai geriau susijungs.
 

        

   

 


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD VISKAS PAVYKTŲ TOBULAI
 

Plikyta tešla. 

Pieno ir vandens mišinys. Būtinai naudokite šių produktų mišinį. Naudojant tik vandenį, tešla bus per traški, pyragėlius bus sunku pripildyti, o naudojant tik pieną - pyragėliai taps per minkšti, bokštas nesilaikys ir grius. Tik naudodami mišinį suformuosite gražų ir pakankamai tvirtą pyragėlių bokštą. 

Miltai. Jokiu būdu nenaudokite kepiniams skirtų 405D ar 405C kvietinių miltų (pvz. Ekstra ar Karališkų) - jie yra per minkšti ir ne tokie stiprūs. Rinkitės 550C arba 550D miltus (t.y. paprastus aukščiausios rūšies).

Produktų temperatūra. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje. 

Tikslumas. Produktus būtinai tiksliai susverkite - Prancūziškoje konditerijoje reikalingas ypatingas tikslumas. 

Tešlos gaminimas. Neleiskite pieno, vandens, sviesto mišiniu pilnai užvirti - tereikia, kad pasirodytų pirmieji burbuliukai. Kitaip galite nesužiūrėti ir dalis mišinio išbėgs. Supylę miltus greitai juos išmaišykite, stenkitės, kad neliktų miltų gumulėlių. 

Tešlos kaitinimas. Tešlą kaitinkite ant vidutinės kaitros ir nuolat maišykite silikonine ar medine mentele. Tešla turi susimesti į kamuoliuką ir atlipti nuo puodo sienelių. Nuolat maišydami pakaitinkite dar keletą minučių, kad tešla labiau išdžiūtų. 

Kiaušinių įmušimas. Būtinai prieš įmušant kiaušinius, tešlą kelias minutes paplakite elektriniu plaktuvu. Šis žingsnis yra būtinas tam, kad tešla šiek tiek atvėstų ir įmušti kiaušiniai neišvirtų. Kiaušinius muškite po vieną, po kiekvieno gerai išplakant tešlą.
 

Tešlos konsistencija. Tešla turi gautis glotni ir blizgi. Ją paėmus mentele ir perbraukus pirštu, turi likti tarpas. Tešla neturi būti per skysta ir pasėmus šaukštu bėgti. 

Paris-Brest žiedų formavimas. Tam, kad Paris-Brest žiedai būtų apvalūs ant kepimo popieriaus nusipieškite apskritimus arba naudoti silikoninį kilimėlį su jau nupieštu apskritimu. Didįjį žiedą apibarstykite migdolų riekelėmis - tai suteiks ne tik papildomo skonio, bet ir grožio.

Paris-Brest kepimas. Didįjį ir sutvirtinimui skirtus žiedus būtinai kepkite atskirai. Šių dalių kepimo ilgiai skirtingi, tad kepant kartu, mažesnis žiedas sudegs. Kepimo metu jokiu būdu neatidarykite orkaitės durelių - žiedai nusileis ir teks gaminti iš naujo. Paris-Brest kepkite su vėjelio funkcija - taip lygiau pasiskirstys oras. 

Paris-Brest atvėsinimas. Paris-Brest žiedams leiskite apie 20 minučių pravėsti orkaitėje, su pravertomis durelėmis. Kadangi plikyta tešla labai jautri temperatūros pokyčiams, užtikrinsite, kad Paris-Brest žiedai nesubliukš. Po šio laiko išimkite žiedus iš orkaitės ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. 

Laiko planavimas. Plikytos tešlos žiedus galite pasigaminti vieną dieną prieš surenkant Paris-Brest.
 

Plikytas Pralin kremas. 

Produktų temperatūra. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje. 

Tikslumas. Produktus būtinai tiksliai susverkite - Prancūziškoje konditerijoje reikalingas ypatingas tikslumas. 

Pienas. Neleiskite pienui užvirti iki galo - tereikia, kad pasirodytų pirmieji burbuliukai. Kitaip galite nepamatyti ir pienas išbėgs arba bus per karštas ir pilant jį ant trynių, šie išvirs. 

Trynių ir cukraus plakinys. Jokiu būdu neplakite trynių ir cukraus elektriniu plaktuvu - tikslas juos išmaišyti iki vientisos konsistencijos. Pieną ant trynių ir cukraus mišinio pilkite po šlakelį, nuolat maišant, kad jie neišvirtų,

Kremo virimas. Verdant kremą, nuolat maišykite. Užvirkite ir nuolat maišant leiskite pavirti dvi minutes. 

Kremo pertrinimas per sietelį. Jei gaminant kremą susidarė gumuliukų, pertrinkite jį per sietelį.

Kremo vėsinimas. Kremą kelioms valandoms būtinai įdėkite į šaldytuvą. Uždenkite jį taip, kad maistinė plėvelė liestų kremą - taip nesusidarys plėvelė ant kremo. 

Sviestas ir pralin. Sviestas ir pralin privalo būti kambario temperatūros, tam, kad gražiai įsiplaktų į atšalusį kremą. Įplakti naudokite kiaušiniams skirtą elektrinio plaktuvo antgalį - taip kremas bus puresnis.

Laiko planavimas. Kremą galite pasiruošti vieną dieną prieš įdarant juo sutvirtinimui skirtą žiedą ir surenkant Paris-Brest.
 

Grietinėlės kremas. 

Ingredientų temperatūra. Grietinėlė privalo būti šalta. Jei Paris-Brest gaminate karštą vasaros dieną, dubenį, kuriame plaksite kremą, statykite ant didesnio dubens su ledukais - tai padės kremą nuolat išlaikyti šaltą. Tuo tarpu pralin ir karamelės padažas turi būti kambario temperatūros - taip šie ingredientai geriau įsimaišys į kremą. 

Gaminimas. Pats svarbiausias dalykas gaminant šį kremą - jo neperplakti. Subėrus į grietinėlę standiklį, plakti iki minkštų putų. Sudėjus likusius ingredientus - iki standumo. Galiausiai sudėjus kavos miltelius - įmaišyti juos mentele, kuri leis ne tik neperplakti kremo, bet ir užtikrins, kad visi ingredientai gerai įmaišyti į kremą.

Kremo atšaldymas. Pagaminus kremą, būtinai jį palaikykite bent 10-15 minučių šaldytuve - tai jam leis sutvirtėti. Jei Paris-brest gaminate karštą vasaros dieną, kremui pastovėti leiskite ilgiau - apie valandą. 

Grietinėlės kremo pasiruošimas. Grietinėlės kremą gaminkite tą pačią dieną, kai planuojate surinkti Paris-Brest.

 

Paris-Brest surinkimas

Labai atsakingas momentas - didžiojo žiedo pjovimas. Jam būtinai naudokite aštrų, geriausia duonai skirtą peilį. Perpjovus didįjį žiedą, jo dalis kelkite labai atsargiai, kad nesulūžtų. Geriausia Paris-Brest surinkti ant serviravimui skirtos lėkštės, nes vėliau jį perkelti bus sunku. 

Pripildžius apatinį sluoksnį grietinėlės kremu, jį vėl įstatykite į šaldytuvą, kol atliksite kitus veiksmus - taip leisite grietinėlės kremui išlikti šaltam ir tirštesniam.

Po surinkimo Paris-Brest būtinai įdėkite į šaldytuvą kelioms valandoms - tai leis desertui sutvirtėti, o skoniams labiau susilieti. Paris-Brest galite gardžiuotis tą pačią dieną, bet galite jam leisti pastovėti šaldytuve ir pernakt, o patiekti kitą dieną. 

 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital