Riešutų kremas Praline tortams, pyragams ir desertams - receptas žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-02-11
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
Riešutų kremas praline
Nuotraukos LaMaistas.lt redakcijos

Karamelizuotų riešutų kremas, dar kitaip žinomas praline pastos pavadinimu, yra vienas iš tų magiškų ingredientų, kuriuo taip paprasta suteikti naujų skonio spalvų patiems įvairiausiams desertams. Įdėkite porą jo šaukštų gamindami karamelinį maskarponės kremą tortui ar pyragėliams (pvz. šiems karameliniams gardumynams), sumaišykite su tirpintu šokoladu ruošdami pyrago glaistą, gardinkite juo triufelius ar aptepkite biskvitą prieš dėdami kremą. Netgi klasikinis tiramisu sužibs naujomis skonio natomis, jeigu į klasikinį jo pertepimą įmaišysite šiek tiek riešutų kremo.

Buvome patys primiršę, koks puikus yra praline pastos skonis iki pastarosios LaMaistas.lt televizijos laidos viešnia Banga Mundėnaitė mums nepriminė pagaminusi nuostabius ja pagardintus plikytos tešlos pyragėlius. Tad pasiraitojome rankoves, kibome į darbus ir jums rodome, kaip paprasta šį karamelizuotų riešutų kremą pasigaminti patiems. Beje, nebijokite vienu kartu kremo pasiruošti ir daugiau - šaldytuve jis puikiai gali gyventi bent 2-3 mėnesius.


Patarimas: klasikinė praline pasta gaminama iš lygiomis dalimis sumaišytų lazdyno bei migdolų riešutų, tačiau drąsiai eksperimentuokite ir su kitais savo mėgiamais ar turimais riešutais.

 

Daugmaž 500 ml kremo pasigaminti mums reikės:
 

  • 250 g cukraus
  • 200 g migdolų
  • 200 g lazdyno riešutų (galima keisti migdolais)
  • 100 ml vandens


Pradedam!

1. Riešutus vienu sluoksniu paskleidžiame kepimo skardoje.

Riešutai paskleisti kepimo skardoje

 

2. Šauname į iki 180 laipsnių įkaitintos orkaitės vidurinę lentyną (kaitinimo režimas viršus+apačia) ir kepame apie 10-12 minučių iki riešutai paskleis malonų aromatą, o lazdyno riešutų luobelės suskilinės.
 

 

3. Riešutams leidžiame šiek tiek atvėsti. Tada migdolus išimame, o lazdyno riešutus patriname tarp delnų, jog nukristų luobelės. Nesijaudinkite, kad jos neatsiskirs visos tobulai - tas ir nebūtina.
 

Lazdyno riešutus patrinkite tarp delnų

 

Lazdyno riešutus atskirkite nuo luobelių

 

4. Cukrų suberiame į puodą ir užpilame vandeniu.
 

Cukrus ir vanduo puode


5. Kaitiname ant didesnės ugnies. Cukrus pirmiausia ištirps vandenyje, tada ims smarkiai burbuliuoti, o galiausiai taps gintarinės spalvos karamele. Svarbu - nelaukite kol cukrus sudegs, gintarinė spalva yra pats tas.
 

Cukrus karamelizavosi ir tapo gintarinės spalvos


6. Kai spalva tampa gintarinė, iškart nuimame puodą nuo ugnies, greitai suberiame riešutus ir sparčiai išmaišome, jog visi riešutai pasidengtų karamele.
 

Į karamelę suberkite riešutus


7. Šią masę iškart paskleidžiame ant kepimo popieriaus arba silikoninio kilimėlio. Paliekame atvėsti.

Svarbu: jokiu būdu nelieskite karamelės pirštais, nes ji labai karšta ir gali nudeginti.
Patarimas: jeigu norite plonesnio lakšto (bus lengviau po to sulaužyti gabalėliais) galite uždengti silikoniniu kilimėliu ir ranka paplokštinti.
 

Karamelizuoti riešutai ant kepimo popieriaus

 

8. Kai atvėsta, sulaužome vidutinio dydžio gabalėliais. Tikrai taip - šie gabalėliai yra ne kas kita kaip griliažas :)
 

Karamelizuotų riešutų gabalėliai - griliažas


9. Gabalėlius sudedame į elektrinio trintuvo indą ir triname (jeigu trintuvas mažesnis, triname per kelis kartus). Pradedame trinti mažesniu greičiu, o tada palengva greitį didiname. Iš pradžių masė virs biriais trupinukais, o trinant toliau taps vis klampesnė, kol galiausiai suskystės ir savo konsistencija primins skystesnį riešutų sviestą. Kai tai nutiks, trinti baigiame - riešutų kremas pagamintas!

Tikslus trynimo laikas labai priklausys nuo jūsų trintuvo galingumo. Mūsiškis iššūkį įveikė per daugmaž 5 minutes, tačiau jei trintuvas silpnesnis, gali užtrukti ir 10 minučių ar net ilgiau.
 

Karamelizuoti riešutai trintuve

Karamelizuotų riešutų trupiniai

Karamelizuotų riešutų masė

Tiršta karamelizuotų riešutų pasta

Karamelizuotų riešutų kremas maisto trintuve


10. Paruoštą riešutų kremą naudojame reikiamame recepte arba tiesiog sukrečiame į švarų stiklainiuką ir laikome šaldytuve. Ten jis puikiai gyvens bent 2-3 mėnesius. O jeigu norite išsaugoti dar ilgesniam laikui, galite užšaldyti.
 

Karamelizuotų riešutų kremas Praline

Karamelizuotų riešutų kremas Praline

Karamelizuotų riešutų kremas Praline

Karamelizuotų riešutų kremas Praline

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital