Kaip paruošti skanų ir taupų jautienos troškinį? Pasakojame žingsnis po žingsnio + 6 receptai

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-10-30
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Jautienos troškinys
@ Shutterstock

Įvairūs troškiniai yra puikus pasirinkimas orui atvėsus - jie sotūs ir jaukūs, patogu pasiruošti daugiau ir pasišildyti ar užšaldyti vėlesniam laikui, galima sunaudoti įvairius daržovių likučius ir išsivirti didelį puodą net turint mažą gabaliuką mėsos. Jautienos troškiniai pavyksta ypač sodraus skonio ir labai kvapnūs, tačiau juos gaminant svarbu žinoti kelias taisykles, kuriomis vadovaujantis mėsa bus ne tik bus minkšta, o tiesiog tirps burnoje! Dalinamės patarimais, kurie padės išvirti troškinį iš to, ką turite šaldytuve, arba siūlome išbandyti kelis klasikinius ir visada puikiuus receptus - juos rasite straipsnio apačioje.

Burnoje tirpstančio jautienos troškinio paslaptis - ilgas troškininimas

Daugelis Europos tautų turi liaudies pasaką apie akmenų sriubą. Joje pasakojama, kad į miestą atvykusių alkanų keliautojų niekas nesutiko pamaitinti, todėl jie visą dieną puode virė akmenį. Atėjusiems miestiečiams keliautojai gyrė savo akmenų sriubą ir sutiko duoti paragauti, jeigu anie įdės morką. Kitų miestiečių buvo paprašyta įdėti bulvę, gabaliuką kopūsto ir t.t. Pavyko puikus troškinys, kurio užteko tiek keliautojams, tiek ir miestiečiams pasisotinti!

Šios istorijos moralas paprastas - po truputį prisidėję, kartu galime pasiekti daugiau! Ji taip pat puikiausiai atspindi gardaus troškinio esmę - ilgas troškinimas savyje sujungia daug įvairių produktų, tad galime mėgautis taupiu, sočiu ir skaniu patiekalu.

1. Jautiena. Mėsos pasirinkimas. Jautienos troškiniui tinka įvairūs mėsos gabaliukai, tačiau geriausias pasirinkimas yra kietesnė, pigesnė, riebesnė, ne veršiuko, bet jaučio mėsa. Labiausiai tiktų pigiausi jautienos gabaliukai su kaulu, pavyzdžiui, krūtininė, kulninė, uodegos ir kiti, įvairūs, mėsingi kaulai.

Kietesnė mėsa yra tų raumenų, kurie atlieka sunkų darbą, labiau įsitempia, tiesiogiai tvirtinasi prie kaulų. Šiuos raumenis ir atskiras jų skaidulas gaubia tankesnis ir tvirtesnis jungiamojo audinio tinklas. Galvijui augant, stiprėja jo raumenys ir visi kiti aplink esantys audiniai, todėl mėsos kietumas priklauso nuo amžiaus. Žinoma, tam įtakos turi galvijo veislė, jo laikymo sąlygos, pašarai, sveikatos būklė.

Jeigu pigesnė, prastesngė jautiena termiškai apdorojama trumpai, ji išlieka labai kieta, tampa tarsi guminė ir turi mažai skonio. Kita vertus, jeigu jautieną ilgai troškiname, sutirpsta jungiamasis audinys ir raumuo subyra skaidulomis vos prilietus, mėsytė tampa labai minkšta. Susidariusiame sultinyje esantis sutirpęs jungiamasis audinys jam suteikia tirštumo, sodrumo, skalsumo, o jeigu jungiamojo audinio ir jame esančio kolageno būtų dar daugiau, sultinys stingtų kaip šaltiena.

Ilgas troškinimas taip pat sutirpdo riebalus, kaulus dengiančias kremzles ir jų viduje esančius kaulų čiulpus, o tai troškiniui suteikia riebumo ir dar daugiau skonio, aromato, tirpimo burnoje pojūtį.

Mažesnį darbą atliekančių raumenų, mažiau jungiamojo audinio turinti, jauno veršiuko mėsa yra gerokai minkštesnė, švelnesnio skonio ir žymiai brangesnė. Ją verčiau panaudokite didkepsniams, befstrogenui, azijietiškiems stir - fry ir pan., t.y. patiekalams, kuriuos gaminant mėsa termiškai apdorojama trumpai. Tokiame amplua ji atsiskleis tikrai geriau negu troškinyje!
 

Jautienos kulninė

Jautienos troškiniui labiau tiktų kietesnė, pigesnė mėsa su kaulu, pavyzdžiui, kulninė. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Mėsos supjaustymas. Troškiniui skirtą mėsą reikėtų supjaustyti maždaug kąsnio dydžio gabaliukais arba kiek stambiau. Supjausčius labai smulkiai mėsa gali perdėm suvirti ir sukristi, o labai didelis gabalas gali nepakankamai suminkštėti.

Mėsą galima nupjaustyti nuo kaulų, bet pačius kaulus būtinai dėkite į troškinį - jie suteiks gerokai daugiau skonio, o prie jų likę smulkūs mėsos gabaliukai troškinimo metu nuktis arba juos nesunkiai nuimsite perbraukę peiliu. Mėsingus kaulus taip pat reikėtų pasmulkinti, sukapoti (jeigu yra galimybė, pirkdami paprašykite, kad tai padarytų mėsininkas), kad taupiau tilptų į puodą.

Mėsos apkepimas. Mėsą rekomenduojama pirmiausia apkepinti iki kol paviršiuje susidarys rusva, apskrudsi plutelė. Jeigu mėsos neapkepinsite, didelės bėdos nebus, bet troškinys su apkepinta mėsa bus ryškesnio skonio ir aromato, sodresnės spalvos.

Troškinimui skirtus mėsos gabalikus (taip pat ir tuos, kurie su kaulu, mėsingus kaulus) reikėtų tolygiai, iš visų pusių, vis pavartant apkepinti gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu riebalų (jeigu turite labai kokybišką, nesvylančią keptuvę, riebalų nereikės).

Mėsą taip pat 10-15 min. galima apskrudinti iki 200°C įkaitintoje orkaitėje (įjunkite „grill“ režimą, jeigu jis yra). Kepimo metu gabaliukus reikėtų kelis kartus apversti, kad jie apskrustų iš visų pusių.

Jeigu taupote laiką ir nenorite plauti kelių indų, mėsą apkepinkite tame puode, kuriame ją troškinsite. Ji apkeps kiek mažiau ir ne taip tolygiai (ypač jeigu puodas nėra itin didelis arba jeigu jis yra gilus, bet neplatus), bet vis tiek bus skanu.

2. Kita mėsa. Troškiniai, kaip jau minėjome, ilgą laiką maitino varguolius, todėl tradicinių virtuvių troškiniai įprastai yra gaminami iš kelių rūšių mėsos - viename puode žmonės troškino tai, ką turėjo.

Jautienos troškiniai dažnai yra papildomi riebesniais kiaulienos ar paukštienos gabaliukais, pavyzdžiui, malonaus riebumo ir švelnumo suteiktų kiaulienos šoninė, gabaliukas lašinių, vištų ar kalakutų uodegėlės. O jeigu troškinį paskaninsite parūkyta mėsa ar jos gaminiais, pvz. parūkyta šonine, lašinukais, dešra ar įvairiomis dešrelėmis, tai patiekalą papildys dūmo skoniu.

3. Daržovės.
Daržovių pasirinkimas. Troškinys yra tikrai nuostabi idėja, jeigu turite didelį daržovių derlių, daržovės nelabai gražios, nelabai skanios, jau pabuvusios arba jei šaldytuve prisikaupė visokių likučių. Troškinys tikrai priglaus ir vienišą bulvę, ir apvytusią morką, ir po balandėlių gaminimo sumažėjusią kopūsto gūželę!

Troškiniams naudojamas daržoves būtų galima suskirstyti į tris dideles grupes pagal jų „vaidmenį“ ir pridėjimo į troškinį tvarką:

  • Krakmolingos daržovės, t.y. įvairūs šakniavaisiai, šakninės daržovės: bulvės, batatai, morkos, pastarnokai, ropės, burokai, saliero gumbai ir kt. Šios daržovės troškiniui suteikia dar daugiau sotumo. Jos yra kietos, todėl stambiau supjaustytos gali būti dedamos pačioje troškinimo pradžioje.
  • Sultingos daržovės, t.y. visos kitos: moliūgai, cukinijos, baklažanai, paprikos, pomidorai, įvairūs kopūstai ir pan. Šios daržovės troškiniui „atiduoda“ savo sultis, jį paskystina, suteikia daugiau spalvų ir įvairesnį, daugialypį skonį. Šios daržovės į troškinį dedamos, priklausomai nuo jų kietumo ir gabaliukų dydžio. Pavyzdžiui, stambiai pjaustytas paprikas galima sudėti troškinimo viduryje, o vos per kelias minutes suminkštėjančias, jaunas cukinijas verčiau pasilikti pabaigai.
  • Prieskoninės daržovės ir grybai. Svogūnai, porai, česnakai, pankoliai, salierai ir pan., o taip pat švieži arba džiovinti grybai yra labai kvapnūs, ryškaus skonio, todėl naudojami kaip prieskonis. Šie ingredientai į troškinį dedami įvairiai. Pavyzdžiui, svogūnai dažniausiai dedami pačioje troškinimo pradžioje, tuomet paruoštame troškinyje jie būna suvirę ir troškinį ne tik paskanina, bet ir patirština. Česnakus galima pridėti pačioje pradžioje, tuomet jie suvirs ir jų skonis, aitrumas bei kvapas nebus toks ryškus. O jeigu norite, kad česnakai troškinyje jaustųsi labiau, juos smulkiai sukapokite ir suberkite prieš pat troškinimo pabaigą. Džiovinti grybai įprastai dedami pradžioje, kad spėtų įmirkti ir paturtintų troškinį savo skoniu ir aromatu, o švieži - pabaigoje, kad perdėm ilgai besitroškindami nesuvirtų, nebūtų glitūs.


Daržovių paruošimas. Troškiniui skirtų daržovių paruošimas priklauso nuo daržovių pasirinkimo ir konkretaus recepto. Troškiniui skirtas daržoves pakanka nuplauti, pagal poreikį nuskusti arba nulupti ir supjaustyti. Gabaliukų dydis labai priklauso nuo jūsų norų ir recepto. Pavyzdžiui, morkas galima perjauti į kelias dalis ir sudėti pačioje troškinimo pradžioje arba pjaustyti plonomis riekelėmis, mažais kubeliais ir į puodą suberti jau artėjant troškinimo pabaigai.
 

Daržovės įvairios

Jautienos troškiniui galima panaudoti visą puokštę daržovių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Ankštiniai, kruopos ir kiti sotumo suteikiantys priedai. Troškinį, jeigu norite, kad jis būtų dar sotesnis ir tirštesnis, galite papildyti įvairiais ankštiniais (pupelėmis, žirniais, avinžirniais, lęšiais ir kt.) bei kruopomis (perlinėmis, kvietinėmis, miežinėmis ir kt.), kartais į troškinius dedama kietesnės, padžiūvusios duonos.

Įvairius ankštinius rekomenduojame išmirkyti ir į troškinį pridėti pagal tai, kokia jų virimo trukmė. Pačioje troškinimo pabaigoje, į jau baigusį troškintis troškinį galima įmaišyti iš anksto išvirtus ankštinius arba kruopas, konservuotus ir perplautus ankštinius.

5. Skystis. Pačioje pradžioje, kuomet į puodą keliauja tik mėsa ir tvirtos daržovės, savaime daug skysčio nesusidarys, todėl troškinamus produktus reikėtų papildomai užpilti skysčiu. Galima naudoti paprasčiausią vandenį, tačiau troškinys bus ypatingesnis jeigu naudosite kitokius skysčius.

Dažniausiai troškiniams yra naudojami sultiniai arba truputį rūgštumo turintys skysčiai, kurie minkština mėsą ir subalansuoja saldumo turinčių daržovių skonį: sausas vynas, alus, sidras, obuolių sultys.

Jeigu ketinate virti pakankamai ryškaus skonio troškinį, naudojate daug ir įvairių daržovių, aštresnius ar stipriai kvepiančius prieskonius, visas naudojamas skystis taip pat gali būti ryškesnio skonio. Jeigu siekiate išvirti švelnesnio skonio troškinį, pilkite tik vandenį arba vandenį bei šiek tiek (pavyzdžiui, stiklinę) kito pasirinkto skysčio.

Skysčio tūris priklauso nuo to, kokio tirštumo ar skystumo troškinius mėgstate, kokias daržoves naudojate ir pan. Jeigu norite, kad troškinys būtų gan tirštas, pačioje pradžioje mėsą ir pirmąsias įdėtas daržoves užpilkite taip, kad būtų tik vos vos apsemtos. Ilgo troškinimo metu mėsa suvirs ir sukris, vėliau pridėtos, sultingesnės daržovės atiduos savo sultis. Nors dalis skysčio nugaruos, bet pačioje troškinimo pradžioje jo verčiau nepadauginti, geriau pagal poreikį kiek atskieskite bebaigiantį troškintis troškinį.

6. Prieskoniai ir pagardai. Druskos, pipirų ir kitų prieskonių į troškinį reikėtų įberti pačioje troškinimo pradžioje, kad troškinimo metu atsiskleistų jų skonis. Sūdyti ir gardinti prieskoniais reikėtų saikingai, nes dalis skysčio nugaruos ir troškinimo pabaigoje skonis bus pakankamai koncentruotas. Jeigu norėsite, daugiau druskos, pipirų ir kitų prieskonių įbersite pačioje troškinimo pabaigoje.

Pačioje troškinimo pabaigoje, kuomet troškinys jau paruoštas, reikėtų įmaišyti ir smulkiai sukapotas, šviežias prieskonines žoleles bei smulkiai sukapotus ar spaustuku perspaustus česnakus (jeigu norite stipresnio česnakinio skonio ir nusprendėte jais gardinti jau paruoštą troškinį), o tuomet troškinį permaišykite, uždenkite dangčiu ir nukeltą nuo ugnies palikite dar 5-10 min.

Konkrečių prieskonių ir prieskoninių žolelių pasirinkimas labai priklauso nuo jautienos riebumo, kitų naudojamų ingredientų skonio intensyvumo, tačiau visuomet prisiminkite universalią taisyklę - kuo patiekalas riebesnis, kuo ryškesnio skonio ir aromato yra naudojami ingredientai, tuo aštresnius, sodresnius prieskonius, didesnį jų kiekį ir įvairesnius jų derinius naudokite.

Jautienos patiekalams, o ypač jautienos troškiniams, tinka šie prieskoniai ir prieskoninės žolelės: raudonėlis, bazlikas, rozmarinas, paprika, petražolės, kalendra, aitrieji pipirai, garstyčių sėklos.
 

Jautienos troškinys puode

Sunkus ketaus puodas idealiai tinka troškiniams. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

7. Jautienos troškinio troškinimas.
Tinkamiausio puodo pasirinkimas. Troškinimui labiausiai tiktų sunkus ketaus puodas, kuris nesvyla ir labai gerai paskirsto šilumą. Tokiame puode troškinį galima troškinti tiek ant ugnies, tiek ir orkaitėje. Jeigu tokio puodo neturite, tai tiks bet kuris kitas didesnis, nesvylantis, storą dugną turintis puodas. Jeigu jūsų turimi puodai kiek prastesni, lengvi, jų dugnas ir sienelės yra plonos, rekomenduojame ruošti kiek skystesnį troškinį, kad niekas neprisviltų.

Ilgas ir lėtas troškinimas. Jautienos, kaip ir bet kurio kito troškinio paruošimas tikrai nėra sudėtingas. Kietesnę, prastesnę, bet troškiniui ypatingai daug skonio suteikiančią jautieną reikėtų troškinti 3-4 valandas arba net ilgiau, tačiau sunkaus darbo nebus - pakanka į puodą vis pridėti reikiamus ingredientus, uždengti puodą dangčiu ir palikti vos vos burbuliuoti ant nedidelės ugnies arba pastatyti į iki 160-170°C įkaitintą orkaitę ir pamiršti kelioms valandoms. Troškinį prisiminti reikėtų tik kartas nuo karto, patikrinti ar netrūksta skysčio ir pagal poreikį įpilti šlakelį.

Kokia tvarka sudėti ingredientus? Troškinio ingredientų sudėjimo tvarka priklauso nuo konkretaus troškinio recepto ir daržovių gabaliukų dydžio. Visų pirma į puodą turėtų keliauti jautiena, dažniausiai su pakepintais pusžiedžiais supjaustytais svogūnais ir kapotais česnakais, kurie visiškai suvirs ir kiek patirštins troškinį. Pačioje troškinimo pradžioje arba po 30-40 min. galima sudėti ir stambiai pjaustytas šaknines daržoves, pavyzdžiui, į kelias dalis perpjautas morkas, perpus ar ketvirčiais pjaustytas bulves ir pan.

Pačioje troškinimo pradžioje troškinį reikėtų saikingai pasūdyti, pagardinti druska ir įvairiais džiovintais prieskoniais.

Maždaug 1-1,5 val. troškinimo galima sudėti sultingas, bet kiek kietesnes daržoves, pavyzdžiui, stambiai pjaustytus kopūstus, paprikas, išmirkytus ankštinius (išskyrus lęšius, nes jie išverda greičiau, maždaug per 30-40 min). Dar po 1 val. arba iki troškinimo pabaigos likus apie 30 min. visas likusias, sultingas, greitai išsitroškinančias daržoves: brokolius, žiedinius kopūstus, cukinijas, moliūgus (jeigu moliūgai pjaustyti stambiais kubeliais, galima dėti ir anksčiau, drauge su paprikomis, kopūstais), baklažanus ir pan.

Į paruoštą troškinį įmaišykite ir 2-3 min. pašildykite jau išvirtus ankštinius, kruopas (jeigu naudojate ir jeigu nepridėjote anksčiau), prieskonines žoleles, česnakus (jeigu norite ryškesnio česnakinio skonio ir jeigu jų nedėjote drauge su svogūnais), pagal skonį dar pasūdyti, paskaninti prieskoniais.

8. Jautienos troškinio tirštinimas. Ilgai troškinant jautieną ir sutirpus joje esančiam jungiamajam audiniui, suvirus svogūnams ir kitoms daržovėms, troškinys savaime pavyks pakankamai tirštas.

Jeigu įpylėte per daug skysčio ir troškinys gavosi skystokas arba jeigu jums patinka labai tiršti troškiniai, jį galite patirštinti. Paprasčiausias būdas tai padaryti yra iš puodo pasemti samtį ar porą samčių tirščių, juos pertrinti per sietelį ar maisto smulkintuvu ir grąžinti į puodą. Jeigu turite rankinį maisto smulkintuvą (vadinamąjį blenderį) galite juo truputį, kelis kartus paspaudžioję patrinti troškinį tiesiai puode.

Jeigu norite, pačioje troškinio gaminimo pradžioje jautieną prieš apkepinimą galite apvolioti miltuose. Miltai tuomet tolygiai pasiskirstys troškinyje ir jį sutirštins. Keptuvėje ar puode apkepinant miltuotą mėsą, paviršius aplips apskrudusiais miltų gabaliukais, kuriuos taip pat turėtų atsidurti troškinyje. Tam keptuvėje dažniausiai apkepinami supjaustyti svogūnai, kurie aplimpa miltais ir išleidžia truputį sulčių, visiškai „nuplaunančių“ keptuvę. Keptuvę galima „nuplauti“ ir nedideliu kiekiu vandens, sultinio ar bet kokio kito sultiniui naudojamo skysčio - tereikia maišant, mentele braukant per keptuvės dugną 1-2 min. pakaitinti. 

Miltais arba krakmolu galima sutirštinti jau paruoštą troškinį. 1-2 šaukštus krakmolo reikėtų kruopščiai išplakti maždaug pusėje stiklinės šalto vandens ir skystą mišinį supilti į troškinį. Jeigu norite tirštinti miltais, 2-3 šaukštus miltų patogu sumaišyti su nedideliu gabaliuku minkšto sviesto (arba sviestą galima išlydyti ir jame maišant, 1-2 min. pakepinti miltus). Tirpintą krakmolą arba sviesto ir miltų mišinį reikia įdėti į troškinį ir dar kelias minutes maišant pavirti iki kol troškinys sutirštės. Jeigu troškinys tebėra per skystas, viską dar kartą pakartokite. Nerekomenduojame iškart dėti daug krakmolo ar miltų, nes persistengus troškinys bus per tirštas, glitokas.
 

Jautienos troškinio lėkštė

Ilgai troškinta jautiena tiesiog tirpsta burnoje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

9. Jautienos troškinio patiekimas. Jautienos troškinio patiekimas priklauso nuo konkretaus troškinio recepto. Jeigu troškinyje yra daug įvarių ingredientų, tai papildomai jokių priedų ir nereikės. Troškinį tiekiant galite pabarstyti šviežiais, smulkiai sukapotais žalumynais, pabalinti ir pašvelninti skonį šaukštu grietinės ar šlakeliu grietinėlės, prie troškinio pasiūlyti duonos.

Labai tirštus troškinius (ypač tuos, kuriuose nėra krakmolingų šakniavaisių ir ankštinių) galima patiekti su įvairiais garnyrais, t.y. troškinio užpilti ant išvirtų bulvių, bulvių košės, makaronų, ryžių ar bet kurių kitų kruopų.

Tiekiant troškinį, jeigu buvo troškinti dideli mėsos gabalai, mėsa su kaulais, mėsą galima pasmulkinti, nuimti nuo kaulų. Kaulus palikite mirkti troškinyje, tegul jie ir toliau „atiduoda“ troškiniui savo skonį ir mitybines medžiagas.

10. Troškinio likučių laikymas, pašildymas ir šaldymas. Mes mėgstame troškinius dar ir dėl to, kad galima išsivirti didelį puodą ir valgyti kelias dienas, o likučius labai patogu užšaldyti. Nesuvalgyto troškinio puodą šaldytuve laikykite 2-3 dienas ir pašildykite pastatę tiesiai ant ugnies. Šildymo metu būtinai maišykite, kad tolygiai sušiltų ir jeigu reikia įpilkite dar šlakelį vandens, nes pabuvęs troškinys gali per daug sutirštėti.

Troškinio likučius galite užšaldyti ir šaldymo kameroje laikyti 3-4 mėnesius. Troškinį geriausia atšildyti perdėjus į šaldytuvą ir palaikius pernakt, o tuomet pašildyti puode ant ugnies. Šildymo metu būtinai reikia pamaišyti ir pagal poreikį įpilti šlakelį vandens. Jeigu skubate ir jeigu šaldymo indelis gali būti šildomas, troškinį galite atitirpinti mikrobangų krosnelėje arba įdėję į karštą vandenį, o tuomet pašildyti puode.

Turėkite mintyje, kad atšildytas troškinys (ypač, jeigu jis atšildomas ne šaldytuve, bet greičiau, t.y. mikrobangų krosnelėje arba karštame vandenyje) bus kiek labiau sukritęs, atrodys labiau suviręs, mėsa ir daržovių gabaliukai labiau subyrės, bet tai yra visiškai normalu ir skoniui tikrai nekenkia.

 

 

Tradiciniai jautienos troškinių receptai: nuo Prancūzijos iki Čilės

Siūlome peržvelgti mums patinkančius jautienos troškinio receptus ir įsitikinti, kad juos mėgsta visas pasaulis! Ir tikrai pelnytai! Juk vėsią dieną būtų sunku rasti kažką geresnio, nei dubenėlis gardaus, burnoje tirpstančio troškinio...

Burgundiška jautienos troškinys

Burgundiška jautiena (pranc. boeuf bourguignon) yra vienas labiausiai žinomų jautienos troškinių pasaulyje, užimantis garbingą vietą tradicinėje Prancūzijos virtuvėje. Jis labai mėgstamas JAV, kur troškinį išpopuliarino garsioji Julia Child, teigusi, kad tai pats skaniausias jautienos patiekalas. Pavadinimas skamba prabangiai ir skonis tikrai stebina, tačiau jam puikiai tiks pigi jautiena ir paprasčiausias sausas raudonas vynas, vienintelis „kabliukas“ - būtinai reikės gero puodo, kurį galima statyti į orkaitę.
 

Burgundiška jautiena

Nors troškiniai kilo neturtingų valstiečių virtuvėse, šis tikrai nepadarys gėdos ir per dideles šventes. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6-8 sočioms porcijoms Jums reikės:

  • 1,5-2 kg jautienos (tiktų krūtininė, kulninė ar kita tvirtesnė, pigesnė mėsa);
  • 170-200 riebesnės rūkytos kiaulienos šoninės;
  • 1 didelio svogūno;
  • 10-12 mažų šviežių perlinių svogūnų (galima pakeisti papildomais 2 dideliais svogūnais);
  • 6 skiltelių česnako;
  • 2 didelių morkų;
  • 500-700 g pievagrybių (idealu, jeigu būtų nedideli);
  • 2-3 stiklinių jautienos sultinio (galima pakeisti vandeniu);
  • 2-3 stiklinių sauso raudono vyno;
  • 2 šaukštų miltų;
  • 2 šaukštų pomidorų pastos;
  • pagal skonį druskos, pipirų, džiovintų petražolių, čiobrelių, lauro lapų;
  • kepimui aliejaus arba sviesto (nereikia, jeigu šoninė riebi);
  • patiekimui šviežių žolelių, bulvių košės, makaronų arba duonos.


Gaminimas:

  1. Šoninę supjaustykite nedideliais kubeliais ir apkepinkite keptuvėje arba puode, kuriame troškinsite. Jeigu šoninė neriebi, įpilkite šlakelį aliejaus ar įdėkite gabaliuką sviesto.
  2. Apkepintą šoninę kol kas atidėkite. Jeigu nutirpo labai daug riebalų, dalį jų nupilkite ir pasilikite.
  3. Jautieną pasmulkinkite. Jeigu naudojate minkštą mėsą be kaulo, supjaustykite stambiais kubeliais. Jeigu su kaulu - nupjaustykite dalį mėsos, pagal galimybes kaulus perkirskite (arba pirkdami paprašykite mėsininko), kad taupiau tilptų į puodą.
  4. Miltus sumaišykite su trupučiu druskos, pipirų ir tokiame mišinyje apvoliokite mėsą. Miltuotą mėsą keptuvėje ar puode apkepinkite riebaluose nuo šoninės. Būtinai kepinkite dalimis, kad mėsa apskrustų, bet kad keptuvėje nebūtų perdėm daug mėsos sulčių ir kad jautiena nepradėtų troškintis.
  5. Apkepintą mėsą kol kas atidėkite.
  6. Keptuvė ar puodas liks aplipęs miltais nuo mėsos, bet viskas gerai, neplaukite ir nevalykite (nebent miltai labai prisvilo, bet taip neturėtų atsitikti).
  7. Toje pačioje keptuvėje maišydami apkepinkite pusžiedžiais pjaustytą svogūną (arba svogūnus, jeigu neturite perlinių svogūniukų ir juos keičiate svogūnais). Iš jo išsiskirs truputį sulčių ir miltai atšoks, svogūnai jais aplips. Svogūnams suminkštėtus sudėkite stambiai pjaustytus česnakus (dalį galima pasilikti ir vėliau įdėti į troškinį) ir dar 1 min. pakepkite.
  8. Į puodą dėkite apkepintą šoninę, jautieną, svogūno pusžiedžius su česnakais, nuvalytus perlinius svogūniukus, stambiai pjaustytas morkas. Viską pagardinkite druska, pipirais, džiovintomis žolelėmis, dėkite lauro lapus.
  9. Viską užpilkite vynu ir tiek kiek trūksta pripilkite sultinio arba vandens, kad troškinys būtų vos apsemtas.
  10. Troškinį užvirinkite ant ugnies, o tuomet uždenkite dangčiu ir statykite į iki 175°C įkaitintą orkaitę. Troškinkite 3-4 valandas arba iki kol mėsa bus labai minkšta.
  11. Pačioje troškinimo pabaigoje pavalykite grybus ir juos stambiai supjaustykite. Jeigu grybai maži, pjaustyti nereikia. Grybus apkepinkite riebaluose (tuose, kurie liko nuo šoninės kepinimo arba aliejuje, svieste) iki kol kiek suminkštės ir vos apskrus.
  12. Grybus įmaišykite į jau paruoštą troškinį, uždenkite dangčiu ir dar palikite 15-20 min. pastovėti karštoje orkaitėje, kad pasiskirstytų skoniai.
  13. Troškinį tiekite su bulvių koše arba lakštiniais makaronais, galima patiekti tiesiog su duona. Tiekiant galima pabarstyti šviežiomis žolelėmis.


Čilietiškas jautienos troškinys su moliūgais, bulvėmis ir kukurūzais

Čilė yra kontrastų šalis, kurios pakrantėse valgoma daug šviežios žuvies, jūros gėrybių, vaisių bei daržovių. Aukštai kalnuose yra sniego, žemė akmenuota ir ne tokia derlinga, todėl mėgstami sotesni mėsos patiekalai, sušildantys troškiniai. Tradicinis jautienos troškinys (isp. cazuela de vaca) yra ruošiamas su moliūgais, bulvėmis ir kukurūzų burbuolėmis. Gaminant troškinį šie pagrindiniai ingredientai pjaustomi labai stambiai, taip, kad valgytojui tektų po vieną didelį gabalą mėsos, moliūgo, kukurūzo, pora bulvės puselių.
 

Čilietiškas jautienos troškinys

Čilė labai toli nuo Lietuvos, tačiau ir mes, ir tenykščiai žmonės vertiname paprastą, jaukų, naminį maistą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6-8 sočioms porcijoms Jums reikės:

  • 700-800 g jautienos (šiuo atveju labiau tiktų mėsa be kaulo, pavyzdžiui, sprandinė ar kumpis);
  • 700-800 g moliūgo (jau be žievės, sėklų);
  • 1 L jautienos sultinio;
  • 2 stiklinių vandens;
  • 4 šaukštų polentos - kukurūzų miltų (galima pakeisti paprastais miltais, ištrintais su gabaliuku sviesto);
  • 8 bulvių;
  • 1 svogūno;
  • 2 kukurūzų burbuolių (gali būti virtos. Galima pakeisti didesne skardine (apie 400 g) konservuotų);
  • 1 morkos;
  • 1 paprikos;
  • 1 saliero stiebo;
  • 1 poro;
  • pagal skonį druskos, pipirų, saldžiosios paprikos miltelių, džiovinto raudonėlio;
  • patiekimui šviežios kalendros, duonos.


Gaminimas:

  1. Mėsą supjaustykite į 6-8 didelius gabalus, t.y. tiek, kiek bus valgytojų. Dėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir sultiniu. Užvirkite, sumažinkite ugnį, uždenkite ir ant nedidelės ugnies virkite iki kol mėsa bus minkšta. Virti reikėtų 1,5-2 val.
  2. Į puodą su jau ilgai virusia mėsa įmaišykite polentą (jeigu neturite ir naudosite miltus, juos įmaišykite vėliau, pačioje pabaigoje), perpus ar ketvirčiais pjaustytas bulves, pusžiedžiais pjaustytą svogūną (galima prieš tai apkepinti, jeigu nepatinka žalias svogūnas). Užvirkite, sumažinkite ugnį, uždenkite ir ant nedidelės ugnies virkite 15 min.
  3. Moliūgą supjaustykite į 6-8 didelius gabalus, t.y. tiek, kiek bus valgytojų ir dėkite į puodą. Taip pat įdėkite riekelėmis pjaustytą morką, nedideliais kubeliais pjaustytą papriką, perpus perpjautą ir pusžiedžiais supjaustytą porą (galima prieš tai apkepinti), į tris dalis perpjautas kukurūzų burbuoles (jeigu naudojate virtas ar konservuotus kukurūzus, juos įmaišykite vėliau, pačioje pabaigoje).
  4. Jeigu daržovės nėra apsemtos, įpilkite dar vandens arba jautienos sultinio.
  5. Užvirkite, sumažinkite ugnį, uždenkite ir ant nedidelės ugnies virkite iki kol visos daržoves bus minkštos, t.y. dar apie 15 min.
  6. Jeigu naudojate virtus arba konservuotus kukurūzus juos įmaišykite pačioje troškinimo pabaigoje.
  7. Jeigu naudojate miltus su sviestu, juos įmaišykite į paruoštą troškinį ir dar 2 min. maišydami pavirkite.
  8. Troškinį pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kitais prieskoniais, uždenkite, nukelkite nuo ugnies ir palikite 10-15 min. pastovėti.
  9. Tiekiant galite apibarstyti šviežia, smulkinta kalendra, pasiūlyti duonos.

 

Prancūzijos virtuvės įkvėptas jautienos troškinys su raudonu vynu - jo reikia visai nedaug, o skonių ir kvapų paletę jis tikrai paryškina! Tobulo skonio padažas kvieste kviečia į jį merkti ir dažyti baltą duoną, kad lėkštėje neliktų nė lašelio!

Receptą rasite čia.

Guliašas yra nepamainomas patiekalas šaltą rudens ar žiemos dieną. Kviečiame išmokti gaminti ryškaus skonio ir burnoje tirpstantį tradicinį vengrišką guliašą, dalinamės naudingais patarimais ir siūlome išbandyti tradicinius guliašo receptus bei įvairias šio patiekalo variacijas.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock


Persiškas jautienos troškinys su pupelėmis ir žalumynais

Irane nacionaliniu patiekalu laikomas troškinys yra labai paprastas, jam tereikia jautienos arba avienos, pupelių ir ypatingą skonį bei aromatą suteikiančių žolelių. Tokių ingredientų tikrai rasite kiekviename prekybos centre ar turguje, todėl rekomenduojame išbandyti! Troškinys pavyksta labai aromatingas, turintis riebumą subalansuojančio rūgštumo, jis patiekiamas su ryžiais.
 

Persiškas jautienos troškinys

Turistai tik pradeda atrasti vis labiau atsiveriantį Iraną, o pažintį su šia šalimi galite pradėti nuo šio tradicinio troškinio. Nutraukos šaltinis Shutterstock

 

6-8 sočioms porcijoms Jums reikės:

  • 1 kg jautienos arba avienos (šiuo atveju labiau tiktų mėsa be kaulo, pavyzdžiui, sprandinė ar kumpis);
  • 200 g nevirtų raudonų puplelių (galima pakeisti konservuotomis, reikės 400 g skardinės);
  • 1 svogūno;
  • 200 g petražolių;
  • 1 pundelio kalendros;
  • 1 pundelio svogūnų laiškų;
  • 1 šaukšto džiovintų ožragių lapelių (galima pakeisti džiovintais salierų lapeliais);
  • 4 šaukštų citrinų sulčių;
  • 1 šaukšto ciberžolės;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui aliejaus;
  • patiekimui virtų ryžių.


Gaminimas:

  1. Pupeles išmirkykite per naktį.
  2. Šviežius žakumynus smulkiai sukapokite ir apkepinkite šlakelyje įkaitinto aliejaus iki kol susitrauks, suvys. Atidėkite.
  3. Atskirai aliejuje apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną iki kol bus auksinės spalvos.
  4. Į keptuvę su svogūnu dėkite kąsnio dydžio ar kiek stambesniais gabaliukais pjaustytą mėsą, pabarstykite druska, pipirais, ciberžole ir pakepkite 6-8 min. Kepimo metu vis pamaišykite.
  5. Žoleles, mėsą, mirkytas pupeles dėkite į puodą, berkite džiovintas žoleles, pilkite citrinų sulčių ir viską užvirkite.
  6. Užvirus ugnį sumažinkite, uždenkite dangčiu ir troškinkite 2-3 val. Pagal poreikį įpilkite dar vandens.
  7. Jeigu naudojate konservuotas pupeles, jas įmaišykite kai mėsa jau bus minkšta ir viską kartu užvirkite.
  8. Paruoštą troškinį, jeigu reikia, papildomai pagardinkite druska, pipirais, uždenkite ir palikite pastovėti 10-15 min.
  9. Tiekite su virtais ryžiais.


Graikiškas jautienos troškinys su apelsinų žievele ir cinamonu

Graiškas jautienos troškinys, atrodytų, labai blankus - jam naudojama tik jautiena, svogūnai ir pomidorai, tačiau ypatingą skonį patiekalui suteikia apelsino žievelė, cinamonas, muskato riešutas ir vynas. Gaminant šį patiekalą tikrai pakvips visi namai!
 

Graikiškas jautienos troškinys

Tik jautiena, svogūnai ir pomidorai, bet pridėkite kelis prieskonius ir pavyks nuostabus patiekalas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6-8 sočioms porcijoms Jums reikės:

  • 1,5 jautienos (tiks tiek su kaulu, tiek ir sprandinė, kumpis);
  • 1 didelio svogūno;
  • 700-800 g nedidelių svogūnų (pasistenkite atrinkti panašaus dydžio);
  • 3-4 skiltelių česnako;
  • 1 skardinės (400 g) konservuotų smulkintų pomidorų;
  • 200 ml raudono sauso vyno;
  • 50 g sviesto;
  • 1-2 šaukštelių arba pagal skonį cukraus (pomidorų rūgštumui subalansuoti);
  • 1 cinamono lazdelės arba žiupsnelio malto cinamono;
  • žiupsnelio malto muskato riešuto;
  • žievelės nuo ketvirčio apelsino (reikia ne nutarkuoti, bet nupjauti oranžinę dalį);
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui aliejaus;
  • patiekimui mažų, virtų bulvių arba bulvių košės, ryžių, makaronų.


Gaminimas:

  1. Jautieną pasmulkinkite. Jeigu naudojate minkštą mėsą be kaulo, supjaustykite stambiais kubeliais. Jeigu su kaulu - nupjaustykite dalį mėsos, pagal galimybes kaulus perkirskite (arba pirkdami paprašykite mėsininko), kad taupiau tilptų į puodą.
  2. Dalimis apkepinkite jautieną iš visų pusių sviesto ir aliejaus mišinyje. Atidėkite į puodą.
  3. Keptuvėje apkepinkite pusžiedžiais ar kubeliais pjaustytą svogūną. Jam apkepus pridėkite sukapotus česnakus ir trumpai pakepinkite. Dėkite į puodą su mėsa.
  4. Į puodą pomidorus, visus prieskonius, druską, apelsino žievelę, supilkite vyną ir pripilkite tiek vandens, kad būtų vos apsemta. Užvirkite, užvirus ugnį sumažinkite, uždenkite dangčiu ir troškinkite 1-1,5 val.
  5. Tuomet keptuvėje apkepinkite nepjaustytus mažus svogūnus (jeigu neturite nedidelių svogūnų, galite naudoti didelius, juos perpjaukite pusiau arba į keturias dalis). Juos sudėkite į puodą ir viską troškinkite dar 1-1,5 val.
  6. Iš paruošto troškinio išimkite cinamono lazdelę, apelsino žievelę. Ilgai pabuvę šie prieskoniai gali apkartinti troškinį.
  7. Patiekite su mažomis, virtomis bulvėmis, bulvių koše, ryžiais ar makaronais.
LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Petras
2019-10-30 19:23
Labas, Lamaiste. Vis gaunu iš jūsų visokių receptų, bet nesu virėjas. Tenka gaminti tik iš sumedžiotos žvėrienos. Gal galit kokį receptuką ką nors iš elnienos. Dėkingas. Petras S. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital