Kaip orkaitėje iškepti pačius skaniausius, sultingus šonkauliukus? Dalinamės paslaptimis!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-10-30
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
Kaip orkaitėje iškepti pačius skaniausius, sultingus šonkauliukus? Dalinamės paslaptimis!
@Shutterstock

Minkštutė, nuo kaulo krentanti mėsa, varvantis padažas ir iš malonumo priverčiantis užsimerkti keptų šonkauliukų aromatas - tikra kiekvieno mėsos mėgėjo svajonė. Dalinamės šonkauliukų marinavimo, kepimo ir prie jų tinkančių padažų ruošimo patarimais. O straipsnio apačioje rasite mūsų pačių mėgstamiausių, burnoje tirpstančių šonkauliukų receptą, kuris visada sulaukia didžiulio pasisekimo!



Skaniausieji šonkauliukai orkaitėje - tinkamas mėsos pasirinkimas, marinavimas ir ilgas kepimas

1. Šonkauliai. Šonkauliams daugiausiai skonio suteikia kepimas su kaulu bei pačios mėsos struktūra. Šonkauliukai turi turėti šiek tiek riebalų, kurie kepimo metu lėtai tirps ir drėkins kietoką mėsą, kad iškepusi ji būtų minkštutėlė.

Rinkitės daugiau mėsos (per 2-3 pirštų plotį nuo kaulo) turinčius šonkaulius, idealu, jeigu riebalai bus pasiskirstę siauromis juostelėmis tarp raumenų, o ne „prilipę“ vientisa, stora juosta.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Paskerstos kiaulės šonkauliai įprastai perkertami į dvi dalis - nugarinės dalies šonkauliai yra trumpesni, apvalesni, o gaubiantys krūtinę - ilgesni, plokštesni. Kepimui tinka tiek trumpieji, tiek ilgesnieji šonkauliai. Trumpuosius šonkaulius geriausia kepti nepadalintus, juostomis po 10-13 šonkauliukų (jeigu šonkauliai mėsingi, šio kiekio turėtų pakakti 2 žmonėms). Ilgesnius šonkaulius patogiau padalinti, supjaustyti po vieną (vienam žmogui turėtų pakakti 3-4 šonkaulių, bet tai taip pat priklauso nuo šonkaulių storio, kiek mėsos ant jų palikta, to ar prie šonkaulių tieksite garnyrą).

Trumpuosius šonkauliukus gardžiai iškepti lengviau, nes jų mėsos ir riebalų santykis geresnis. Krūtininės dalies, ilgesnieji šonkauliai dažniausiai yra riebesni, juos vertėtų kepti ant grotelių, kad riebalai nutirptų ir nulašėtų, jeigu riebalų labai daug, tai juos vertėtų truputį nupjaustyti (bet nepalikti visiškai „plikų“ raumenų, nes mėsa bus kieta). Kita vertus, mėsos riebumas, žinoma, skonio reikalas.

2. Apvirimas. Šonkauliukus prieš kepimą galima apvirti, tai sutrumpina gaminimo laiką, tačiau šiek tiek pakeičia patiekalo skonį.

Šonkauliukus reikėtų užpilti šaltu vandeniu, įberti druskos, kelis pipirų grūdelius, porą lauro lapų. Vandeniui užvirus temperatūrą sumažinkite ir virkite apie pusvalandį. Apvirtų šonkauliukų mėsa bus kiek sausesnė, tad juos vertėtų apkepti su skystu padažu - marinatu.

Apvirtus šonkauliukus sumaišykite su skystu padažu (jo receptų rasite žemiau) ir palikite pasimarinuoti 15 - 20 min. Tuomet kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kepimo pabaigoje šonkauliukus dar kartą aptepkite padažu.

Apvirti rekomenduojama riebesnius, krūtininės dalies šonkauliukus, nes virimo metu dalis riebalų nutirps. Kita vertus, patiekalo skonis bus sodresnis, o mėsa dar minkštesnė, jeigu riebalams leisite nutirpti ilgo kepimo žemesnėje temperatūroje metu.

3. Marinavimas. Šonkauliukų mėsa yra kietoka, tad ją svarbu gerai išmarinuoti, o po to tinkamai iškepti. Šonkaulius marinuoti galima dviem būdais - įtrinti sausu prieskonių mišiniu arba marinuoti skystame marinate-padaže.

Mūsų manymu, antrasis būdas patogesnis, nes skysto marinato likučius vėliau galima naudoti šonkaulių glazūravimui, suteikiančiam jiems labai skanų, kvapnų, lipnų „apvalkalą“. Skysto marinato taip pat galima pasiruošti truputį daugiau ir jį patiekti kaip padažą prie jau iškeptų šonkauliukų. Kita vertus, sausas prieskonių mišinys tiks, jeigu šonkauliukų marinavimui neturite daug laiko, nes jo skonis intensyvesnis.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Tiek sausam prieskonių mišiniui, tiek ir skystam marinatui - padažui galima naudoti labai įvairius ingredientus. Rekomenduojame naudoti rūkytos paprikos miltelius, orkaitėje keptiems šonkauliukams suteiksiančius „dūmo skonio“, prie riebesnės mėsos tinkančias prieskonines žoleles (čiobrelius, raudonėlį, mairūną), nepamiršti bent trupučio (o galima ir daugiau, jeigu mėgstate aštrumą) aitriųjų pipirų. Prisiminkite paprastą taisyklę - kuo riebesnė mėsa, tuo aitresnių ir stipresnio aromato prieskonių reikės, norint „subalansuoti“ ir truputį prislopinti riebumą. Įvairių marinatų ir padažų receptus rasite straipsnio apačioje.

Šonkauliukus, kad ir kokį marinavimo receptą bepasirinktumėte, reikėtų kruopščiai, masažuojant mėsą ištrinti marinatu, uždengti maistine plėvele ir palikti marinuotis šaldytuve bent 1-2 valandas. Žinoma, geriausia palaikyti pernakt.

4. Kepimas. Prieš kepdami šonkauliukus, visų pirma, pasiruoškite skardą ir groteles bei įkaitinkite orkaitę iki maksimalios temperatūros, būtinai įjunkite grilį, jeigu jūsų orkaitė turi šią funkciją.

Kepimo skardą išklokite folija ir ją įkiškite žemiau, įpilkite šlakelį vandens, kad iš kepančių šonkaulių lašantys riebalai nedegtų ir neskleistų blogo kvapo namuose.

Ant grotelių, mėsingąja dalimi į viršų, sudėkite marinuotus šonkaulius. Groteles įkiškite į patį orkaitės viršų, iškart po įkaitusiu griliumi. Kepkite 5 min., kol šonkauliai truputį apskrus, susidarys plutelė.

Groteles su šonkauliais ištraukite, orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 150°C, ant grotelių esančius šonkaulius pridenkite folijos lakštu, groteles įkiškite į orkaitės vidurį.

Neaukštoje temperatūroje šonkaulius, priklausomai nuo jų dydžio ir ant jų esančios mėsos kiekio, reikėtų kepti 2-3 valandas (iki mėsos temperatūra sieks 75-80 laipsnius). Trumpesnius, nugarinės dalies šonkauliukus kepkite apie 1,5 - 2 valandas, ilgesnius, krūtininės dalies - 2,5 - 3 valandas. Tuomet riebalai lėtai tirps, drėkins mėsą, ji bus minkštutėlė ir kris nuo kaulo.

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jeigu šonkauliukai visai neriebūs, tai juos galite taip pat apskrudinti maksimalioje temperatūroje, po įkaitintomis grilio grotelėmis, o tuomet kepti suvyniotus į foliją. Suvyniotus į foliją šonkauliukus kepkite iki 170°C įkaitintoje orkaitėje, trumpesnius, nugarinės dalies šonkauliukus - apie 2 valandas, ilgesnius, krūtininės dalies - apie 3 valandas. Jie troškinsis savose sultyse, neprarasime ir taip nedidelio riebalų kiekio, mėsa neišsausės.

5. Glazūravimas. Jau minėjome, kad likusio šonkaulių marinato tikrai nereikėtų išpilti - jį galima panaudoti šonkauliukų glazūravimui. Glazūravimui taip pat tiks ir namuose gamintas ar pirktinis barbekiu padažas, padažas su viskiu, garstyčių ir medaus padažas. Kepančius šonkaulius galima aptepti ir tiesiog į skardą nulašėjusiu skysčiu (ar susikaupusiu folijoje, jeigu kepate į foliją įvyniotus šonkauliukus).

Šonkaulius glazūruoti reikėtų likus 30 min. iki kepimo pabaigos. Nukelkite folijos lakštą (arba išvyniokite šonkaulius ir folijos), juos aptepkite marinato likučiais ar glazūravimui skirtu padažu, vėl uždenkite folija (arba vėl į ją įvyniokite) ir kepkite likusias 30 min.

Galiausiai foliją nuimkite (arba plačiai atverkite, jeigu šonkauliai kepė susukti į foliją), orkaitę vėl įkaitinkite iki maksimalios temperatūros, įjunkite grilį ir dar 5 min. apskrudinkite šonkauliukus, kad glazūra truputį karamelizuotųsi.

Puikių marinavimui ir glazūravimui tinkančių padažų receptus rasite straipsnio apačioje, apie juos daugiau paskaityti galite čia.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Patiekimas. Iškeptus šonkaulius ištraukite iš orkaitės, vėl pridenkite švaria folija ir palikite 10 min. „pailsėti“, o tuomet supjaustykite šonkaulius (jeigu kepėte visą juostą, nepjaustytus) ir iškart tiekite.

Šonkaulius galima patiekti su padažu (kaip jau minėjome, puikiai tiks marinavimui skirtas padažas, tad jo tikrai vertėtų pasiruošti truputį daugiau), bulvytėmis, šviežiomis ar marinuotomis daržovėmis, puikiai tiks įvairios kopūstų salotos (daug jų receptų rasite čia).

 



Sausi prieskonių mišiniai - marinatai gardiems šonkauliukams
(kiekiai nurodyti maždaug 2 kg šonkauliukų)

Šonkaulius, kaip jau minėjome, galima marinuoti sausu prieskonių mišiniu. Šį prieskonių mišinį pasigaminti labai lengva. Tereikia sumaišyti įvairius prieskonius bei jais ištrinti mėsą. Pateikiame kelis tradicinius receptus, tačiau galite juos drąsiai keisti ir tobulinti pagal savo skonį bei prieskonių lentynėlės turinį.
 

Nuotraukų šaltinis Shutterstock

 

Klasikinis prieskonių mišinys gardiems šonkauliukams

Jums reikės:
3 šaukštų paprikos miltelių;
2 šaukštų cukraus;
2 šaukštelių juodųjų pipirų;
1,5 šaukštelio druskos;
1 šaukštelio čili pipirų
0,5 šaukštelio baltųjų pipirų.

Gaminimas:
Visus prieskonius sumaišykite. Prieskonių mišiniu labai gerai ištrinkite šonkaulius, indą uždenkite maistine plėvele ir palikite marinuotis šaldytuve bent porą valandų. Geriausia palaikyti pernakt.



Prieskonių mišinys „dūmo skonio“ šonkauliukams

Jums reikės:
3 šaukštelių česnakų miltelių;
2 šaukštelių rūkytos paprikos miltelių;
1 šaukštelio čili miltelių;
1 šaukštelio džiovintų čiobrelių;
1 šaukštelio džiovintų raudonėlių;
1 šaukštelio druskos;
1 šaukštelio juodųjų pipirų.

Gaminimas:
Visus prieskonius sumaišykite. Prieskonių mišiniu labai gerai ištrinkite šonkaulius, indą uždenkite maistine plėvele ir palikite marinuotis šaldytuve bent porą valandų. Geriausia palaikyti pernakt.



Teksasietiškas prieskonių mišinys kvapniems šonkauliukams

Jums reikės:
3 šaukštų paprikos miltelių;
3 šaukštų rudojo cukraus;
1 šaukšto druskos;
2 šaukštelių juodųjų pipirų;
1 šaukštelio garstyčių miltelių;
0,5 šaukštelio malto kumino;
Pagal skonį čili miltelių.

Gaminimas:
Visus prieskonius sumaišykite. Prieskonių mišiniu labai gerai ištrinkite šonkaulius, indą uždenkite maistine plėvele ir palikite marinuotis šaldytuve bent porą valandų. Geriausia palaikyti pernakt.

 



Skysti padažai šonkaulių marinavimui ir glazūravimui
(kiekiai nurodyti maždaug 2 kg šonkauliukų)

Šonkaulius galima marinuoti ir skystame padaže - marinate, kuris tiks ne tik marinavimui, bet ir glazūravimui, o taip pat ir patiekimui prie jau iškeptų šonkauliukų, prie jų patiektų keptų bulvyčių.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Tradicinis barbekiu padažas - marinatas šonkauliukams

Jums reikės:
150 g pomidorų padažo;
120 ml obuolių acto arba baltojo vyno acto (pusę acto galima pakeisti viskiu, skonis ir kvapas bus dar intensyvesnis);
3 šaukštų rudojo cukraus arba medaus;
2 šaukštelių rūkytos paprikos miltelių;
1 šaukštelio malto kumino;
1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
1 šaukštelio druskos.

Gaminimas:
Visus padažo ingredientus sudėkite į nesvylantį puodą ar platesnę keptuvę, užvirinkite ir ant nedidelės ugnies pavirkite 5 min. iki kol truputį sutirštės. Atvėsusiame padaže bent porą valandų (geriausia pernakt) marinuokite šonkauliukus.
Truputį padažo pasilikite patiekimui prie jau iškeptų šonkaulių.



Garstyčių ir medaus padažas - marinatas šonkauliukams

Jums reikės:
120 ml obuolių acto;
100 g skysto medaus;
2 šaukštų rudojo cukraus.
3 šaukštų su kaupu garstyčių (galite naudoti aštresnes arba švelnesnes);
Po žiupsnį druskos, pipirų.

Gaminimas:
Cukrų sumaišykite su actu ir kaitinkite mažame puode ar keptuvėje iki kol cukrus ištirps, actas šiek tiek nugaruos, apie 5 min.
Nukelkite nuo ugnies, minutėlę palaukite ir įmaišykite medų, garstyčias, druską, pipirus. Išmaišykite, atvėsinkite ir atvėsusiame padaže bent porą valandų (geriausia pernakt) marinuokite šonkauliukus.
Į šį padažą taip pat tinka įpilti šlakelį sojų padažo.



Citrinų ir žolelių marinatas šonkauliukams

Jums reikės:

1 šaukšto nutarkuotos citrinų žievelės;
3 šaukštų citrinų sulčių;
60 ml aliejaus;
1 svogūno,
2 skiltelių česnakų;
2 šaukštų šviežių, sukapotų petražolių;
0,5 šaukšto skysto medaus;
1 šaukštelio džiovinto rozmarino;
1 šaukštelio džiovintų čiobrelių;
1 šaukštelio džiovinto šalavijo;
Po žiupsnį druskos, pipirų.

Gaminimas:
Svogūną ir česnakus labai smulkiai sukapokite (galima sutarkuoti smulkia tarka), sudėkite likusius ingredientus ir viską labai gerai išmaišykite, ištrinkite iki pastos konsistencijos.
Ištrinkite šonkaulius ir marinuokite šaldytuve bent porą valandų (geriausia pernakt).
Tiesa, šio marinato, skirtingai nuo kitų, negalėsite patiekti prie keptų šonkauliukų, kaip padažo, tačiau jis tikrai puikus! Ypač tinka, jeigu nemėgstate labai aštrių, lipnių padažų, tačiau vertinate nuostabų aromatą ir subtilų skonį.

 



Burnoje tirpstantys lipnūs orkaitėje kepti šonkauliukai - laiko patikrintas receptas

Šonkauliukus būtinai marinuokite pernakt ir ilgėliau kepkite neaukštoje temperatūroje. Taip, gamyba užtruks, tačiau darbo daug įdėti tikrai neteks, o namie tvyrantis aromatas bei galutinis rezultatas tikrai nustebins. Šonkauliukų mėsa kris nuo kaulo ir tiesiog tirps burnoje!
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
2 kg kiaulienos šonkaulių.

Skystam marinatui - padažui Jums reikės:
350 ml pomidorų padažo;
4 šaukštų garstyčių;
4 šaukštų skysto medaus (arba rudojo cukraus);
Po žiupsnį druskos, pipirų;
Papildomai (pagal skonį ir aštrumo poreikį): čili pipirų, česnakų miltelių, „Vorčesterio“ ar „Tabasco“ padažų.

Gaminimas:
Skysto marinato - padažo ingredientus labai gerai išplakite. Šonkaulius apliekite pasiruoštu skystu marinatu - padažu (truputį pasilikite patiekimui). Indą uždenkite maistine plėvele ir marinuokite šaldytuve bent valandą. Geriausia palaikyti pernakt.

Nuo šonkauliukų nubraukite marinato perteklių. Šonkauliukus įdėkite į iki maksimalios temperatūros įkaitintą orkaitę (būtinai įjunkite grilį, jeigu orkaitėje jis yra). Apskrudinkite 5 min. Ištraukite.

Šonkaulius, jeigu jie liesesni, įvyniokite į foliją. Jeigu riebesni - dėkite ant orkaitės centre įkištų grotelių, pridenkite folijos lakštu, o apačioje pastatykite folija išklota skardą su šlakeliu vandens.

Kepkite iki 150°C įkaitintoje orkaitėje, trumpesnius, nugarinės dalies šonkauliukus - apie 2 valandas, ilgesnius, krūtininės dalies - apie 3 valandas. 

Likus 30 min. iki kepimo pabaigos šonkaulius galite glazūruoti. Juos aptepkite skysto marinato - padažo likučiais. Apteptus šonkaulius vėl suvyniokite į foliją ar pridenkite folijos lakštu ir toliau kepkite.

Galiausiai foliją nuimkite, orkaitę vėl įkaitinkite iki maksimalios temperatūros, įjunkite grilį ir atidengtus šonkauliukus apskrudinkite dar 5 min.

Iškeptus šonkauliukus ištraukite iš orkaitės, pridenkite nauju, švariu folijos lakštu, palikite 10 min. „pailsėti“, o tuomet gardžiuokitės pačiais kvapniausiais, skaniausiais, burnoje tirpstančiais ir nuo stalo per akimirką išnykstančiais šonkauliukais!
 

 

Skanieji Kristinos BBQ šonkauliukai orkaitėje

 

 

Siūlome išbandyti šį puikų Kristinos receptą! Ilgai žemoje temperatūroje kepamų šonkauliukų mėsa iškepa labai minkšta - tiesiog byra nuo kaulų vos palietus šakute, rezultatas šiek tiek primena plėšytą kiaulieną. O jei dar nepatingėsite ir pagaminsite naminį barbekiu padažą, kuriuo aptepsite šonkaulius - pažada, tai tikrai bus vienas skaniausių kada nors ragautų patiekalų. Visas receptas čia.

 

Kepti šonkauliukai su kavos nata

 

 

Sekmadienio rytais La Maistas laidą įsijungiantys žiūrovai jau galbūt spėjo išbandyti šį puikų šefo Vyliaus receptą! Puikūs, nuostabiai kvepiantys ir itin gardžiai atrodantys šonkauliukai su puikia kavos nata. Jei turite laiko, rekomenduojama kurį laiką šonkauliukus palikti pasimarinuoti gerai įtrynus su prieskoniais. Patiks šonkauliukų gerbėjams, nes jų mėsytė iškepa sultinga, minkšta ir tobulo skani.

 

Skanaus!

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (5)
Kristina
2018-11-06 09:27
170 yra per aukšta temperatūra. Sonkauliukus reikia kepti 80 - 100 laipsnių 5 valandas mažiausiai tada nuimti foliją ir įjungus grili pakelti temperatūra iki 200 - 210 laipsnių kad glazūra karamelizuotusi. Džiugu kad pagaliau lietuviai mokomi, kad prastesne mėsą reikia kepti ilgai žemoje temperatūroje :) ATSAKYTI
Diana
2018-11-07 16:19
Man atrodo, kad yra įvairių būdų ir įvairių receptų, kiekvienas gali pasirinkti pagal savo skonį, žinias ir turimą laiko kiekį :-) Lėtai kepta mėsa man patinka, bet aukštesnėje temperatūroje kepti šonkauliukai, ypač kai mėsa kokybiška, irgi tikrai skanu :-) ATSAKYTI
Moteris
2020-10-05 16:59
5val? Tai tada nebent savaitgalį ir tai jau ne pietums,o vakarienei,nes iki tol būsi lb alkanas,tai pietus automatiškai darytis kitus,tai vėliau kažin ar tu šonkaulių benoresis kai tiek sėdėti reiks.. ATSAKYTI
Justas
2021-12-14 09:45
Tai gal keltis reikia ryte o ne per pietus, 5h po pusryciu yra pats tas pietums ATSAKYTI
Zita
2018-11-03 20:43
AČIŪ UŽ RECEPTĄ,ATRODO LABAI GARDŽIAI,SUSIGUNDŽIAU,Būtinai pabandysiu.z ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital