Esu išbandžiusi ne vieną šonkauliukų receptą, bet šis - be konkurencijos pats geriausias! Taip, gamybai reikia skirti kiek daugiau laiko, bet rezultatas tikrai to vertas. Ilgai žemoje temperatūroje kepamų šonkauliukų mėsa iškepa labai minkšta - tiesiog byra nuo kaulų vos palietus šakute, rezultatas šiek tiek primena plėšytą kiaulieną. O jei dar nepatingėsite ir pagaminsite naminį barbekiu padažą, kuriuo aptepsite šonkaulius - pažadu, tai tikrai bus vienas skaniausių kada nors ragautų patiekalų.
Patiekti šonkaulius galite su savo mėgstamais priedais, bet man pati tobuliausia kombinacija - su bulvių skiltelėmis, kopūstų ir morkų coleslaw salotomis bei česnakiniu jogurto padažu. Išduosiu paslaptį - mano vyras sako, kad tai pats skaniausias mano gaminamas patiekalas.
3 - 4 porcijoms reikės:
- 1 kg. kiaulienos šonkaulių - geriausia gražių, su daug mėsos
- 2 v.š. rudojo cukraus
- 1 a.š. česnako miltelių
- 1 a.š. druskos
- 1 a.š. maltos paprikos
- 1/2 a.š. maltos aitriosios paprikos
- 1/2 a.š. malto kumino
Padažui reikės:
- 100 g. pomidorų padažo (sveikesnei versijai galite naudoti pomidorų tyrę)
- 2 v.š. cukraus (sveikesnei versijai galite naudoti medų ar klevų sirupą)
- 50 ml vandens
- 2 v.š. baltojo vyno acto
- 1 a.š. vorčesterio padažo
- 1/2 a.š. česnako miltelių
- 1/2 a.š. garstyčių miltelių
- šlakelio citrinos sulčių
- druskos, pipirų
Pradedam!
1. Šonkaulius nuplauname ir nusausiname. Pašaliname kaulų pusėje esančią plėvelę - lengvai užkabiname ją peiliu ir rankomis nutraukiame. Pasiruošiame visus ingredientus.
2. Indelyje sumaišome visus prieskonius: cukrų, druską, česnako miltelius, maltą papriką, maltą aitriąją papriką ir maltą kuminą. Paruoštu prieskonių mišiniu apiberiame šonkaulius ir rankomis įtriname prieskonius, kad mėsa tolygiai pasidengtų.
3. Šonkauliukus suvyniojame į foliją (šonkauliai turi būti mėsingąja puse į viršų) ir kepame iki 150 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 2 valandas.
4. Kai šonkauliukai artėja kepimo pabaigos link, pasiruošiame barbekiu padažą. Visus padažo ingredientus dedame į nedidelį puodą ir maišydami kaitiname virš vidutinės ugnies apie 10 minučių, kol padažas sutirštėja.
5. Po 2 valandų kepimo ištraukiame šonkauliukus iš orkaitės, atsargiai atvyniojame folijos viršų.
6. Šonkauliukus aptepame pasiruoštu padažu.
7. Orkaitės temperatūrą padidiname iki 180 C laipsnių, šauname šonkaulius vėl į orkaitę ir kepame neapdengtus folija dar 15 minučių. Iškepusius šonkaulius palaikome kambario temperatūroje 10 minučių.
8. Šonkauliukus supjaustome ir patiekiame su mėgstamais priedais.
KOPŪSTŲ IR MORKŲ COLESLAW salotos
Kol šonkauliukai kepa, galime paruošti priedus, su kuriais juos patieksime. Pirmiausia galima pasiruošti kopūstų ir morkų coleslaw salotas - kuo ilgiau jos stovi paruoštos, tuo labiau tarpusavyje susimaišo skoniai ir salotos tampa gardesnės.
Reikės:
- Pusės nedidelio kopūsto
- 1 didesnės morkos
- Pusės citrinos
- 1 a.š. cukraus
- 1 a.š. druskos
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 a.š. kmynų
Gaminame:
- Plonai supjaustome kopūstą. Morką sutarkuojame.
- Įtarkuojame citrinos žievelę, įspaudžiame citrinos sultis, suberiame visus prieskonius.
- Maišome rankomis, gerai paspausdami, padaužydami, kad daržovės išleistų kuo daugiau sulčių ir taptų minkštesnės, o skoniai susimaišytų.
- Paruoštas salotas laikome kambario temperatūroje.
ČESNAKINIS JOGURTO PADAŽAS
Toliau ruošiame česnakinį jogurto padažą - jis taip pat, kaip ir salotos, stovėdamas tampa dar gardesnis.
Reikės:
- 4 v.š. graikiško jogurto
- 2 skiltelių česnako
- Saujelės šviežių krapų
- Druskos ir pipirų
- Šlakelio citrinos sulčių
Gaminame:
- Į indelį dedame jogurtą, įtarkuojame česnaką, dedame smulkintus krapus, beriame druskos ir pipirų, įspaudžiame citrinos sulčių.
- Viską gerai išmaišome.
BULVIŲ SKILTELĖS
Jas patogiausia dėti į orkaitę tuo momentu, kai orkaitės temperatūrą, kepant šonkauliams, padidiname iki 180 laipsnių. Tuomet bulvės kartu su šonkauliais kepa 15 minučių ir baigia kepti, kol šonkauliams dar leidžiame pastovėti kambario temperatūroje prieš pjaustant.
Reikės:
- 6 vidutinio dydžio bulvių
- 1 v.š. aliejaus
- Druskos, pipirų
- Žiupsnelio kmynų
Gaminame:
- Bulves nuskutame ir nuplauname.
- Supjaustome skiltelėmis.
- Sumaišome su aliejumi, druska, pipirais ir kmynais. Kepame 180 C laipsnių orkaitėje apie 30 minučių, kol bulvių išorė gražiai apskrunda, o vidus iškepa.