Gaivūs „summer rolls“ suktinukai - žingsnis po žingsnio kaip juos pagaminti + skanutėliai receptai

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-05-13
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Summer rolls suktinukai
@ Shutterstock

Gaivūs ir dailūs suktinukai „summer rolls“ yra tiesiog nepamainomi pavasarį ir vasarą, kuomet norisi kuo daugiau šviežumo, o ir figūrai draugiškesni patiekalai vis dažniau atsiduria ant stalo... „Summer rolls“ suktinukai yra paruošiami iš ryžių popieriaus ir įvairių įdarų: daržovių, žalumynų, vaisių, žuvies ir jūros gėrybių, vištienos, mėsos, tad kiekvienas tikrai atras jam patinkantį skonį. O mes pamokysime, kaip jį sukurti! Dalinamės naudingais patarimais, idėjomis ir šiais puikiais receptais.

„Summer rolls“ - vietnamietiška klasika ir per šventes, ir kasdien

„Summer rolls“ suktinukai, dar vadinami goi cuon yra tradicinis Vietnamo virtuvės patiekalas. Tikėtina, kad jie Vietnamą pasiekė iš Kinijos, kur mėgstami panašūs, tačiau ne į ryžių popierių, o į plonus kvietinės tešlos lapelius vyniojami ir riebaluose skrudinami suktinukai, jie visame pasaulyje žinomi „spring rolls“ vardu.

Gaivius suktinukus vietiniai ir turistai dažniausiai valgo kaip šaltą užkandį prieš sotesnius, šiltus patiekalus arba norėdami greitai pasistiprinti. Be jų neįsivaizuojama nė viena šventė ar draugų susibūrimas! Šie suktinukai patiekiami su mirkyti skirtais padažais, pavyzdžiui, sojų, saldžiarūgščiu, žuvies, žemės riešutų, hoisin ir kt.



Susukame „summer rolls“: ryžių popierius + viskas, ko širdis geidžia

Vietnamiečiai labai mėgsta kiaulieną, todėl jie „summer rolls“ dažnai susuka su, pavyzdžiui, karamelizuota kiaulienos šonine, stikliniais ryžių vermišeliais bei gaivumo ir traškumo suteikiančiomis daržovėmis. Žinoma, populiarūs labai įvairūs įdarai, o, nebijant eksperimentuoti, jų galima sukurti nesuskaičiuojamą galybę!

1. Ryžių popieriaus lapeliai. Kad ir kokį įdarą bepasirinktumėte, „summer rolls“ susukimui reikės ryžių popieriaus. Tradicinė apvalių, trapių ir beveik permatomų ryžių popieriaus lapelių gamyba yra labai įdomi: iš skystokos ryžių miltų tešlos yra suformuojamas lietinis, kuris trumpai pagarinamas specialiame garų puode, o tuomet atsargiai perkeliamas ant iš bambuko supinto demblio ir toliau džiovinamas saulėje (tradicinę ryžių lapelių gamybą galite pamatyti šiame video). Jeigu teko lankytis Vietname, Kombodžoje, Laose ar kitose aplinkinėse Azijos šalyse, tikriausiai matėte šias prie namų pastatytas džiovyklas, kartais užimančias didžiulius plotus.
 

Ryžių popieriaus lapelių džiovinimas

Ryžių popieriaus lapeliai džiovinami saulėje Vietnamo kaime. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Žinoma, šiuolaikinės technologijos išstumia tradicinę gamybą ir šiandien didžioji ryžių popieriaus dalis yra gaminama pramoniniu būdu. Didžiuosiuose Lietuvos prekybos centruose tikrai rasite ryžių popieriaus lapelių (jie kartais vadinami ryžių miltų lapeliais arba ryžių miltų lapais suktinukams). 100 g lapelių kainuoja apie 2 eurus, tokio dydžio pakuotėje turėtų būti apie 12-20 ryžių popieriaus lapelių (priklausomai nuo gamintojo, lapelių dydžio).

Lapeliai yra beveik paruošti vartoti, juos tereikia po vieną merkti į dubenį su šaltu vandeniu, pamirkyti apie 1 minutę, ištraukti, ant suminkštėjusio lapelio uždėti įdarą ir susukti. Lapelius mirkykite tik prieš tai pasiruošę įdarą. Įdarą sudėti ir susukti suktinukus reikia greitai, nes išmirkyti lapeliai tampa lipnūs ir su jais labai sunku dirbti.

Ryžių popieriaus lapelius galima pakeisti salotų lapais. Juos prieš naudojimą galite šiek tiek nuplikyti, kad būtų minkštesni ir kad pavyktų lengviau įsukti įdarą.

2. „Summer rolls“ įdaras. Suktinukams galima rinktis pačius įvairiausius įdarus. Tiks viskas, ką mėgstate ir turite šaldytuve. Svarbiausia yra nebijoti eksperimentuoti ir kurti kiek ryškesnius skonius - derinti aštrumą su saldumu, rūgštumą su kartumu, tirpimą burnoje su traškumu, skrudintus produktus su šviežiais... Juk Azijos virtuvė, kaip ir pati Azija, yra kupina kontrastų!

Tik viena taisyklė ir patarimas: „summer rolls“ yra tiesiog susukami ir iškart valgomi, t.y. įprastai jie nėra papildomai termiškai aprodorojami, todėl įdarui skirtus produktus, kurių negalima arba nenorite valgyti žalių, iš anksto iškepkite, išvirkite ar patroškinkite. Įdarui pasirinktus produktus rekomenduojame pjaustyti plonais šiaudeliais, tuomet suktinukai bus tolygesnės formos ir juos bus lengviau susukti.

Salotos ir daržovės. Suktinukams puikiai tiks įvairių salotų arba lapinių daržovių (špinatų, gražgarsčių ir pan.) lapeliai. Nepamirškite ir Lietuvos pavasarinėse pievose randamų, valgomų žalumynų (apie juos plačiau skaitykite šiame straipsnyje): kiaulpienių, garšvų, česnakūnių, dilgėlių...

Salotas ir kitus žalumynus paprasčiausiai nuplaukite, nusausinkite ir šiek tiek suplėšykite arba supjaustykite. Jeigu norite, kad tekstūra būtų minkštesnė arba kad suktinukų įdaras būtų šiltesnis, salotas perliekite verdančiu vandeniu.

Daržoves paruoškite lygiai taip pat. Jas supjaustykite smulkiais šiaudeliais, jeigu norite, galite juos nuplikyti arba trumpai apkepti labai gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus (daržovių šiaudeliai turėtų išlikti traškūs). „Summer rolls“ suktinukams puikiai tiks: ridikai ir ridikėliai, įvairūs kopūstai, morkos, cukinijos, paprikos, avokadai, agurkai, salierai...

Puikiai tiks ir fermentuotos daržovės, pavyzdžiui, kimči, korėjietiškos morkų salotos, lengvai parauginti burokėliai ar ridikėliai ir pan.

Vaisiai. Norėdami išgauti įdomesnį suktinuko skonį, sūrų arba aštrų įdarą derinkite su saldžiais vaisiais. Pavyzdžiui, „summer rolls“ su vištiena arba krevetėmis labai dažnai naudojami mangai, persikai, bet įvairiems suktinukams puikiai tiks ir kiviai, ananasai ar net braškės, mėlynės, šilauogės.

Skanūs ir desertiniai, tik su saldžiais vaisiais susukti suktinukai. Prieš susukant, vaisius galima apšlakstyti medumi, šokoladiniu, riešutų ar kitokiu kremu, apiberti paskrudintais, smulkintais riešutais, kokosų drožlėmis. Saldžius suktinukus patiekite su saldžiais padažais mirkymui: klevų ar kitokiu mėgiamu sirupu, skystu medumi, tirpintu šokoladu, trintomis uogomis ir pan.
 

Summer roll suktinuku ingredientai

Suktinukams tinka įvairūs įdarai. Virtos krevetės, morkos, kalendra, svogūnų laiškai ir ryžių makaronai - dažnas derinys. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Mėsa, paukštiena, žuvis, jūrų gėrybės ir kiti baltymų šaltiniai. Kartais klaidingai manoma, kad „summer rolls“ suktinukai yra visiškai nepasotinantis patiekalas. Žinoma, galima naudoti vien šviežių daržovių įdarą ir pasigaminti labai mažai kalorijų turintį užkandį, tačiau Vietname į suktinukus dedama ir šiek tiek riebios mėsos. Vietnamiečiai mėgsta kiaulieną, todėl dažnai naudojama kepta ir saldžiai rūgščiame arba saldžiai aitriame padaže karamelizuota kiauliena. Žinoma, puikiai tinka ir kepta (ar kitaip termiškai apdorota) vištiena ar jautiena. Suktinukams galima panaudoti įvairius keptos, virtos ar troškintos mėsos, paukštienos, žuvies likučius.

Suktinukams dažnai naudojama žuvis ir jūrų gėrybės. Puikiai tiks žalia, sūdyta, rūkyta ar kepta lašiša, tunas arba kitokios, termiškai apdorotos, žuvys, krevetės, moliuskai ir kt.

Jeigu gyvūninės kilmės produktų nevartojate, suktinukų įdarui galite rinktis kitus sotumo suteikiančius baltymų šaltinius: virtas pupeles, kruopas, ryžius, avinžirnius, humusą, tofu, riešutų sviestą.

Makaronai. Įdarui dažnai naudojami ryžių makaronai. Jie gali būti plonyčiai, ilgi arba trumpi, apvalūs arba plokštesni bei storesni. Ryžių makaronų paruošimas yra labai nesudėtingas: juos tereikia užpilti verdančiu vandeniu, uždengti ir palikti išbrinkti nuo poros iki maždaug dešimties minučių (tikslus brinkinimo laikas priklauso nuo makaronų dydžio, laikas turi būti nurodytas ant pakuotės), tuomet nupilti, perlieti šaltu vandeniu, palaukti, kol vanduo nuvarvės ir naudoti.

Žolelės, kiti priedai ir prieskoniai. Vietnamo šiaurėje populiaresni rūgštoki suktinukai, kuriems skonį suteikia fermentuotos ir raugintos daržovės. Centrinėje ir Pietinėje dalyse dažniau ragausite aštrių suktinukų, pagardintų čili pipirais.

Vietnamiečiai taip pat naudoja labai daug prieskoninių žolelių, jos šioje šalyje yra labiau salota negu prieskonis, todėl tradiciniuose suktinukuose rasite dosnų pundą kalendros, svogūnų ir česnakų laiškų, mėtų bei gausybę vietinių augalų, pavyzdžiui perilių lapų. Daugumai europiečių toks didelis žolelių kiekis ir jų mišiniai galbūt nebus priimtini, tačiau gamindami suktinukus būtinai įdėkite bent kelis mėgstamų prieskoninių augalų lapelius ar šakelę.

Į suktinukus taip pat dažnai įsukama (arba jau paruošti suktinukai apiberiami) skrudintais, smulkiai sukapotais žemės riešutais. Žinoma, galima naudoti ir kitokius riešutus, įvairias sėklas, kokosų drožles.

Prieskoniai suktinukų gaminimo metu naudojami saikingai. Dažniausiai suktinukams skonio suteikia naudojami ingredientai, kurie prieskoniais pagardinami prieš tai (pavyzdžiui, prieskoniais pagardinta, kepta ir padaže karamelizuota mėsa) arba suktinukai susukami gan prėski, tačiau patiekiami su ryškesnio skonio padažu mirkymui.

3. Suktinukų susukimas. Suktinukus susukti tikrai labai paprasta. Iš pradžių pasiruoškite ir prieš save išsidėliokite visus reikiamus ingredientus: nuplautas ir supjautytas daržoves, termiškai apdorotą mėsą, paukštieną, žuvį ar jūros gėrybės ir t.t.

Pasiruoškite dubenį su vėsiu vandeniu. Dubuo turi būti tokio dydžio, kad į jį laisvai tilptų ryžių popieriaus lapelis.
 

Summer rolls suktinuku gaminimas

Prieš susukdami suktinukus pasiruoškite ir išdėliokite visus ingredientus. Dirbti reikia greitai, vos ištraukus ryžių popierių iš vandens. Nuotraukos šaltnis Shutterstock

 

Paimkite vieną ryžių popieriaus lapelį ir minutei merkite į vandenį. Ištraukite, truputį palaukite, kol nuvarvės vanduo. Lapelį pasidėkite ant stalo ar lėkštės. Ant jo vienu sluoksniu, palikdami šiek tiek laisvos vietos iš visų kraštų, išdėliokite pasirinktus įdaro ingredientus (jie gali būti sumaišyti tarpusavyje arba dedami juostelėmis taip, kaip formuojant sušius).

Išdėlioję įdarą užlenkite 3 lapelio kraštus, t.y. abu šonus ir viršų. Suktinuką pradėkite sukti nuo viršaus, sukite gan standžiai, viską gerokai paspausdami. Nesijaudinkite, ryžių popierius, nors ir plonytis, bet pamirkytas tampa elastingas ir gan tvirtas. Kaip susukti suktinuką, pamatysite šiame video.
 

Kaip susukti summer roll suktinukus

Susukti labai paprasta: užlenkite tris kraštus, standžiai susukite ir prislauskite laisvą kraštą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Susukę suktinuką, paliktą neužlenktą kampą užklijuokite gerai prispausdami. Štai ir viskas!

 

Kaip nesudėtingai suformuoti suktinuką, galite pamatyti čia:

 

 



4. Suktinukų patiekimas. Suktinukai patiekiami nedelsiant ir skanaujami juos imant rankomis. Jie pateikiami tokie kokie yra arba perpjauti į dvi (rečiau į daugiau) dalis.

Labai dažnai suktinukai sudedami ant salotų lapų arba salotų lapai patiekiami atskirai (kartais taip pat patiekiami ir mėtų lapeliai), tuomet ant salotos lapo reikia užsidėti mėtos lapelį, ant viršaus uždėti suktinuką ir valgyti, laikant jį salotos lape.

Suktinukai valgomi juos mirkant į įvairius padažus. Dažniausiai patiekiamas saldžiai sūrus hoisin padažas, kuris gaminamas iš fermentuotų sojų pupelių, pankolių sėklų, čili pipirų ir česnakų bei cukraus arba melasos. Jo galite įsigyti didesniuose prekybos centruose arba specializuotose gurmaniškų prekių parduotuvėlėse.

Taip pat populiarūs ir sojos, žuvies, saldžiarūgštis, riešutų sviesto padažai. Daugumą šių padažų tikrai pavyks rasti didesniame prekybos centre, o kaip paruošti arba patobulinti kelis prie suktinukų puikiai tinkančius padažus rasite straipsnio apačioje.
 

Summer rolls patiekimas


5. Sutinukų laikymas. „Summer rolls“ suktinukai skaniausi ką tik susukti, ilgiau pabuvę jie apvysta, tampa guminiai. Jeigu laukiate svečių, paruoštus suktinukus sudėkite ant didelio padėklo ar lėkštės taip, kad jie nesiliestų vienas prie kito ir pridenkite švariu, vadenyje surėkintu virtuviniu rankšluosčiu.

Jeigu liko šiek tiek suktinukų, žinoma, juos galite kelias dienas laikyti šaldytuve. Tikslus jų galiojimo laikas labai priklauso nuo įdarui panaudotų ingredientų. Pavyzdžiui, suktinukus su žuvimi (ypač, jeigu naudojama žalia žuvis) ir jūros gėrybėmis reikėtų suvalgyti per parą, o suktinukai su kepta mėsa šaldytuve gali pagulėti ir porą dienų.

Laikant suktinukus šaldytuve jie bus skanūs, tačiau ryžių popieriaus tekstūra pasikeis. Jis taps gumiškesnis, kiek tąsus. Situaciją šiek tiek pagerinsite, jeigu kiekvieną suktinuką įvyniosite į gabaliuką maistinės plėvelės ir laikysite sandarioje dėžutėje.

Šių suktinukų šaldyti negalima, atitirpinus turėsite glitoką, drėgną, apvytusią masę, o ne traškų, gaivų ir vasara kvepiantį užkandį. Bet nesijaudinkite! „Summer rolls“ tokie skanūs, kad jaudintis dėl likučių jums nereikės!



„Summer rolls“ receptai kiekvienam skoniui: ir visavalgiams, ir veganams

Tikriausiai jau supratote, kad „summer rolls“ suktinukai yra labai universalus patiekalas. Neutralaus skonio ryžių popieriaus lapeliai puikiai „priglaus“ įvairiausius įdarus, tad eksperimentuokite arba išbandykite kelis mums patinkančius receptus. 

 

„Summer rolls“ su krevetėmis

 

Tai tikriausiai labiausiai atpažįstamas ir vienas populiariausių Summer rolls suktinukų variantų. Traškios daržovės puikiai dera su švelniomis krevetėmis. Patiekti skanu su sojos ar aitriųjų pipirų padažu.

 

 

Receptą rasite čia.


„Summer rolls“ su karamelizuota kiauliena

Kaip jau ne kartą minėjome šiame straipsnyje, vietnamiečiai, kaip ir lietuviai, labai mėgsta kiaulieną, tačiau ruošia ją, žinoma, visai kitaip... Vietname kiauliena labai dažnai karamelizuojama saldžiai aitriuose padažuose.
 

Summer rolls suktinukai su kiauliena

Suktinukai su kiauliena yra pakankamai sotūs, tačiau tikrai gaivūs. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12-20 (skaičius priklauso nuo ryžių lapelių gamintojo, jų dydžio) suktinukų Jums reikės:

  • 100 g ryžių popieriaus lapelių pakuotės;
  • 500 g kiaulienos (labiausiai tinkų sprandinė, kumpis ar išpjova);
  • 2 šaukštų sojų padažo;
  • 100 g cukraus (geriau rudojo);
  • 2 skiltelių česnako;
  • 1 šaukšto aliejaus (pageidautina sezamų, bet tiks ir kitoks);
  • pagal skonį druskos, pipirų, galima ir čili;
  • dosnios saujos išmirkytų ryžių makaronų (mirkymo instrukcija turi būti ant pakelio);
  • daržovių: pundelio salotų, 1 didesnės morkos, 1 didelio agurko, 1 didelės paprikos (galima naudoti ir kitokias daržoves).


Gaminimas:

  1. Karamelizuokite kiaulieną: kiaulieną supjaustykite pailgomis, siauromis juostelėmis. Atidėkite (kambario temperatūroje), kol paruošite keptuvę.
  2. Į keptuvę suberkite cukrų, kaitinkite, kol ištirps ir vos vos burbuliuos.
  3. Į cukrų suberkite kiaulienos gabaliukus, maišydami apkepkite, kad tolygiai pasidengtų karamele.
  4. Supilkite sojų padažą, pagardinkite druska, pipirais. Porą minučių patroškinkite uždengę dangčiu.
  5. Sudėkite smulkiai sukapotą česnaką, supilkite aliejų. Viską troškinkite atidengtoje keptuvėje ant nedidelės ugnies apie 20 min. iki kol kiauliena bus minkšta ir aplipusi padažu.
  6. Visas naudojamas daržoves nuplaukite, supjaustykite juostelėmis.
  7. Kiekvieną ryžių popieriaus lapelį pamirkykite šaltame vandenyje apie minutę, ištraukite, padėkite ant stalo. Ant lapelio, labiau į centrą, palikdami po truputį vietos iš visų kraštų, išdėliokite visus įdaro ingredietus.
  8. Suformuokite suktinukus: 3 lapelio kraštus (abu šonus ir viršų) užlenkite. Suktinuką gan standžiai, paspausdami vyniokite nuo viršaus.
  9. Apačioje likusį laisvą kraštą užtraukite ir priklijuokite. Kaip susukti suktinuką, pamatysite šiame video.
  10. Tiekite nedelsiant. Galima perpjauti perpus, kad pasimatytų įdaras.
  11. Labai tiktų patiekti su žemės riešutų padažu, bet tiks ir bet kuris kitas, kurį mėgstate.

 

„Summer rolls“ su vištiena ir mangais

„Summer rolls“ galima paruošti labai paprastai, kasdieniškus ingredientus susukant į ryžių popierių ir suteikiant jiems naują formą, bet ne skonį. O galima paeksperimentuoti ir sukurti mums mažiau įprastų, bet skanutėlių derinių. Vištiena puikiausiai dera su saldžiu ir sultingu mangu!
 

Summer rolls suktinukas su vistiena ir mangais

Vištiena ir mangai yra puikus skonių duetas, kurį itin gerai papildo saldžiarūgštis, kiek aitrus padažas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12-20 (skaičius priklauso nuo ryžių lapelių gamintojo, jų dydžio) suktinukų Jums reikės:

  • 100 g ryžių popieriaus lapelių pakuotės;
  • 300 g virtos arba keptos vištienos krūtinėlės;
  • 1 didesnio, prinokusio mango (galima pakeisti keletu persikų ar abrikosų);
  • dosnios saujos išmirkytų ryžių makaronų (mirkymo instrukcija turi būti ant pakelio);
  • pundelio salotų;
  • saujelės anakardžių riešutų (nebūtina).


Gaminimas:

  1. Vištieną supjaustykite plonomis juostelėmis arba suplėšykite skaidulomis pirštais ar šakute.
  2. Mangą nulupkite ir supjaustykite pailgomis juostelėmis.
  3. Salotas supjaustykite plonomis, pailgomis juostelėmis ar tiesiog smulkiau suplėšykite.
  4. Anakardžius (jeigu naudojate) smulkiai sukapokite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  5. Suformuokite suktinukus. Kiekvieną ryžių popieriaus lapelį pamirkykite šaltame vandenyje apie minutę, ištraukite, padėkite ant stalo. Ant lapelio, labiau į centrą, palikdami po truputį vietos iš visų kraštų išdėliokite visus įdaro ingredietus, apibarstykite smulkintais riešutais.
  6. 3 lapelio kraštus (abu šonus ir viršų) užlenkite. Suktinuką gan standžiai, paspausdami vyniokite nuo viršaus.
  7. Apačioje likusį laisvą kraštą užtraukite ir priklijuokite.
  8. Tiekite nedelsiant. Galima perpjauti perpus, kad pasimatytų įdaras.
  9. Labai tiktų patiekti su saldžiarūgščiu padažu.

 

„Summer rolls“ su krevetėmis, kalendra ir laimu

Įvairiuose suktinukuose su krevetėmis labai dažnai naudojamos kalendros. Jeigu nemėgstate šios prieskoninės žolelės, šiame recepte galite ją pakeisti pakeiskite svogūnų arba, dar geriau, česnakų laiškais.
 

Summer rolls suktinukai su krevetėmis

Į šiuos suktinukus papildomai galima įdėti plonais šiaudeliais pjaustytų morkų, bambukų ar sojos pupelių ūglių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12-20 (skaičius priklauso nuo ryžių lapelių gamintojo, jų dydžio) suktinukų Jums reikės:

  • 100 g ryžių popieriaus lapelių pakuotės;
  • 40 didelių virtų krevečių be kiautų;
  • dosnios saujos išmirkytų ryžių makaronų (mirkymo instrukcija turi būti ant pakelio);
  • pundelio salotų;
  • pundelio kalendros;
  • 4-5 žaliųjų citrinų.


Gaminimas:

  1. Suformuokite suktinukus. Kiekvieną ryžių popieriaus lapelį pamirkykite šaltame vandenyje apie minutę, ištraukite, padėkite ant stalo. Ant lapelio, labiau į centrą, palikdami po truputį vietos iš visų kraštų išdėliokite visus įdaro ingredietus, apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis.
  2. 3 lapelio kraštus (abu šonus ir viršų) užlenkite. Suktinuką gan standžiai, paspausdami vyniokite nuo viršaus.
  3. Apačioje likusį laisvą kraštą užtraukite ir priklijuokite.
  4. Tiekite nedelsiant. Galima perpjauti perpus, kad pasimatytų įdaras.
  5. Labai tiktų patiekti su saldžiarūgščiu padažu. Šalia patiekite perpjautų žaliųjų citrinų, kad norintieji išsispaustų daugiau sulčių papildomai apšlakstyti.

 

Veganiški „summer rolls“ su tofu ir įvairiomis daržovėmis

Fermentuotų sojų varškė tofu yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori sotesnio užkandžio, tačiau nevalgo gyvūninės kilmės produktų. Tofu yra gan silpno skonio, jeigu norite, kad jis labiau atsiskleistų, tofu tiesiog pakepinkite su trupučiu aliejaus, tofu taip pat galima karamelizuoti pagal aukščiau nurodytą karamelizuotos kiaulienos ar kitą panašų receptą.
 

Veganiški summer rolls su tofu

Puikiausius suktinukus galima susukti vien iš daržovių ir kelių lazdelių tofu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12-20 (skaičius priklauso nuo ryžių lapelių gamintojo, jų dydžio) suktinukų Jums reikės:

  • 100 g ryžių popieriaus lapelių pakuotės;
  • 600 g kieto tofu;
  • daržovių: pundelio salotų, 1 didesnės morkos, 1 didelio agurko, 1 didelės paprikos (galima naudoti ir kitokias daržoves).


Gaminimas:

  1. Tofu ištraukite iš pakuotės, supjaustykite šiaudeliais.
  2. Suformuokite suktinukus. Kiekvieną ryžių popieriaus lapelį pamirkykite šaltame vandenyje apie minutę, ištraukite, padėkite ant stalo. Ant lapelio, labiau į centrą, palikdami po truputį vietos iš visų kraštų išdėliokite visus įdaro ingredietus.
  3. 3 lapelio kraštus (abu šonus ir viršų) užlenkite. Suktinuką gan standžiai, paspausdami vyniokite nuo viršaus.
  4. Apačioje likusį laisvą kraštą užtraukite ir priklijuokite.
  5. Tiekite nedelsiant. Galima perpjauti perpus, kad pasimatytų įdaras.
  6. Labai tiktų patiekti su saldžiarūgščiu arba sojų padažu.

 


Prie „summer rolls“ ir kitų Azijos virtuvės patiekalų tinkantys padažai

 

„Summer rolls“ susukant dažniausiai nėra gardinami jokiais prieskoniais, todėl valgomi be nieko gali būti kiek prėski ir sprangūs. Prie suktinukų būtinai tiekiamas padažas. Galima tiesiog naudoti hoisin, sojų, saldžiarūgštį, žuvų ar bet kurį kitą Azijos virtuvei įprastą padažą, o galima susimaišyti kiek įmantresnį ir įdomesnį.

 

Žemės riešutų padažas

Įvairūs žemės riešutų padažai Vietname labai mėgstami ir tiekiami ne tik prie suktinukų, bet ir prie kitų patiekalų. Tokiu padažu tinka pagardinti salotas, troškinius, apšlakstyti sumuštinius, jo įmaišoma kepant lakštinius ir pan.

2-3 valgytojams Jums reikės:

  • 70 g riešutų sviesto;
  • 1 žaliosios citrinos sulčių (galima pakeisti 0,5 citrinos sultimis);
  • 3 šaukštų hoisin arba sojų padažo;
  • 1 skiltelės česnako;
  • 2 šaukštų aliejaus (pageidautina žemės ar kitų riešutų, bet tiks ir kitoks augalinis);
  • pagal skonį druskos, pipirų, galima ir čili pipirų;
  • patiekimui truputį skrudintų, smulkiai sukapotų žemės riešutų.

Gaminimas:

  1. Česnaką itin smulkiai sukapokite ar sutrinkite.
  2. Visus ingredientus, išskyrus patiekimui skirtus skrudintus, smulkiai sukapotus žemės riešutus, paprasčiausiai gerai išplakite šakute ar maisto smulkintuvu.
  3. Padažą sudėkite į indelį, ant viršaus užberkite šiek tiek riešutų.
  4. Galite laikyti šaldytuve, tačiau prieš naudojimą bent valandėlę palaikykite kambario temperatūroje, kad sušiltų.
  5. Jeigu padažas šaldytuve laikomas ilgiau, viršuje gali atsisluoksniuoti aliejus, tai normalu, tiesiog vėl gerai išmaišykite.

 

Sojų padažas su medumi ir svogūnų laiškais

Paprastą sojų padažą labai lengva patobulinti trupučiu medaus ir svogūnų laiškais. Šis padažas labai tiks ne tik prie „summer rolls“ suktinukų, bet ir prie japoniškų gyoza koldūnų, kurių gaminimo subtilybėmis dalinomės šiame straipsnyje.

2-3 valgytojams Jums reikės:

  • 70 ml sojų padažo;
  • 2 šaukštų ryžių acto (galite pakeisti obuolių actu);
  • 2 šaukštų medaus;
  • 1 šaukšto sezamų aliejaus;
  • keleto svogūnų laiškų;
  • trupučio keptuvėje paskrudintų sezamų sėklų.

Gaminimas:

  1. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite.
  2. Visus ingredientus sumaišykite ir valandėliai padėkite į šaldytuvą, kad pasiskirstytų skoniai.
  3. Prieš tiekiant vėl išmaišykite.


Saldžiai aitrus padažas su čili dribsniais

Šis ryžių acto pagrindu paruoštas padažas tiks prie įvairių suktinukų, o ypač prie tų, kurių įdarui naudojama riebi mėsa. Actas puikiai subalansuos ir „nugesins“ mėsos riebumą.

2-3 valgytojams Jums reikės:

  • 70 ml ryžių acto;
  • 2 šaukštų sojų padažo;
  • 2 šaukštų klevų sirupo;
  • 2 šaukštų vandens;
  • 1 žaliosios citrinos sulčių;
  • 1 skiltelės česnako;
  • 1-2 šaukštelių čili dribsnių.

Gaminimas:

  1. Česnaką itin smulkiai sukapokite ar sutrinkite.
  2. Visus ingredientus sumaišykite ir valandėliai padėkite į šaldytuvą, kad pasiskirstytų skoniai.
  3. Prieš tiekiant vėl išmaišykite.
LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Virga
2021-05-14 17:15
Ačiū už padažų receptus. Tikrai pravers. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital