Japoniškieji Gyoza koldūnai - žingsnis po žingsnio, kaip pagaminti patiems!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2024-02-28
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
Japoniški gyoza koldūnai
@ Shutterstock

Japoniškieji „gyoza“ koldūnai mėgstami ne tik tekančios saulės šalyje, bet ir visame pasaulyje. Plonytė tešla, ryškaus skonio įdaras ir ypatingas kepimo būdas jus tikrai sužavės, o pasinaudoję mūsų patarimais ir patikrintais receptais puikių „gyoza“ priraitysite greitai bei lengvai!



Koldūnai - vaistas nušąlusioms ausims gydyti

Manoma, kad koldūnai po visą pasaulį paplito iš Kinijos, kurioje jie tebėra ypač mėgstami ir neatsiejami nuo tradicinės virtuvės. Pasakojama, kad koldūnus Hanų dinastijos periodu (206 m. pr. m. e. – 220 m.) pirmą kartą paruošė tradicinės medicinos gydytojas, pastebėjęs, kad neturtingi valstiečiai žiemą dažnai nušąla ausis. Koldūnai su mėsa, česnakais, juodaisiais pipirais ir kitais prieskoniais buvo verdami ir patiekiami sultinyje, tad jie puikiai šildė ir padėjo pasisotinti sveikstantiems pacientams.

„Gyoza“ Japoniją pasiekė Antrojo pasaulinio karo metu, kuomet namo iš Kinijos grįžę kareiviai parsivežė ir pigių, sočių, greitai paruošiamų koldūnų receptą. Šiandien japoniški „gyoza“ tebėra labai panašūs į kiniškus „jiaozi“, tačiau Japonijoje mėgstamas ryškesnio skonio, česnakais gausiau pagardintas mėsos įdaras ir plonesnis tešlos sluoksnis.

Siūlome susipažinti su populiariųjų japoniškų koldūnų „gyoza“ rūšimis ir jų gamybos, paruošimo bei patiekimo subtilybėmis. Paragavę suprasite, kad egzotiškosios Japonijos virtuvės pasididžiavimas yra labai artimas lietuviškam skoniui.
 

Japoniški koldūnai gyoza

Japoniškieji koldūnai „gyoza“ populiarūs ne tik Japonijoje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Japoniškieji „gyoza“ koldūnai - gaminame, kepame ir ragaujame

Daugelis baiminasi gaminti egzotiškus patiekalus, manydami, kad jų skonis bus nepriimtinas, o gamybos procesas labai sudėtingas. Galime patikinti, kad tradiciniai „gyoza“ koldūnai su kiauliena ir kopūstais bus labai skanūs, tačiau nepernelyg egzotiški, o juos pagaminsite greitai ir lengvai.

1. Tešla.
Naminė plikyta Gyoza tešla. Japoniškiems koldūnas „gyoza“ įprastai naudojama paprasčiausia plikyta tešla iš kvietinių miltų ir verdančio vandens. Dvi dalys miltų (pavyzdžiui, 200 g) persijojamos ir užplikomos verdančiu, pasūdytu vandeniu (atitinkamai, 100 ml). Maišoma naudojant bambukines valgymo lazdeles, tačiau, žinoma, galite maišyti ir šaukštu ar mentele. Susidarę gumuliukai gali būti pagardinami šaukštu sezamų (ar kitokio) aliejaus ir tešla toliau minkoma rankomis.

Tvirtos, plonai iškočiojamos japoniškų koldūnų tešlos paslaptis - ilgas minkymas. Tešlą intensyviai reikėtų minkyti 10-15 minučių. Minkymo pradžioje tešla nesusijungs, bus biri, tačiau nepasiduokite pagundai įpilti daugiau vandens ir kantriai minkykite toliau. Labai gerai išminkytą tešlą įsukite į maistinę plėvelę ir palikite pailsėti kambario temperatūroje 30 min.

Tradiciškai suformuojamos 2-3 pirštų storumo „dešrelės“ ir jos supjaustomos 1 piršto storumo gabaliukais. Tuomet gabaliukai ant miltuoto stalo (kartais stalas barstomas ne miltais, o bulvių arba kukurūzų krakmolu) iškočiojami jiems suteikiant apvalią formą. Tešlos apskritimai turėtų būti plonyčiai, 1-2 mm plonumo ir 8-10 cm skersmens. Kočiojimo metu supjaustytą tešlą reikėtų laikyti uždengtą drėgnu, švariu virtuviniu rankšluosčiu.

Žinoma, norint iškočioti vienodus apskritimus, reikia nemažai įgudimo. Gerokai paprasčiau iškočioti didelį 1-2 mm plonumo tešlos lakštą ir 8-10 cm skersmens apskritimus išspausti sausainių formele ar stikline.
 

Gyoza koldūnų tešla

„Gyoza“ koldūnų tešlos paslaptis - ilgas minkymas ir plonas iškočiojimas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kitokia tešla. Kartais japoniškiems koldūnams naudojama ir kitokia tešla, pavyzdžiui, kiniškų koldūnų „wonton“ tešla su kiaušiniu. Ją paruošite 2 kiaušinius išplakę su žiupsniu druskos ir plakinį sumaišę su 300 g miltų. Vėliau pilkite drungną vandenį (reikės apie 80-100 ml) ir minkykite tešlą. Tešlą su kiaušiniu taip pat reikėtų minkyti ilgai, apie 10-15 min., kad ji būtų pakankamai elastinga, bet gan tvirta. Paruoštą tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir 30 min. palikite bręsti kambario temperatūroje. Tešlą su kiaušiniu naudokite taip pat, kaip tradicinę plikytą tešlą, tačiau kočiokite kiek storiau, maždaug iki 3 mm plonumo, nes ji šiek tiek minkštesnė, ne tokia tvirta.

Japoniško stiliaus koldūnams tiks ir kitokia, jums patinkanti koldūnų tešla, tačiau ją kočiodami atsižvelkite į tešlos tvirtumą. Tik tikrai tvirtą, neplyštančią tešlą kočiokite labai plonai. Įvairias tešlas su kiaušiniais, didesniu riebalų kiekiu, pienu ar kefyru teks kočioti storiau, o koldūnus gaminti keliomis minutėmis ilgiau.

Tešlos šaldymas. Jeigu norite, galite iš anksto pasiruošti daugiau tešlos apskritimų koldūnams ir laikyti juos šaldytuve arba užšaldyti. Paruoštus tešlos apskritimus gausiai apibarstykite miltais ir sudėkite į bokštelį, tarp apskritimų įterpdami gabaliuką kepimo popieriaus, kad nesuliptų. Bokštelius įvyniokite į maistinę plėvelę ir kelias dienas laikykite šaldytuve arba užšaldykite šaldymo kameroje. Šaldyti lapeliai skaniausi ir geriausios tekstūros bus apie mėnesį, tačiau juos galima naudoti porą mėnesių. Lapelius atšildykite neišvyniotą bokštelį nakčiai perdėję į šaldytuvą, kad lėtai atitirptų, tuomet papildomai pabarstykite miltais ir naudokite formuodami koldūnus.

Pirktinė tešla. Jeigu neturite laiko arba nenorite ruošti naminės tešlos, galite nusipirkti jau paruoštus tešlos apskritimus japoniškiems ir kiniškiems koldūnams. Jų rasite didesniuose prekybos centruose, prie šaldytos tešlos arba egzotinių produktų skyriuje. Ant pakuotės turėtų būti užrašyta „gyoza skin“ arba „gyoza wrappers“, 38 tešlos apskritimai kainuoja apie 2 eurus.

Tiks ir „wonton wrappers“ - tai kiniškų, dažniausiai sultinyje ar sriuboje verdamų koldūnų tešlos lapeliai. Šie lapeliai yra kvadratiniai, tad norėdami išgauti tradicinę „gyoza“ formą apskritimus turėsite išspausti formele ar stikline. „Wonton“ koldūnų tešlai taip pat naudojami kiaušiniai, tad su šiais lapeliais paruoštų koldūnų tešla bus minkštesnė, juos formuoti ir ruošti reikės atsargiau, koldūnai bus kiek gelsvesnės spalvos.

2. Įdaras. Galima rasti daug ir įvairių „gyoza“ koldūnų įdarų bei jų variacijų, tačiau dažniausiai gaminami koldūnai su kiauliena (koldūnai su kitokia malta arba smulkiai sukapota mėsa yra populiaresni Kinijoje).

Ruošiant patį paprasčiausią įdarą, malta, riebesnė kiauliena sumaišoma su labai smukiai sukapotais, nuplikytais kopūstų lapais (japoniškiems koldūnams dažniausiai naudojami baltagūžiai kopūstai, kinai labiau mėgsta Pekino kopūstus), įdaras paskaninamas smulkiai sukapotais česnakais, įpilama po šlakelį sojų padažo, sezamų aliejaus ir sakės (ryžių vyno), įberiamas žiupsnelis druskos ir pipirų.
 

Kiaulienos įdaras gyoza koldūnams

Tradiciniai „gyoza“ koldūnai gaminami su kiaulienos ir kopūstų įdaru, pagardintu česnakais ir kitais prieskoniais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Žinoma, tradicinį kiaulienos ir kopūstų įdarą kiekviena šeima keičia pagal savo pomėgius ir turimus produktus. Į šį įdarą dažnai papildomai dedama smulkiai pjaustytų šitake grybų, įvairių labai smulkiai supjaustytų ar sutarkuotų daržovių (pavyzdžiui, morkų, cukinijų, moliūgų). Įdarą galima paskaninti sutarkuotu imbieru (jis labai tinka prie riebios kiaulienos), įdėti smulkiai pjaustyto čili pipiriuko ar įberti žiupsnelį maltų čili pipirų, jeigu mėgstate aštriau.

Koldūnams galite rinktis ir kitokius įdarus. Koldūnus galite ruošti ne tik su kiaulienos faršu, bet ir atsigręžti į „gyoza“ gimtinę Kiniją ir įdarui rinktis jautieną, vištieną, avieną, krevetes, žuvį. Veganiški daržovių įdarai taip pat puikūs. Paruoškite įdarą vien iš kopūstų, grybų, svogūnų ir morkų arba rinkitės kitokias daržoves. Į daržovių įdarą galima įmaišyti sutrintos arba smulkiai supjaustytos tofu - sojų varškės. Daržovės įprastai nėra kepamos ar verdamos - kietesnės daržovės tik nuplikomos verdančiu vandeniu, tačiau galite ir apkepti, jeigu jums taip skaniau. Jeigu įdarą kepinate, jį prieš naudojimą būtina visiškai atvėsinti.

Kad ir kokį įdarą begamintumėte, rekomenduojame sumaišyti visus ingredientus bei prieskonius ir palikti įdarą 20-30 min. kambario temperatūroje, kad pasiskirstytų skoniai ir viskas truputį pasimarinuotų.

3. Gaminimas. „Gyoza“ koldūnai išsiskiria ne tik ypač plonai iškočiota tešla ir aromatingu įdaru, bet ir ypatingu sulankstymu. Prieš pradėdami lankstyti koldūnus, pasiruoškite indelį su švariu, drungnu vandeniu. Paimkite apvalų tešlos lapelį, jį padėkite ant kairiojo delno (jeigu esate kairiarankis, padėkite ant dešiniojo), ant lapelio centro uždėkite šaukštą įdaro, vandenyje pamirkykite pirštą ir apveskite aplink tešlos lapelio kraštą. Svarbu, kad tešlos kraštelis būtų drėgnas, kitaip jis nesulips arba koldūnas „išsižios“ paruošimo metu.

Tešlos lapelį sulenkite, bet kraštų nesuspauskite. Lankstydami vieną koldūno kraštą mažomis raukšlelėmis jį prispauskite. Raukšlelės turi būti formuojamos tik vienoje pusėje. Raukšlelės gali būti formuojamos viena kryptimi, lankstant iš kairės į dešinę (arba atvirkščiai) ar suspaudus mažą plotelį centre ir formuojant raukšleles nuo centro į abi puses, tiek į kairę, tiek į dešinę. Siūlome pasižiūrėti trumpą video ir pamatyti, kaip reikia lankstyti „gyoza“ koldūnus.
 

Gyoza koldūnas

„Gyoza“ koldūnai formuojami vienoje pusėje sulenkiant raukšleles. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jeigu niekaip nepavyksta suformuoti dailių raukšlelių, galite nevargti ir tiesiog kuo tvirčiau suspausti sudrėkintus tešlos lapelius. Juos taip pat galite lengvai spustelėti šakute.

4. Paruošimas.
„Yaki gyoza“. „Gyoza“ koldūnai skirstomi pagal paruošimo būdą. Patys populiariausi yra „yaki gyoza“, tai keptuvėje apkepti ir truputį patroškinti koldūnai. Šį kepimo būdą rekomenduojame išbandyti pirmiausiai. Keptuvėje įkaitinkite aliejų (dažniausiai naudojamas sezamų, tačiau tiks ir kitoks) ir vienu sluoksniu, kad nesiliestų tarpusavyje sudėkite koldūnus taip, kad palankstymai būtų viršuje. Koldūnus kepkite ant vidutinės ugnies iki kol jų apačia apskrus, kepkite 3-4 min. Kepimo metu koldūnų nereikia vartyti, tačiau kelis kartus pajudinkite keptuvę, kad jie truputį pasislinktų ir apkeptų tolygiau.

Koldūnams apkepus į keptuvę įpilkite maždaug 60-70 ml karšto vandens, uždenkite gerai priglundančiu dangčiu ir palikite troškintis garuojančiame vandenyje dar 3-4 min. Dangtį nukelkite, ugnį padidinkite, kad nugaruotų visi vandens likučiai.

Į keptuvę įpilkite dar šlakelį aliejaus ir dar minutėlę pakepkite, kad koldūnų apačia būtų traški. Iškeptus koldūnus tiekite nedelsiant.
 

Gyoza kepa

Tradiciniai „gyoza“ apkepinami, o tuomet troškinami nedideliame kiekyje vandens. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

„Sui gyoza“. Tai virti koldūnai, kurie gerokai populiaresni Kinijoje. Japonijoje jie paprastai tiekiami kinų maisto restoranuose arba specializuotuose, tik „gyoza“ tiekiančiuose restoranuose. „Sui gyoza“ verdami iš anksto paruoštame vištienos sultinyje, pagardintame sojų padažu, sezamų aliejumi, sutarkuotu ar sutrintu imbieru, pipirais, smulkiai sukapotais Pekino arba baltagūžiais kopūstais. Koldūnai patiekiami sultinyje, kuriame jie virė, tad „Sui gyoza“ galima pavadinti sriuba su koldūnais.

„Age gyoza“. Tai aliejuje skrudinti koldūnai, kurie sutinkami kiek rečiau. Šie koldūnai kiek populiaresni Kinijoje, tačiau net ir ten jie dažniausiai tiekiami tik specializuotuose „gyoza“ restoranuose.

5. Patiekimas ir taisyklingas valgymas. Paprastai „gyoza“ koldūnai yra tiekiami kaip užkandis, tad viena porcija nėra didelė, iš maždaug 6 koldūnų (populiarios ir 12 koldūnų porcijos, skirtos dviems arba vienam, bet labai alkanam valgytojui). Keptuvėje apkepti koldūnai sudedami viena eilute į pailgą lėkštę, apkepta puse į viršų.

Prie koldūnų, atskirame mažame dubenėlyje reikia savarankiškai susimaišyti padažą mirkymui. Padažas paruošiamas lygiomis dalimis sumaišant sojų padažą ir ryžių actą, pagardinant aštriu aliejumi „rayu“ su čili piprais, dar dažnai įtarkuojant truputį imbiero ir česnako. „Gyoza“ koldūnas yra paimamas lazdelėmis taip, kad apkepta pusė būtų viršuje. Į padažą pamirkoma tik neapkepta pusė sulankstytu krašteliu, kad raukšlelėse užsiliktų daugiau padažo.

Koldūnas turėtų būti suvalgomas vienu kąsniu. Jeigu nepavyksta, koldūną galima suvalgyti dviem kąsniais, tačiau prisiminkite, kad prakąsto koldūno antrą kartą mirkyti nedera, tiesiog sukramtykite pirmąjį kąsnelį ir iškart suvalgykite likutį.

Koldūnus galite patiekti ir su kitokiais naminiais arba pirktiniais padažais. Prie jų tiktų daugelio mėgstamas saldžiarūgštis padažas ar smulkiai sukapotais svogūnų ir česnakų laiškais, čili pipirais paskanintas sojų padažas.
 

Japoniški koldūnai gyoza

Japoniški koldūnai „gyoza“ mirkomi į padažą iš sojų padažo, acto ir aštraus aliejaus su čili pipirais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Laikymas ir šaldymas. Iškeptus koldūnus reikėtų suvalgyti nedelsiant, nes ilgėliau pabuvę jie nebėra traškūs, įmirksta nuo aliejaus, tad kepkite tiek koldūnų, kiek suvalgysite vienu kartu.

Sulankstytus „gyoza“ koldūnus svarbu kepti iškart, kitaip tešla patiš nuo drėgno įdaro. Jeigu prilankstėte daugiau koldūnų nei „įveiksite“, galite juos užšaldyti. „Žalius“ koldūnus nedelsiant sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės ar padėklo, įdėkite į šaldymo kamerą, o užšaldytus koldūnus perkelkite į šaldymo dėžutę ar maišelį, kad jie užimtų mažiau vietos. Šaldytus koldūnus rekomenduojame suvalgyti per mėnesį, nes vėliau jų struktūra nebus tokia puiki.

Šaldytų koldūnų atitirpinti nereikia, juos ruoškite taip pat, kaip šviežius, tačiau ilgėliau. Lygiąją, be sulankstymų šaldytų koldūnų pusę, visų pirma, apkepkite įkaitintame aliejuje apie 5 min., tuomet įpilkite kiek daugiau, apie 100 ml karšto vandens, uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite iki kol beveik visas vanduo išgaruos, apie 5 min. Keptuvę atidenkite, ugnį padidinkite, palaukite, kol vandens likučiai visiškai išgaruos ir įpylę dar šlakelį aliejaus trumpai pakepkite, kad „gyoza“ būtų ypač traškūs ir skanūs.



Japoniškųjų „gyoza“ koldūnų receptai - plonytė tešla ir skaniausi įdarai

Siūlome paskanauti puikiųjų japoniškųjų „gyoza“ koldūnų - dalinamės puikiu tradicinės tešlos receptu ir keliais gardžių įdarų variantais.

Plikyta tešla „gyoza“ koldūnams

Tradiciškai „gyoza“ koldūnams naudojama labai paprasta, plikyta, kvietinių miltų tešla. Labai svarbu šią tešlą dėmesingai, energingai ir ilgai išminkyti bei plonai iškočioti.
 

Plikyta gyoza koldūnų tešla

Japoniškiems koldūnams naudojama paprasta tešla ir miltų, vandens, druskos ir trupučio aliejaus. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~30 koldūnų Jums reikės:
200 g kvietinių miltų;
100 ml verdančio vandens;
1 šaukšto sezamų aliejaus (nebūtina, galite naudoti kitokį aliejų);
žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

  1. Miltus persijokite į indą.
  2. Vandenį užvirkite, jame ištirpinkite žiupsnelį druskos. Verdantį vandenį supilkite ant miltų ir išmaišykite.
  3. Įpilkite aliejų, permaišykite.
  4. Suminkykite tešlą. Minkykite 10-15 min.
  5. Tešlą įsukite į maistinę plėvelę ir palikite kambario temperatūroje 30 min.
  6. Tešlą iškočiokite į ploną 1-2 mm lakštą ir formele ar stikline išspauskite 8-10 cm skersmens apskritimus.



Kiaulienos įdaras „gyoza“ koldūnams

Tradiciniai „gyoza“ koldūnai yra gaminami su kiauliena ir kopūstais. Japonijoje įprastai naudojami baltagūžiai kopūstai, bet galite naudoti ir Kinijoje populiaresnius Pekino kopūstus.
 

Kiaulienos įdaras gyoza

Tradiciniai „gyoza“ koldūnai gaminami su kiauliena. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~30 koldūnų Jums reikės:
300 g riebesnės kiaulienos faršo;
3 baltagūžių kopūstų lapų;
kelių svogūnų laiškų;
2 skiltelių česnako;
1 šaukštelio sezamų aliejaus (nebūtina, galite naudoti kitokį aliejų);
1 šaukštelio sakės (nebūtina, galite įpilti truputį sauso, baltojo vyno);
1 šaukštelio sojų padažo;
žiupsnelio druskos, pipirų.

Patarimas: papildomai galite įdėti smulkiai pjaustytų šitake grybų, česnakų laiškų, smulkiai tarkuotų morkų, sutarkuoto imbiero, truputį čili pipirų.

Paruošimas:

  1. Kopūstų lapų kietąsias dalis išpjaukite ir juos nuplikykite verdančiu vandeniu. Palaukite, kol kiek atvės ir smulkiai supjaustykite.
  2. Česnakus labai smulkiai sukapokite arba perspauskite spaustuku.
  3. Svogūnų laiškų smulkiai sukapokite.
  4. Sumaišykite faršą, kopūstus, česnakus, svogūnų laiškus, aliejų, sakę, sojų padažą, pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Paruoštą įdarą palikite 20-30 min. kambario temperatūroje, kad pasiskirstytų skoniai ir viskas pasimarinuotų.



„Gyoza“ koldūnų paruošimas

Tradiciškai japoniškieji koldūnai paruošiami vieną jų pusę apkepinant aliejuje, o vėliau patroškinant nedideliame kiekyje vandens. Tokiu būdu paruošti koldūnai vadinami „yaki gyoza“.
 

Susukti gyoza koldūnai

Kepimui paruošti japoniškieji „gyoza“ koldūnai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
koldūnų tešlos apskritimų ir įdaro;
sezamų aliejaus kepimui (galite naudoti kitokį aliejų);
vandens.

Gaminimas:

  1. Ant apskritimo dėkite šaukštą įdaro, apskritimo kraštelius sudrėkinkite ir vienoje pusėje sulankstykite raukšleles, tvirtai suspausdami koldūną.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite nedaug koldūnų, kad jie gulėtų vienu sluoksniu, nesiliestų tarpusavyje. Koldūnų palankstymas turi būti viršuje.
  3. Koldūnus nevartydami kepkite 3-4 min. Kepimo metu kelis kartus pajudinkite keptuvę, kad koldūnai apkeptų tolygiau.
  4. Įpilkite apie 60-70 ml karšto vandens, uždenkite ir ant vidutinės ugnies troškinkite 3-4 min.
  5. Nukelkite dangtį, padidinkite ugnį, kad nugaruotų likęs vanduo.
  6. Įpilkite dar šlakelį aliejaus ir dar minutę pakepkite, kad koldūnų apačia būtų traški.
  7. Tokiu būdu, nedidelėmis porcijomis iškepkite visus koldūnus.
  8. Koldūnus sudėkite į lėkštę viena eile, apkepta puse į viršų.
  9. Koldūnus patiekite su padažu iš lygiomis dalimis sumaišyto sojų padažo, ryžių acto (galima naudoti kitokį actą) ir lašeliu aliejaus su čili pipirais (galima tiesiog įberti truputį čili pipirų miltelių arba šviežių, labai smulkiai supjaustytų čili pipirų).

 


Dar daugiau puikių įdarų „gyoza“ koldūnams

Tradiciniai „gyoza“ koldūnai yra gaminami su kiaulienos įdaru, tačiau mes siūlome išbandyti ir kitokius įdarus su kuriais koldūnai pavyks labai puikūs! Koldūnus su įvairiais įdarais gaminkite ir tiekite taip pat, kaip ir su kiaulienos įdaru.
 

Gyoza su skirtingais įdarais

Tradicinis kiaulienos ir kopūstų įdaras labai skanus, tačiau tikrai verta paragauti „gyoza“ su kitokiais įdarais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Vištienos ir žalumynų įdaras „gyoza“ koldūnams
~30 koldūnų Jums reikės:
300 g vištienos faršo (geriau riebesnio, pavyzdžiui, sumalkite šlaunelių mėsą);
2 Pekino kopūsto lapų;
saujos smulkintų žalumynų (svogūnų ir česnakų laiškų, petražolių, krapų, bazilikų ar kitų mėgstamų žalumynų);
1 šaukštelio sezamų aliejaus (nebūtina, galite naudoti kitokį aliejų);
1 šaukštelio sakės (nebūtina, galite įpilti truputį sauso, baltojo vyno);
1 šaukštelio sojų padažo;
žiupsnelio druskos, pipirų, kario prieskonių.

Gaminimas:

  1. Kopūstų lapų kietąsias dalis išpjaukite ir juos nuplikykite verdančiu vandeniu. Palaukite, kol kiek atvės, nuspauskite vandens perteklių ir smulkiai supjaustykite.
  2. Česnaką labai smulkiai sukapokite arba perspauskite spaustuku.
  3. Sumaišykite faršą, kopūstus, žalumynus, česnakus, aliejų, sakę, sojų padažą, pagardinkite druska, pipirais, kario prieskoniais.
  4. Paruoštą įdarą palikite 20-30 min. kambario temperatūroje, kad pasiskirstytų skoniai ir viskas pasimarinuotų.



Krevečių įdaras „gyoza“ koldūnams
~30 koldūnų Jums reikės:
300 g krevečių be kiautų (šviežių arba šaldytų ir atitirpintų);
150 g Pekino kopūstų;
2 šaukštų smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų;
2 šaukštelių sutarkuoto imbiero;
2 šaukštelių krakmolo;
1 šaukštelio sezamų aliejaus (nebūtina, galite naudoti kitokį aliejų);
1 šaukštelio sakės (nebūtina, galite įpilti truputį sauso, baltojo vyno arba citrinų sulčių);
žiupsnelio druskos, pipirų.

Gaminimas:

  1. Kopūstų lapų kietąsias dalis išpjaukite ir juos nuplikykite verdančiu vandeniu. Palaukite, kol kiek atvės, nuspauskite vandens perteklių ir smulkiai supjaustykite.
  2. Krevetes smulkiai supjaustykite.
  3. Kopūstus, krevetes, svogūnų laiškus, imbierus, krakmolą, aliejų, sakę sumaišykite, galite paminkyti rankomis, kad krakmolas tolygiai pasiskirstytų. Pagardinkite druska, pipirais.
  4. Paruoštą įdarą palikite 20-30 min. kambario temperatūroje, kad pasiskirstytų skoniai ir viskas pasimarinuotų.



Daržovių įdaras „gyoza“ koldūnams
~30 koldūnų Jums reikės:
200 g Pekino kopūstų;
200 g šitake grybų (galima pakeisti pievagrybiais);
1 svogūno;
1 morkos;
2 šaukštelių krakmolo;
1 šaukštelio sezamų aliejaus (nebūtina, galite naudoti kitokį aliejų);
1 šaukštelio sojų padažo;
žiupsnelio druskos, pipirų, kitų patinkančių prieskonių.

Gaminimas:

  1. Kopūstų lapų kietąsias dalis išpjaukite ir juos nuplikykite verdančiu vandeniu. Palaukite, kol kiek atvės, nuspauskite vandens perteklių ir smulkiai supjaustykite.
  2. Grybus pavalykite ir smulkiai supjaustykite. Jeigu naudojate pievagrybius, juos rekomenduojame trumpai apkepinti įkaitintame aliejuje.
  3. Svogūną smukiai sukapokite, galite apkepinti, jeigu nemegėstate žalio svogūno skonio.
  4. Morką smulkiai sutarkuokite arba supjaustykite plonai šiaudeliais, galite apkepinti kartu su svogūnu.
  5. Visas daržoves ir grybus sumaišykite, įmaišykite krakmolą, aliejų, sojų padažą, galite paminkyti rankomis, kad krakmolas tolygiai pasiskirstytų. Pagardinkite druska, pipirais, kitais mėgstamais prieskoniais.
  6. Jeigu įdaras buvo apkeptas, būtinai jį visiškai atvėsinkite.
  7. Paruoštą įdarą palikite 20-30 min. kambario temperatūroje, kad pasiskirstytų skoniai ir viskas pasimarinuotų.

 


Tofu įdaras „gyoza“ koldūnams
~30 koldūnų Jums reikės:

150 g kietojo tofu (gali būti su žalumynais ar kitais pagardais);
1 morkos;
1 poro;
1 svogūno;
2 skiltelių česnako;
1 šaukštelio tarkuoto imbiero;
2 šaukštų sojų padažo;
1 šaukšto ryžių acto (nebūtina, galite naudoti kitokį actą);
0,5 žaliosios citrinos sulčių (galite naudoti paprastos citrinos sultis, reikės maždaug ketvirčio citrinos);
pagal skonį druskos, pipirų, kitų prieskonių.
kepimui sezamų arba kitkokio aliejaus.

Patarimas: tofu puikiai dera prie pačių įvairiausių daržovių, grybų, tad įdaro ingredientus keiskite pagal savo skonį ar šaldytuvo turinį.

Gaminimas:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką, imbierą, porą minučių maišydami pakepkite.
  2. Pridėkite smulkiai pjaustytą porą, smulkiai tarkuotą morką, nedideliais kubeliais supjaustytą tofu. Viską pamaišydami kepkite apie 5 min. Jeigu svyla, galite įpilti truputį vandens ar dar šiek tiek aliejaus.
  3. Paruoštą įdarą padardinkite sojų padažu, actu, citrinos sultimis, druska, pipirais.
  4. Būtinai palaukite, kol įdaras visiškai atvės.
LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Valerija
2019-01-31 22:04
Fantastika! Super skaniai pavyko, ačiū už tokį detalų aprašymą :)) Gaminome su vištiena ir pekino kopūstu, bandysim ir su kitais įdarais. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital