Eklerai su pistacijomis ir maskarpone - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
Eklerai su pistacijomis ir maskarpone

Eklerai - tai desertas, neatsiejamas nuo meilės miesto - Paryžiaus. Apsilankius ten ir užsukus į bet kurią kepyklėlę tikrai rasite šį gardumyną, ir ne vienos rūšies. Jį taip pat labai paprasta atpažinti - pailgos formos plikytos tešlos pyragėlis, gausiai pripildytas švelniu kremu ir papuoštas šokoladu, glajumi ar karamelizuotais riešutais. Eklerai ne tik atrodo išskirtinai gražiai, bet ir yra nepaprastai gardūs, tad puikiai tiks artėjančiai Valentino dienai. 

Nors plikyta tešla buvo sukurta Catherine de Medici konditerijos šefo dar 1540 metais, eklerai, šiandien tokie populiarūs visoje Prancūzijoje, atsirado tik XVIII amžiuje. Manoma, kad šis desertas buvo sukurtas vieno iš žymiausių to meto konditerių - Marie-Antoine Careme. Iš pat pradžių vadintas ,,pain à la Duchesse” arba ,,petite duchesse”, savo dabartinį vardą įgavo tik 1860 metais. Įdomu ir tai, kad “eclair” žodis išvertus iš prancūzų kalbos reiškia “žaibo blyksnį”. Tokį vardą desertas užsitarnavo dėl to, kaip greitai prancūzai suvalgydavo pyragaitį jį nusipirkus. 

Nors tradiciškai eklerai buvo įdaromi plikytu kremu ir apliejami šokoladu, desertui išpupuliarėjus konditeriai pradėjo eksperimentuoti su naujais skoniais. Šiandien eklerų galite rasti kokių tik širdis geidžia, bet mane visada pavergia pistacijų kremas. Būtent tokius eklerus šiandien noriu išmokyti išsikepti ir jus.

Minkšta plikyta tešla, vasarą primenantis plikytas kremas su pistacijomis, sodri pistacijų pasta, lengvas it pūkelis vanilinis maskarponės kremas ir traškios karamelizuotos pistacijos - visa tai sukuria nepamirštamą skanėstą, kurį tikrai gaminsite ne kartą. Nors šis desertas gali pasirodyti sudėtingesnis, tačiau sekant kiekvienu žingsniu tikrai pavyks. Gera žinia ir ta, kad kremus ir karamelizuotus riešutus galite pasigaminti dieną prieš serviruojant pyragėlius, tad visko ruošti paskutinę akimirką tikrai nereiks. Tad gaminkime eklerus žingsnis po žingsnio!



EKLERAMS SU PISTACIJOMIS REIKĖS:
Pagaminsite apie 12-14 kremu pripildytų pyragėlių

Plikytai (Pâte à Choux) tešlai:

  • 120 g vandens
  • 120 g pieno
  • 120 g sviesto
  • 3 g druskos
  • 15 g cukraus
  • 150 g miltų (būtinai 550C arba 550D)
  • 4 kiaušinių


Plikytam pistacijų kremui reikės:

  • 375 g pieno
  • 70 g cukraus
  • 4 kiaušinių trynių
  • 5 g vanilės esencijos
  • 23 g miltų
  • 23 g kukurūzų krakmolo
  • 185 g pistacijų pastos
  • 160 g kambario temperatūros sviesto


Įdarui reikės:

  • 100 g pistacijų pastos


Vaniliniam maskarponės kremui reikės:

  • 350 g 35% riebumo šaltos grietinėlės
  • 400 g maskarponės
  • 70 g cukraus pudros
  • 10 g vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus


Eklerų viršui papuošti karamelizuotomis pistacijoms reikės:

  • 125 g sūdytų kepintų pistacijų
  • 150 g cukraus
  • 15 g vandens

Pradedam!

1. Pirmiausia pasiruoškite tešlą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje.

2. Į puodą supilkite pieną ir vandenį. Tuomet suberkite cukrų bei druską ir viską išmaišykite šaukšteliu. Galiausiai sudėkite sviestą, supjaustytą kubeliais.

3. Puodą su šiais ingredientais kaitinkite virš vidutinės kaitros, kol sviestas ištirps ir pamatysite besiformuojant pirmuosius burbuliukus. Vienu ypu suberkite miltus ir išmaišykite mentele taip, kad neliktų sausų miltų.



4. Tešlą kaitinkite ant vidutinės kaitros ir nuolat maišykite silikonine ar medine mentele. Tešla turi susimesti į kamuoliuką ir atlipti nuo puodo sienelių. Nuolat maišydami pakaitinkite dar keletą minučių, kad tešla labiau išdžiūtų.
 

5. Tešlą perdėkite į didesnį dubenį. Kelias minutes paplakite elektriniu plaktuvu. Šis žingsnis yra būtinas tam, kad tešla šiek tiek atvėstų ir būtų galima mušti kiaušinius.

6. Tešlą nuolat plakant, po vieną įmuškite kiaušinius. Kitą kiaušinį muškite, tik kai pirmas pilnai bus visiškai įmaišytas į tešlą. Tešla turi gautis glotni ir blizgi. Ją paėmus mentele ir perbraukus pirštu, turi likti tarpas. Tešla neturi būti per skysta ir pasėmus šaukštu bėgti (daugiau patarimų apie plikytos tešlos ruošimą bei tinkamą konsistenciją rasite čia).



7. Tešlą sudėkite į konditerinį maišelį su pritvirtintu apvaliu antgaliu. Naudokite apie 7-10 mm skersmens antgalį. Galite naudoti tiek apvalų, tiek ir tokį, kaip nurodyta nuotraukoje. 



8. Dvi standartines skardas išklokite kepimo popieriumi arba silikoniniais kilimėliais. Išspauskite pailgus 7-8 cm ilgio eklerus. Tarp jų palikite bent 6-7 cm tarpus. 

9. Iškepkite eklerus. Juos kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su vėjelio funkcija apie 30-35 minutes. Kepimo metu neatidarykite orkaitės durelių. Vienu metu kepkite vieną skardą eklerų (likusią skardą tuo metu galite įdėti į šaldymo kamerą). Iškepusius eklerus perkelkite and didesnės lėkštės ir pilnai atvėsinkite. Jei visą plikyta tešlą netilpo į dvi skardas, vėl pakartokite eklerų formavimo žingsnius.

10. Paruoškite plikytą pistacijų kremą.  Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie 1-2 val. kambario temperatūroje. 

11. Į puodą supilkite pieną. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol pamatysite kylant burbuliukus. Pieno nereikia pilnai užvirti.

12. Kol pienas kaistas, į dubenėlį sudėti kiaušinių trynius ir suberkite cukrų bei druską. Išplakite konditerine šluotele iki vientisos konsistencijos. Tada suberkite miltus ir kukurūzų krakmolą. Dar kartą išmaišykite.



13. Pienui įkaitus, po šlakelį, nuolat maišant, supilkite jį į trynių plakinį.

14. Gautą kremą perpilkite atgal į puodą. Nuolat maišydami, kaitinkite virš vidutinės kaitros, kol kremas užvirs. Pavirkite 2 minutes. Jei verdant susidarė gumuliukų, kremą pertrinkite per sietelį.

15. Kremą uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą bent vienai-dviems valandoms (galite šaldytuve laikyti ir per naktį).

16. Atšalusį kremą 1-2 minutes paplakite elektriniu plaktuvu. Tuomet sudėkite minkštą kambario temperatūros sviestą bei pistacijų pastą ir išplakite iki purumo - tai užtruks 4-5 minutes.



17. Gautą kremą sudėkite į konditerinį maišelį, su pritvirtintu apvaliu antgaliu. Iki naudojimo laikykite šaldytuve.

18. Paruoškite vanilinį maskarponės kremą.  Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Maskarponę ir grietinėlę prieš naudojant laikykite šaldytuve. 

19. Grietinėlę supilkite į aukštą dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Svarbu grietinėlės neperplakti. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite maskarponę.
 

20. Į tą patį dubenį, kuriame plakėte grietinėlę, sudėkite maskarponę, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite kremą iki purumo - tai užtruks apie 3-4- minutes. 



21. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite iki minutės tam, kad grietinėlė nepersiplaktų ir nevirstų sviestu. Kremą dar kartą permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. 



22. Kremą sudėkite į konditerinį maišelį su pritvirtintu antgaliu - galite naudoti tokį antgalį, koks parodytas nuotraukoje arba savo pasirinktą. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve. 

23. Paruoškite karamelizuotas pistacijas eklerų papuošimui. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. 

24. Cukrų suberkite, o vandenį supilkite į nedidelį puodą. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol cukrus ištirps ir taps tamsaus gintaro atspalvio. Jei cukrus keičia spalvą netolygiai, galite kartas nuo karto cukrų permaišyti silikonine mentele.

25. Nieko nelaukiant suberkite pistacijas ir permaišykite. Karamelizuotas pistacijas kuo tolygiau paskleiskite ant kepimo popieriaus ir palikite pilnai atvėsti. Atvėsusias sudėkite į maišelį ir padaušykite kočėlu, kad suskiltų į mažesnius gabaliukus. Karamelizuotas pistacijas galite smulkinti ir maisto smulkintuvu, tik nesusmulkinkite iki trupinių konsistencijos, palikite mažyčius gabaliukus. 

26. Eklerų surinkimas.  Atsargiai išilgai nupjaukite kiekvieno eklero viršų.

27. Eklero apačią pripildykite anksčiau pasigamintu plikytu pistacijų kremu.



28. Tuomet eklero vidurį apšlakstykite šaukšteliu pistacijų pastos.


 

29. Paimkite vanilinį maskarponės kremą ir sukamaisiais judesiais išspauskite taip, kaip parodyta nuotraukoje.



30. Eklero viršų apibarstykite susmulkintomis karamelizuotomis pistacijomis.



31. Eklerus patiekite tą pačią dieną - tada jie patys skaniausi ir traškiausi.


 

PATARIMAI, KAD EKLERAI PAVYKTŲ TOBULAI

Plikyta tešla.

Pieno ir vandens mišinys. Būtinai naudokite šių produktų mišinį. Naudojant tik vandenį, pyragėlių tešla bus per traški, pyragėlius bus sunku pripildyti, o naudojant tik pieną - pyragėliai taps per minkšti, tad nesilaikys vienas ant kito. 

Miltai. Jokiu būdu nenaudokite kepiniams skirtų 405D ar 405C kvietinių miltų (pvz. Ekstra ar Karališkų) - jie yra per minkšti ir ne tokie stiprūs. Rinkitės 550C arba 550D miltus (t.y. paprastus aukščiausios rūšies).

Produktų temperatūra. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje. 

Tikslumas. Produktus būtinai tiksliai susverkite - Prancūziškoje konditerijoje reikalingas ypatingas tikslumas. 

Tešlos gaminimas. Neleiskite pieno, vandens, sviesto mišiniu pilnai užvirti - tereikia, kad pasirodytų pirmieji burbuliukai. Kitaip galite nesužiūrėti ir dalis mišinio išbėgs. Supylę miltus greitai juos išmaišykite, stenkitės, kad neliktų miltų gumulėlių. 

Tešlos kaitinimas. Tešlą kaitinkite ant vidutinės kaitros ir nuolat maišykite silikonine ar medine mentele. Tešla turi susimesti į kamuoliuką ir atlipti nuo puodo sienelių. Nuolat maišydami pakaitinkite dar keletą minučių, kad tešla labiau išdžiūtų. 

Kiaušinių įmušimas. Būtinai prieš įmušant kiaušinius, tešlą kelias minutes paplakite elektriniu plaktuvu. Šis žingsnis yra būtinas tam, kad tešla šiek tiek atvėstų ir įmušti kiaušiniai neišvirtų. Kiaušinius muškite po vieną, po kiekvieno gerai išplakant tešlą. 

Tešlos konsistencija. Tešla turi gautis glotni ir blizgi. Ją paėmus mentele ir perbraukus pirštu, turi likti tarpas. Tešla neturi būti per skysta ir pasėmus šaukštu bėgti. 

Eklerų formavimas. Tam, kad eklerai būtų vienodo dydžio galite naudoti silikoninę formą su jau nupieštomis eklerų formomis arba jas galite nusipiešti ant kepimo popieriaus. Tarp eklerų palikite bent 6-7 cm tarpus. 

Eklerų kepimas. Pyragėlių kepimo metu jokiu būdu neatidarykite orkaitės durelių - pyragėliai nusileis ir teks gaminti iš naujo. Pyragėlius kepkite su vėjelio funkcija - taip lygiau pasiskirstys oras. 

Laiko planavimas. Nors kremus galite pasigaminti iš anksto, eklerus kepkite tą dieną, kai planuojate valgyti.
 

Plikytas pistacijų kremas.

Produktų temperatūra. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje.

Tikslumas. Produktus būtinai tiksliai susverkite - Prancūziškoje konditerijoje reikalingas ypatingas tikslumas. 

Pienas. Neleiskite pienui užvirti iki galo - tereikia, kad pasirodytų pirmieji burbuliukai. Kitaip galite nepamatyti ir pienas išbėgs arba bus per karštas ir pilant jį ant trynių, šie išvirs. 

Trynių ir cukraus plakinys. Jokiu būdu neplakite trynių ir cukraus elektriniu plaktuvu - tikslas juos išmaišyti iki vientisos konsistencijos. Pieną ant trynių ir cukraus mišinio pilkite po šlakelį, nuolat maišant, kad jie neišvirtų,

Kremo virimas. Verdant kremą, nuolat maišykite. Užvirkite ir nuolat maišant leiskite pavirti dvi minutes. 

Kremo pertrinimas per sietelį. Jei gaminant kremą susidarė gumuliukų, pertrinkite jį per sietelį.

Kremo vėsinimas. Kremą kelioms valandoms būtinai įdėkite į šaldytuvą. Uždenkite jį taip, kad maistinė plėvelė liestų kremą - taip nesusidarys plėvelė ant kremo. 

Likusių ingredientų įdėjimas. Kai kremas atšąla, išplakite jį elektriniu plaktuvu. Tuomet sudėkite kambario temperatūros sviestą ir pistacijų pastą. Plakite iki purumo - apie  4-5 minutes. 

Laiko planavimas. Kremą galite pasiruošti vieną dieną prieš įdarant eklerus.
 

Vanilinis maskarponės kremas. 

Produktų temperatūra. Maskarponę ir grietinėlę prieš gaminant kremą laikykite šaldytuve. 

Grietinėlės išplakimas. Grietinėlę išplakite iki beveik standžios konsistencijos. Ją plakite atskirai ir tik tuomet įmaišykite į maskarponės, cukraus pudros ir vanilės plakinį. 

Grietinėlės įmaišymas. Grietinėlę į kremą įmaišykite konditerine šluotele tam, kad jos neperplaktumėte.

Kremo šaldymas. Kremą bent 15-20 minučių palaikykite šaldytuve. Jį galite pasigaminti dieną prieš įdarant eklerus, jei gaminsite vakare.

Karamelizuotos pistacijos. 

Karamelė. Gaminant karamelę, svarbiausia ją nuolat prižiūrėti ir nepalikti vienos. Cukrų su vandeniu kaitinkite virš vidutinės kaitros, o kai puodo šonuose cukrus pradės karamelizuotis, galite pradėti jį maišyti silikonine mentele. Pamažu, nuolat maišant ir kaitinant visas cukrus karamelizuosis. Svarbiausia, karamelės nesudeginti - karamelė turi tapti gintaro atspalvio. Kai tik pajuntate dūmų kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir kaitrą išjunkite. Suberkite pistacijas ir vėl permaišykite. Karamelizuotus riešutus suberkite ant kepimo popieriaus ir palikite pilnai atvėsti - tai truks keletą valandų. Svarbiausia - dirbti greitai, nes karamelė greitai stingsta. 

Smulkinimas. Karamelizuotas pistacijas reikia susmulkinti. Tam galite naudoti maisto smulkintuvą arba sudėkite griliažo gabaliukus į maišelį ir padaužykite kočėlu. Griliažo nesmulkinkite iki trupinių konsistencijos, palikite mažyčius gabaliukus.
 

Eklerų surinkimas.

Laiko planavimas. Kremus pasiruošti galite iš anksto, eklerus kepkite tą pačią dieną kai juos patieksite. Pyragėlius pripildykite kremu ir surinkite tą pačią dieną, kai patieksite. Kol lauksite svečių, pyragėlius kelias valandas galite laikyti šaldytuve. 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital