Cukinijų lazanija - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
Cukinijų lazanija

Cukinijų lazanija, be jokios abejonės, yra mano mylimiausias patiekalas su cukinijomis. Ją mėgsta net tie, kurie tvirtina nemėgstantys cukinijų. Cukinijų lazanijoje įprasti lazanijos lakštai - makaronai, keičiami plonai pjaustytomis cukinijų juostelėmis, tuo tarpu kiti lazanijos ingredientai išlieka. Todėl savo skoniu šis patiekalas primena klasikinę lazaniją, bet maistinėmis savybėmis yra gerokai vertingesnis, turi ženkliai mažiau kalorijų ir daugiau naudingųjų medžiagų. Žinoma, būtų naivu tikėtis identiško skonio - visgi cukinijos tekstūra kitokia negu makaronų. Šis lazanijos variantas daržoviškesnis, gaivesnis, vandeningesnis, bet tikrai labai gardus!

 

Klasikinė lazanija gaminama su mėsos ir pomidorų padažu Bolognese bei baltuju bešamelio padažu. Šią cukinijų lazaniją galima gaminti laikantis originalių Bolognese ir bešamelio padažų receptūrų, tik makaronų lakštus keičiant cukinijų juostelėmis. Visgi aš šiame recepte pateikiu šiek tiek supaprastintą, bet nuo to ne mažiau gardžią versiją, kurioje mėsos ir pomidorų padažas pagamintas iš mažiau ingredientų, o bešamelio padažą keičiu kreminės tekstūros rikotos sūriu. Paruošti cukinijų “lakštus” šiek tiek užtrunka, todėl man norėjosi kiek mažiau laiko skirti padažų gamybai. Svarbiausia užduotis ruošiant cukinijų lazaniją - pašalinti kuo daugiau vandens iš pačių cukinijų juostelių. Cukinija yra vandeninga daržovė, o dalies vandens pašalinimas padeda pasiekti gerą ir ne per daug vandeningą lazanijos tekstūrą. 

 

Klasikinė lazanija yra labai universalus patiekalas, kuris leidžia gausiai eksperimentuoti priedais ir padažais. Lygiai taip pat galima elgtis ir su cukinijų lazanija. Jei norisi, galima pridėti daugiau daržovių ar net mėsą keisti jomis. Jautieną galima drąsiai keisti vištiena ar kita mėgstama mėsa - tiek malta, tiek smulkinta gabalėliais. Galima net pagaminti veganišką lazaniją, maltą mėsą keičiant lęšiais, o baltąjį padažą pagaminti iš anakardžių. Variacijų ir skonių - tikra galybė. 

 

Labai rekomenduoju pasinaudoti cukinijų sezonu ir išbandyti šią lazaniją. Beje, ji puikiai tinka šaldymui (patarimus rasite recepto pabaigoje), todėl vienu kartu galite gaminti ir daugiau lazanijų bei papildyti savo šaldiklį subalansuotu patiekalu. Prireikus greitos skanios vakarienės, pakaks lazaniją tiesiog pašildyti!
 

 

4-6 porcijoms reikės (naudojau 24 x 19 cm dydžio formelę):

 

 

  • 400 g maltos jautienos
  • 3 nedidelių cukinijų
  • 1 skardinės konservuotų pomidorų savo sultyse, be odelių (skardinė 400g dydžio)
  • 250 g rikotos sūrio
  • 100 g fermentinio sūrio
  • 2 šaukštų pomidorų pastos
  • 3 skiltelių česnako
  • pagal skonį druskos ir pipirų
  • šiek tiek aliejaus kepimui
  • patiekiant - kelių šviežio baziliko lapelių (nebūtina)

 

Pradedam!

 

1. Keptuvėje įkaitiname aliejų. Dedame maltą jautieną ir, maišydami mentele, iškepame. Kai mėsa apkepa, įtarkuojame arba įspaudžiame česnaką, beriame pagal skonį druskos bei pipirų, išmaišome ir kepame dar minutę.
 


 

2. Į keptuvę su apkeptu faršu dedame pomidorų pastą, supilame pomidorus su visomis sultimis ir išmaišome. Kai viskas užverda, sumažiname ugnį, uždengiame keptuvę ir troškiname mėsos padažą 30-40 minučių iki kol skaniai sutirštėja.
 


 

3. Cukinijas supjaustome plonomis juostelėmis. Lengviausia tai padaryti daržovių pjaustykle, bet jei neturite - puikiai pasitarnaus bulvių skustukas (jei cukinijos nedidelės). Galiausiai, galite tiesiog plonai supjaustyti peiliu.
 


 

4. Cukinijos yra labai vandeningos daržovės. Norint, kad lazanija būtų tvirta ir ne per daug vandeninga, reikia iš cukinijų pašalinti kuo daugiau drėgmės. Pirmas žingsnis - cukinijų juosteles dedame ant popierinių rankšluosčių, pabarstome druska ir leidžiame pastovėti 15 minučių. Joms praėjus matysite, kad iš cukinijų išsiskyrė daug vandens - jį pašalinkite popieriniu rankšluosčiu.
 


 

5. Tam, kad lazanijos tekstūra būtų dar tobulesnė, papildomai cukinijas dar pakepinau grill keptuvėje be riebalų (maždaug po minutę iš abiejų pusių). Šis žingsnis nėra būtinas, bet padeda pašalinti dar daugiau cukinijų drėgmės, todėl lazanija būna tvirtesnė. Cukinijas taip pat galima apkepinti ir paprastoje keptuvėje, jei turite nelimpančios dangos - svarbiausia, kad čia neprireiktų naudoti papildomų riebalų. Dar vienas būdas drėgmei pašalinti - orkaitė (cukinijos juosteles pakepkite iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 minučių).
 


 

6. Kai cukinijų juostelės ir mėsos padažas paruošti, laikas sluoksniuoti lazaniją. Ant kepimo formos dugno paskirstome keletą šaukštų mėsos padažo.
 


 

7. Antras sluoksnis - cukinijos. Dedame jas taip, kad uždengtų beveik visą kepimo indo plotą.
 


 

8. Trečias sluoksnis - rikotos sūris. Juo tolygiai aptepame cukinijų juosteles.
 


 

9. Taip sluoksniuojame, kol sunaudojame visus produktus. Man pavyko 4 sluoksniai. Paskutinis sluoksnis turėtų būti rikotos. Ant lazanijos viršaus užbarstykite tarkuoto fermentinio sūrio.
 


 

10. Lazaniją kepame iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Tuomet įjungiame grilio funkciją ir pakaitiname aukštoje temperatūroje dar keletą minučių, kol sūris gražiai paruduoja. Tada traukiame lazaniją iš orkaitės ir leidžiame jai keletą minučių atvėsti ir sutvirtėti. Pagardiname bazilikų lapeliais, pjaustome ir ragaujame!

 


 


Cukinijų lazanijos šaldymas:

Cukinijų lazaniją tinka ir užšaldyti. Tą darykite taip - kai iškepta lazanija atšąla, supjaustome norimo dydžio gabalėliais (arba paliekame visą skardą) ir dedame į šaldymo dėžutes ar maišelius. Šaldiklyje lazaniją galima laikyti iki 3 mėnesių. Norėdami pašildyti, pirmiausia atitirpiname lazaniją šaldytuve, o tada kepame 180 C laipsnių orkaitėje 30 minučių.

 

Daugiau maistingų ir stilingų receptų galite rasti šioje Kristinos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Kepėja
2021-07-24 12:04
Būtų įdomus ir vegetariškos cukinijos su cukinija receptas. :) ATSAKYTI
Ingrida
2021-07-26 10:38
Aš vegetariškam variantui viską taip pat darau, tik vietoje mėsos naudoju virtus lęšius :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital