Čatniai - kas tai ir kaip pasiruošti žiemai šių skanumynų? Dalinamės patarimais + 9 receptais

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-08-30
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 9)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 9)
Čatniai čiatniai žiemai
@Shutterstock

Čatnis yra tiršta, saldžiai aštri, džemą primenanti indiška užtepėlė iš įvairių vaisių, daržovių ir žolelių, gausiai pagardinta prieskoniais. Čatniai puikiai tiks prie įvairių patiekalų, ypač - prie mėsos, paukštienos, sūrio, galima skanauti užsitepus ant duonos riekės ar skrebučio. Siūlome susipažinti su šiuo gardumynu ir dalinamės keliais čatnių receptais, kurie tikrai pradžiugins žiemą.

Už indiškus čatnius turime dėkoti britams

Indijoje ruošiamų čatnių įvairovė yra labai didelė. Sutrinami tiek šviežių produktų, greitam suvartojimui skirti, tiek ir ruošiami konservuoti, galintys ilgai išsilaikyti čatniai. Indiški čatniai įprastai yra arba saldūs, arba aštrūs, jiems naudojami mangai, ananasai, papajos, pomidorai, mėtos, svogūnai, kokosai ir kiti vaisiai bei daržovės, tačiau svarbiausias vaidmuo atitenka prieskoniams: cukrui, druskai, imbierui, kalendrai, kuminui, aitriesiems ir juodiesiems pipirams, mėtoms ir daugeliui kitų.

Indija ilgą laiką buvo Britanijos kolonija, todėl čatniams įtaką padarė ir britų kultūra, jie iš pradžių plačiai paplito Didžiojoje Britanijoje, o iš ten - ir kitose kolonijose bei visame vakarietiškame pasaulyje. Europoje ir JAV mėgstamų čatnių paruošimo principai yra panašūs, kaip ir Indijoje, tačiau mėgstami saldūs, saldžiarūgščiai arba tik truputį aitrumo turintys, prieskoniais saikingiau gardinami čatniai.
 

Indijos virtuvė

Čatniai (mažuose indeliuose) yra svarbi Indijos virtuvės dalis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Gaminame skaniausius čatnius: renkamės tvirtus vaisius ir neperverdame

Čatnio pavadinimas ir Indijoje įprastai naudojamų ingredientų bei prieskonių sąrašas gali skambėti gąsdinančiai, tačiau nesijaudinkite - vadovaudamiesi pagrindiniais principais galite išvirti čatnių pagal savo skonį. Jiems puikiai tiks mūsų soduose augantys obuoliai ir kriaušės, keli svogūnai ir viena kita česnako skiltelė, nespėję sunokti pomidorai, džiovintos spanguolės ar sauja riešutų...

1. Vaisių, daržovių pasirinkimas. Dažniausiai čatnių pagrindą sudaro vaisiai. Šiltesniuose kraštuose naudojami mangai, papajos, persikai, ananasai ir kt., o vėsesnio klimato šalyse - obuoliai, kriaušės, slyvos, vyšnios, rabarbarai ir pan. Drauge su vaisiais maišomos daržovės arba verdami daržoviniai čatniai. Čatniams įprastai naudojami pomidorai, svogūnai, česnakai, moliūgai...

Nėra labai didelio skirtumo, kokius ingredientus pasirinksite - galima surasti (arba patiems sugalvoti) pačių įvairiausių čatnių receptų, bet labai svarbu, kad naudojami vaisiai ir daržovės būtų tvirti, nepernokę. Čatniai dažnai verdami iš nespėjusių sunokti derliaus likučių arba tiesiog iš per anksti nuskintų, kietokų, nelabai skanių vaisių, daržovių.

Jeigu naudosite minkštus, sultingus, labai gerai sunokusius vaisius ir daržoves, žinoma, pavyks kažkas skanaus, bet tas kažkas labiau primins uogienę ar džemą, o ne čatnį. Tikrame čatnyje turi jaustis ir matytis vaisių, daržovių gabaliukai, šis pagardas neturi būti suviręs į vienalytę košę.

2. Prieskoniai ir pagardai. Indiškiems čatniams naudojama daug prieskonių, todėl jie pavyksta aštrūs, labai kvapnūs ir kupini įvairių, besimaišančių skonių. Tradiciškai naudojami česnakai, čili pipirai, kalendra, garstyčių sėklos, kuminas, imbieras, ciberžolė, cinamonas, kardamonas. Šie prieskoniai tikrai sužibės įvairiuose čatniuose, o tikslų jų derinį ir kiekį pasirinkite pagal savo skonį. Mes rekomenduojame čatnius gardinti druska, pipirais ir dar 2-3 jums patinkančiais prieskoniais, to tikrai pakaks sukurti sodriam skoniui, neužgožiant kitų sudėtinių dalių.

Čatniai labai dažnai pagardinami įvairiais džiovintais vaisiais ir uogomis, cukatais, pavyzdžiui, razinomis, abrikosais, persikais, slyvomis, spanguolėmis. Jie suteikia saldumo, todėl džiovintus vaisius ir uogas labai pravartu naudoti, jeigu kiti ingredientai yra rūgštoki - čatnis pavyks salstelėjęs, bet nereikės tiek daug cukraus. Džiovinti vaisiai ir uogos čatniui taip pat suteikia įdomesnę, tvirtesnę tekstūrą. Tekstūrai pagerinti ir įdomesniam skoniui bei maloniam aromatui į čatnį galima įdėti sukapotų riešutų: graikinių, lazdynų, migdolų ir kt.
 

Indiški prieskoniai

Indija - prieskonių kraštas, tad čatniai, žinoma, jais gausiai gardinami. Nuotraukoje - prieskoniai parduodami Andžunos turgoje, Goa valstijoje, Indijoje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Konservantai. Visi čatniai savyje turi nemažai cukraus, kuris veikia kaip konservantas, o nuo puvimo, pelijimo bei kitokio gedimo apsaugo ir prieskonių gausa. Vis tik, kad čatnis išsilaikytų ilgiau nei keletą savaičių, reikėtų naudoti ir actą.

Tikslus pagrindinių ingredientų, cukraus ir acto kiekis priklauso nuo vaisių ir daržovių pasirinkimo. Pavyzdžiui, jeigu čatniui naudojami rūgštoki pomidorai, acto reikės mažiau, nei gaminant su saldžiais vaisiais.

Ruošdami čatnius žiemai vadovaukitės konkrečiu receptu, o jeigu kuriate savo receptą, neprašausite pasitelkę tokį santykį: 3 kg pagrindinių, jau sutvarkytų (t.y. nuluptų, be kauliukų ir pan.) ingredientų (vaisių, daržovių, džiovintų vaisių, riešutų) jums reikės 900 ml acto (5-6 proc. rūgštingumo) ir 800 g cukraus.

4. Vaisių, daržovių supjaustymas. Kaip jau minėjome, išviręs čatnis turi išlaikyti savo tekstūrą, jame turi būti vaisių, daržovių ir kitų ingredientų gabaliukai, o ne suvirusi, džemą ar uogienę primenanti tyrelė. Tam kad čatnis būtų tinkamos konsistencijos, svarbu, visų pirma, pasirinkti tvirtus vaisius, daržoves ir jų perdėm smulkiai nepjaustyti.

Daugumą vaisių, daržovių reikėtų pjaustyti maždaug nykščio nago dydžio kubeliais. Stambiau pjaustyti nerekomenduojame, nes čatnį bus sunku užtepti, jis ne taip gražiai atrodys. Galima pjaustyti kiek smulkiau, tačiau tuomet reikės labai stebėti virimo metu ir atsargiai maišyti, kad nesusitrintų į košę.

Vaisius, daržoves, kurie turi tvirtą odelę (pavyzdžiui, obuolius, kai kurių veislių kriaušes) rekomenduojame nulupti, nes odelės virimo metu atšoks ir tekstūros tikrai nepagerins.

Sultingesnius supjaustytus vaisius, daržoves galima apibarstyti druska ir palikti virtuviniu rankšluosčiu uždengtame inde pernakt. Druska ištrauks skysčio perteklių ir gabaliukai nesuvirs, išliks tvirtesni. Juos prieš naudojimą reikėtų perplauti po tekančiu vandeniu ir nuvarvinti.

5. Čatnio virimas. Čatnis yra verdamas taip, kaip uogienė ar džemas. Visi ingredientai tiesiog sumaišomi, viskas užvirinama ir toliau verdama ant nedidelės ugnies, atidengtame puode iki kol vaisiai ir daržovės suminkštėja (bet vis dar išlaiko savo formą, o ne suverda į košę), skystis nugaruoja ir viskas karamelizuojasi. Paruoštas čatnis turi būti tirštas, lipnus, jame turi būti vaisių, daržovių gabaliukų.

Čatnio konservavimas. Čatnį, kaip ir bet kurį kitą konservuojamą produktą, reikia sudėti į švarius, sterilius stiklainius, užsukti steriliais dangteliais (apie stiklainių ir dangtelių sterilizavimą išsamiai rašėme šiame straipsnyje), apversti, šiltai apkloti ir palikti lėtai vėsti pernakt.
 

Išvirtas čatnis

Čatnyje turėtų būti išlaikyti tekstūra, t.y. jame turi būti vaisių, daržovių gabaliukų, jis neturėtų būti suviręs į košelę. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Čatnio laikymas. Konservuotus čatnius reikėtų laikyti vėsiai, t.y. vėsiame rūsyje arba šaldytuve, o atidarius sunaudoti per 2-3 savaites. Svarbu žinoti ir tai, kad vos išvirto čatnio geriau neragauti, o leisti jam per 2 savaites subręsti, tuomet visi skoniai tinkamai pasiskirstys, susimaišys ir atsiskleis tikrasis čatnio gardumas.

7. Kaip panaudoti čatnį? Čatnis yra skonio ir aromato kupinas pagardas, kuris net nuobodžius patiekalus kilstelės į aukštesnį lygį. Įvairius čatnius galite patiekti su karštais mėsos patiekalais (orkaitėje kepta višta, jautienos ar kiaulienos kepsniu ir pan.) arba su įvairiais šaltais mėsos gaminiais (rūkytais ar virtais kumpiais, dešromis). Jie taip pat puikiai tiks prie sūrių. Čatnius galima naudoti ir kaip užtepėlę ant duonos ar skrebučio, galima pertepti sumuštinius. Truputis čatnio puikiai tiks šventinių vieno kąsnio sumuštinukų ar krepšelių papuošimui ir pagardinimui.

Čatnis nuostabiai skanus ir akimirksiu dingsta be papildomų priedų, bet jeigu užsiliko indelis ir nebežinote, kaip panaudoti, galite jį sumaišyti su aliejumi arba tirpintu sviestu ir naudoti, kaip glazūrą kepamai mėsai, daržovėms. Čatnį taip pat galima atskiesti vandeniu, įpilti šlakelį aliejaus ir naudoti kaip marinatą mėsai (kadangi jis salstelėjęs, tai labai tiks marinuoti paukštieną). Įvairius čatnius galima maišyti su majonezu, grietine, kreminiu sūriu ir naudoti kaip švelnesnio skonio pagardą prie šaltų mėsos gaminių ar kaip mirkalą traškučiams, krekeriams, duonos lazdelėms.



Mūsų mėgstamiausių čatnių receptai: prie mėsos, paukštienos, sūrio

Puikiai suprantame, kad prieš pradedant eksperimentuoti, norisi išbandyti jau patikrintus receptus, tad dalinamės keliais mums patinkančiais. Gamindami atkreipkite dėmesį į naudojamus vaisių ir daržovių derinius, prieskonių pasirinkimą bei stebėkite verdančio čatnio tirštėjimą ir karamelizavimąsi.

Obuolių ir svogūnų čatnis

Britai mėgsta saldžius, saldžiarūgščius arba truputį aitrumo turinčius čatnius. Jie tiekiami kaip pagardas prie šaltų užkandžių, pavyzdžiui, sūrio, mėsos, krekerių, skrebučių, tačiau puikiai tinka ir prie karštų mėsos ar paukštienos patiekalų. Obuolių ir svogūnų čatnis su kvapniais, šildančiais prieskoniais puikus indų ir britų kultūros susijungimo pavyzdys.
 

Obuolių čatnis

Svogūnų ir obuolių čatnis yra labai universalus. Jis tinka prie mėsos, paukštienos, sūrio, skrebučių... Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 litrui čatnio Jums reikės:

  • 1,2 kg kietesnių, rūgštesnių obuolių;
  • 500 g svogūnų;
  • 1 citrinos;
  • 200 g razinų;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 500 ml obuolių acto;
  • 400 g rudojo cukraus (galima pakeisti paprastu, baltu, bet rudasis suteikia malonų karamelės skonį ir aromatą);
  • 1 šaukšto druskos;
  • 1 šaukštelio ciberžolės;
  • 1 šaukštelio cinamono;
  • 1 šaukštelio imbiero.


Gaminimas:

  1. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius, vaisių supjaustykite maždaug 1 cm skersmens kubeliais. Svogūnus nuvalykite, supjaustykite kubeliais. Citrinas supjaustykite plonais pusžiedžiais.
  2. Viską sudėkite į didelį puodą, suberkite razinas, supilkite actą. Užvirkite ir atvirame puode, ant mažos ugnies virkite 20 min. iki kol obuoliai bus minkšti, bet dar išlaikys savo formą. Žinoma, virimo laikas priklauso nuo obuolių rūšies, todėl stebėkite, vis pamaišykite.
  3. Suberkite cukrų, išmaišykite ir ant mažos ugnies virkite dar 35-45 min. iki kol nugaruos didžioji skysčio dalis ir viskas karamelizuosis. Čatnis turi būti tirštas, lipnokas.
  4. Sutirštėjusį čatnį nukelkite nuo ugnies, įmaišykite visus prieskonius ir greitai sudėkite į sterilius, dar karštus stiklainius, užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
  5. Laikykite vėsiai. Čatnį galima ragauti ir iškart, bet geriausios skonio savybės atsiskleidžia po poros savaičių. Čatnis turėtų puikiai išsilaikyti iki pavasario ir dar ilgiau.


Indiškas aštrus pomidorų čatnis

Šis Indijos šiluma dvelkiantis čatnis puikiai tiks prie keptos mėsos, dešrelių, orkaitėje keptų bulvyčių ir kitų daržovių. Jį taip pat galite tiesiog užsitepti ant duonos ir šalia patiekti pjaustytų mėsos gaminių, lašinukų - pavyks puiki mūsiškės ir indiškosios kultūrų draugystė.
 

Pomidorų čatnis

Jeigu patinka aštriau, tai šį čatnį tikrai pamėgsite! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1,2 litro čatnio Jums reikės:

  • 2 kg pomidorų;
  • 0,5 galvutės česnako;
  • 1 didesnio svogūno;
  • 100 g balto cukraus;
  • 100 g rudojo cukraus;
  • pusės saujos razinų;
  • 240 ml obuolių acto;
  • 1 žaliosios citrinos;
  • 1 šaukšto druskos;
  • 1 šaukšto džiovinto, malto imbiero;
  • 1 šaukštelio čili pipirų dribsnių;
  • 0,5 šaukštelio malto kumino;
  • 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų.


Gaminimas:

  1. Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite kietąsias kotelių dalis. Svogūną smulkiai sukapokite. Česnaką perspauskite spaustuku. Razinas sukapokite. Žaliosios citrinos žievelę nutarkuokite, sultis išspauskite.
  2. Visus ingredientus sudėkite į puodą ir, kartas nuo karto pamaišydami, virkite 1,5-2 val. iki kol sutirštės.
  3. Paruoštą čatnį sudėkite į sterilius, dar karštus iškaitintus stiklainius, užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
  4. Laikykite vėsiai, tamsiai.


Cukinijų ir obuolių čatnis su indiškais prieskoniais

Šis cukinijų ir obuolių čatnis yra labai skanus, lengvai salstelėjęs, kupinas šildančių prieskonių ir vos aštrokas (bet aštrumą pakoreguokite pagal savo skonį ir naudokite daugiau ar mažiau čili pipirų). Jis labai tiks prie šaltos mėsos, kumpio, sūrio ar kaip užtepėlė ant skrebučių, duoniukų.
 

Cukinijų čatnis

Cukinijoms pradėjus gausiai derėti siūlome pasiruošti šio puikaus pagardo žiemai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~2 litrams čatnio Jums reikės:

  • 2 kg nedidelių, tvirtų cukinijų;
  • 4 rūgštesnių, tvirtų obuolių;
  • 4 svogūnų;
  • 2 paprikų;
  • 4 skiltelių česnako;
  • 1 čili pipiro (galima naudoti daugiau arba mažiau, pagal skonį);
  • 50 g imbiero (galima naudoti daugiau arba mažiau, pagal skonį);
  • 400 g cukraus (geriau rudojo);
  • 500 ml obuolių acto (arba baltojo vyno acto);
  • 2 šaukštelių garstyčių sėklų;
  • 2 šaukštelių ciberžolės;
  • 1 šaukštelio maltos kalendros;
  • 1 šaukštelio cinamono;
  • 5-6 šaukštelių druskos;
  • po žiupsnelį maltų kvapiųjų pipirų, muskato, gvazdikėlių.


Gaminimas:

  1. Cukinijas, obuolius, svogūnus, paprikas supjaustykite stambiais kubeliais.
  2. Čili pipirą supjaustykite smulkiai, galite pašalinti sėklytes, jeigu norite sušvelninti aštrumą.
  3. Imbierą nulupkite ir supjaustykite labai mažais kubeliais arba sutarkuokite smulkia tarka.
  4. Druską ištrinkite su česnaku iki tyrelės.
  5. Tyrelę ir visus kitus ingredientus sudėkite į nesvylantį puodą. Gerai išmaišykite, užvirinkite ant didelės ugnies, o tuomet ugnį sumažinkite ir virkite atvirame puode 1,5-2 val. iki kol čatnis bus tirštas.
  6. Paruoštą, dar karštą čatnį supilstykite į sterilius indelius, užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
  7. Laikykite vėsioje vietoje. Prieš ragaujant rekomenduojame palaikyti bent 2 savaites, o geriau mėnesį, kad pasiskirstytų visi skoniai.


Moliūgų čatnis su imbierais

Moliūgai tinka tikrai ne vien trintai moliūgų sriubai! Saldžiai aitrus ir labai kvapnus moliūgų čatnis puikiai tiks prie sūrio, duonos, skrebučių, paukštienos arba šaltų mėsos gaminių. O jeigu šiemet moliūgų priaugo itin daug, siūlome dar 24 idėjas, kaip juos sunaudoti: Moliūgai atidunda - 37 skanutėliai moliūgų receptai!
 

Moliūgų čatnis

Moliūginis čatnis primins saulėtą rudenį... Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~2 litrams čatnio Jums reikės:

  • 1 kg jau sutvarkyto (išskobto, nulupto) moliūgo;
  • 3 rūgštesnių, tvirtų obuolių;
  • 4 čili pipirų (galima naudoti daugiau arba mažiau, pagal skonį);
  • 70-80 g razinų;
  • 2 svogūnų;
  • 4 skiltelių česnako;
  • 70-80 g cukruoto imbiero;
  • 3 cm šviežio imbiero gabaliuko;
  • 500 ml obuolių acto;
  • 400 g cukraus;
  • 1 šaukštelio cinamono;
  • 3 šaukštų druskos.


Gaminimas:

  1. Moliūgus supjaustykite maždaug 1 cm ilgio kubeliais. Apibarstykite druska, išmaišykite, uždenkite dubenį švariu rankšluosčiu ir palikite pernakt. Druska iš jų ištrauks skysčio perteklių ir kubeliai išlaikys formą po virimo.
  2. Kitą dieną razinas užpilkite 200 ml verdančio vandens ir palikite mirkti 15 min. Moliūgą, tuo tarpu, perplaukite po šaltu, tekančiu vandeniu ir nuvarvinkite.
  3. Moliūgo kubelius berkite į puodą su nesvylančiu dugnu, ten pat dėkite ir tokio pat dydžio kubeliais pjaustytus obuolius, svogūnus, smulkiau supjaustytus cukruotus imbierus, smulkiai sukapotus česnakus, čili pipirus, smulkiai sutarkuotą šviežią imbierą, visus prieskonius, razinas (drauge su vandeniu, kuriame jos mirko), supilkite actą.
  4. Viską užvirkite, sumažinkite ugnį ir atvirame puode virkite apie 1 valandą iki kol moliūgo kubeliai suminkštės.
  5. Suberkite cukrų, ant mažos ugnies maišydami virkite iki kol cukrus ištirps.
  6. Ugnį padidinkite ir virkite atvirame puode 40 min. iki kol sutirštės. Vis maišykite mediniu šaukštu. Išvirtą čatnį pagal skonį pagardinkite druska (jeigu reikia, nes naktį su druska buvę moliūgai yra gan sūrūs).
  7. Paruoštą, dar karštą čatnį supilstykite į sterilius indelius, užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
  8. Laikykite vėsioje vietoje. Prieš ragaujant rekomenduojame palaikyti bent 2 savaites, o geriau mėnesį, kad pasiskirstytų visi skoniai.


Saldžiarūgštis pomidorų ir obuolių čatnis

Pomidorai ir obuoliai, atrodytų, keistokas derinys, tačiau šiame čatnyje jie puikiai susidraugauja. Pavyksta saldžiarūgštis pagardas, kuris labai tiks prie įvairios keptos mėsos, kepsnių, jo galima dėti į dešrainius. Šis čatnis tiks ir prie kietųjų sūrių, juodos ar kitokios duonos.
 

Obuolių ir pomidorų čatnis

Šis čatnis ypatingai tinka prie mėsos. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1,5 itro čatnio Jums reikės:

  • 1 kg prinokusių, bet gan tvirtų pomidorų;
  • 750 g jau sutvarkytų (nuluptų, be sėklyčių) obuolių;
  • 1-2 svogūnų;
  • 1 paprikos;
  • 250 g razinų;
  • 380 g cukraus (geriau rudojo);
  • 350 ml obuolių acto;
  • 2 šaukštelių druskos;
  • 0,5 šaukštelio malto, džiovinto imbiero;
  • 0,5 šaukštelio garstyčių sėklų.


Gaminimas:

  1. Pomidorų odeles nulupkite. Tą nesunku padaryti šiek tiek keliose vietose įpjovus odeles ir pomidorus nuplikius verdančiu vandeniu. Nuluptus pomidorus supjaustykite stambiais kubeliais.
  2. Obuolius, svogūnus, papriką taip pat supjaustykite kubeliais.
  3. Visus ingredientus sudėkite į didelį puodą ir maišydami virkite iki kol cukrus ištirps.
  4. Ugnį sumažinkite ir toliau viską virkite ant nedidelės ugnies iki kol čatnis sutirštės.
  5. Paruoštą, dar karštą čatnį supilstykite į sterilius indelius, užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
  6. Laikykite vėsioje vietoje. Prieš ragaujant rekomenduojame palaikyti bent 2 savaites, o geriau mėnesį, kad pasiskirstytų visi skoniai.


Obuolių ir kriaušių čatnis

Obuolių ir kriaušių čatnis pavyksta saldus, su nedidele aitrumo natele. Jis labiausiai tiktų prie paukštienos arba prie įvairių sūrių. Jeigu norite, galite naudoti kitokius džiovintus vaisius, uogas.
 

Kriaušių ir obuolių čatnis

Obuolių ir kriaušių čatnis labai tiks prie sūrio. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~2 litrams čatnio Jums reikės:

  • 1 kg rūgštesnių, tvirtų obuolių;
  • 1 kg tvirtų kriaušių;
  • 2 svogūnų;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 2 žaliųjų citrinų;
  • 1 čili pipiro;
  • 200 g razinų;
  • 200 g džiovintų abrikosų;
  • 1 L baltojo vyno acto (arba obuolių acto);
  • 7 cm ilgio imbiero gabaliuko;
  • 1 kg cukraus (geriau rudojo);
  • 1 šaukšto garstyčių sėklų;
  • 1 šaukšto druskos.


Gaminimas:

  1. Obuolius ir kriaušes nulupkite, išpjaustykite sėklas, supjaustykite stambokais kubeliais. Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais, česnakus smulkiai sukapokite arba perspauskite spaustuku, žaliųjų citrinų žieveles nutarkuokite, sultis išspauskite. Džiovintus vaisius šiek tiek pasmulkinkite, supjaustykite. Čili pipirą smulkiai sukapokite.
  2. Obuolius, kriaušes, svogūnus, česnaką, citrinų žievelę ir sultis, čili pipirą, garstyčių sėklas ir pusę acto sudėkite į puodą, užvirkite ir virkite iki kol vaisiai bus jau pradėję minkštėti.
  3. Supilkite likusį actą, džiovintus vaisius, cukrų. Maišydami virkite dar 20-25 min. iki kol čatnis sutirštės.
  4. Paruoštą, dar karštą čatnį supilstykite į sterilius indelius, užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
  5. Laikykite vėsioje vietoje. Prieš ragaujant rekomenduojame palaikyti bent 2 savaites, o geriau mėnesį, kad pasiskirstytų visi skoniai.


Čatnis iš žalių, nesunokusių pomidorų

Dažnas sodininkas orams vėstant ir dienoms trumpėjant susiduria su problema - šiltnamyje dar yra krūva žalių pomidorų, kurie nespės tinkamai prinokti, tačiau išmesti juk gaila... Žalių pomidorų čatnis yra puikus juos sunaudoti! Toks pagardas labai tiks prie mėsos, o taip pat ir prie sūrio, duonos.
 

Žalių pomidorų čatnis

Nespėjo sunokti pomidorai? Nebėda! Išsivirkite puikaus čatnio! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~2 litrams čatnio Jums reikės:

  • 1,5 kg žalių, nesunokusių pomidorų;
  • 700 g rūgštesnių, tvirtų obuolių;
  • 3 svogūnų;
  • 250 g razinų (geriau šviesių);
  • 550 ml raudonojo vyno acto (galima keisti obuolių actu);
  • 350 g cukraus;
  • 2 šaukštų druskos;
  • po žiupsnelį malto cinamono, muskato, kvapiųjų pipirų, imbiero, gvazdikėlių.


Gaminimas:

  1. Pomidorus, obuolius ir svogūnus supjaustykite stambokais kubeliais. Apibarstykite druska, išmaišykite, dubenį pridenkite švariu rankšluosčiu ir palikite pernakt.
  2. Kitą dieną perplaukite, nuvarvinkite.
  3. Pomidorus, obuolius ir svogūnus sudėkite į didelį puodą, supilkite actą, užvirinkite, suberkite cukrų, prieskonius, razinas.
  4. Vėl užvirkite ir atvirame puode virkite iki kol viskas suminkštės ir sutirštės. Virti reikėtų 1,5 val.
  5. Paruoštą, dar karštą čatnį supilstykite į sterilius indelius, užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
  6. Laikykite vėsioje vietoje. Prieš ragaujant rekomenduojame palaikyti bent 2 savaites, o geriau mėnesį, kad pasiskirstytų visi skoniai.


Apelsininis spanguolių čatnis

Apelsinų ir spanguolių derinio kvapas užpildys visus namų kampelius nuostabiu aromatu... Šis žiemiškas čatnis labai pravers per Kalėdas - jis tiks prie Kalėdų kepsnių, įvairių sūrių, šaltų užkandžių, vyniotinių ir pan. Be to, tai puiki Kalėdų dovana mylimiems žmonėms.
 

Spanguolių čatnis

Čatnis gali būti puiki Kalėdų dovana. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~2 litrams čatnio Jums reikės:

  • 700 g spanguolių (galima pakeisti bruknėmis);
  • 2 svogūnų;
  • 2 saujų razinų (geriau šviesių);
  • 200 g baltojo cukraus;
  • 200 g rudojo cukraus;
  • 500 ml baltojo vyno acto (galima keisti obuolių actu);
  • 1 stiklinės apelsinų sulčių;
  • 3 cinamono lazdelių (galima pakeisti 2 šaukšteliais cinamono);
  • 4 šaukštelių sutarkuoto imbiero;
  • galima įberti žiupsnelį čili pipirų, kelis gvazdikėlius ar kardamono ankštis.


Gaminimas:

  1. Visus ingredientus sumaišykite puode. Užvirinkite ir pamaišydami virkite atvirame puode 20 min.
  2. Ištraukite cinamono lazdeles.
  3. Paruoštą, dar karštą čatnį supilstykite į sterilius indelius, užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
  4. Laikykite vėsioje vietoje. Prieš ragaujant rekomenduojame palaikyti bent 2 savaites, o geriau mėnesį, kad pasiskirstytų visi skoniai.


Įvairių šviežių ir džiovintų vaisių čatnis

Šio čatnio skonis pavyksta labai ryškus, jis saldus ir aromantingas, todėl puikiai dera su ryškaus skonio kietuoju arba pelėsiniu sūriu. Tai labai skalsus pagardas, todėl net ir nedidelio jo kiekio užteks ilgam, tad čatnį rekomenduojame pilstyti į mažus stiklainiukus. Maži stiklainiukai taip pat bus puiki dovanėlė Kalėdoms.
 

Čatnis su džiovintais vaisiais

Šis čatnis labai ryškaus skonio ir aromato, todėl jo užteks ilgam. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 itrui čatnio Jums reikės:

  • 500 g jau sutvarkytų, be kauliukų slyvų;
  • 2 obuolių;
  • 2 kriaušių;
  • 1 svogūno;
  • 1 čili pipiro;
  • 1 šaukštų sutarkuoto imbiero;
  • 2 saujų patinkančių džiovintų vaisių, uogų, galima įberti ir truputį riešutų;
  • 500 g cukraus (geriau rudojo);
  • 300 ml obuolių acto;
  • 1 cinamono lazdelės;
  • 1 šaukštelio garstyčių sėklų;
  • 2 šaukštelių maltos kalendros;
  • druskos pagal skonį.


Gaminimas:

  1. Kriaušes, obuolius nulupkite, supjaustykite kubeliais, slyvas perpjaukite į kelias dalis, svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais, čili pipirą smulkiai sukapokite.
  2. Džiovintus vaisius, uogas, riešutus (jeigu naudojate) taip pat šiek tiek susmulkinkite.
  3. Viską sudėkite į puodą ir pamaišydami virkite iki kol cukrus ištirps. Ugnį sumažinkite ir ant mažos ugnies, atvirame puode virkite apie 1,5 val. iki kol čatnis sutirštės.
  4. Ištraukite cinamono lazdelę ir paruoštą, dar karštą čatnį supilstykite į sterilius indelius, užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
  5. Laikykite vėsioje vietoje. Prieš ragaujant rekomenduojame palaikyti bent 2 savaites, o geriau mėnesį, kad pasiskirstytų visi skoniai.
LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Loreta
2023-09-03 18:25
Pasidariau obuolių cukinijų čatnį....Tobulo skonio! Tikrai išbandysiu ir kt. Dėkoju už receptą. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital