Beždžionėlių duona - pasakojame žingsnis po žingsnio!

2019-12-11
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Beždžionėlių duona - pasakojame žingsnis po žingsnio!
@ Shutterstock

Beždžionėlių duona - labai lengvai paruošiamas ir smagus kepinys, kuris patiks visai šeimai, o ypač - mažiesiems jos nariams. Tai mielinė, dažniausiai saldžia karamele aplipusi ir cinamonu kvepianti (bet gali būti ir su sūriu ar kumpiu), pirštais plėšoma ir rankomis valgoma duonelė. Pasakojame apie šį skanėstą ir dalinamės receptais: saldžios beždžionėlių duonos su karamele ir užkandinės su sūriu ir kitais priedais.



Amerikiečių pamėgti auksiniai kamuoliukai iš Vengrijos

Vengrijoje jau nuo XIX a. kepamas pyragas arany galuška, kurio pavadinimas reiškia auksiniai kamuoliukai. Mielinės tešlos kamuoliukai yra apvoliojami lydytame svieste, cukraus ir smulkintų riešutų mišinyje, o tuomet sudedami į kepimo formą, pabarstomi razinomis ir iškepami iki auksinės spalvos.

Pyrago receptą į JAV atsivežė iš Vengrijos emigravę žydai. Jis ypatingai išpopuliarėjo, kuomet beždžionėlių duona (angl. monkey bread) pavadintą pyragą per Kalėdas iškepė ir Baltuosiuose rūmuose patiekė prezidento Ronaldo Reigano žmona Nensė. Vėliau šio pyrago receptas ir įvairios jo variacijos vis patekdavo į madingas receptų knygas bei moteriškus žurnalus, o šiandien tai - skanumynas, kuris dažnai puošia amerikiečių stalus.



Ridename mielinius kamuoliukus ir mėgaujamės beždžionėlių duona

Beždžionėlių duonos paruošimas tikrai labai paprastas ir toks pats smagus, kaip ir pats kepinys, o naudodami įvairius priedus ir pagardus, galite kaskart sukurti vis kitokį skonį.

1. Mielinė tešla. Beždžionėlių duonai naudojama pagerinta mielinė tešla, t.y. pasaldinta mielinė tešla su daugiau riebalų: su kiaušiniais, riebiu pienu, sviestu ir cukrumi. Tokia mielinė tešla pavyksta ypač minkšta, švelni, turinti tirpimo burnoje pojūtį.

Beždžionėlių duona yra formuojama apvalioje kekso formoje su skyle, o standartinei 23-25 cm skersmens formai jums reikės tešlos iš maždaug 500-600 g miltų, 2 šaukštelių sausų mielių, 2 kiaušinių, 1,5 stiklinės pieno, kelių šaukštų sviesto ir kelių šaukštų cukraus.

Daugiau apie mielinę tešlą, jos paruošimą, įvairias gudrybes ir dažniausiai pasitaikančias problemas skaitykite mūsų straipsnyje: Mielinė tešla - kaip ją ruošti, kad visada puikiai pavyktų?

Straipsnio apačioje pateikėme mums patinkančios mielinės tešlos receptus, saldžiai beždžionėlių duonai ir užkandinei beždžionėlių duonai su sūriu bei kitais priedais.

Žinoma, galite naudoti ir bet kokį kitokį jums patinkančios bei gerai pavykstančios mielinės tešlos receptą.
 

Mielinė beždžionėlių duona

Beždžionėlių duona, tai lyg pyragas iš skanutėlių mielinių bandelių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Pagardai ir prieskoniai. Saldžiai beždžionėlių duonai. Vengrijoje mielinės tešlos kamuoliukai yra apvoliojami lydytame svieste, cukraus ir smulkintų riešutų mišinyje bei kepama apibarsčius razinomis. JAV beždžionėlių duona gaminama labai panašiai, tik įprastai nenaudojamos razinos ir ne visuomet naudojami riešutai, o tešlos kamuoliukai apvoliojami lydytame svieste bei cukraus ir cinamono mišinyje. Kepimo formos dugnas ir formoje jau suformuota beždžionėlių duona dažnai papildomai apliejama lydyto sviesto ir rudojo cukraus mišiniu (jis gali būti sumaišytas su riešutais), kuris po kepimo pavirsta lipnia ir kvapnia karamele.

Beždžionėlių duona gali būti gardinama ne tik cinamonu, bet ir kitais kepinių prieskoniais, pavyzdžiui, maltais gvazdikėliais, kardamonu, anyžiumi, imbieru ar įvairiais meduolių prieskonių mišiniais. Prieskonius galima sumaišyti su cukrumi ir mišinyje apvolioti tešlos kamuoliukus arba juos sumaišyti su lydyto sviesto ir rudojo cukraus mišiniu, kuriuo apliejamas formoje sudėliotas pyragas.

Tradicinė vengriška beždžionėlių duona dažniausiai paskaninama graikiniais riešutais, o JAV įprastai naudojamos karijos, tačiau tiks ir kitokie riešutai, įvairūs riešutų mišiniai, švieži, konservuoti ar džiovinti vaisiai ir uogos, cukatai. Juos reikėtų šiek tiek pasmulkinti ir apibarstyti pyragą dėliojant į formą kamuoliukus arba apiberti pyrago viršų prieš kepimą.

Jeigu naudojate daug ir saldžių priedų (pavyzdžiui, labai saldžius cukatus) arba daug kvapnių prieskonių, pabrėžiančių saldumą, rekomenduojame sumažinti tešlai, kamuoliukų apvoliojimui arba pyrago apliejimui (labai saldaus apliejimo galite ir visai atsisakyti) naudojamo cukraus kiekį.

Užkandinei beždžionėlių duonai su sūriu ir panašiais priedais. Tradicinė beždžionėlių duona yra saldus kepinys, tačiau populiarios ir užkandinės variacijos. Toks kepinys ruošiamas labai panašiai, kaip saldus, t.y. suminkoma pagerinta mielinė tešla, kuri šiuo atveju yra nesaldi, suformuojami kamuoliukai, kurie apvoliojami tirpintame svieste (jį galima pasūdyti, pagardinti pipirais, kitais prieskoniais, prieskoninėmis žolelėmis, smulkintais česnakais) ir sudedami į formą su tarkuotu sūriu.

Užkandinę beždžionėlių duoną labai lengva paįvairinti vis naudojant įvairius sūrius ar skirtingų sūrių mišinius, keičiant prieskonius ir prieskonines žoleles. Kamuoliukus galima sluoksniuoti ne tik su sūriu, bet ir su kitais priedais. Tiks kumpis, paskrudinta šoninė ar kitokie mėsos gabaliukai, svogūnai ir kitos smulkintos daržovės, traškumo suteiks smulkinti riešutai ir sėklos.
 

Beždžionėlių duona su sūriu ir padažu

Užkandinę beždžionėlių duoną su sūriu galima patiekti su padažu jos centre. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Įdaras. Saldžiai beždžionėlių duonai. Beždžionėlių duonos kamuoliukai dažniausiai formuojami paprastai, tačiau juos galima įdaryti saldžiu įdaru, suteiksiančiu kepiniui dar daugiau skonio. JAV įdarui dažniausiai naudojamas kreminis sūris (apie jį skaitykite šiame straipsnyje), sumaišytas su trintomis uogomis, šokoladiniu riešutų kremu ir pan.

Įdarui puikiai tiktų ir bet kokia jums patinkanti uogienė ar džemas, obuolienė ar tarkuoti obuoliai, šviežių ar konservuotų vaisių gabaliukai, uogos, pasaldinta ir su džiovintais vaisiais ar uogomis sumaišyta varškė, t.y. bet kokie saldūs įdarai, kuriuos naudojate bandelėms, pyragams.

Jeigu kepsite įdarytą beždžionėlių duoną, įvertinkite įdaro saldumą ir „pareguliuokite“ tešlai, kamuoliukų apvoliojimui ar pyrago apliejimui naudojamo cukraus kiekį, kad kepinys nebūtų perdėm saldus.

Užkandinei beždžionėlių duonai su sūriu ir panašiais priedais. Galima įdaryti ir nesaldžios beždžionėlių duonos kamuoliukus. Jų įdarui tiktų tai, ką naudojate nesaldžioms bandelėms, pavyzdžiui: varškė su česnakais bei žolelėmis, dešrelių gabaliukai, lašinukai, spirgučiai, pakepintas mėsos faršas ar iš faršo suformuoti ir iškepti kamuoliukai, bulvių košė, įvairios troškintos daržovės ir pan.

4. Pyrago formavimas. Beždžionėlių duonos formavimas yra labai smagus, tad jeigu namuose yra mažųjų pagalbininkų, pasiūlykite jiems prisidėti. Beždžionėlių duona yra formuojama apvalioje kekso formoje su skyle, o standartinei 23-25 cm skersmens formai jums reikės 40-50 vnt. 2-3 cm skersmens tešlos kamuoliukų.

Kamuoliukus suformuoti labai paprasta. Pakilusią mielinę tešlą lengvai perminkykite ir padalinkite nedideliais kamuoliukais. Jeigu kepsite įdarytą beždžionėlių duoną, tešlą padalinkite į 40-50 dalių, suplokite nedidelius blynelius, dėkite po šaukštelį įdaro ir tuomet suformuokite kamuoliukus.

Suformuotus kamuoliukus apvoliokite tirpintame svieste ir pasirinktuose prieduose, o tuomet sudėkite į sviestu pateptą arba tirpinto sviesto ir cukraus mišiniu aplietą, apvalią kekso kepimo formą su skyle. Dėliodami kamuoliukus, priklausomai nuo recepto, sluoksnius pabarstykite riešutais, džiovintais vaisiais, uogomis, cukatais arba sūriu, kumpiu bei kitais pasirinktais priedais.

Nesijaudinkite, kad į formą sudėlioti kamuoliukai neužims kiekvieno laisvo tarpelio, nereikia jų spausti ar į laisvus plotelius dėti mažesnių kamuoliukų. Mielinė tešla dar pakils ir visi tarpeliai užsipildys.
 

Kepimui paruošta beždžionėlių duona

Formoje sudėti tešlos kamuoliukai turi antrą kartą pakilti, o tuomet galima kepti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Pyrago kildinimas. Formoje sudėliotą beždžionėlių duoną pridenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 20-30 min., kad mielinė tešla pakiltų antrą kartą.

5. Kepimas. Suformuotą ir antrą kartą pakildintą beždžionėlių duoną kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 min. iki kol viršus bus auksinės spalvos ir šiek tiek apskrus.

Jeigu viršus kepimo metu labai greitai ruduoja, pridenkite pyrago viršų folijos lakštu.

6. Patiekimas. Iškeptą beždžionėlių duoną ištraukite iš orkaitės ir palikite 5-10 min. atvėsti kambario temperatūroje, tuomet prie formos dugno prispauskite lėkštę ir formą apverskite. Beždžionėlių duona išslys ant lėkštės ir galėsite ją iškart skanauti. Beždžionėlių duoną labai smagu plėšyti pirštais, tačiau galite ją supjaustyti riekelėmis ir patiekti kaip įprastą pyragą.

Saldi beždžionėlių duona. Jeigu esate tikri smaližiai, galite beždžionėlių duoną patiekti su plakta grietinėle, vaniliniais ledais ar apšlakstyti patinkančiu glajumi. JAV ji dažnai apliejama labai saldžiu glajumi iš trupučio pieno ir cukraus pudros, paskaninto vanilės ekstraktu: apie 45 ml pieno išplakite su 120 g cukraus pudros ir keliais lašais vanilės ekstrakto iki kol cukraus pudra ištirps.

Užkandinė beždžionėlių duona su sūriu ir panašiais priedais. Užkandinę beždžionėlių duoną tinka patiekti su pomidorų padažu. Galite naudoti bet kurį jums patinkantį arba pasiruošti greitą, naminį pomidorų padažą: aliejuje pakepinkite svogūną iki kol suminkštės, minutėlę pakepkite smulkintą česnaką, jeigu norite pridėkite įvairių tarkuotų arba smulkiai pjaustytų daržovių (morkų, cukinijų, moliūgų, paprikų ir kt.), supilkite mažą skardinę konservuotų, smulkintų pomidorų, viską pagardinkite druska, prieskoniais, žolelėmis, cukrumi (jis subalansuos pomidorų rūgštumą). Padažą patroškinkite iki kol visos daržovės bus minkštos ir kiek sutirštės. Padažą galite pertrinti per sietelį arba sutrinti maisto smulkintuvu, tačiau to daryti nebūtina.

Bus skanu ir su jogurtiniu padažu iš paprasto jogurto, sumaišyto su tarkuotais ar smulkiai pjaustytais agurkais, krapais ar kitomis žolelėmis, česnaku, druska, pipirais, šlakeliu aliejaus ir citrinų sulčių.

Žinoma, galite naudoti ir bet kokį kitokį padažą arba užkandinę beždžionėlių duoną patiekti prie sultinio, sriubos ar troškinio.

7. Likučių laikymas ir pašildymas. Beždžionėlių duona, kaip ir visi mieliniai kepiniai, yra pati skaniausia vos iškepta ir dar šilta arba atvėsusi, bet valgoma tą pačią dieną.

Jeigu liko nesuvalgytos duonos, ją sudėkite į sandarią dėžutę ir laikykite šaldytuve 4-5 dienas.

Nesuvalgytus gabaliukus galite grąžinti į sviestu pateptą kepimo formą ir pašildyti iki 120°C įkaitintoje orkaitėje 5-10 min. iki kol jie vėl bus šilti bei minkšti.



Beždžionėlių duonos receptai: ir desertui, ir užkandžiui

Siūlome iškepti beždžionėlių duonos ir dalinamės dviem pagrindiniais receptais - saldžiai ir užkandinei duonoms. Pateikėme ir kelias idėjas, kaip šiuos receptus galite pakeisti ar patobulinti, tad kviečiame ridenti mielinių kamuoliukų ir mėgautis!

Saldi beždžionėlių duona su karamele

Saldžią beždžionėlių duoną paruošite greitai ir tikrai apsilaižysite pirštus (ir ne tik dėl to, kad jie aplips saldžia karamele)!
 

Saldi beždžionėlių duona su karamele, monkey bread

Pyragas tradiciškai valgomas be įrankių, pirštais, todėl jis pavadintas beždžionėlių duona. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

23-25 cm skersmens apvaliai kekso formai su skyle Jums reikės:
Tešlai:

  • 500-600 g miltų;
  • 7 g sausų arba 20 g šviežių mielių;
  • 1,5 stiklinės (apie 360 ml) riebaus pieno;
  • 2 didelių kiaušinių;
  • 70 g sviesto;
  • 50 g cukraus (arba pagal skonį);
  • žiupsnelio druskos;
  • aliejaus indui patepti.


Kamuoliukų apvoliojimui:

  • 110 g sviesto;
  • 250 g balto cukraus (arba pagal skonį);
  • 1 šaukšto cinamono.


Pyrago sulaistymui karamele:

  • 60 g sviesto;
  • 130 g rudo cukraus (arba pagal skonį, galima pakeisti baltu);
  • kelių lašų valinės ekstrakto (nebūtina).


Patarimas: papildomai apvoliojimui arba karamelės sluoksnio paskaninimui galima naudoti daugiau įvairių prieskonių ir pagardų: maltus gvazdikėlius, kardamoną, imbierą, smulkintus riešutus, šviežius arba džiovintus vaisius, uogas, cukatus.

Patarimas: jeigu norite, tešlos kamuoliukus galite įdaryti. JAV jie įdaromi kreminiu sūriu su priedais: apie 150 g kreminio sūrio pasaldinkite cukraus pudra pagal skonį ir sumaišykite su sauja uogų, uogienės, šokolado gabaliukais. Įdarui galite naudoti ir uogienę, džemą, saldžią varškę, tarkuotus obuolius ir kt.

Gaminimas:

  1. Tešlos paruošimas. Pieną truputį pašildykite, sumaišykite su tešlai skirtu cukrumi ir mielėmis, atidėkite kelioms minutėms iki kol suputos ir pasklis būdingas mielių kvapas.
  2. Į mišinį įmuškite kiaušinius, pilkite tirpintą ir kiek atvėsusį sviestą, druską, išmaišykite.
  3. Po truputį, vis permaišydami, įsijokite miltus ir suminkykite minkštą, vos lipnoką tešlą.
  4. Indą patepkite aliejumi, sudėkite tešlą, pridenkite rankšluosčiu ir palikite kilti šiltoje vietoje iki kol padvigubės, kildinti reikėtų 1-2 valandas.
  5. Apvoliojimo mišinio paruošimas. Ištirpinkite sviestą. Kitame inde sumaišykite cukrų ir cinamoną.
  6. Karamelės mišinio paruošimas. Ištirpinkite sviestą, išmaišykite su cukrumi, vanile iki kol cukrus ištirps. Nereikia ilgai kaitinti ir karamelizuoti, karamelė susidarys pyrago kepimo metu.
  7. Pyrago formavimas. Pakilusią tešlą truputį perminkykite, padalinkite į 40-50 vienodo dydžio kamuoliukų. Juos apvoliokite svieste, o tuomet cukraus ir cinamono mišinyje. Apvoliotus kamuoliukus dėkite į aliejumi pateptą formą. Sudėję visus kamuoliukus formą pridenkite švariu rankšluosčiu ir palikite antrą kartą pakilti 20-30 min.
  8. Po antrojo kildinimo pyragą apliekite karamelės mišiniu.
  9. Pyrago kepimas. Pyragą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 min. iki kol viršus bus auksinės spalvos ir šiek tiek apskrus.
  10. Jeigu viršus kepimo metu labai greitai ruduoja, pridenkite pyrago viršų folijos lakštu.
  11. Iškeptą pyragą 5-10 min. atvėsinkite ir apverskite ant lėkštės.


Užkandinė beždžionėlių duona su sūriu

Ši beždžionėlių duona puikiai tiks padėti ant šventinio pietų stalo arba patiekti kaip užkandį (centre galite įstatyti dubenėlį su padažu duonos kamuoliukams pamirkyti).
 

Beždžionėlių duona su sūriu

Ši plėšoma duona tiks šventiniam stalui, prie stiubos, salotų ar su padažais pamirkymui. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

23-25 cm skersmens apvaliai kekso formai su skyle Jums reikės:
Tešlai:

  • 500-600 g miltų;
  • 7 g sausų arba 20 g šviežių mielių;
  • 2 stiklinių (apie 470 ml) vandens (galima naudoti pieną);
  • 60 g sviesto;
  • 50 g cukraus;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • aliejaus indui patepti.


Kamuoliukų apvoliojimui:

  • 200 g sviesto;
  • 2-3 skiltelės česnako;
  • 100 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • po 3 šaukštus: sezamo sėklų, aguonų, moliūgų sėklų, rozmarinų;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Patarimas: ši duona prėskesnė, todėl kamuoliukus galite įdaryti, pavyzdžiui, kreminio sūrio įdaru. Reikės apie 150 g kreminio sūrio (arba varškės ištrintos su šaukštu grietinės), sumaišyto su šviežiomis, smulkiai sukapotomis žolelėmis, smulkintu česnaku, druska, pipirais. Galima sumaišyti ir su sauja tarkuoto kietojo sūrio ar įmaišyti kumpio gabaliukų. Formuodami kamuoliukus į juos dėkite maždaug po šaukštelį įdaro.
Vietoje kreminio sūrio įdaro, galite naudoti bulvių košę, troškintas daržoves, lašinukus, keptą faršą, nedideliais kąsneliais supjaustytas dešreles.


Gaminimas:

  1. Tešlos paruošimas. Vandenį truputį pašildykite, sumaišykite su tešlai skirtu cukrumi ir mielėmis, atidėkite kelioms minutėms iki kol suputos ir pasklis būdingas mielių kvapas.
  2. Į vandenį supilkite tirpintą ir kiek atvėsusį sviestą, druską, išmaišykite.
  3. Po truputį, vis permaišydami, įsijokite miltus ir suminkykite minkštą, vos lipnoką tešlą.
  4. Indą patepkite aliejumi, sudėkite tešlą, pridenkite rankšluosčiu ir palikite kilti šiltoje vietoje iki kol padvigubės, kildinti reikėtų 1-2 valandas.
  5. Sviesto apvoliojimui paruošimas. Sviestą išlydykite, sumaišykite su smulkiai sukapotais ar spaustuku perspaustais česnakais, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  6. Pyrago formavimas. Pakilusią tešlą truputį perminkykite, padalinkite į 40-50 vienodo dydžio kamuoliukų. Juos apvoliokite sviesto mišinyje, o tuomet skirtinguose prieduose, t.y. vieną kamuoliuką apvoliokite sūryje, kitą - aguonose, trečią - sezamų sėklose ir t.t.
  7. Apvoliotus kamuoliukus dėkite į aliejumi pateptą formą. Sudėję visus kamuoliukus formą pridenkite švariu rankšluosčiu ir palikite antrą kartą pakilti 20-30 min.
  8. Po antrojo kildinimo pyragą apliekite likusiu sviestu (jeigu liko).
  9. Pyrago kepimas. Pyragą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 min. iki kol viršus bus auksinės spalvos ir šiek tiek apskrus.
  10. Jeigu viršus kepimo metu labai greitai ruduoja, pridenkite pyrago viršų folijos lakštu.
  11. Iškeptą pyragą 5-10 min. atvėsinkite ir apverskite ant lėkštės.
     
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital