Žemaitiškas kastinys su bulvėmis

AUTORIUS:
LaMaistas.lt
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 26)
Porcijų skaičius: 8
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 26)
Video LaMaistas.lt redakcijos
Kastinys
Kastinys
Kastinys
Kastinys
Kastinys
Autorius apie receptą: Žemaitiškas kastinys mums yra viena pačių jaukiausių vaikystės nostalgijų ir pagal šį receptą pagaminto skonis būtent toks, kokį prisimename iš močiutės vasarų. Žemaitiškas kastinys mums yra viena pačių jaukiausių vaikystės nostalgijų ir pagal šį receptą pagaminto skonis būtent toks, kokį prisimename iš močiutės vasarų. Recepto puikumas ir tame, kad užtruksite vos pusvalandį, nereikės jokių išankstinių pasiruošimų, o puikus kastinys pavyks ne tik iš kaimiškos, bet ir iš paprastos parduotuvinės grietinės. (...daugiau) LaMaistas.lt
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 8
600 gramų grietinės, 30% riebumo (šaltos)
60 gramų sviesto
2 šaukšteliai kmynų (nebūtina)
3 skiltelės česnako
1.5 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
1 žiupsnelis pipirų
šiek tiek juodųjų pipirų (grūdeliais)
Garnyrui:
500 gramų bulvių (nedidelių)
2 litrai sultinio (arba vandens)
2 skiltelės česnako
1 vienetas lauro lapų
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Kmynus užpilkite verdančiu vandeniu (kad apsemtų per du pirštus) ir palikite pastovėti 10-15 minučių, jog suminkštėtų. Gerai nuvarvinkite ir palikite atvėsti.
2.
Pasiruoškite garų vonelę - į nedidelį puodą ar prikaistuvį įpilkite vandens (daugmaž trečdalį prikaistuvio aukščio), užvirinkite, o tada ugnį sumažinkite tiek, jog vanduo garuotų, bet neburbuliuotų.
3.
Pasiruoškite dubenį, kuriame suksite kastinį. Geriausiai tam tinka dubuo siauresniu dugnu ir storesnėmis sienelėmis, pvz. stiklinis arba molinis, nes jis tolygiau paskirstys šilumą. Uždėjus pasirinktą dubenį ant garų vonelės, dubens dugnas neturėtų siekti vandens.
4.
Į dubenį dėkite kubeliai supjaustytą sviestą. Dubenį statykite virš garų vonelės (t.y. ant puodo su garuojančiu vandeniu) ir mediniu šaukštu greitais judesiais maišykite pagal laikrodžio rodyklę iki sviestas ženkliai aptirps. Tada dubenį nuimkite nuo garų vonelės ir toliau maišykite pagal laikrodžio rodyklę iki sviestas visiškai ištirps. Taip darome, kad ištirpęs sviestas nebūtų karštas.
5.
Į dubenį su sviestu dėkite pusę šaukšto grietinės ir pradėkite maišyti pagal laikrodžio rodyklę. Jeigu pastebite, kad masė ima tarsi “sušokti”, joje ima matytis grūdeliai ar gijos, dubenį trumpam dėkite virš garų vonelės ir maišydami pakaitinkite iki masė taps blizgi ir glotni, tarsi susijungs. Tada iškart nuimkite nuo garų ir dar truputį šaukštu pasukite.
6.
Vėl dėkite pusę šaukšto grietinės ir kartokite procesą - pirmiausiai išmaišykite (visada pagal laikrodžio rodyklę), o jeigu masė ima darytis nebeglotni, dėkite virš garų vonelės ir toliau maišydami kaitinkite iki viskas susijungs į vientisą, blizgią, tirštą masę. Tada iškart imkite nuo garų vonelės ir dar šiek tiek šaukštu pasukite.
7.
Tada vėl dėkite grietinės, išmaišykite, trumpam pakaitinkite virš garų vonelės iki viskas susijungs, tada nuimkite no vonelės ir dar pasukite. Taip kartokite iki sudėsite visą grietinę. Pirmą trečdalį grietinės sudėkite pamažu, geriausia - po pusę šaukšto, kitaip kastinys gali suskystėti, o likusią grietinę galite dėti jau po šaukštą. Tinkamai išsuktas kastinys turėtų būti blizgus ir tirštas, maišant lengvai atšokantis nuo indo sienelių.
8.
Į išsuktą kastinį suberkite druską, įspauskite česnaką, įberkite žiupsnelį pipirų, suberkite gerai nuvarvintus kmynus ir išmaišykite. Kastinį sukrėskite į dubenėlį.
9.
Kastinį galite tiekti kaip tik norite - tepti ant duonos, naudoti kaip padažą ar pagardą, o tradiciškai jis valgomas su virtomis šviežiomis bulvytėmis. Kad bulvės būtų įdomesnio skonio, mes jas ruošiame taip - vandenyje ištirpiname porą sultinio kubelių, galima dar įmesti lauro lapą, keletą pipirų grudelių, porą česnako skiltelių. Tada dedame švariai nuplautas, neskustas bulves, viską užviriname ir verdame ant vidutinės ugnies iki bulvės suminkštėja.
10.
Išvirusias bulves patiekiame su kastiniu. Jeigu norite visiškai žemaitiškai, šalia galite patiekti ir kanapynę, t.y. kanapių sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje iki paskleis malonų aromatą, o tada prieskonių grūstuve jas sutrinkite su trupučiu druskos. Skanaus!
Patarimai:
Jeigu kastinį gaminate pirmą kartą, geriau naudokite riebesnę grietinę (kaimišką arba pirktinę 40% riebumo) - su ja kastinys išsisuks legviau, bus mažesnė rizika besukant suskystėti. Naudodami riebesnę greitinę sviesto dėkite mažiau - pakaks 20-30 g.
Gali skambėti neįprastai, jog grietinę naudojame šaltą, t.y. tiesiai iš šaldytuvo, prieš tai nelaikytą kambario temperatūroje. Tai tikrai ne korektūros klaida. Išbandėme įvairių kastinio gamybos būdų ir būtent šis metodas mums pasiteisino labiausiai. Garų vonelė padeda palaikyti tolygią kastinio tekstūra, o grietinės šaltumas - geriau apsaugo nuo kastinio suskystėjimo. Be to, patogu ir tai, kad pagal šį receptą kastinį galima susukti ekspromtu, be išankstinio planavimo.
Jeigu sukamas kastinys suskystėjo (nedažnai, bet kartais taip nutinka), tikėtina, kad arba grietinę dėjote per greitai (t.y. per dideliais šaukštais), arba ją per ilgai kaitinote virš garų vonelės. Kaitinti reikėtų tik iki masė tampa vientisa ir blizgi, o tada iškart nuimti nuo garų. Jau geriau kaitinti per kelis kartus, negu perkaitinti, nes suskystėjusio kastinio nebeišgelbėsite.
Tradiciškai išsuktas kastinys būdavo sukrečiamas į molinį indą, indas uždengiamas marliuku arba drobe ir laikomas vėsioje kamaroje iki poros savaičių. Taip laikomas jis išlikdavo kremiškos tekstūros, per daug nesukietėdavo. Šiais laikais, žinoma, galite jį laikyti šaldutuve sukrėtę į sandarų indelį. Ištrauktas iš šaldutuvo jis bus kietokas, bet palaikytas kambario temperatūroje suminkštės ir vėl taps kremiškas.
RECEPTO DRAUGAS:
Rašyti komentarą
Spausdinti
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital