Paprastai rauginti agurkai žiemai

AUTORIUS:
Ona
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 337)
Paruošimo laikas: Apie 20 min.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 337)
Paprastai rauginti agurkai žiemai
@Shutterstock
Autorius apie receptą: Labai paprastas ir visada pavykstantis bei greitas raugintų agurkų receptas. Jau daug metų pagal jį gaminu ir geresnio dar neradau. Tik druską būtinai naudokite paprastą rupią ir Labai paprastas ir visada pavykstantis bei greitas raugintų agurkų receptas. Jau daug metų pagal jį gaminu ir geresnio dar neradau. Tik druską būtinai naudokite paprastą rupią ir jokiu būdu ne juoduotą, nes kitaip agurkai gali gautis minkšti arba prėski. (...daugiau) Ona
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
pagal poreikį agurkų (kiek tilps į stiklainį)
pagal poreikį druskos (žr. patarimus recepte)
5 vienetai juodųjų pipirų (žirneliais, galima nedėti)
6 skiltelės česnako
15 vienetų vyšnių lapų
6 vienetai krapų žiedynų
4 vienetai juodųjų serbentų lapų
2 vienetai krienų lapų (nebūtina)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 20 min.
1.
Į 3 litrų talpos stiklainį sudedu česnako skilteles, pipirų grūdelius krapų žiedynų, juodųjų serbentų ir vyšnių lapus.
2.
Stiklainį prigrūdu kiek telpa nuplautų agurkų ir užpilu šaltu vandeniu, kuriame prieš tai išmaišau druską. Naudoju 1 šaukštą druskos (25-30 gramų) 1 litrui vandens.
3.
Jei naudoju krienų lapus, juos uždedu ant agurkų viršaus, bet kad irgi būtų panirę po sūrymu. Krienų lapai apsaugo nuo pelėsio, bet jei jų neturite, galite nenaudoti, svarbu įsitikinkite, kad visi ingredientai būtų panirę po sūrymu, nes būtent iškilę dalykai - terpė pelėsiui atsirasti.
4.
Stiklainius uždengiu plastmasiniu dangteliu ir nešu į šaltą rūsį. Priklausomai nuo rūsio temperatūros agurkai skaniai įrūgsta per 2-3 mėnesius.
Patarimai:
Jei neturite rūsio, agurkus galite laikyti kambario temperatūroje iki įrūgs (po stiklainiais padėkite lėkštutes, kad nepritekėtų rūgimo skysčio), o tada perkelti į šaldytuvą, jog rūgimas sustotų.
Stiklainių dydis. Agurkus galima raugti ir mažesniuose, pvz. 1 litro talpos stiklainiuose. Tada prieskonių dėkite atitinkamai mažiau, tik druskos proporcijos nekeiskite 1 šaukštas (25-30 gramų) druskos 1 litrui vandens.
Druskos kiekis. Raugindami tiek agurkus, tiek kitas daržoves druskos jokiu būdu nemažinkite. Saugiam raugunimui minimalus druskos kiekis yra 20g druskos 1 litrui vandens, bet traškiausi agurkėliai man pavyksta dedant 25-30g (1 valgomas šaukštas su nedideliu kaupuku) 1 litrui vandens. Pamažinus gali susidaryti palanki terpė nedraugiškoms bakterijoms ir atsirasti pelėsis.
Agurkų traškumas. Kad agurkai pavyktų traškūs, jokiu būdu nepamažinkite druskos ir geriausia rinkitės agurkus storesne žievele, nes plonažieviai agurkai raugiami per daug suminkštės.
AUTORIUS: Ona
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (58)
Ina
2022-08-22 10:22
O kokiu vandeniu užpilti, ar karštu? ATSAKYTI
Sigita
2022-08-10 09:50
Visada taip raugiu agurkus tiesiog sode. Tik dar įdedu aštraus pipiro ankštį. Ji suteikia agurkam traškumo ir aštrumo. Puikus receptas ATSAKYTI
Dalia
2022-07-28 17:15
Kad agurkai neiškiltų iš skysčio, visada įspaudžiu medinį gabalėlį lentelės, nes rūgstant šiek tiek skysčio išteka. ATSAKYTI
Aldona
2019-07-21 19:57
Pats geriausias ir skaniausi agurkų raugininimas. Kokius prieskonius bedėtumėt, būtinai į stiklainį viršuje ant agurkų uždėkite kelis griežinėlius krienų šaknų. Krienų šaknys dedamos, kad agurkai nepelytų. Jų uždėjus labai puikiai laikosi agurkai ir būna skanūs. ATSAKYTI
Gražina
2022-08-07 16:21
Ir aš ant ant viršaus dedu krieno šaknies griežinėlių, tai niekad nepelija.


ATSAKYTI
Danutė
2019-07-06 13:09
Ar cukraus galima koki šaukštą tada būtų saldarukčiai kaip jus galvojat norėčiau komentarą to ATSAKYTI
Irma
2019-07-07 20:23
buna skanus, kieti, traskus. nebuna rugstus. normali rugstele. as laikiau per ziema sulinyje. tik i inda su agurkais dar imetu svaru akmenuka, kad 5 litru bambalis gerai pasinardintu vandenyje.
ATSAKYTI
Dovilė
2019-07-08 11:53
Jeigu rauginant dėsite cukraus, tiesiog greičiau įrūgs, bet saldžiąrūgščiai nebus, nes rūgimo procesas taip veikia - laktobakterijos valgo cukrų ir išskiria pieno rūgštį, nuo kurios ir atsiranda agurkų rūgštelė. Jeigu norite saldžiarūgščių agurkėlių, reikėtų marinuoti (pvz. pagal šį receptą). Arba dar mano mama kartais taip daro - užraugia agurkus dideliame inde su visais žalumynais, palaiko kol normaliai įrūgsta (keletą dienų ar net savaitę), o tada agurkus išgriebia ir sudeda į stiklainius, įdeda prieskonių marinavimui, rauginimo skystį perkošia ir užvirinina ir juo užpila agurkus. Tada stiklainius apverčia, šilta apkloja ir palieka atvėsti. Taip, aišku, nelieka gerųjų bakterijų, kurios atsiranda rūgstant (karštis jas nužudo), bet agurkai būna natūraliai rūgštūs (be jokio acto), o jeigu virinant įdėtumėte cukraus, būtų saldžiarūgščiai. Per žiemą net ir be rūsio tokie agurkai gerai išsilaiko. ATSAKYTI
Romutė
2022-08-08 10:30
Visada dedu, nes man patinka saldžiarūgščiai ir vietoj vyšnių lapų dedu ažuolo lapus. Būna ir traškūs ir skanūs ATSAKYTI
Aidas
2022-08-18 09:20
Šaunuolė, bet kam bambaliai , trilitariai, jeigu yra mažesnių talpų.Nebent jūs motina - didvyrė, kad vienu prisėdimu sutvarkote tokį kiekį, o gal ruošetės vestuvėms, krikštynoms ar kitai šventei. ATSAKYTI
Pamėginkit
2019-06-30 18:52
užkasti darže. Maždaug pusės metro gylyje. Nereikės jokio šulinio. Pernai mėginau. Dar šiandien 2019-06-30 d. turiu šaldytuve skaniai įrūgusių agurkų. ATSAKYTI
Nrx
2018-07-24 18:15
Del mutnumo nieko tokio, taip turi buti. Labai gerai dèti i tarybinius bankerius aliuminius su tarpinem, super laikosi sulini. ATSAKYTI
Vita
2021-07-28 07:43
Aliuminis reaguoja su rūgštimi ir gaunasi nuodai. Jokiu būdu nereikėtų naudoti tokių indų , Nesvarbu , kad gerai laikosi, bet labai nesveika ATSAKYTI
Terese
2018-07-20 08:54
Gsl kas badėte paraugintus agurkus į šulinį įleisti? Esu girdėjus,kad deda į tuos 5 l bambalius ir laiko šulinyje per žiemą( rūsio nėr, vėsios patalpos nėr ATSAKYTI
Jolanta
2018-08-06 18:07
Pas mane balkonas istiklintas tai laikiau visa ziema balkone ATSAKYTI
Birute
2019-07-08 09:36
Taip aš ir darau su 5 litrų bambaliu, kai sudedu agurkus ir visus prieskonius ileidžiu i šulinį ir valgom iki pavasario ATSAKYTI
Romutė
2022-08-08 10:38
Yra pirkiti senukuos, o kartais norfoj būna tokių nemažos talpos gal 5 ,o gal kokių 7 l, toki kaip stiklainiai yra ir stiklinių ir plasmasiniu nemažas užsukimas patogu sudėti ir gerai į šulinį. Išbandyta. ATSAKYTI
jANINA
2018-07-19 16:21
pafdariau taip. taciau po č d plastmasini damgteli ispute ir vanduo stiklainyje mutnas
nezinau kas negerai
kaip daryti?
nesuprantu kaopgali laikytis neuzkaitintas vaNDUO???? ATSAKYTI
Sigitas
2018-07-24 09:56
Nieko blogo, jei vanduo stiklainyje nėra skaidrus, jeigu raugėte pagal šitą receptą, jie įrūgs gerai. Rūgimo metu susidaro oras, kuris išpučia plastmasinį dangtelį, net vanduo išsilieja per stiklainio kraštus, tai normalu. ATSAKYTI
Sigitas
2018-07-25 21:08
Ir dar, jeigu jūsų rūsys ganėtinai šiltas, tuomet nepagailėkite papildomo šaukštelio druskos, agurkai bus sūroki, bet per žiemą geriau išsilaikys, neturės nepageidaujamo kvapo ir išsilaikys iki pavasario. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
ruošiamės žiemai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
užkandžiai
pyragai, kepiniai
sriubos
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital