1.
Dubenėlyje gerai išmaišau medų ir garstyčiais iki vienalytės konsistencijos.
2.
Supilu citrinų sultis, druską ir pipirus. Gerai išmaišau.
3.
Pamažu maišydama (arba plakdama šluotele) pilu aliejų. Iš pradžių jį pilu lėčiau, stebėdama, kad gerai išsimaišytų ir neliktų aliejaus “burbuliukų” padaže. Lėtai supylus pirmą trečdalį, likusį aliejų galima pilti greičiau.
4.
Paragauju, ar patinka skonis - jeigu norisi sūriau/rūgščiau, įdedu dar druskos ar citrinų sulčių.
5.
Viskas, padažas paruoštas! Naudoju iškart arba supilu į sandarų stiklainiuką ir laikau šaldytuve. Ten jis puikiai gyvena bent 3-4 savaites. Gal ir ilgiau, nebuvo progos patikrinti
•
Kaip plakti padažą? Patogiausia padažą maišyti plakimo šluotele.
•
Jeigu medus labai kietas, truputį pašildykite virš garų vonelės, kad suminkštėtų. Bet tik truputį! Kitaip medus praras naudingąsias savybes.
•
Kuo galima pakeisti medų? Vietoje medaus teoriškai turėtų tikti ir klevų ar datulių sirupas. Visgi su jais dar nebandžiau, tad 100 proc. nepažadu :)
•
Kaip laikyti? Šaldytuve aš šį padažą laikau durelėse, nes laikant vėsesnėje šaldytuvo vietoje padažas gali sukietėti (tai normalu dėl alyvuogių aliejaus). Jeigu taip nutiktų, palikite pastovėti kambario temperatūroje keletą minučių, o tada gerai papurtykite stiklainiuką ir tekstūra vėl bus puiki.
•
Padažo proporcijos. Tokios padažo proporcijos, kurias užrašiau, yra klasikinės. Bet jeigu norite ne tokio saldaus padažo, tiesiog pilkite daugiau aliejaus (t.y. medaus/garstyčių/citrinų sulčių dėkite po lygiai, o aliejaus - daugiau).
•
Kuo pakeisti aliejų? Vietoje aliejaus galite naudoti tirštą graikišką jogurtą - išbandyta ir tikrai skanu. Jo dėkite tiek, kad patiktų padažo skonis. Tokiam ingredientų kiekiui aš dedu apie 100-150 g jogurto.