Kalėdinis žemės riešutų sviestas

ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
Kalėdinis žemės riešutų sviestas
Kalėdinis žemės riešutų sviestas
Autorius apie receptą: Kvepiantis šventėmis šis naminis riešutų sviestas man yra gardžiau už bet kokį saldainį. Bet aš tikrai labai mėgstu riešutų sviestus :) Prieskonius galite dėti bet kokius Kvepiantis šventėmis šis naminis riešutų sviestas man yra gardžiau už bet kokį saldainį. Bet aš tikrai labai mėgstu riešutų sviestus :) Prieskonius galite dėti bet kokius jums patinkančius (pvz. vien cinamoną), o jeigu juos praleisite visai, pagaminsite klasikinį naminį žemės riešutų sviestą. (...daugiau) Dovilė, Be Dietų
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
300 gramų žemės riešutų (neskrudintų, nesūdytų, be luobelių)
1.5 šaukštelio cinamono
0.5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
0.5 šaukštelio malto imbiero
1 šaukštelis kokosų cukraus (arba žiupsnelio stevijos, ar kito būtinai sauso saldumo)
1 žiupsnelis druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Žemės riešutus vienu sluoksniu paskleidžiu kepimo skardoje ir šaunu į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 10-12 min. arba iki riešutai lengvai paskrunda. Atsargiai, nesudeginkite, pakanka kad riešutai tik lengvai paruduotų. Išimu, palieku atvėsti.
2.
Atvėsusius riešutus beriu į trintuvą drauge su žiuspneliu druskos (ji paryškina riešutų sviesto skonį). Trinu nedideliu greičiu, vis nustumdama riešutus nuo sienelių link trintuvo ašmenų. Iš pradžių riešutai virsta trupiniais. Toliau trinant masė pamažu ima tirštėti, darytis lipni. Tada pamažu skystėti, kol galiausiai virsta riešutų sviestu. Man šis procesas trunka apie 7-8 minutes, bet tikslus laikas labai priklausys nuo jūsų naudojamo trintuvo tipo bei galingumo, gali užtrukti ir keliolika minučių.
3.
Suberiu prieskonius, įberiu pora žiupsnelių kokoso žiedų cukraus (jo kiekį galite koreguoti pagal save, galite ir visai nedėti) ir dar kartą pertrinu. Vietoje kokoso cukraus tiks bet koks kitas sausos konsistencijos saldumas. Bet būtinai sausas! Jeigu dėsite medaus ar klevų sirupo, riešutų sviestas sušoks (apie to priežastis - recepto apačioje, patarimų dalyje).
4.
Paragauju, ar patinka skonis. Jeigu kažkurio prieskonio norisi daugiau, pridedu.
5.
Riešutų sviestą sukrečiu į stiklainiuką, rišu kaspiną ir nešu dovanų :) Arba, jeigu gaminu sau, dedu į spintelę (ten jis drąsiai gyvena apie mėnesį) arba į šaldytuvą (čia galite laikyti pusmetį ar ilgiau).
Patarimai:
Jeigu jūsų orkaitė kaista netolygiai (pvz. vienas šonas smarkiau už kitą) skrudinant riešutus juos 1-2 kartus pamaišykite arba apsukite skardą.
Prieskonių kiekį drąsiai koreguokite atsižvelgdami į savo skonį, nes jų intensyvumas labai skiriasi priklausomai nuo kokybės ir šviežumo, tad vienos rūšies cinamono gali pakakti vos šaukštelio, o kitos rūšies - norėsis kad ir trijų.
Naminio riešutų sviesto niekada negardinkite skystais ingredientais (vanilės ekstraktu, medumi, sirupais ir pan.) ir nepasitikėkite receptais, kurie sako, kad galima tą daryti, nes tai reiškia, kad autorius pats nepatikrino. Riešutų sviestas yra riebalų emulsija (kaip ir ištirpintas šokoladas), o riebalų emulsijos vandens nemėgsta ir jo gavusios skyla į kietas daleles ir aliejus. Nuo šaukštelio vanilės ekstrakto į gumulą riešutų sviestas gal ir nesušoks (bet pastebimai sutirštės), visgi rezultatas įdėjus šaukštą medaus jūsų nenudžiugins. Jeigu taip nutiko, riešutų sviesto konsistenciją išgelbėsite šliūkštelėję šiek tiek aliejaus ir dar kartą sutrynę. Jeigu nepadeda, įpilkite dar šiek tiek aliejaus ir dar kartą sutrinkite - įdėjus pakankamai aliejaus konsistencija tikrai atsistatys, visgi, papildomi riebalai skonį šiek tiek pakeis.
Riešutų skrudinimo žingsnio nepraleiskite, nes iš neskrudintų riešutų sviestas trinsis sunkiai ir bus gerokai tirštesnis, klampesnis. Ir tikrai ne toks skanus.
Sviestą trinti galite ir virtuviniu kombainu, vis sustabdydami variklį ir nustumdami ant sienelių prilipusius riešutus link ašmenų. Kombainu man trunka šiek tiek ilgiau, bet irgi pavyksta skaniai. Rankiniu elektriniu trintuvu (vadinamu blenderiu) trinti nerekomenduoju - jeigu trintuvas galingas, nedidelį riešutų sviesto kiekį galbūt ir sutrinsite, tačiau labai didelė rizika sudeginti variklį. Kalbu iš liūdnos patirties - gamindama riešutų sviestą esu pribaigusi ne vieną blenderį.
Naminiam riešutų sviestui nenaudokite pirktinių skrudintų ir sūdytų riešutų, nes dažniausiai jie būna apdoroti abejotinos kokybės aliejais (pvz. medvilnės aliejumi), bet to - iš jų pagaminto sviesto galiojimo trukmė bus gerokai trumpesnė.
RECEPTO DRAUGAS:
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (1)
Agnė
2018-12-09 12:41
Vietoje žemės riešutų naudojau migdolus, labai patiko ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital