1.
Įjunkite orkaitę kaisti iki 180 C (kaitinimas - viršus + apačia, be vėjelio).
2.
Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles (arba įspauskite) ir maišydami pakepinkite 20-30s. Sudėkite špinatus ir švelniai maišydami pakepinkite iki jie susileis. Nuimkite nuo kaitros ir palikite atvėsti.
3.
Kol vėsta špinatai, paruoškite baltąjį Bešamelio padažą: storadugniame puode ar prikaistuvyje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir maišant kepinkite apie 1-2 min, kol masė taps košelės konsistencijos ir miltai ims skleisti malonų kvapą. Nuimkite puodą nuo ugnies ir labai palaipsniui nuolat maišant šluotele supilkite pieną. Pirmą trečdalį pieno pilti labai lėtai, vis gerai išmaišant, kad neliktų gumuliukų, likusį pieną galima pilti greičiau.
4.
Padažą grąžinkite ant vidutinės ugnies ir maišydami kaitinkite iki ims pastebimai tirštėti. Nuimkite nuo kaitros, pagardinkite pipirais, keliais tarkiais muskato ir pagal skonį druska. Puodą su padažu uždengkite dangčiu, kad neatvėstų.
5.
Atvėsusius špinatus truputį pasmulkinkite (nebūtina, bet bus lengviau įdaryti makaronus). Sumaišyite su varške. Įtarkuokite surį su melsvuoju pelėsiu (ar kitokį, kurį naudojate), berkite itališkas prieskonines žoleles, šiek tiek pipirų ir išmaišykite. Paragaukite, pagal skonį pagardinkite druska.
6.
Varškės ir špinatų įdaru prikimškite makaronų vamzdelius (apvirti nereikia). Galite kimšti šaukšteliu, bet man greičiau taip - vamzdelius sustatau stačiai, nukerpu tvirtesnio maišelio kampą, į maišelį dedu įdaro ir įspaudžiu į vamzdelius, šaukšteliu ar pirštu vis spusteldama, kad neliktų oro tarpų.
7.
Kepimo formos dugną patepkite padažu, kad būtų per 1-2mm padengtas visas dugnas. Išdėliokite makaronų vamzdelius, palikdami mažus tarpus, kad vamzdeliai tarpusavyje nesiliestų. Jei liko nepanaudoti varškės įdaro, jį sudėkite į tarpus tarp vamzdelių ar formos kraštuose.
8.
Vamzdelių viršų aptepkite likusiu padažu - atidžiai, kad neliktų sausų makaronų kraštelių. Ant viršaus užberkite smulkiai tarkuotą sūrį.
9.
Kepimo indą uždenkite folija arba dangčiu. Kepkite iki 180 C įkaitintos orkaitės viduryje 30 min. Tada foliją nuimkite, orkaitės temperatūrą padidinkite iki 200 C ir dar pakepkite 10-15 min, kad sūris gražiai apskrustų.
10.
Išimkite makaronus iš orkaitės, leiskite 5 min pastovėti, o tada skanaukite.