Graikiškas pyragas su špinatais ir feta „SPANAKOPITA“ - gaminame žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
Graikiškas pyragas su špinatais ir feta SPANAKOPITA
Asta, Saulėta virtuvė

Spanakopita – graikiškas nesaldus pyragas, kepamas iš plonyčių filo tešlos lakštų, špinatų bei fetos sūrio. Graikijoje šis pyragas dažnai patiekiamas kaip garnyras šalia karštųjų patiekalų (ėrienos ar vištienos), o kartais ir pats tampa pagrindiniu patiekalu, ragaujamu su lengvomis salotomis ar gaiviu Tzatziki padažu.

Spanakopitą norėtųsi vadinti pavasario valgiu, mat jis pilnas žalumos – įdaras ruošiamas ne tik iš daug, daug špinatų, bet papildomas ir kitais žalumynais: svogūnų laiškais, krapais, mėtomis ar petražolėmis.

Graikijoje Spanakopita yra vienas populiariausių autentiškų valgių. Įsigyti gabalėlį pyrago galite tiesiog gatvėje, mažose krautuvėlėse ar kepyklėlėse. Pyragą iškepti paprasta, tad jis dažnai gaminamas ir graikų namuose: ir švenčių stalui, ir kiekvienai dienai.

Priklausomai nuo regiono ar šeimos tradicijų, pyragas gali būti kepamas šiek tiek skirtingai: įdarui žalumynai gali būti kepinami arba naudojami žali (tiesiog smulkiai pjaustyti ir gerai išsukti su sūriu); tešlos lakšteliai gali būti sluoksniuojami su alyvuogių aliejumi arba sviestu; įdarui gali būti naudojamas tik fetos sūris arba jis gali būti maišomas su rikota (ar graikišku jogurtu).

Nepaisant nedidelių interpretacijų, Spanakopita – paprastas, gardus ir šeimyniškas patiekalas. Kaip ir visiems filo tešlos kepiniams, jam būdingas trapumas, traškumas, tad sultingas špinatų įdaras čia dera labai gardžiai.

Planuodami, kuo pavaišinsite šeimą artėjančių Velykų dieną, prisiminkite: šį pyragą verta įtraukti į meniu, nes paruošti jį galite iš vakaro, pernakt palikti šaldytuve, o rytojaus dieną valandai pašauti į orkaitę. Patiekti galėsite dar šiltą, kol jis pats gardžiausias!

 



20x30 cm pyragas


Paruošite per 45 min.
Kepsite 1 val.


Graikiškas špinatų pyragas „Spanakopita“

  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 500 g špinatų lapelių
  • ryšelio svogūnų laiškų
  • ryšelio krapų
  • saujelės šviežių mėtų lapelių
  • 2 kiaušinių
  • 200 g fetos sūrio
  • druskos ir pipirų (nebūtinai)
  • 450 g filo tešlos
  • ¾-1 stiklinės (190-250 ml) alyvuogių aliejaus

 

1. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.

 

 

2. Jei naudojate šviežią tešlą, šį žingsnį praleiskite. Jei naudojate šaldytą tešlą, iš pradžių ją atšildykite. Likus parai (24 valandoms) iki gaminimo, perkelkite šaldytą tešlą iš šaldiklio į šaldytuvą ir leiskite jai lėtai atitirpti.

3. Didelėje keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite aliejų. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir pakepinkite, kol suminkštės. Sudėkite kapotas česnako skilteles ir maišydami pakepinkite dar minutę, kol paskleis aromatą.

 

 

4. Sudėkite į keptuvę pasmulkintus špinatų lapelius, svogūnų laiškus ir krapus. Kepkite, kol špinatai suminkštės ir išgaruos didžioji dalis jų išskirto skysčio.

 

 

 

5. Sukrėskite visus pakepintus produktus iš keptuvės į kiaurasamtį, statykite jį virš didelio dubens ir palikite labai gerai nuvarvėti. Paspauskite šaukštu ar delnais – turite nusunkti tiek skysčio, kiek įmanoma.

 

 

6. Įdarui atvėsus, sumaišykite jį su smulkiai pjaustytais mėtų lapeliais, kiaušiniais, sutrupintu fetos sūriu. Jei norite, pagardinkite druska ir pipirais.

 

 

 

7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo formos (20x30 cm) dugną ir sieneles ištepkite lašeliu aliejaus.

 

 

8. Iš šaldytuvo išimtą filo tešlą išvyniokite ir įtaisykite tarp dviejų šiek tiek drėgnų virtuvinių rankšluosčių, nes sausame ore filo tešla ims labai greitai sausėti ir trupėti.

9. Pirmąjį filo tešlos lakštą įklokite į kepimo formą taip, kad dengtų dugną ir sieneles (dalis tešlos liks kepimo formos išorėje – taip ir turi būti). Tešlą plonai aptepkite aliejumi. Užklokite antruoju filo tešlos lakštu. Taip susluoksniuokite pusę tešlos lakštų, kas antrą iš jų aptepdami aliejumi.

 

 

 

10. Sukrėskite ir tolygiai paskirstykite įdarą.

 

 

11. Kepimo formos išorėje esančias tešlos dalis užlenkite į vidinę pusę ant pyrago. Apšlakstykite aliejumi.

 

 

 

 

 

12. Ant įdaro užklokite du filo tešlos lakštus. Kraštus užlenkite ir užkiškite už pyrago apačios. Apšlakstykite aliejumi.

 

 

 

 

13. Likusius lakštus sulankstykite (lengvais judesiais suglamžykite) lyg armonikėles ir išdėliokite ant viršaus.

 

 

14. Gausiai apšlakstykite aliejumi.

 

 

 

15. Aštriu peiliu padarykite negilias įpjovas tose vietose, kuriose norėsite pjaustyti pyragą gabalėliais.

 

 

16. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą, kol pyrago paviršius taps apskrudęs, gražios auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės, pjaustykite gabalėliais ir patiekite.

 

 

 

PATARIMAI, KAD SPANAKOPITA PAVYKTŲ TOBULAI

  • Filo tešla. Pyragui galite naudoti tiek šviežią, tiek šaldytą filo (phyllo) tešlą. Jei naudojate šaldytą tešlą, iš pradžių ją lėtai atšildykite. Iš šaldiklio į šaldytuvą tešlą perkelkite likus parai (24 valandoms) iki gaminimo.
     
  • Tešlos laikymas. Sausame ore filo tešlos lakšteliai ima labai greitai sausėti, tampa trapūs, birūs. Tam, kad išlaikytumėte tešlos elastingumą, iš šaldytuvo išimtą tešlą viso gamybos proceso metu laikykite uždengtą šiek tiek drėgnu rankšluostėliu. Rankšluostėlis neturi būti šlapias, nes pernelyg didelėje drėgmėje filo tešlos lakšteliai iškart sukibs, sunkiai juos atskirsite.
     
  • Špinatai. Galite naudoti tiek šviežius, tiek šaldytus špinatus. Bet kuriuo atveju, svarbiausia – įdaras turi būti kiek įmanoma sausas, todėl sąžiningai nusunkite visą perteklinį skystį, prieš maišydami špinatus su likusiais įdaro produktais.
     
  • Vietoje alyvuogių aliejaus galite naudoti tirpintą sviestą. Nors alyvuogių aliejus yra labiau graikiškas produktas, tad ir pyragas autentiškesnis, bet sviestas jam suteiktų sodresnio skonio.
     
  • Papildomai. Įdarą galite papildyti, įmaišydami puodelį rikotos ar pusę puodelio graikiško jogurto. Tokiu atveju įmaišykite dar vieną papildomą kiaušinį.
     
  • Druską ir pipirus naudokite pagal skonį. Fetos sūris savaime yra sūrus, tad ne visiems norėsis papildomo sūrumo.
     
  • Ruošimas iš anksto. Spanakopitą galite paruošti iš vakaro: susluoksniuokite pyragą, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve pernakt. Rytojaus dieną kepkite įprastai.
     
  • Laikymas. Iškeptą pyragą laikykite sandariame inde šaldytuve iki 3-4 dienų.
     
  • Šaldymas. Iškeptą ir gabalėliais supjaustytą pyragą galite užšaldyti. Atšildykite orkaitėje, prieš tai neatitirpinę.

 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital