Švediški mėsos kukuliai - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
Švediški mėsos kukuliai kukuliukai

Daugelis mūsų puikiai žino, koks yra garsiųjų IKEA kukulių skonis, tačiau ar labai toli jis yra nuo autentiškų tradicinių švediškų kukulių? Kai pradėjau skaityti, daugelis šaltinių mane bandė įtikinti – nėra vieno vienintelio autentiško švediškų kukulių recepto. Receptų niuansai priklauso nuo šalies regiono, nuo šeimos tradicijų, nuo virtuvėje esančių kulinarinių knygų kolekcijos, galiausiai – nuo pačio žmogaus, ruošiančio kukulius. Nesunku tuo patikėti – juk visos šalys turi savo tradicinius patiekalus bei receptus, tačiau kiekvienose rankose tie receptai atgyja vis šiek tiek skirtingai. Man atrodo, kad tai netgi puiku – virtuvėje visuomet turėtų likti šiek tiek laisvės kūrybai, interpretacijoms ir atradimams.

Vis tik, tikriausiai daugelis sutiktų su keliais bendrumais tarp visų tų šiek tiek skirtingų receptų:

  • Švediški kukuliai yra mažesni, kur kas mažesni už itališkus, - maždaug graikinio riešuto dydžio.
  • Dažniausiai kukuliams yra naudojama malta kiauliena ir jautiena.
  • Kukuliai yra pagardinami smulkiai kapotais svogūnais, įvairiais pipirais (juodaisias, baltaisiais, kvapiaisiais) pietų Švedijoje – ir kapotais šviežiais krapais!
  • Patiekiami su tamsiu gravy padažu, bruknėmis, bulvėmis (priklausomai nuo regiono – virtomis arba bulvių koše), taip pat priklausomai nuo regiono – su šviežiais žalumynais arba su plonytėmis riekelėmis supjaustytais pamarinuotais traškiais agurkais (pressgurka).

O jei norite gaminti be kviečių / be glitimo?

  • Kukuliams: vietoje džiūvėsėlių (baltos duonos) naudokite džiūvėsėlius (baltą duoną) be glitimo, jei turite galimybę jos įsigyti didesniame prekybos centre ar specializuotoje parduotuvėje; arba, jei tokios galimybės neturite, drąsiai naudokite migdolų miltus.
  • Gravy padažui: vietoje kvietinių miltų naudokite kukurūzų krakmolą. Tokiu atveju keiskite padažo gaminimo eigą; kukurūzų krakmolo nereikia kaitinti svieste! Iš pradžių keptuvėje įkaitinkite sultinį su visais padažui naudojamais priedais, tuomet iš keptuvės į puodelį įpilkite porą samčių karšto sultinio. Į puodelį su sultiniu suberkite kukurūzų krakmolą ir gerai išmaišykite, kol ištirps. Supilkite viską atgal į keptuvę ir kaitinkite maišydami, kol padažas sutirštės. 

Dar daugiau patarimų, kaip pagaminti nuostabius švediškus kukulius, rasite straipsnio pabaigoje, o dabar pats laikas planuoti savaitės meniu ir pirkinių krepšelį, - pradedam nuo žingsnis po žingsnio recepto!


Švediškiems mėsos kukuliams pagaminti mums reikės:
4 porcijos
Pagaminsite per 60 min.


Kukuliams:

  • 450 g maltos jautienos
  • 250 g maltos kiaulienos
  • 1/3 stiklinės (30 g) džiūvėsėlių
  • 0.5 stiklinės (125 ml) pieno
  • 1 nedidelio svogūno
  • 1 didelio kiaušinio
  • 1 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų
  • ½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • ½ šaukštelio maltų baltųjų pipirų
  • ½ šaukštelio druskos
  • 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukšto sviesto


Tamsiam gravy padažui:

  • 400 ml jautienos sultinio
  • ¼  stiklinės (60 ml) riebios grietinėlės
  • 2 šaukštų miltų
  • 1 šaukšto sviesto
  • ½ šaukštelio druskos
  • ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • ¼ šaukštelių. kvapiųjų pipirų


Patiekti:

  • bulvių košės
  • bruknių uogienės
  • šviežių žalumynų (kapotų petražolių, sultenių, žaliųjų žirnelių, pan.)

 

1. Paruoškite kukulius. Iš pradžių pasiruoškite reikiamus ingredientus. 

 

 

2. Į nedidelį dubenėlį suberkite džiūvėsėlius, užpilkite juos pienu ir palikite išbrinkti.

 

 

3. Dideliame dubenyje sumaišykite išbrinkusius džiūvėsėlius, maltą jautieną, kiaulieną, kiaušinį, druską, prieskonius, labai smulkiai sukapotą (arba sutarkuotą) svogūną. Išmaišykite ir šiek tiek paminkykite rankomis. Turite gauti lipnią masę.

 

 

 

4. Drėgnais delnais iš paruoštos masės suformuokite visai nedidelius, maždaug graikinio riešuto dydžio, kukuliukus. Turėtumėte gauti apie 50 kukuliukų.

 

 

5. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpinkite šaukštą sviesto ir du šaukštus alyvuogių aliejaus. Sudėkite kukuliukus ir vartydami kepkite apie 5 minutes, kol gražiai apskrus ir parus iš visų pusių. Priklausomai nuo keptuvės dydžio, kepti gali tekti per kelis kartus – pasirūpinkite, kad kukuliams užtektų vietos, kad galėtumėte juos vartyti ir apskrudinti. Iškeptus kukulius išimkite iš keptuvės į lėkštę ir uždenkite folija.

 

 

6. Iškepę visus kukulius, keptuvę palikite virš vidutinės ugnies. Paruoškite tamsų gravy padažą. Į tą pačią keptuvę įdėkite šaukštą sviesto. Ištirpinkite. Suberkite miltus ir maišydami šluotele pakaitinkite apie minutę. Tuomet, toliau maišydami šluotele, lėtai dalimis supilkite jautienos sultinį. Pakaitinkite, kol padažas sutirštės. Pagardinkite druska, maltais pipirais, supilkite grietinėlę ir dar šiek tiek pakaitinkite. Padažas turi būti tolygios tekstūros, tirštas ir šviesiai rusvos spalvos.

 

 

 

 

7. Patiekite. Į gilesnes lėkštes dėkite po porą dosnių šaukštų bulvių košės, keptų vis dar šiltų kukulių, apliekite padažu, patiekite bruknių uogiene ir šviežiais žalumynais (aš patiekiau su šviežiomis sultenėmis).

 



PATARIMAI GAMINANT ŠVEDIŠKUS MĖSOS KUKULIUS

Kokią mėsą naudoti? Dažniausiai švediškiems mėsos kukuliams yra naudojama malta jautiena ir kiauliena. Tačiau lygiai taip pat galite naudoti vien jautieną (tuomet kukuliai bus tvirtesni, mažiau sultingi) arba vien kiaulieną (tuomet kukuliai bus riebesni, sultingesni).

Kukulių dydis. Švediški kukuliai išsiskiria savo dydžiu – yra gerokai mažesni už itališkus, maždaug 2,5 cm skersmens, graikinio riešuto dydžio. Tokio dydžio kukuliai puikiai iškepa keptuvėje, jų nereikia papildomai troškinti, kad perkeptų ir viduje.

Kukulių formavimas. Tvirčiausius, gražiausius ir taisyklingiausios formos kukulius suformuosite tarp drėgnų delnų – vis pavilgykite juos vandenyje ir formuokite vieną po kito, tiesiog sukdami mėsos gabalėlį tarp delnų.

Kepimas. Jei Jūsų keptuvė nėra išskirtinai didelė, verčiau kepkite kukulius per kelis kartus, dalimis. Jei kukulių keptuvėje bus per daug, bus sudėtinga juos gražiai apskrudinti, nes jie tiesiog troškinsis mėsos išskirtuose riebaluose vietoje to, kad gražiai rustų. Taip pat – kepdami nepamirškite kukulių dažnai vartyti ir kepti vis iš kitos pusės, kad jie apkeptų tolygiai ir būtų kuo apvalesnės formos, o ne plokšti lyg kotletukai.

Likučiai. Juos galite laikyti sandariame indelyje, šaldytuve iki 3-4 dienų. Pašildykite mikrobangų krosnelėje ar keptuvėje. Padažas bus stipriai sutirštėjęs, todėl prieš šildydami galite įpilti papildomą šlakelį vandens ar sultinio, kad šiek tiek jį praskiestumėte.

Šaldymas. Kukulius galite šaldyti tiek prieš kepimą, tiek iškeptus. Jei šaldysite nekeptus, prieš gamindami atšildykite pernakt šaldytuve ir gaminkite įprastai.  Jei šaldysite jau iškeptus, paruošę padažą tiesiog suberkite į jį iš šaldiklio išimtus kukulius ir pakaitinkite, kol jie atitirps ir perkais.
 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Laima
2024-01-05 13:05
Noreciau issikepti, tik noreciau kepti orkaiteje. Kiek laiko ir kokiame karstyje kepti ? Aciu ATSAKYTI
Viktorija
2023-07-19 18:24
Labai patiko, ačiū už receptą ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital