1.
Vakare gervuoges nuplaukite - užpilkite šaltu vandeniu, permaišykite ir vandenį nupilkite. Apibarstykite cukrumi ir palikite uždengtoje lėkštėje ar dubenėlyje nakčiai.
2.
Obuolius nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išpjaukite sėklalizdžius, kotelius ir supjaustykite mažais (2 cm) dydžio gabaliukais. Gabaliukus apibarstykite cukrumi ir palikite uždengtame puode nakčiai. Obuolių gabaliukus galite sudėti gervuogėms ant viršaus viename puode.
3.
Ryte susidariusias sultis nuo gervuogių ir obuolių nupilkite į 5-6 l talpos virimo puodą.
4.
Nuplaukite citriną, supjaustykite ją kartu su žievele į 3-4 dalis ir sumeskite į puodą. Jei citrina didelė, naudokite pusę jos.
5.
Į puodą suberkite obuolių gabaliukus, kad uždengtų dugną (per 2-3 cm), užvirinkite, uždenkite dangčiu, pavirkite ant mažos ugnies 5 min. Tada į puodą suberkite daugiau obuolių gabaliukų (dar per 3-4 cm), užvirinkite, uždenkite dangčiu, pavirkite ant mažos ugnies dar 5 min. Suberkite likusius obuolių gabaliukus ir gervuoges, išmaišykite, leiskite užvirti ir pamaišydami virkite apie 15-20 min. Kai uogienė pradės tirštėti, suberkite likusį cukrų, išmaišykite. Bendras cukraus kiekis (kartu su vakare naudotu) 300 gramų. Daugiau dėkite pagal skonį. Virimo pabaigoje (ar dedant į stiklainius) išimkite citrinos žieveles ir išmeskite.
6.
Uogienę išpilstykite į švariai išplautus ir iškaitintus stiklainius. Sandariai užsukite. Uogienės turėtų pakakti keturiems 0,5 l talpos stiklainiams.
•
Jei norite sodresnės spalvos ir pikantiškesnio skonio uogienės - padvigubinkite gervuogių kiekį (bet bus daugiau sėklų).
•
Uogienė skaniausia, kai neperdėta cukraus.
•
Jei nesate rinkę gervuogių - rinkite juodas, nesutižusias. Jos neatsiskiria nuo šerdies kaip avietės, užtat labai retai būna sukirmijusios. Jų šakelėse daug kietų dyglių, tad būkite atsargūs, rinkite iš pakraščių.
•
Galite sutaupyti šiek tiek laiko, dalį obuolių supjaustydami į uogienę jai verdant.
•
Uogienės turėtų pakakti keturiems 0,5 l talpos stiklainiams.