Kaip išvirti pačią skaniausią košę?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2017-06-19
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
Kai išvirti skanią košę
Shutterstock

Košė - idealus pasirinkimas pusryčiams, o taip pat ir puikus garnyras ar salotų, teftelių, troškinių, apkepų bei kitų patiekalų ingredientas. Košes dažnas valgome kasdien, tačiau jų virimas kelia nemažai klausimų - kaip virti skirtingas košes? Kokį vandens ir kruopų santykį pasirinkti? Galbūt galima skanauti ir nevirtas kruopas? Skaitykite ir rasite atsakymus į šiuos ir daugelį kitų klausimų bei išmoksite virti (o taip pat ir paruošti nevirtas) tobulas įvairių kruopų košes.



Naudingi patarimai skanioms košėms:

  • Nepervirkite košių. Dažniausiai pasitaikanti problema - pervirtos, sulipusios košės, kurias reikia ne šaukštu kabinti, o gabaliukais pjaustyti. Šios klaidos išvengsite nevisiškai išvirdami kruopas. Kruopos virimo pabaigoje turi būti dar kiek kietokos, tuomet puodą reikia uždengti ir palikti šiltoje vietoje, kad kruopos dar šiek tiek pašustų, sugertų likusį vandenį, visiškai suminkštėtų. Kruopos bus minkštutės, tačiau košė išliks lengva ir puri.
  • Košes virkite minkštame vandenyje. Kietas vanduo stipriai pakeičia patiekalų skonį, tad košes būtina virti minkštame vandenyje - juk kruopos sugeria visą vandenį, kuriame verda! Košes vertėtų virti filtruotame arba virintame vandenyje.
  • Košes gardinkite riebalais. Kietame vandenyje verdamos košės skonį pataisys bet kokie riebalai - šaukštas sviesto, šlakelis aliejaus ar grietinėlės. Košę galite virti nedideliame kiekyje vandens, kruopoms jį sugėrus, įpilkite pieno, užvirinkite, išjunkite kaitrą ir palikite pašusti uždengtame puode.
  • Gardinkite košes įvairiais priedais. Košių kritikai jas vadina nuobodžiu ir prėsku patiekalu. Taip, košės iš tiesų neturi ryškaus skonio, tačiau jos puikiai dera su kitais produktais. Lengva pasirinkti pagardus saldžiai košei - pavyzdžiui, tikrai neprašausite avižinių dribsnių košę pagardinę trintais bananais, kokosų pienu, džiovintais ar šviežiais vaisiais, uogomis, riešutais. O štai grikiai idealiai dera su be lukšto virtu kiaušiniu, brokoliais ar lengvai pakepintais špinatais.
  • Pasirinkite mažiau aprodotas kruopas. Prieš pasiekdamos mūsų stalą visos kruopos yra daugiau ar mažiau apdorojamos - jos valomos, slegiamos į dribsnius, skrudinamos, plikomos... Apdorojant siekiama pagerinti kruopų skonį, sutrumpinti jų virimo laiką. Turėdami galimybę rinkitės mažiau apdorotas kruopas arba košes pagerinkite šaukštu sėlenų - patiekalo skonis nepasikeis, tačiau jo nauda organizmui, o ypač virškinimo sistemai, tikrai padidės.

 


Kaip virti skirtingas košes?



Avižinių dribsnių košė

 


Kruopų ir skysčio santykis: 1 dalis dribsnių ir 2 dalys vandens.
Virimas: dribsnius perplaukite, užpilkite vandeniu, pasūdykite arba pasaldinkite ir virkite ant silpnos ugnies, kol puodas užvirs, tuomet kaitrą išjunkite, puodą uždenkite ir palikite košę šusti 10-15 min.
Patarimas: avižinių kruopų košę virti reikia taip pat, kaip ryžius.

Šiandien avižinės košės nauda dažnai prisimenama, o daugelis medikų bei mitybos specialistų šią košę rekomenduoja pusryčiams. Įdomu, kad senovėje avižos, nors ir buvo auginamos tiek Europoje, tiek Indijoje, dažniau buvo galvijų pašaras.

Norimais priedais galima gardinti jau išvirusią avižinę košę, o galima ją paskaninti ir virimo metu. Siūlome savo rytą pripildyti nuostabiu aromatu ir išsivirti avižinių dribsnių košę su migdolų pienu, kriaušėmis ir prieskoniais. Jos receptą rasite čia.




Manų košė

 


Kruopų ir skysčio santykis: 1 dalis manų kruopų ir 5 dalys pieno.
Virimas: manų kruopas suberkite į verdantį pieną, intensyviai maišant virkite 1-2 minutes, tuomet puodą uždenkite ir palikite kruopas pašusti 10-15 min.
Patarimas: manų kruopas į puodą berkite per sietelį, tuomet jos tolygiai pasklis, košė bus be gumulėlių.

Manų kruopos gaminamos sumalus aukščiausios rūšies kviečius. Manų košė mums asocijuojasi su vaikyste ir vaikų darželiu, tačiau įdomu tai, kad Indijoje, Maroke, Graikijoje ir daugelyje kitų šalių iš manų kruopų gaminami įvairūs desertai, pavyzdžiui, auksinė chalva su razinomis.

„Balta“ manų košė mums puikiai pažįstama, tačiau taip pat siūlome išvirti šokoladinę manų košę. Jos receptą rasite čia.


Grikių košė

 


Kruopų ir skysčio santykis: 1 dalis kruopų ir 2 dalys vandens.
Virimas: grikius porą kartų perplaukite, sudėkite į verdantį vandenį, virkite uždengtame puode. Pirmąsias 3-5 min. virti reikia ant didelės ugnies, vėliau ją sumažinkite. Dangčio nenukelkite, kruopų nemaišykite. Virkite apie 12 min. Permaišykite, pasūdykite, vėl uždenkite ir palikite šusti dar 5 min.
Patarimas: skrudintų (rudų) grikių galima ir nevirti - juos pakanka užpilti verdančiu vandeniu, uždengti ir palikti išbrinkti 40 min. arba pernakt, o ryte tik šiek tiek pašildyti.

Grikių košę išvirti lengva, kadangi šios kruopos turi apsauginę luobelę, neleidžiančią kruopoms sulipti tarpusavyje. Šios kruopos labai populiarios Lietuvoje, bet ne ką mažiau mėgstamos ir Tolimuosiuose rytuose - dar hunai ir mongolai valgė grikių košę su mėsa.

Tradiciškai grikių košė tiekiama su trupučiu sviesto, kepintais svogūnais ir virtais, smulkiai sukapotais kiaušiniais. Taip pat siūlome išbandyti ir originalesnį grikių košės su burokėliais ir tunu receptą. Jį rasite čia.


Ryžių košė

 


Kruopų ir skysčio santykis: 1 dalis kruopų ir 1,5 dalies vandens.
Virimas: ryžius berkite į pasūdytą, verdantį vandenį, uždenkite sunkiu dangčiu. 3 min. virkite ant stiprios ugnies, 7 min. - ant vidutinės ir dar 2 min. - ant silpnos. Išjunkite ir uždengtą košę palikite puode dar 10 min.
Patarimas: išvirtą ryžių košę gardinkite gabaliuku sviesto.

Ryžiai vertinami dėl savo universalumo - jų švelnus, neryškus skonis puikiai dera tiek su pikantiškais, tiek ir su saldžiais priedais, tad ryžių košę galite drąsiai gardinti įvairiais produktais.

Pusryčiams puikiai tiks nuostabiai švelni ryžių košė su bananais bei džiovintomis uogomis, vaisiais, sėklomis ir riešutais. Jos receptą rasite čia.


Perlinių kruopų košė

 


Kruopų ir skysčio santykis: 1 dalis kruopų ir 2 dalys vandens.
Virimas: pamirkytas kruopas reikia užpilti vandeniu ar kitu skysčiu ir virti 40-50 min.
Patarimas: perlines kruopas reikia užmerkti nakčiai. Jeigu pamiršote jas išmirkyti, tai kruopas perplaukite, užpilkite vandeniu ir palaukite 10-20 min., tuomet kruopas vėl perplaukite, užpilkite švariu vandeniu, užvirkite, pavirkite 15 min., nukelkite nuo ugnies ir uždengtas kruopas palaikykite puode 1-2 val. Kruopos bus lyg mirkytos visą naktį.

Perlinės kruopos – tai nušlifuoti miežių branduoliai. Sakoma, kad perlinių kruopų košę kasdien valgydavo gladiatoriai, nes ji suteikdavo jėgų, stiprybės ir ištvermės. Šios kruopos buvo mėgiamos ir turtingų pirklių, karalių.

Perlinės kruopos šiandien dažniausiai valgomos ne kaip košė, jos naudojamos verdant sriubas, troškinius, maišant salotas. Siūlome paragauti perlinių kruopų ir pomidorų troškinį su feta. Jo receptą rasite čia.


Burnočio košė

 


Kruopų ir skysčio santykis: 1 dalis sėklų ir 2 dalys vandens.
Virimas: sėklas užpilkite vandeniu, užvirkite ant nedidelės ugnies, virkite 30-35 min., tuomet uždenkite ir palikite pašusti dar 5-10 min. Pernakt išmirkytos burnočio sėklos išvirs gerokai greičiau - per 10 min. nuo užvirimo.
Patarimas: burnočio kartumą pašalinsite sėklas perplovę šaltu, tekančiu vandeniu.

Burnotis buvo labai plačiai auginamas Pietų Amerikoje. Actekai vertino burnotį - jį ne tik valgė, bet ir naudojo įvairių ritualų, net aukojimų metu. Burnočio sėklos labai mažos, pasižymi riešutiniu poskoniu, iš jų verdama košė, jos spraginamos, trinamos į miltus.

Į pikantišką burnočio košę įmušus kiaušinį, įbėrus šiek tiek sūrio galima iškepti puikių kotletukų. Jų receptą rasite čia.


Kynvos košė

 


Kruopų ir skysčio santykis: 1 dalis kruopų ir 2-3 dalys vandens.
Virimas: kruopas berkite į verdantį, truputį pasūdytą vandenį ir virkite 15-20 min. Nusunkite vandenį, kruopas grąžinkite į šiltą puodą, uždenkite ir dar 10-15 min. leiskite pašusti.
Patarimas: kruopas prieš virimą perplaukite po tekančiu, šaltu vandeniu, lengvai purenant pirštais, tik tuomet išvirta košė nebus karti.

Kynva arba bolivinė balanda - iš Pietų Amerikos kilusios kruopos, pasižyminčios aukšta mitybine verte, maloniu, neryškiu skoniu, savotišku traškumu. Kynvą galima patiekti kaip garnyrą prie pakepintų daržovių, įmaišyti į salotas, sriubas, troškinius bei net kepinius.

Siūlome išbandyti kynvos su cukinija ir špinatais receptą. Jį rasite čia.


Sorų košė

 


Kruopų ir skysčio santykis: 1 dalis kruopų ir 2 dalys vandens.
Virimas: perplautas ir nuplikytas kruopas suberkite į puodą storu, nesvylančiu dugnu, užpilkite šaltu vandeniu, įberkite druskos, uždenkite. Ant nestiprios ugnies virkite iki užvirimo ir tada dar 15 min. Puodo neatidenkite, ji nukelkite nuo ugnies ir palikite pastovėti dar 5-10 min.
Patarimas: kruopas prieš virimą reikia iš pradžių perplauti šaltu, o tuomet nuplikyti verdančiu vandeniu. Tuomet kruopos nebus karčios, o košė bus puri.

Senovės Lietuvoje sorų kruopos buvo labai populiarios - jų randama archeologinių kasinėjimų metu. Šiandien šios maistingos ir skanios kruopos šiek tiek primirštos, tačiau tikrai vertėtų paragauti sorų košės, kurią galima virti su moliūgo gabaliukais, pagardinti kepintais svogūnais ar spirgučiais.

Iš sorų galima išvirti ne tik paprastą košę, bet ir plovą. Jo receptą rasite čia.



Nevirtos košės - greita, sveika ir labai skanu

Savo sveikata besirūpinantis ir laiko stokojantis pasaulis jau keletą metų giria pernaktinę, nevirtą avižinę košę. Manoma, kad tokio tipo košę pirmasis savo pacientams pasiūlė Šveicarijos gydytojas, mitybos specialistas, pusryčių mišinio miusli išradėjas Maksimilianas Biršė-Benė.

Ši košė tikrai nusipelno komplimentų - vakare jai paruošti pakanka kelių minučių, pernakt ji „bręsta“ šaldytuve, o ryte jau galime mėgautis tobulais pusryčiais! Siūlome išbandyti du pernaktinės košės receptus, kuriuos galite lengvai keisti pagal savo skonį.



Šokoladinė avižinė košė su kriaušėmis

 

Nuotr. šalt. BeDietu.lt

 

Ši turtingo skonio, labai maistinga košė ne tik skani, bet ir naudinga mūsų sveikatai. Autorės teigimu „valgant sunku patikėti, jog čia viskas sveika“. Košė ruošiama tiesiog sumaišant avižinius dribsnius, trintus bananus, jogurtą, pagardinimui pridedama kakavos, kriaušių, riešutų.

Šokoladinės avižinės košės su kriaušėmis receptą rasite čia.




Šveicariška avižinė košė

 



Nuotr. šalt. kitchenJulie.com

 

Pernaktinė avižų košė buvo sugalvota Šveiracijoje, tačiau netrukus ji išpopuliarėjo, visų pirma, Vokietijoje, Šiaurės Europoje, o tuomet ir visame pasaulyje. Recepto autorė savo pernaktinę košę gardina skystu jogurtu, obuoliais, migdolais, spanguolėmis, medumi ir cinamonu.

Šveicariškos košės receptą rasite čia.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital