Žavingieji krafinai - rodome žingsnis po žingsnio, kaip juos pagaminti

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
Krafinai

Su krafinais reikia kantrybės, bet išmėginti tikrai verta - kiek ovacijų sulaukia vien jų išvaizda!
 

Kas yra krafinas (angl. cruffin)? Tai prancūziško raguolio (pranc. croissant) ir keksiuko (angl. muffin) meilės vaisius!

 

Juos išbandyti man buvo ir smalsu, ir baisu. Visgi 30 gimtadienio proga ryžausi - kepsiu krafinus ir valgysime juos su ikrais!
 

Pasakiau ir padariau. Deja, su ikrais jie nelabai derėjo - pirmąsyk gamindama cukraus atžvilgiu buvau per dosni. Antrąjį kartą krafinus gaminau iš vakaro ir palikau ilsėtis šaldytuve. Pamiršusi juos atšildyti iškart pašoviau į orkaitę. Sluoksniai nebuvo labai purūs. Atrodė gražiai ir buvo skanu, bet ne tiek, kiek kepant juos trečią kartą, kurį pristatau ir jums.

Man atrodo, turiu priklausomybę krafinams. Bet tikiu, penktasis bandymas bus išvis tobulas.

 

Tiesa, noriu numalšinti smalsumą ir kitą savaitgalį pagudrausiu nusipirkdama jau paruoštą šaldytą sluoksniuotą mielinę tešlą. Be galo įdomu, ar rezultatas panašus!
 

 

12 krafinų pagaminti mums prireiks:

 


 

300 g miltų

175 g sviesto

140 ml drungno vandens

40 g cukraus

3 g sausų mielių

Žiupsnelio druskos


 

Pradėkime:

 

1. Miltus, cukrų ir mieles sumaišome dideliame dubenyje. Įmaišome vandenį, beriame druskos. Atsveriam 50g sviesto ir ji štirpiname, taip pat supilame į tešlą.

 


 

2. Minkome apie 10 minučių - tešla turi tapti elastinga ir nebelipti prie rankų. Padarome apvalų kamuolį ir dedame į dubenį, išteptą aliejumi.

 

 

3. Paliekame šiltoje vietoje kilti apie 1 valandą.

 

 

4. Pakilusią tešlą padaliname 2 dalis. Kiekvieną dalį padaliname dar į 3 kamuoliukus (viso bus 6 kamuoliukai). Paliekame dar 10 minučių pastovėti.

 


 

5. Imame po vieną kamuoliuką ir kočiojame kuo plonesnį stačiakampį. Rekomenduočiau nedaryti jo labai ilgo, užteks santykio 3:4. Jeigu turite makaronų gaminimo mašiną, pasinaudokite ja, kad rezultatas pavyktų kuo plonesnis.

 


 

6. Ištirpiname likusį sviestą. Juo reikia aptepti kiekvieną iškočiotą lakštą. Galima tai daryti ir ranka, nebūtinai konditeriniu teptuku.

 

 

7. Išteptą lakštą susukame į ploną ritinėlį, viduje palikdami sviestu išteptą dalį.

Beje, ritinėlius kočiokite ir sukite po vieną, o jau susuktus pridenkite rankšluosčiu, jog neapdžiūtų, kol darbuositės ruošdami kitus.



 

 

8. Susuktas juosteles kiekvieną perpjauname išilgai ir susukame į “sraigę”.  Perpjautąja dalimi į viršų sudedame krafinus į sviestu išteptą keksiukų formelę.  Uždenkite rankšluosčiu ir palikite juos pakilti dar 30-60 min.

 


 

Krafinus galima pasiruošti iš anksto ir palikti juos šaldytuve. Tik, prieš kepdami, nepamirškite bent valandėlę juos palaikyti kambario temperatūroje.

 

9. Krafinus kepame iki 210 C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol įgaus auksinę spalvą. Ištraukiame iš formelės ir leidžiame atvėsti ant grotelių.

 


 

10. Valgome vienus, apibarstę cukraus pudra, su puodeliu mėgstamos kavos ar mirkydami sluoksnius į mamos uogienę.





 

 

P.S. gal nelabai gurmaniškas, bet praktiškas patarimas iš asmeninės patirties. Krafinai gana greitai kietėja. Nors jie skanūs ir būdami “traškūs” (primena žagarėlį), man pasiteisino toks metodas krafinams atgaivinti: vos vos aptaškiau juos vandeniu ir įdėjau keliasdešimčiai sekundžių į mikrobangų krosnelę. Šie skanėstai vėl tapo minkštučiai. Aišku, valgyti reikia iš karto.

 

Skaityti komentarus
Komentarai (11)
Evelina
2024-02-17 12:24
Labai geras ir paprastas receptas, kepu jau keletą metų :)
Tik ištepus sviestu dar pabarstau ruduoju cukrumi ir cinamonu. Ir kepu mažesnėje temperatūroje, bet šiek tiek ilgiau.
Bet receptas tikrai puikus :) ATSAKYTI
Skaidra
2023-02-08 21:56
As tepiau rududu o ne sviesta, tai labai gerai isejo ATSAKYTI
Vilma
2021-01-16 23:18
Sveiki,ar galiu daryti su Speltos miltais ? ATSAKYTI
Audronė
2020-07-07 13:48
Kepiau jau daug kartų. Mums labai patiko, skanu, dabar aš jau ir razinų įdedu.
Šimtalapio pusbrolis :-D ATSAKYTI
Nijolė P.
2020-04-06 10:02
Dėkui .Labai išsamus visais atžvilgiais receptas.Būtinai kepsiu! ATSAKYTI
Jurgita
2020-02-24 10:25
Sveiki. O kiek reikėtų dėti šviežių mielių. Ačiū. ATSAKYTI
Loreta
2020-11-20 15:25
Santykis yra 20g svieziu mieliu atitinka 7g sausu mieliu. ATSAKYTI
Odeta
2020-02-09 10:11
Atrodo labai lengvai pagaminami, tad bandysiu ir aš.Natalija, aš tik nesupratau to:Susuktas juosteles kiekvieną perpjauname išilgai ir susukame į “sraigę”.Perpjauti iki galo ir gausim dvi juosteles ar kaip?
ATSAKYTI
Brigita
2020-02-09 17:40
Tuos 6 suktinukus perpjauti isilgai ir viso gaunasi 12a krafinu. ATSAKYTI
Eglė
2018-10-22 10:33
Dieviškai atrodo, gal išdrįsiu pabandyti ir aš :) ATSAKYTI
Audronė
2018-10-19 19:19
Atrodo nuostabiai,ačiū už pasidalinimą ir puikias nuotraukas :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital