Su krafinais reikia kantrybės, bet išmėginti tikrai verta - kiek ovacijų sulaukia vien jų išvaizda!
Kas yra krafinas (angl. cruffin)? Tai prancūziško raguolio (pranc. croissant) ir keksiuko (angl. muffin) meilės vaisius!
Juos išbandyti man buvo ir smalsu, ir baisu. Visgi 30 gimtadienio proga ryžausi - kepsiu krafinus ir valgysime juos su ikrais!
Pasakiau ir padariau. Deja, su ikrais jie nelabai derėjo - pirmąsyk gamindama cukraus atžvilgiu buvau per dosni. Antrąjį kartą krafinus gaminau iš vakaro ir palikau ilsėtis šaldytuve. Pamiršusi juos atšildyti iškart pašoviau į orkaitę. Sluoksniai nebuvo labai purūs. Atrodė gražiai ir buvo skanu, bet ne tiek, kiek kepant juos trečią kartą, kurį pristatau ir jums.
Man atrodo, turiu priklausomybę krafinams. Bet tikiu, penktasis bandymas bus išvis tobulas.
Tiesa, noriu numalšinti smalsumą ir kitą savaitgalį pagudrausiu nusipirkdama jau paruoštą šaldytą sluoksniuotą mielinę tešlą. Be galo įdomu, ar rezultatas panašus!
12 krafinų pagaminti mums prireiks:
300 g miltų
175 g sviesto
140 ml drungno vandens
40 g cukraus
3 g sausų mielių
Žiupsnelio druskos
Pradėkime:
1. Miltus, cukrų ir mieles sumaišome dideliame dubenyje. Įmaišome vandenį, beriame druskos. Atsveriam 50g sviesto ir ji štirpiname, taip pat supilame į tešlą.
2. Minkome apie 10 minučių - tešla turi tapti elastinga ir nebelipti prie rankų. Padarome apvalų kamuolį ir dedame į dubenį, išteptą aliejumi.
3. Paliekame šiltoje vietoje kilti apie 1 valandą.
4. Pakilusią tešlą padaliname 2 dalis. Kiekvieną dalį padaliname dar į 3 kamuoliukus (viso bus 6 kamuoliukai). Paliekame dar 10 minučių pastovėti.
5. Imame po vieną kamuoliuką ir kočiojame kuo plonesnį stačiakampį. Rekomenduočiau nedaryti jo labai ilgo, užteks santykio 3:4. Jeigu turite makaronų gaminimo mašiną, pasinaudokite ja, kad rezultatas pavyktų kuo plonesnis.
6. Ištirpiname likusį sviestą. Juo reikia aptepti kiekvieną iškočiotą lakštą. Galima tai daryti ir ranka, nebūtinai konditeriniu teptuku.
7. Išteptą lakštą susukame į ploną ritinėlį, viduje palikdami sviestu išteptą dalį.
Beje, ritinėlius kočiokite ir sukite po vieną, o jau susuktus pridenkite rankšluosčiu, jog neapdžiūtų, kol darbuositės ruošdami kitus.
8. Susuktas juosteles kiekvieną perpjauname išilgai ir susukame į “sraigę”. Perpjautąja dalimi į viršų sudedame krafinus į sviestu išteptą keksiukų formelę. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite juos pakilti dar 30-60 min.
Krafinus galima pasiruošti iš anksto ir palikti juos šaldytuve. Tik, prieš kepdami, nepamirškite bent valandėlę juos palaikyti kambario temperatūroje.
9. Krafinus kepame iki 210 C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol įgaus auksinę spalvą. Ištraukiame iš formelės ir leidžiame atvėsti ant grotelių.
10. Valgome vienus, apibarstę cukraus pudra, su puodeliu mėgstamos kavos ar mirkydami sluoksnius į mamos uogienę.
P.S. gal nelabai gurmaniškas, bet praktiškas patarimas iš asmeninės patirties. Krafinai gana greitai kietėja. Nors jie skanūs ir būdami “traškūs” (primena žagarėlį), man pasiteisino toks metodas krafinams atgaivinti: vos vos aptaškiau juos vandeniu ir įdėjau keliasdešimčiai sekundžių į mikrobangų krosnelę. Šie skanėstai vėl tapo minkštučiai. Aišku, valgyti reikia iš karto.