Varškės apkepas įdomiau - 3 receptai žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
Varškės apkepas įdomiau - 3 receptai žingsnis po žingsnio

Varškės apkepas – purus, minkštas, truputį nostalgiškas ir tiesiog sutirpstantis burnoje – neabejotinai mėgstamas tiek mažų, tiek didelių valgytojų. Gali būti, kad visi turime tobulą jo receptą ir apkepui reikalingus ingredientus išvardytume net prikelti vidury nakties. Mylimi receptai niekad nenuvilia, bet kartais jie truputį... pabosta. Kad kasdienis klausimas „kas šiandien vakarienei?“ niekad neišmuštų iš vėžių, mėgstamus receptus kviečiame šiek tiek paįvairinti ir atrasti iš naujo.

Šįkart visas dėmesys – varškės apkepui. Po vienu gerai pažįstamu patiekalo pavadinimu sutalpinome tris labai skirtingus ir labai skanius receptus.

Ką manote, jei vietoje pieno naudotume kokosų gėrimą? Jei manų kruopas pakeistume bolivinės balandos sėklomis? Jei apkepą keptume ne saldų, o pikantišką, pagardintą žalumynais? Galime atsakyti – visais trim atvejais varškės apkepas iškeptų kitoks, bet labai skanus!

Kokosinis varškės apkepas į virtuvę įneš truputėlį tropikų nuotaikos, bananinis – patiks smaližiams ir tiems, kurie ieško sveikesnių receptų, o štai pikantiškas varškės apkepas tikrai nustebins labai gardžiu, bet visai kitokiu skoniu.

Tai kas gi šiandien vakarienei? Kepkime varškės apkepą!


KOKOSINIS VARŠKĖS APKEPAS

Šis kokosinis varškės apkepas – ypatingai švelnus, purus ir minkštas. Ruoškite jį pagal klasikinį varškės apkepo receptą, tik pieną pakeiskite kokosų gėrimu, o papildomai įberkite kokosų drožlių. Šie produktai apkepui suteiks malonų kokosinį skonį ir aromatą, o į virtuvę įneš žaismingos tropikų nuotaikos! Švelniai saldus apkepas tiks tiek vakarienei, tiek vėlyviems savaitgalio pusryčiams ar net desertui.

  • Drėgnam, švelniam ir burnoje tirpstančiam varškės apkepui rinkitės pusriebę varškę. Biri varškė kartais būna itin sausa, todėl rekomenduoju naudoti varškę iš pakelių.
  • Varškės apkepo purumo paslaptis – iki purių ir standžių putų išplakti kiaušinių baltymai. Išplakite juos atskirai, o tada lėtai, lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę, stengdamiesi nesuardyti plaktų baltymų struktūros.
  • Vanilės pastą galite keisti vanilės ekstraktu ar vaniliniu cukrumi.
  • Kokybiškas, sodraus skonio kokosų gėrimas – svarbus šio apkepo ingredientas. Skaitykite ant skardinių esančias sudėtis ir rinkitės tą produktą, kurio sudėtyje yra tik kokosų riešutų ekstraktas ir vanduo.

6-8 porcijos
Paruošite per 30 min.
Kepsite 60 min
.

Kokosinis varškės apkepas

  • 900 g pusriebės varškės (9 proc.)
  • ¾ stiklinės (135 g) manų kruopų
  • 1 skardinės (400 g) kokosų gėrimo
  • ¼ stiklinės (50 g) cukraus
  • žiupsnio druskos
  • 1 arb. š. vanilės pastos
  • 6 didelių kiaušinių
  • ½ stiklinės (40 g) kokosų drožlių

1. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.


2. Į didelį plakimo dubenį sudėkite varškę, supilkite kokosų gėrimą, suberkite manų kruopas ir cukrų, druską, supilkite vanilės pastą ir sudėkite kruopščiai atskirtus kiaušinių trynius.


3. Elektriniu plaktuvu gerai išsukite, kol visi produktai susimaišys. Leiskite pastovėti apie 10 minučių, kad manų kruopos išbrinktų.


4. Įmaišykite kokosų drožles.
 

 

5. Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki purių, standžių putų. Patikrinkite, ar kiaušinių baltymai išplakti tinkamai – apvertus dubenį, baltymai turi likti jame, neiškristi.
 

 

6. Išplaktus kiaušinių baltymus per kelis kartus lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
 

 

7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).

8. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą (apie 20x30 cm dydžio). Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių, kol apkepas gražiai iškils, apskrus ir bus iškepęs.

9. Dešimt minučių atvėsinkite kepimo inde (apkepas šiek tiek subliukš – nieko tokio), tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite.
 

 

PURUS VARŠKĖS APKEPAS SU BANANAIS (BE GLIUTENO)

Manų kruopas pakeitę bolivinėmis balandomis, o dalį cukraus – saldžiais gerai sunokusiais bananais, iškepsite šiek tiek sveikuoliškesnę tradicinio varškės apkepo versiją. Toks apkepas bus minkštas, šiek tiek tvirtesnės tekstūros ir ne toks švelnus kaip klasikinis varškės apkepas, bet – labai gardus ir sultingas! Kepkite jį vėlyviems savaitgalio pusryčiams ar vakarienei ir patiekite su mėgstamais pagardais: graikišku jogurtu, klevų sirupu, uogomis ar uogiene.

  • Apkepo pasaldinimui galite naudoti vien bananus, cukrus nėra būtinas. Kuo labiau sunokę bananai – tuo saldesni jie yra.
  • Jei mėgstate, į varškės masę galite įmaišyti žiupsnį malto cinamono.
  • Bolivinės balandos sėklas galite išvirti anksčiau, pavyzdžiui, iš vakaro. Tai leis apkepą pagaminti dar greičiau.
  • Kiaušinių baltymus būtinai išplakite atskirai nuo trynių. Prieš kepant, lengvais judesiais juos įmaišykite į varškės masę. Plakti baltymai apkepui suteiks minkštumo, lengvumo.

4-5 porcijos
Paruošite per 30 min.
Kepsite 60 min.


Varškės apkepas su bananais ir bolivinės balandos sėklomis

  • 1/3 stiklinės (65 g) bolivinės balandos sėklų
  • žiupsnio druskos
  • 1 banano
  • 600 g varškės
  • ½ stiklinės (125 g) graikiško jogurto
  • 2 valg. š. cukraus
  • 1 arb. š. vanilės pastos
  • 4 didelių kiaušinių

1. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.


2. Bolivinės balandos sėklas perplaukite po tekančiu vandeniu, suberkite į puodą, pagardinkite druska ir užpilkite triskart didesniu tūriu vandens. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol vanduo užvirs, tuomet uždenkite puodą dangčiu, ugnį sumažinkite iki silpnos ir virkite apie 10 minučių, kol sėklos sugers visa vandenį ir suminkštės. Nukaiskite ir palikite atvėsti.


3. Bananą sutrinkite šakute.


4. Į didelį plakimo dubenį sudėkite varškę, trintą bananą, graikišką jogurtą, cukrų, vanilės pastą, atvėsusias virtas bolivinės balandos sėklas ir kruopščiai atskirtus kiaušinių trynius.


5. Elektriniu plaktuvu gerai išsukite, kol visi produktai susimaišys.


6. Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki purių, standžių putų. Patikrinkite, ar kiaušinių baltymai išplakti tinkamai – apvertus dubenį, baltymai turi likti jame, neiškristi.
 

 

7. Išplaktus kiaušinių baltymus per kelis kartus lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.

 

8. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).


9. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą (apie 20x24 cm dydžio). Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių, kol apkepas gražiai iškils, apskrus ir bus iškepęs.


10. Dešimt minučių atvėsinkite kepimo inde (apkepas šiek tiek subliukš – nieko tokio), tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Galite pagardinti milteliniu cukrumi, uogomis, klevų sirupu ar kitais mėgstamais priedais.


PIKANTIŠKAS VARŠKĖS APKEPAS SU ŽALUMYNAIS

Nesaldus varškės apkepas – visiškai kitoks, truputį netikėtas ir fantastiškai gardus! Į pasūdytą varškės masę įmaišykite tarkuoto kietojo sūrio, mocarelos ir dosniai pagardinkite žalumynais: špinatais, krapais, svogūnų laiškais. Dar pikantiškesnio skonio suteiks svieste iki minkštumo pakepinti svogūnai ir česnakai. Galutinis rezultatas – aromatingas, minkštas, labai skanus varškės apkepas, kuris puikiai tiks pietų ar vakarienės stalui.

  • Svogūnų ir česnakų galite nenaudoti, jei norite iškepti švelnesnio skonio apkepą.
  • Drąsiai improvizuokite – į apkepą galite įmaišyti apvirtų brokolių ar žiedinių kopūstų, smulkiai tarkuotų pakepintų morkų ar kitų mėgstamų daržovių.
  • Kietąjį sūrį galite keisti mėgstamu tarkuotu fermentiniu sūriu.
  • Apkepas bus skanus tiek šiltas, tiek atvėsęs, tad puikiai tiks užkandžių ar pietų dėžutėms.

5-6 porcijos
Paruošite per 30 min.
Kepsite 60 min.


Pikantiškas varškės apkepas su žalumynais

  • 2 valg. š. sviesto
  • 1 svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • 100 g špinatų
  • 700 g pusriebės varškės (9 proc. riebumo)
  • 100 g kietojo sūrio
  • 125 g mocarelos sūrio
  • ½ stiklinės (125 g) riebios grietinės
  • 4 kiaušinių
  • 1 arb. š. druskos
  • ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • ryšelio šviežių svogūnų laiškų
  • ryšelio šviežių krapų

1. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.


2. Virš vidutinio dydžio ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite smulkintą svogūną ir česnako skilteles ir kepkite, kartais pamaišydami, kol suminkštės. Suberkite pasmulkintus špinatų lapelius ir kepkite dar minutę, kol suminkštės ir sukris. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol atvės.


3. Į didelį dubenį sudėkite varškę, tarkuotą kietąjį sūrį ir tarkuotą mocarelą, grietinę. Įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais.


4. Gerai išsukite, kol visi produktai susimaišys.


5. Į masę sudėkite atvėsusius keptus svogūnus, česnakus ir špinatus, smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus ir krapus. Dar kartą gerai išmaišykite.
 

 

6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).


7. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą (apie 22 cm skersmens). Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių, kol apkepas gražiai iškils, apskrus ir bus iškepęs.


8. Dešimt minučių atvėsinkite kepimo inde (apkepas šiek tiek subliukš – nieko tokio), tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Valgykite vieną, su grietine ar su šviežių daržovių salotomis.
 

 

 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital