Vakarienės be mėsos - 3 skanios ir maistingos idėjos žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Vakarienės be mėsos
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Skaniai ir sočiai vakarienei paruošti mėsa nėra būtina. Daugelis tą žinome, bet dažnai pristingame įkvėpimo, ką dar pagaminti iš aplinkai bei mūsų kūnams draugiškesnių produktų. Tad šįkart su jumis daliname 3 savo šio sezono mėgstamiausiomis vegetariškų vakarienių idėjomis - žingsnis po žingsnio parodysime kaip pagaminti nerealų lęšių karį, legendinius orkaitėje keptos fetos ir pomidoriukų makaronus bei Tailando virtuvės įkvėptą greitą avinžirnių ir daržovių troškinuką

 

Keliaukime drauge žingsnis po žingsnio!


 

TOBULAS RAUDONŲJŲ LĘŠIŲ KARIS

 

Šis karis yra NEREALUS. Įkvėptas Indijos virtuvės, tad labai turtingo skonio, kreminės konsistencijos, sotus ir be galo gardus. Jo idėją prieš keletą mėnesių radome Kristinos tinklarašyje. Prieskonius kiek pakoregavome pagal savo skonį ir nuo tada šį patiekalą pačiomis įvairiausiomis variacijoms gaminome bent dešimt kartų. Karis puikus ir tiesiog pagamintas pagal receptą, bet galite drąsiai improvizuoti - pagardinti mėgiamomis daržovėmis, įmaišyti apskrudintų tofu ar halumi sūrio gabalėlių, o ne vegetariškai versijai - keptuvėje apkepintos vištienos.

Žemės riešutų sviestas suteikia kariui kremiškumo, tačiau jei neturite ar nemėgstate - bus gardu ir be jo. O jei po ranka atsirado anakardžių sviesto, būtinai pabankykite jį šiame karyje - skonis bus tobulesnis už tobulą.

 

Beje, garam masala prieskonių rasite daugelyje didesnių parduotuvių užsienio virtuvių skyriuose. Jie šiam patiekalio be galo tinka, bet jei neturite, pakeiskite šaukšteliu kario prieskonių arba trupučiu indiško kario pastos.
 

 

3-4 porcijoms mums reikės:

stiklinės dydis 250 ml

 


 

  • 1 stiklinės raudonųjų lęšių
  • 2 stiklinių daržovių sultinio
  • 400 g (1 skardinės) konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse
  • 1 stiklinės kokosų pieno (18-24% riebumo)
  • 50 g špinatų (nebūtina)
  • 2 šaukštų žemės riešutų sviesto (nadojome “Gėrybių rago” kreminį sviestą “Nutis”)
  • 1 šaukšto kokosų aliejaus 
  • 4-5 cm gabalėlio imbiero šaknies
  • 2 skiltelių česnako (arba šaukštelio česnako miltelių)
  • 1.5 šaukštelio garam masala prieskonių (arba šaukštelio kario prieskonių)
  • 1 šaukštelio ciberžolės
  • 1 šaukštelio malto kumino
  • 1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
  • 0.5 šaukštelio aitriosios paprikos (arba pagal skonį)
  • 0.5 šaukštelio maltos kalendros
  • druskos pagal skonį

 

Patiekiant:

  • skrudintų anakardžių riešutų (naudojome “Gėrybių rago” su rūkyta paprika ir česnaku)
  • saujelės kalendrų (arba mėtų ar petražolių)

 

Pradedam!

 

1. Didesniame puode ant vidutinės kaitros ištirpiname kokosų aliejų. Įtarkuojame nuluptą imbierą, įspaudžiame česnaką ir suberiame prieskonius. Maišydami pakepiname apie minutę iki prieskoniai paskleis malonų aromatą.

 


 

2. Supilame sultinį, suberiame lęšius ir užviriname. Užvirus sudedame smulkintus pomidorus ir dar kartą užviriname. Sumažiname kaitrą iki minimalios, uždengiame puodą dangčiu ir verdame apie 12-15 minučių iki lešiai maloniai suminkštės (bet jokiu būdu nesutiš!).

 


 

 

3. Supilame kokosų pieną, įdedame riešutų sviesto ir išmaišome. Kelias mimutes pašildome ant vidutinės kaitros, jog karis būtų malonios temperatūros (užvirinti nereikia).
 


 

 

4. Sudedame špinatus ir išmaišome. Paragaujame ir pagal skonį įberiame druskos. Jei kiek per rūgštu (tas priklauso nuo pomidorų), įberiame žiupsnelį cukraus ar kito saldiklio, o jei rūgštelės norisi daugiau - įspaudžiame šiek tiek citrinos arba laimo sulčių.  

 


 

5. Karį patiekiame pabarstę skrudintais anakardžių riešutais. Dar galima pagardinti žiupsneliu sezamo sėklų ir trupučiu kalendros (ar šviežių mėtų ar petražolių). Skanaukite šį karį vieną tiesiog kaip tobulą troškinuką ar patiekite su basmati ryžiais ar naan duonelėmis.
 


 

 

LEGENDINIAI MAKARONAI SU FETA IR POMIDORIUKAIS

 

Šie socialiniame tinkle “TIK TOK” išgarsėję makaronai tapo pastarųjų mėnesių interneto legenda. Ir ne be reikalo - paruošti labai paprasta, skoniai puikiai dera, o ingredientai visiškai nesudėtingi. Originaliame recepte makaronai gardinami šviežiais bazilikais, tačiau žiemos sezonu jų kokybiškų rasti tikrai sudėtinga, tad mes gardinome mėtomis ir jos čia be galo tiko. Tikrai taip, šie makaronai ir mums buvo skonio bei paruošimo lengvumo atradimas, tad su entuziazmu prisidedame prie jų populiarumo viruso!

 

3-4 porcijoms reikės:
 

 

  • 500 g vyšninių arba slyvinių pomidoriukų
  • 200 g fetos sūrio
  • 400 g makaronų (naudojome kriaukles, bet tinka bet kurie mėgiami)
  • 50 g špinatų (nebūtina, bet laba tinka)
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio (arba čiobrelio ar provanso žolelių)
  • saujelės šviežių mėtų (arba bazilikų)
  • 0.5 šaukštelio pipirų

 

Patiekiant:

  • Skrudintų riešutų (naudojome “Gėrybių rago” skrudintus migdolus su česnaku ir kanapių sėklomis)

 

Pradedam!

 

1. Į kepimui tinkamą indą (naudojome 20x30 cm) dedame fetos sūrį. Aplink jį išdėliojame pomidoriukus. Viską apibarstome džiovintu raudonėliu ir užberiame smulkiai sukapotas česnako skilteles. Apšlakstome alyvuogių aliejumi ir rankomis pomidoriukus pavartome, jog tolygiau pasidentų. Dedame kepti į iki 210 laipsnių įkaitintą orkaitę 30-35 minutėms (iki pomidoriukai lengvai paskrus ir odelės ims sproginėti).

 


 

2. Likus daugmaž 10-15 minučių iki kepimo pabaigos išverdame makaronus - sudedame į verdantį pasūdytą vandenį ir verdame pagal instrukciją ant pakuotės (mes virėme 7min). Makaronus nukošiame, o daugmaž stiklinę virimo skysčio atsidedame - jo gali reikėti padažui.
 

 

3. Pomidoriukus ir fetą traukiame iš orkaitės. Šakute arba šaukštu sūrį patraiškome ir išmaišome, jog  gautume padažą.

 

 


 

4. Į padažą beriame špinatus, makaronus ir pasmulkintus mėtų lapelius (keletą atsidedame papuošimui), pabarstome juodaisiais pipirais. Išmaišome, jog visi makaronai pasidengtų padažu. Jei atrodo per sausa ir padažo norisi daugiau, įpilame truputį makaronų virimo skysčio.
 

 

5. Patiekdami pabarstome pasmulkintais skrudintais riešutais, papuošiame atsidėtais mėtų lapeliais. 

 



 

GREITAS AVINŽIRNIŲ IR DARŽOVIŲ KARIS

 

Šis Tailando virtuvės įkvėptas karis yra vienas tų genialiai paprastų patiekalų, kurie mus gelbėja, kai norisi greitos, maistingos, bet nenuobodžios vakarienės. Daržoves jam šįkart naudojome savo mėgstamiausias, bet jas drąsiai koreguokite pagal savo skonį ir spintelės turinį, pavyzdžiui, vietoje morkos galite įdėti saldžią bulvę, vietoje brokolio - špinatų ar kaip tik sugalvosite. 

 

Svarbu: kario pastos aštrumas labai priklauso nuo gamintojo, tad jos kiekį koreguokite pagal save (gaminimo pradžioje įdėkite mažiau, o baigdami galėsite įdėti papildomai).

 

3-4 porcijoms mums reikės:

 


 

  • 300 g virtų avinžirnių (arba 1.5 skardinės konservuotų)
  • 400 ml kokosų pieno (naudojome 18% riebumo)
  • 0.5 vidutinio brokolio
  • 1 raudonos saldžiosios paprikos
  • 1 morkos
  • saujos pievagrybių (nebūtina, bet labai tinka)
  • 0.5 žaliosios citrinos (arba ketvirčio geltonos citrinos)
  • 1.5 šaukšto raudonosios kario pastos
  • 1 šaukšto žuvų padažo (nebūtina, bet labai tinka)
  • 1 šaukšto kokosų aliejaus
  • 2 skiltelių česnako

 

Patiekiant:

  • skrudintų riešutų (naudojome “Gėrybių rago” skrudintas pistacijas su ciberžole ir česnaku)
  • saujelės kalendrų (arba mėtų ar petražolių)

 

Pradedam!

 

1. Pasiruošiame daržoves - brokolį išskirstome žiedynais (stambesnius perpjauname pusiau), papriką supjaustome juostelėmis, morkas - šiaudeliais, pievagrybius - riekelėmis, o česnaką smulkiai sukapojame (arba išspaudžiame).

 


 

2. Gilesnėje keptuvėje ant truputį didesnės negu vidutinės kaitros ištirpiname aliejų. Suberiame česnaką, dedame kario pastą ir maišydami pakepiname apie minutę.
 

 

3. Dedame morkų šiaudelius ir maišydami kepiname apie minutę. Beriame paprikas, brokolius, pievagrybius ir maišydami pakepiname 2-3 minutes (daržovės turėtų truputį suminkštėti, bet likti traškios).
 

 

4. Suberiame avinžirnius, įspaudžiame citrinos sultis ir maišydami pakepame dar apie minutę. Supilame kokosų pieną ir žuvų padažą. Pašildome 1-2 minutes ant vidutinės kaitros, jog skoniai susijungtų. Paragaujame - jei norisi sūriau, įpilame dar šiek tiek žuvų padažo (arba druskos), jei aštriau - įdedame dar kario pastos (prieš tai ją išmaišome su trupučiu šilto vandens).



 

5. Patiekdami karį pabarstome skrudintais riešutais. Jei mėgstate, galima užberti kalendros lapelių. Karį tinka skaniauti vieną kaip troškinį ar patiekti su basmati (ar jasmin) ryžiais ar ryžių makaronais.

 






Gardžių jums skonio eksperimentų!

 

Straipsnio draugas: Gėrybių ragas
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital