Tortų tortas „NAPOLEONAS“ - gaminame žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 70)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 70)
Tortas Napoleonas

Tiek daug pasaulyje tortų, bet tik keletą iš jų galėtume vadinti tortų tortais!
 

„Napoleonas“ – tortų klasika. Receptas, keliaujantis per kartas ir šeimas, jau yra tapęs dalimi mūsų istorijos. Tai vienas tų tortų, kurį sluoksniuojame išlaukę progos. Jo skonyje sutelpa gimtadienių, vestuvių, lepūniškų šeimos sekmadienių, Kalėdų prisiminimai. Vienas dangiško skonio kąsnelis – ir akimirkai užmerkę akis, galim leistis į kelionę laiku. Gal net toli, toli – į vaikystę, kai tokį patį tortą niūniuodama gamino močiutė. Tada, pirštų pagalvėlėmis nuo stalo rinkdama trupinėlius, tikrai negalvojau, kad vieną dieną tokį pat kepsiu ir aš. O jūs tik pažiūrėkit, kaip viskas pasisuko!


Net klasika kartais neturi griežtų taisyklių. Kiek namų, tiek mažų improvizacijų gali atsirasti tame pačiame recepte. Taip pat ir su „Napoleonu“ – gali būti, kad jūs jį kepate kitaip, bet šiandien aš pakviesiu išbandyti mylimą mūsų šeimos receptą.
 

„Napoleoną“ pagaminti nėra sudėtinga, bet jam reikia šiek tiek laiko: tešlai išminkyti, lakšteliams iškepti, kremui pertepti. Žinoma, tai juokas, palyginti su paskutine dalimi. Kai susluoksniuotas tortas jau šaldytuve, reikia susikaupti ir palaukti, nes skaniausias jis po paros, o dar geriau – po dviejų ar net trijų. Reikia laiko, kad vanilinis kremas įsigertų į tešlos lakštelius, kad jų skoniai susijungtų ir virstų sluoksniais torto, kurio paragavus norisi šypsotis.

Tai tortas, tobulai tinkantis Kalėdoms. Didelis, aukštas, nuostabiai skanus. Lyg saldžių švenčių pažadas, lyg jaukumo, šilumos ir meilės simbolis. Po gabalėlį visiems, kurie brangūs – lai būna tai dar viena graži akimirka į mielų prisiminimų albumą.
 


16 porcijų (22 cm skersmens tortas)
Paruošite per 3 val. + brandinsite pernakt ar ilgiau


Tortas „Napoleonas“

Lakštams:

  • 4 1/3 stiklinės (610 g) miltų, naudojau 550D
  • 300 g šalto sviesto
  • 350 g riebios grietinės (30 proc.)
  • 1 kiaušinio
     

Kremui:

  • 3 stiklinės (750 g) pieno
  • 6 valg. š. kukurūzų krakmolo
  • 1 2/3 stiklinės (215 g) miltelinio cukraus
  • 3 didelių kiaušinių
  • 6 didelių kiaušinių trynių
  • 2 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 100 g sviesto
  • 6 valg. š. spanguolių uogienės (arba bruknių, juodųjų serbentų)
     

1. Iškepkite torto lakštus. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.


2. Į didelį dubenį suberkite miltus ir sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą.


3. Trinkite tarp pirštų tol, kol gausite smulkius trupinius ir nebeliks sausų miltų.
 


4. Sudėkite grietinę, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite.


5. Išminkykite vientisą tešlą. Jei matote, kad tešla pernelyg lipni, įberkite dar truputį miltų. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 1 valandą.
 


6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
 

7. Pasiruoškite dešimt kepimo popieriaus lakštų ir, pasinaudodami kepimo forma ar lėkšte, ant kiekvieno jų pieštuku nubrėžkite 24 cm skersmens apskritimus.
 


8. Išėmę iš šaldytuvo, tešlą padalinkite į dešimt lygių dalių. Kiekvieną iš gabalėlių dėkite ant kepimo popieriaus lakšto ir iškočiokite iki reikiamo dydžio. Tešlos lakštai bus labai ploni.
 


9. Ant tešlos uždėję tą patį kepimo indą ar lėkštę, apipjaukite tešlos kraštelius, kad turėtumėte taisyklingus 24 cm skersmens tešlos apskritimus (nupjautus tešlos likučius palikite šalia ant kepimo popieriaus – tegul jie iškepa kartu su lakštais).
 


10. Tešlos lakštus subadykite šakute.
 


11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje po vieną lakštą, kiekvieną apie 10 minučių, kol jis taps gražiai auksinės spalvos. Iškepę visus lakštus, atidėkite į šalį, kol visiškai atvės.
 


12. Paruoškite vanilinį kremą. Pasiruoškite kremui reikalingus ingredientus.


13. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite ¾ puodelio (190 g) pieno ir kukurūzų krakmolą, kol krakmolas ištirps. Suberkite miltelinį cukrų, įmuškite kiaušinus, kiaušinių trynius, supilkite vanilės ekstraktą ir išplakite šluotele iki vientisos masės.


14. Likusius 2 ¼ puodelio (560 g) pieno supilkite į vidutinio dydžio puodą. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs. Iš karto nuimkite nuo ugnies ir trečdalį verdančio pieno labai plona srovele iš lėto supilkite į dubenį su kiaušinių plakiniu, šį plakinį tuo pačiu metu energingai maišydami šluotele (tai neleis kiaušiniams „išvirti“ nuo karšto pieno).
 


15. Puodą su likusiais dviem trečdaliais pieno statykite atgal ant ugnies ir pakaitinkite, kol vėl užvirs. Nuimkite nuo ugnies. Kiaušinių ir pieno plakinį labai plona srovele iš lėto supilkite į puodą su ką tik užvirusiu pienu, pieną tuo pačiu metu energingai maišydami šluotele.


16. Grąžinkite ant ugnies ir pakaitinkite, kol kremas sutirštės.
 


17. Kremui sutirštėjus, ugnį išjunkite. Iš karto sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Išmaišykite iki vientisos masės. Jei reikia, galite perkošti per sietelį.



18. Paruoštą vanilinį kremą supilkite į dubenėlį į dubenėlį. Uždenkite maistine plėvele taip, kad ji liestų kremo paviršių – šitaip vėstančio kremo paviršius neapdžius. Atvėsinkite kremą iki kambario temperatūros. Dėkite į šaldytuvą ir atšaldykite.


19. Surinkite tortą. Pirmąjį lakštą dėkite ant lygios lėkštės ar padėklo.
 


20. Apjuoskite torto formos žiedu (borteliu), kuris leis tortui sustingti norimos formos.


21. Pirmąjį lakštą plonai aptepkite maždaug trimis šaukštais paruošto kremo.
 


22. Dėkite ant jo antrą torto lakštą, lengvai paspauskite delnais. Vėl plonai aptepkite kremu.
 


23. Taip susluoksniuokite visus torto lakštus, tik du iš jų (pavyzdžiui, ketvirtąjį ir septintąjį) aptepkite ne kremu, o trimis šaukštais uogienės.
 


24. Susluoksniuotą tortą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame mažiausiai per naktį, dar geriau – parą, kad tešlos lakšteliai kuo geriau sugertų vanilinį kremą.


25. Papuoškite tortą. Sustingusį tortą išimkite iš šaldytuvo. Aštriu peiliu apipjaukite aplink tortą ir atsargiai nuimkite metalinį žiedą (bortelį).


26. Iškeptus torto lakštų kraštelius susmulkinkite iki smulkių trupinių. Jie trapūs, tad lengvai tą padarysite tiesiog pirštais.
 


27. Padenkite trupiniais torto kraštus ir viršų.
 


28. Papuoškite rozmarinų šakelėmis, spanguolėmis ir citrinų gabalėliais, arba taip, kaip norisi.
 


PATARIMAI GAMINANT NAPOLEONĄ:
 

  • Tešlą galite kapoti peiliu arba trinti tarp pirštų, kol neliks sausų miltų – jų ir sviesto masė turi tapti panaši į drėgną smėlį. Aš visada renkuosi antrą variantą, tik svarbu: reikia naudoti tikrai šaltą sviestą ir tešlą trinti nedelsiant, greitai, kad smulkūs sviesto gabaliukai nespėtų ištirpti tarp pirštų.
     
  • Neišsigąskite, jei vos išminkyta, tešla iš pradžių atrodys pernelyg minkšta ir šiek tiek lipni. Po valandėlės šaldytuve ji subręs ir taps daug paklusnesnė, lengvai kočiojama.
     
  • Vaniliniam torto kremui reikia net devynių kiaušinių, tad nenuostabu – jų skonis čia yra reikšmingas. Rinkitės kokybiškus, laisvai laikomų vištų (ar, jei tik turite galimybę, naminius) kiaušinius. Jie ne tik sodresnės spalvos, bet ir kur kas skanesni.
     
  • Su ar be uogienės? Štai kur didžiausias klausimas, sumanius gaminti „Napoleoną“. Darykite taip, kaip norisi jums, kiekvienas savo šeimos tradicijas kuriame patys. Aš tepu net du plonus uogienės sluoksnelius (dažniausiai naudoju spanguolių arba bruknių), bet ir be uogienės tortas tikrai skanus.
     
  • Ar galima pagaminti iš anksto? Ne tik galima, bet ir rekomenduojama. Iškeptus torto lakštus, sandariai įsuktus į maistinę plėvelę, galite laikyti bent porą dienų. Paruoštą kremą taip pat galite dieną kitą palaikyti šaldytuve. Na, o susluoksniuotas tortas po paros šaldytuve jau bus skanus, bet pats skaniausias – po dviejų ar net trijų parų, kai kremas bus tobulai susigėręs į kiekvieną torto lakštelį.
     
  • Aktualu per artėjančias šventes: šis tortas yra tvirtas, todėl patogus transportuoti. Kad kelionė būtų dar ramesnė, jį galite apgaubti tortinės žiedu ir, žinoma, ilgesnėje kelionėje pasirūpinkite vėsesne temperatūra (pavyzdžiui, tortą gabenkite vėsioje automobilio bagažinėje, o ne šildomame salone).
Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (7)
Jurgita
2023-12-23 11:35
Labai labai skanus ATSAKYTI
Alin
2023-12-21 14:50
100gr sviesto i pertepima ???? Nu kazkas cia negerai … cia mazai … cia ne napaleonas tada
ATSAKYTI
Okse
2023-12-22 11:27
Viskas gerai su tuo pertepimu gavosi labai skanus. Šiandien kepsim antrą kartą puikus skonis tik i pertepima šiek tiek citrinos žievelės patarkuosim ATSAKYTI
Saulius
2023-12-20 12:04
Cia jau ne napoleonas, o kazim kas per nesamone ! tiksliau sugadintas Napoleonas, nes uogene yra .
Tikras Napoleonas su kremu ! ATSAKYTI
Gabrielė
2023-04-07 23:48
Sveiki, o jei neturiu žiedo, nieko tokio? ATSAKYTI
Daiva Vosyliene
2022-12-19 19:28
Sveiki, labai patogu sviestą sutarkuoti "burokine" tarka ATSAKYTI
Diana
2022-12-19 20:27
Ačiū už puikų patarimą, taip ir darysiu, nes suviliojo receptas ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital