Surimis - visą pasaulį sužavėjusi Japonijos klasika

2017-04-24
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Surimis - visą pasaulį sužavėjusi Japonijos klasika
Shutterstock

Švelnaus skonio krabų lazdeles puikiai pažįstame ir mielai valgome, o štai ant jų esantį užrašą „iš surimio“ dažniausiai praleidžiame pro akis. Surimis - baltymais gausus, nekaloringas produktas iš baltos žuvies, kurio gamybos technologiją prieš daugiau nei 800 metų sugalvojo ir ištobulino japonai. Šiandien surimis ir jo gaminiai populiarūs visame pasaulyje - iš jo formuojamos krabų lazdelės, krabų mėsa, krevetės, omarų uodegėlės, žuvies pyragas kamaboko. Kas yra tas iš tolimųjų rytų mus pasiekęs surimis ir kodėl verta jo gaminius įsileisti į savo virtuves?



Šimtmečius puoselėtas receptas naudojamas ir šiandien

Japonija - salynas, skalaujamas Ramiojo vandenyno ir Japonijos jūros, tad didelę gyventojų raciono dalį visuomet sudarė ir tebesudaro žuvis ir kitos jūrų gėrybės. Šioje šalyje egzistuoja šimtmečiais puoselėjamos maisto gamybos ir patiekimo tradicijos, saugančios laiko patikrintą patirtį, tačiau žengiančios koja kojon su šiuolaikiniu technologiniu progresu. Surimis - puikus to pavyzdys.

Greitai gendančia žuvimi galima stipriai apsinuodyti, tad laikais, kuomet nebuvo ne tik šaldytuvų, bet ir elektros, reikėjo sukurti technologiją, įgalinančią ilgai išsaugoti vartojimui tinkamą žuvį. Sužvejotas žuvis japonai išdorodavo, pašalindavo jų odą ir kaulus, žuvų mėsą labai smulkiai sukapodavo, pridėdavo krakmolo ir prieskonių, o gautą masę laikydavo druskos tirpale. Paruoštas surimis prisireikus buvo ištraukiamas iš surymo, suformuojami įvairūs gaminiai virimui ar kepimui.

Šiandien surimis, žinoma, gaminamas gerokai šiuolaikiškiau, tačiau jo receptas beveik nepakito. Surimis gaminamas iš baltos, neriebios žuvies, pavyzdžiui, ledjūrio menkės, jūrų lydekos, stauridės. Išdorotų žuvų filė susmulkinama, plaunama, išspaudžiamas vanduo, paliekant tik koncentruotus žuvų baltymus. Juokaujama, kad surimyje žuvies mėsos yra daugiau negu žuvyje - 100 kg surimio reikia sunaudoti net 357 kg žuvies! Surimio gamyboje, be aukščiausios kokybės žuvies baltymų, taip pat naudojami kiaušinio baltymai, įvairūs krakmolai, aliejus, truputis druskos, prieskoniai ir cukrus.



Surimio gaminiai: nuo krabų lazdelių iki spalvingo kamaboko

Paruoštas surimis suformuojamas į gaminius, kurie verdami garuose, pakuojami, pasterizuojami ir mūsų virtuves pasiekia atvėsinti arba šaldyti. Surimio gaminiai stebina savo įvairove, formomis, patiekimo būdais, tačiau jie visi pasižymi maloniu ir švelniu skoniu.



Krabų lazdelės, krabų žnyplės, krabų mėsa
 



Krabų lazdelių, žnyplių ar krabų mėsos galima rasti ne tik Japonijoje, bet ir daugumoje pasaulio parduotuvių. Jų gamyboje naudojamas ne tik surimis, bet ir raudoną spalvą suteikiantys dažikliai iš pomidorų, paprikų ir... vabzdžių kiaušinėlių. Iš jų gaminamas plačiai naudojamas dažiklis karminas, naudojamas lūpdažių, padažų, jogurtų, saldainių ir dar daugybės kasdienių produktų gamyboje.



Krevetės, omarų uodegėlės
 



Surimis naudojamas formuojant ne tik krabų skonio gaminius, bet ir krevetes, omarų uodegėlės. Šie dailios formos gaminiai valgomi kaip užkandis, naudojami ruošiant salotas arba paniruojami džiūvėsiuose ir skrudinami riebaluose.



Kamaboko
 



Kamaboko vadinamas žuvies pyragu - tai pailgas surimio gaminys, kuris pjaustomas plonomis riekelėmis. Tradiciniai baltas ir baltas su raudonu ar rausvu viršumi kamaboko valgomi per šventes, kadangi tikima, jog šios spalvos atneša laimę. Parduotuvėse galima aptikti ir labai nuotaikingų kamaboko, papuoštų animacinių filmukų herojų veidukais ar mielų gyvūnėlių snukučiais.



Hanpen
 



Hanpen - dažniausiai trikampis surimio gaminys, naudojamas kaip sriubų ir troškinių ingredientas. Hanpen taip pat gali būti skrudinamas arba apkepamas riebaluose. Manoma, kad šį produktą sugalvojo prieš kelis šimtus metų gyvenęs šefas Hanpei, kurio garbei ir pavadintas populiarus gaminys.



Chikuwa
 



Chikuwa gamyba primena krabų lazdelių (ar kitų surimio gaminių) formavimą - paruošta masė ne tiesiog suslegiama, bet apvyniojama apie bambukinę ar metalinę lazdelę, o tuomet verdama garuose ar skrudinama. Užkandis gali būti valgomas tiesiai nuo lazdelės ar nuimtas ir supjaustytas gabaliukais.



Satsuma age
 



Surimis gali būti ne tik formuojamas į įvairius gaminius, bet ir maišomas su miltais, kitomis jūrų gėrybėmis, daržovėmis bei prieskoniais, o iš gautos tešlos kepami blyneliai satsuma age. Šis patiekalas yra istorinės Sacumos žemės, esančios dabartinėje Kagošimos prefektūros teritorijoje, pasididžiavimas. Jis valgomas kaip užkandis arba dedamas į įvairius troškinius.



Jūros dovanos - japonų sveikatos paslaptis

Japonai yra viena iš ilgiausiai gyvenančių ir sveikiausių tautų pasaulyje. Manoma, kad jų ilgaamžiškumas ir stipri sveikata tiesiogiai susiję su sveika mityba bei fiziniu aktyvumu.

Didelė dalis japonų uoliai seka medikų ir dietologų rekomendacijomis ir vartoja mažai saldėsių, alkoholinių gėrimų, riebaluose skrudintų užkandžių, saikingai mėgaujasi saldžiais vaisiais ir pieno produktais, tačiau valgo daug kokybiškos žuvies, mėsos, daržovių ir kruopų, geria nemažai vandens ar arbatos.

Surimis, kaip ir dauguma tradicinių japonų valgių, yra labai palankus žmogaus sveikatai. Tai sveikas ir skanus, mažai riebalų turintis, lengvai virškinamų baltymų šaltinis, kurio gamyboje nenaudojami konservantai. Švelnaus skonio surimio gaminiai yra ne tik gardus užkandis, bet ir universalus įvairių patiekalų ingredientas.

Siūlome tuo įsitikinti ir paragauti net 17 tradicinių ir netikėtų patiekalų iš krabų lazdelių. Jų receptus rasite čia.

 

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital