Sausainiai Florentinai - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Karameliniai sausianiai florentinai
Asta, Saulėta virtuvė

Saldūs, šiek tiek lipnūs ir klampūs, šiek tiek traškūs ir tikrai labai charizmatiški – štai tokie yra prancūziški skanėstai, vadinami florentinais. Sako, jų rastumėte kiekvienoje Prancūzijos kepyklėlėje. Prie puodelio juodos kavos šis saldus karameliškas migdolų sausainis yra nepamainomas desertas. Nuostabūs jie ir klasikiniai tiesiog migdoliniai, tačiau jeigu artėjant Kalėdoms florentinus pagardinsite saldžiomis džiovintomis spanguolėmis, gaivių spalvų suteikiančiomis pistacijomis, saujele aguonų ir žiupsneliu kvapnaus muskato riešuto, jie akimirksniu taps sausainiais, tiesiog sukurtais atsidurti šventinėje dovanų dėžutėje.

Ar lengva juos pagaminti namuose? Būkite atidūs, tikslūs ir nuosekliai laikykitės recepto – tuomet tikrai  bus labai lengva. Ar jie tokie skanūs, kad verti tapti valgomomis dovanomis patiems artimiausiems? Man rodos, tai vienas tų desertų, iš kurių gal nieko per daug ir nesitiki, bet kai paragauji, - supranti, kad tai yra meilė.

Todėl, TAIP, dovanokite per šias Kalėdas artimiesiems meilę, dėmesį ir… dėžutę nuostabiai gardžių sausainių.

Ir žinoma, nebijokite improvizuoti. Šiame recepte svarbiausios yra sausų ingredientų ir sirupo proporcijos. Klasikiniai florentinai ruošiami tik iš migdolų ir apelsinų žievelių, šiame artėjančių švenčių įkvėptame recepte jie pagardinti džiovintomis spanguolėmis, pistacijomis, aguonomis ir žiupsniu muskato. Lygiai taip pat galite naudoti kitokius džiovintus vaisius ar uogas, kitokias sėklas, kukurūzų dribsnius, kokosų riekeles. Galite mirkyti ne tik į juodąjį, bet ir į pienišką ar baltąjį šokoladą; o galite į šokoladą ir nemirkyti – galite juo apšlakstyti florentinų viršų.


Pradedam!

16 florentinų mums reikės

Paruošite per: 30 min.
Kepsite: 10-12 min.


Sausainiams:

  • 1 ½ stiklinės (165 g) migdolų lazdelių (arba riekelių)
  • 1/3 stiklinės (35 g) lukštentų pistacijų (galite keisti kitais riešutais)
  • ¼ stiklinės (30 g) džiovintų spanguolių (arba kitų džiovintų vaisių/riešutų)
  • ½ stiklinės (100 g) džiovintų apelsinų žievelių
  • 1 valg. š. aguonų
  • ¼ arb. š. malto muskato (nebūtina)
  • ¼ arb. š. druskos


Sirupui:

  • ½ stiklinės (100 g) cukraus
  • 5 valg. š. (70 g) sviesto
  • 2 valg. š. (45 g) medaus
  • 2 valg. š. (20 g) miltų
  • ½ arb. š. vanilės ekstrakto


Glaistui:

  • 100 g juodojo šokolado (mažiausiai 72 proc. kakavos)

 

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Standartinio dydžio keksiukų kepimo formelę plonai ištepkite sviestu ir įklokite po dvi sukryžiuotas kepimo popieriaus juosteles.

 

 

2. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite migdolus, pasmulkintas pistacijas, perpus perpjautas spanguoles, džiovintas apelsinų žieveles, aguonas, muskatą ir druską. Atidėkite į šalį.
 


 

 

3. Paruoškite sirupą. Į vidutinio dydžio puodą suberkite cukrų, sudėkite sviestą ir medų, suberkite miltus.

 

 

4. Kaitinkite virš labai mažos ugnies, kartais pamaišydami, kol cukrus bus visiškai ištirpęs ir gausite vientisą masę. Sirupas turėtų tapti gelsvas, tačiau neleiskite jam smarkiai paruduoti; jūs norite, kad karamelė būtų minkšta! Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite vanilės ekstraktą.

 

 

5. Karštą sirupą supilkite į dubenį su sausų produktų mišiniu. Masė bus lipni, tačiau kruopščiai išmaišykite (jei bus paprasčiau – galite maišyti rankomis), kad visi produktai tolygiai pasidengtų karamele.

 


 

6. Iškepkite sausainius. Semkite po valgomąjį šaukštą paruoštos masės ir dėkite į paruoštas keksiukų kepimo formeles. Lengvai paspauskite pirštais, bet nesuplokite labai smarkiai, leiskite sausainiams likti „netvarkingiems“ ir „puriems“.

 

 

7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje, vidurinėje lentynoje, apie 10-12 minučių, kol florentinai taps gražiai auksinės spalvos. Kepimo laiko viduryje galite kepimo skardą apsukti, kad keptų kuo tolygiau.

8. Iškepusiems sausainiams leiskite kelias minutes atvėsti kepimo skardoje, kol jie sutvirtės (tik išimti iš orkaitės bus visiškai minkšti – taip ir turi būti). Tuomet atsargiai juos iškelkite iš keksiukų kepimo formelės, suėmę už kepimo popieriaus juostelių kraštų. Jei reikia, plonu peiliu atsargiai apipjaukite prikibusias dalis. Perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite visiškai.

 


 

9. Paruoškite šokoladinį glaistą. Šokoladą ištirpinti galite vienu iš dviejų būdų:

  a. Garų vonelėje. Į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens ir statykite jį ant vidutinio dydžio ugnies. Ant puodo dėkite šiek tiek mažesnį puodą ar dubenį taip, kad jis laikytųsi ir neliestų apatiniame puode kaistančio vandens, t.y. pasiruoškite „garų vonelę“. Į viršuje esantį dubenį ar puodą suberkite gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą. Kaitinkite, vis pamaišydami, kol šokoladas ištirps ir taps vientisos konsistencijos. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite porą minučių atvėsti.

 

 

 

 

  b. Mikrobangų krosnelėje. Sudėkite gabalėliais laužytą šokoladą į dubenį, tinkamą kaitinti mikrobangų krosnelėje. Kaitinkite, kas 30 sekundžių vis išimdami ir išmaišydami, kol šokoladas bus ištirpęs ir visiškai vientisos konsistencijos.

10. Pilnai atvėsusius florentinus apverskite ir apatinę jų pusę (tą, kuri kepimo metu lietėsi prie kepimo popieriaus) aptepkite tirpintu plonuoju šokoladu. Sudėkite ant grotelių ir palikite, kol šokoladas visiškai sustings.

 

 

11. Visiškai sandariame inde, vėsioje ir sausoje aplinkoje florentinai gali būti laikomi kelias dienas, šaldytuve – porą savaičių. Svarbiausia, kad florentinai negautų drėgmės, nes tuomet labai greitai suminkštės ir praras savo formą.

 




 

PASTEBĖJIMAI IR PATARIMAI GAMINANT FLORENTINUS

KOKIUS MIGDOLUS RINKTIS? Šiandien daugelyje didesnių parduotuvių įsigyti galite įvairiausių formų migdolų: pilnų, su ir be odelių, pjaustytų riekelėmis ir lazdelėmis. Florentinams rekomenduojama rinktis migdolus be odelių; o ar susismulkinsite juos patys, ar naudosite riekelių ar lazdelių formos – galite rinktis tiesiog pagal nuotaiką!

AR BŪTINA NAUDOTI MILTUS? Nors jie nėra būtini, naudojami pakankamai dažnai. Kuo daugiau naudosite miltų, tuo lengviau bus dirbti su tešla, tačiau tuo panašesni florentinai taps į įprastus riešutų sausainius. Norėdami, kad sausainiuose dominuotų riešutai, o juos jungtų saldi klampi karamelė, su miltais jokiais būdais nepersistenkite.

O JEI NORIU, KAD BŪTŲ TRAŠKESNI? Pusę migdolų kiekio keiskite kukurūzų dribsniais – tai vienas iš modernesnių florentinų receptų.

FLORENTINŲ FORMA. Jei norisi vienodų, mažesnių ir storesnių, išeitis – keksiukų kepimo forma. Galite kepti ir tiesiai ant kepimo popieriaus, tarp drėgnų delnų suformavę nedidelius rutuliukus, bet būkite tikri, kad kepdami jie išplatės, išdidės ir taps kur kas plonesni. Gardūs jie iškepti ir vienaip, ir kitaip – tereikia atrasti, kaip labiau patinka jums?

KEPIMO LAIKAS. Jis yra preliminarus – tikrasis priklausys tiek nuo jūsų orkaitės, tiek nuo suformuotų florentinų aukščio, dydžio bei storio. Stebėkite kepančius florentinus ir traukite iš orkaitės, vos taps gražiai auksinės spalvos. Tobuli florentinai turi būti šiek tiek klampios tekstūros dėl lipnios karamelės, bet tuo pačiu riešutai turi išlikti maloniai traškūs.

VĖSINIMAS. Nenustebkite – tik išimti iš orkaitės florentinai bus labai minkšti, todėl nė nemėginkite jų išiminėti iš kepimo formelės. Palaukite, kol atvės ir vėsdami sutvirtės, tuomet atsargiai išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.

KAIP PARUOŠTI ŠOKOLADINĮ GLAISTĄ? Devintame recepto punkte detaliai aprašyta, jog ištirpinti šokoladą galite dviem pagrindiniais būdais: virš „garų vonelės“ arba mikrobangų krosnelėje. Ne taip svarbu, kurį būdą pasirinksite, svarbiausia tai, kad neperkaitintumėte šokolado – vis pamaišykite ir patikrinkite, ar jis jau ištirpęs, tuomet nedelsiant sustokite kaitinti. Tirpindami šokoladą mikrobangų krosnelėje būkite dvigubai atidūs, nes šokoladą sudeginti nėra labai sudėtinga – užtenka tik šiek tiek uždelsti, ir jis bus nebetinkamas naudoti.

KAIP, KUR IR KIEK LAIKO GALIMA LAIKYTI? Visiškai sandariame inde, vėsioje ir sausoje aplinkoje florentinai gali būti laikomi kelias dienas, šaldytuve – porą savaičių. Svarbiausia, kad florentinai negautų drėgmės, nes tuomet greitai suminkštės ir praras savo formą.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Indre
2022-12-22 00:42
Aciu uz recepta. Labai megstu florentinus, bet niekada negamimau,o cia taip aiskiai visas gaminimo procesas aprasytas... Nuosirdus Aciu! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital