Rabarbarų skanėstai - 3 puikūs receptai žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
Rabarbarų receptai

Rabarbarų sezonas kasmet labai trumpas – prasidėjęs sulig paskutinėmis pavasario savaitėmis, trunka vos mėnesį, iki antros birželio pusės. Iš tiesų rabarbaras yra daržovė, bet dėl savo skoninių savybių plačiai naudojamas gaminant įvairius desertus. Šiandien papasakosiu apie tris – vienas už kitą gardesnius ir vasariškesnius.

Desertams rabarbarai suteikia gaivumo, malonaus saldžiarūgščio skonio. Saldžiuose desertuose jie yra lyg atsvara, subalansuojanti skonius. Puikiai tinka ne tik kepiniams (pavyzdžiui, pyragams, keksams ar keksiukams), bet ir gaiviems desertams (pavyzdžiui, panakotai, tiramisu ar net ledams).

Pirmųjų braškių sezonas prasideda panašiu metu, tad visai nenuostabu, kad rūgščių rabarbarų ir saldžių braškių derinys yra toks populiarus, gardus ir sutinkamas daugelyje vasaros desertų. Tačiau ir vien rabarbarai, paskaninti ruduoju cukrumi, vanile ar citrinos sultimis, yra labai skanūs, nors kiek rūgštesni ir intensyvesni.

Iš spalvos nė neįspėtumėt, bet vasarišką tiramisu pagardinau rabarbarais ir braškėmis, o štai panakotą – vien rabarbarais. Pyrago tešloje rastumėt tik rabarbarų, bet iškeptą aptepiau pora šaukštų braškių uogienės.

Visi receptai – gardūs, vasariški ir verti dešimties balų. Kol rabarbarų sezonas dar tęsiasi, būtinai išsirinkite vieną ar kelis, ir išbandykite!

 

BRAŠKIŲ IR RABARBARŲ TIRAMISU STIKLINĖSE

Vargu, ar pavyktų suskaičiuoti, kiek daug skirtingų desertų yra įkvėpęs klasikinis tiramisu. Ar kada pagalvojote, kad į saldžius jo sluoksnius galėtumėt įmaišyti net... rabarbarų? Jie čia dera nuostabiai!

Braškių ir rabarbarų tiramisu – minkštas, kremiškas, gaivus. Braškės jam suteikia saldumo, tuo tarpu rabarbarai – rūgštumo. Šį gardų skonių derinį galite pritaikyti daugeliui vasaros desertų.

Saldžiarūgštės braškių ir rabarbarų tyrės galite pasigaminti ir daugiau – ji primena džemą, tad puikiai tiks ir košei pagardinti, ir pyragui pertepti, ir ledams paskaninti. Jei norite, kad tyrė būtų kiek skystesnė, verdant įpilkite šlakelį vandens.

Tiramisu galite sluoksniuoti užsukamuose stiklainėliuose. Vasara yra piknikų ir laiko gamtoje metas, o kuprinėje turėti gardų desertą – visada gera mintis.


5-6 porcijos
Paruošite per 40 min.


Braškių ir rabarbarų tiramisu

Braškių ir rabarbarų tyrei:

  • 300 g braškių
  • 300 g rabarbarų
  • ¼ stiklinės (50 g) cukraus
  • ½ citrinos sulčių
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • žiupsnelio druskos

Sulaistymui:

  • ½ stiklinės (125 ml) vandens
  • 1 valg. š. cukraus
  • 1 valg. š. citrinų sulčių

Kremui:

  • 250 g maskarponės
  • ½ stiklinės (65 g) miltelinio cukraus
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • ¾ stiklinės (190 g) riebios grietinėlės
  • ½ citrinos sulčių
     
  • 100 g sausainių „Savoiardi“ („damų pirštelių“)

Papuošti:
braškių, mėtų lapelių, migdolų riekučių


1. Išvirkite braškių ir rabarbarų tyrę. Pasiruoškite visus reikiamus ingredientus.


2. Į puodą suberkite riekelėmis supjaustytus rabarbarus, perpus (ar į keturias dalis) perpjautas braškes, suberkite cukrų, įspauskite citrinos sultis, pagardinkite vanilės ekstraktu ir žiupsniu druskos. Išmaišykite. Leiskite pastovėti apie 10 minučių, kol braškės išskirs savo sultis.


3. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs. Tuomet sumažinkite ugnį iki silpnos ir vis pamaišydami virkite dar apie 10 minučių, kol rabarbarai ir uogos taps visai minkšti, sukris.


4. Braškių ir rabarbarų tyrę atidėkite į šalį ir atvėsinkite.


5. Paruoškite mišinį sulaistymui. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite vandenį, cukrų ir citrinos sultis, kol cukrus ištirps.


6. Išplakite kremą. Pasiruoškite jam reikiamus ingredientus.


7. Į dubenį sudėkite maskarponę, suberkite miltelinį cukrų, supilkite vanilės ekstraktą. Plakite, kol produktai susimaišys.


8. Toliau nuolat plakdami vidutiniu greičiu, pamažu supilkite grietinėlę. Tada plakiklio greitį padidinkite ir plakite toliau, kol susiformuos tvirtos, tirštos putos. Neperplakite! Įmaišykite citrinos sultis.


9. Susluoksniuokite. Sausainius sulaužykite norimo dydžio gabalėliais. Gabalėlius trumpam merkite į sulaistymui skirtą mišinį ir dėkite ant stiklinių dugno.


10. Ant viršaus paskleiskite šaukštą braškių ir rabarbarų tyrės.


11. Ant tyrės – dėkite porą šaukštų maskarponės ir grietinėlės kremo.


12. Toliau stiklinėse pakaitomis sluoksniuokite sausainius, braškių ir rabarbarų tyrę, ir kremą, kol baigsite visus produktus. Palaikykite šaldytuve bent porą valandų ar pernakt.


13. Papuoškite. Prieš patiekiant desertą papuoškite šviežiomis braškėmis, mėtų lapeliais, migdolų riekutėmis.


APVERSTAS MIGDOLINIS RABARBARŲ PYRAGAS

Minkštas, drėgnas, vanile kvepiantis rabarbarų pyragas – ypatingai jaukus kepinys. Paprastai ir greitai paruošiamas, o skanus – be galo! Kepimo formą dosniai ištepkite sviestu, apiberkite cukrumi ir išdėliokite rabarbarus, stengdamiesi kuo kruopščiau užpildyti visus tarpelius. Jei ir nepavyks tobulai, nieko tokio – vis tiek bus fantastiškai skanu. Paruoštą tešlą užpilkite ant rabarbarų, o pyragui iškepus – op! – apverskite pyragą iš kepimo formos į lėkštę, rabarbarais į viršų. Štai taip paprastai yra kepami apversti pyragai.

Kol pyrago tešla iškeps, ant dugno esantys rabarbarai suminkštės, šiek tiek sukris. Galutinis rezultatas – ne tik skanus, bet ir labai gražus, sezoniškas kepinys. Slaptas jo ingredientas – puodelis migdolų miltai, kurie tekstūrai suteiks malonaus drėgnumo, sunkumo, o skoniui – marcipaninių natų.

Ragaukite pyragą dar šiltą ar jau atvėsusį, valgykite vieną ar paskaninkite rutuliuku vanilinių ledų.

22 cm skersmens pyragas
Paruošite per 30 min.
Kepsite 35-45 min.


Apverstas rabarbarų pyragas

Rabarbarams:

  • 600 g rabarbarų
  • ¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
  • 30 g minkšto sviesto

Tešlai:

  • 120 g minkšto sviesto
  • ½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1 stiklinės (140 g) miltų
  • 1 stiklinės (100 g) migdolų miltų (arba smulkiai sumaltų migdolų riešutų)
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • ½ stiklinės (125 ml) pieno
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 1 nutarkuotos citrinos žievelės
  • 1 valg. š. citrinos sulčių

Aptepti:

  • 2 valg. š. braškių džemo (ar kitokio mėgiamo džemo)

1. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.


2. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).

3. Kepimo formos (22 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi. Ir jį, ir formos kraštus ištepkite minkštu sviestu. Ant dugno tolygiai užberkite rudojo cukraus.


4. Rabarbarus supjaustykite gabalėliais ir išdėliokite kepimo formoje taip, kad liktų kuo mažiau tarpelių. Likusius rabarbarų gabalėlius (apie 100 g) supjaustykite griežinėliais ir atidėkite į šalį – įmaišysite juos į tešlą.


5. Paruoškite tešlą. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.


6. Minkštą sviestą ir rudąjį cukrų elektriniu plaktuvu plakite apie 5-7 minutes, kol gausite purią masę.


7. Po vieną įplakite kiaušinius.


8. Suberkite miltus, migdolų miltus ir kepimo miltelius. Išmaišykite.


9. Galiausiai įmaišykite pieną, vanilės ekstraktą, nutarkuotas citrinų žieveles ir citrinų sultis.


10. Įmaišykite atidėtus rabarbarų gabalėlius.


11. Paruoštą tešlą tolygiai supilkite ant rabarbarų sluoksnio. Paviršių išlyginkite.


12. Kepkite pyragą įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 minutes. Ar pyragas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš pyrago centro, jis turi būti švarus.


13. Pyragą 10–15 minučių palikite pravėsti kepimo formoje, tuomet atsargiai išverskite į lėkštę ar ant padėklo rabarbarais į viršų.


14. Pyrago viršų aptepkite braškių džemu.


15. Patiekite dar šiltą, galite ragauti vieną ar su vaniliniais ledais ir braškių džemu, ar su kitais mėgstamais priedais.


PANAKOTA SU RABARBARAIS

Panakota – tradicinis itališkas saldėsis, vienas iš lengviausiai ir greičiausiai paruošiamų desertų. Pieno, grietinėlės ar graikiško jogurto kremas gali būti gardinamas įvairiausiais priedais, šįkart – rabarbarais. Saldžiarūgštis rabarbarų tyrės skonis – tobula atsvara saldžiam panakotos kremui.

Svarbiausia, gaminant panakotą, tiksliai pamatuoti reikalingus produktų kiekius. Jei želatinos įbersite per daug, kremas bus pernelyg kietas ir labiau primins želė. Jei jos įbersite per mažai, kremas gali nesustingti. Ideali panakotos tekstūra – minkšta, švelni, lengvai kabinama šaukšteliu, sutirpstanti burnoje. Būtent tokia pavyks, jei laikysitės recepte nurodytų ingredientų proporcijų.


4 porcijos
Paruošite per 40 min. + stingdinimas


Panakota su rabarbarais

Rabarbarų tyrei:

  • 400 g rabarbarų
  • ½ stiklinės (100 g) cukraus
  • 1 citrinos sulčių
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto

Panakotai:

  • 1 valg. š. (7 g) smulkios želatinos
  • 3 valg. š. vandens
  • ¾ stiklinės (190 g) riebios grietinėlės
  • 1 stiklinės (250 g) pieno
  • 3 valg. š. cukraus
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • žiupsnis druskos
  • 3 valg. š. rabarbarų tyrės

1. Išvirkite rabarbarų tyrę. Pasiruoškite visus reikiamus ingredientus.


2. Į puodą suberkite riekelėmis supjaustytus rabarbarus, cukrų, įspauskite citrinos sultis, pagardinkite vanilės ekstraktu. Išmaišykite.


3. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol masė ims virti. Tuomet sumažinkite ugnį iki silpnos ir vis pamaišydami virkite dar apie 10 minučių, kol rabarbarai taps visai minkšti, sukris. Jei reikia, virimo metu galite įpilti šlakelį vandens.


4. Išvirusią masę smulkintuvu sutrinkite iki visiškai lygios tekstūros. Atidėkite į šalį.


5. Paruoškite panakotą. Pasiruoškite visus reikiamus ingredientus.


6. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite vandeniu. Atidėkite į šalį dešimčiai minučių, kol išbrinks.


7. Į puodą supilkite grietinėlę, pieną, suberkite cukrų, pagardinkite vanilės ekstraktu ir žiupsniu druskos. Kaitinkite virš silpnos ugnies, kol mišinys taps karštas, bet neužvirs.


8. Nuimkite nuo ugnies, šiek tiek atvėsinkite (mišinys vis dar turi būti karštas) ir įmaišykite išbrinkusią želatiną, kol ji ištirps.


9. Šluotele įmaišykite tris šaukštus rabarbarų tyrės.


10. Paruoštą kremą supilstykite į stiklines. Atvėsinkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 2 valandas, kol sustings.


11. Patiekite. Prieš patiekiant ant sustingusio panakotos sluoksnio paskirstykite likusią rabarbarų tyrę. Papuoškite mėtų lapeliais, smulkintais pistacijų riešutais. Ragaukite iš karto arba iki patiekiant laikykite šaldytuve.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital