Obuoliai įdomiau - 3 desertai be orkaitės žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Desertai su obuoliais

Koks gi ruduo be obuolių? Neįmanomas ir neįsivaizduojamas! Cinamonu ir vanile pagardinti purūs obuolių pyragai, keksai ir keksiukai – saldi rudens klasika. Kai jų iškepsite dešimtis ir imsite žvalgytis kitų obuolinių receptų, stabtelėkite ties šiais – paprastais, gardžiais ir pagaminamais... be orkaitės!

Sluoksniuotą keptų obuolių, jogurto ir granolos desertą galėsite patiekti net pusryčiams, obuolių spurgytės nepaliks abejingų nei mažų, nei didelių, o nekeptas tortas su obuoliais ir karamele bus gardžiausias savaitgalio desertas.

Nors orkaitės kaitinti šiems desertams neprireiks, kiekvienas jų – jaukus, rudeniškas ir kviečiantis mažam pasilepinimui.

-----------------------

SLUOKSNIUOTAS OBUOLIŲ, JOGURTO IR GRANOLOS DESERTAS

Šiuose stiklainėliuose visi skoniai dera tobulai gardžiai: cinamonu kvepiantys keptų obuolių kubeliai, traški granola ir purus grietinėlės bei graikiško jogurto kremas. Tai galėtų būti desertas ar saldūs vėlyvieji pusryčiai, ar pasilepinimas ilgo rudeniško žygio metu. Tiesiog sluoksniuokite desertus stiklainiuose, kuriuos galėsite sandariai užsukti dangteliais, ir saugiai įsidėkite į kuprinę. Naminis desertas tarp tūkstančių žingsnių – visada gera mintis.

Granolą galite naudoti savo mėgstamiausią, naminę arba pirktinę, arba galite ją keisti mėgstamais smulkintais sausainiais.

Jei sluoksniuotą desertą valgysite iš karto, granola bus traški, jei vėliau – minkštesnė.

 

4 porcijos
Paruošite per 30 min.


Sluoksniuotas keptų obuolių, graikiško jogurto ir granolos desertas

Obuoliams:
2 didelių obuolių
2 valg. š. citrinos sulčių
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
2 valg. š. sviesto

Graikiško jogurto kremui:
1 stiklinės (250 g) riebios grietinėlės
3 valg. š. miltelinio cukraus
1 stiklinės (250 g) graikiško jogurto
1 arb. š. vanilės ekstrakto

1 stiklinės (110 g) granolos (naminės arba pirktinės, galima keisti smulkintais sausainiais)

 

1. Pasiruoškite visus reikalingus ingredientus.

 

 

2. Paruoškite obuolius. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Sumaišykite su citrinos sultimis, maltu cinamonu ir muskatu.

 

3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite obuolių kubelius ir kepkite, nuolat pamaišydami, kol obuoliai suminkštės. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.

 

 

4. Paruoškite graikiško jogurto kremą. Į plakimo dubenį supilkite grietinėlę, suberkite miltelinį cukrų. Plakite elektriniu plaktuvu, kol susiformuos tvirtos putos.

 

 

5. Lengvais judesiais įmaišykite graikišką jogurtą ir vanilės ekstraktą.

 

 

6. Susluoksniuokite desertą. Stiklinėse susluoksniuokite graikiško jogurto kremą, atvėsintus keptus obuolius ir granolą.

 

 

7. Ragaukite iš karto arba iki patiekiant laikykite šaldytuve.

 

-----------------------

OBUOLIŲ SPURGYTĖS

Nėra paprasčiau paruošiamo obuolių deserto nei šios spurgytės. Užmaišykite tešlą, panašią į blynų, suberkite į ją daug mažais gabalėliais supjaustytų obuolių kubelių, ir kruopščiai išmaišykite. Visi gabalėliai turi būti tolygiai pasiskirstę tešloje. Įkaitinę aliejų, tiesiog semkite šaukštu (ar ledų kaušeliu!) paruoštos tešlos, ir dėkite į aliejų. Aplink ims kilti burbuliukai, per keletą minučių spurgytės taps gražiai auksinės spalvos. Patiekite jas apibarstę milteliniu cukrumi ar pagardinę saldžiu glajumi.

Ar kada pagalvojot, kad iš tešlos, labai panašios į tą, kurią ruošiame obuoliniams blynams, galima išvirti štai tokį jaukų saldėsį? Išbandykite!

Tikriausiai spurgytės iš lėkštės išnyks akimirksniu, bet jei liktų vėlesniam laikui, atvėsintas laikykite sandariame indelyje, kad neapdžiūtų.

 

15-20 spurgyčių
Paruošite per 30 min.


Obuolių spurgytės

2 didelių arba 3 vidutinio dydžio obuolių (apie 350 g obuolių kubelių)
2 valg. š. citrinų sulčių
2 kiaušinių
1/3 stiklinės (85 ml) pieno
2 valg. š. atvėsinto tirpinto sviesto
1 ¼ stiklinės (175 g) miltų
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. malto muskato
¼ arb. š. malto imbiero
¼ arb. š. druskos

aliejaus (virimui)

Glaistui:
1 stiklinės (120 g) miltelinio cukraus
3-4 valg. š. pieno
½ arb. š. vanilės ekstrakto

 

1. Pasiruoškite visus reikalingus ingredientus.

 

 

2. Obuolius nulupkite ir supjaustykite labai mažais kubeliais. Apšlakstykite citrinų sultimis, išmaišykite ir atidėkite į šalį.

 

3. Dubenyje šluotele išplakite kiaušinius, pieną ir atvėsintą tirpintą sviestą.

 

 

4. Į plakinį įmaišykite miltus, cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną, muskatą, imbierą ir druską.

 

 

5. Dar kartą išplakite. Gausite vidutinio tirštumo tešlą.

 

 

6. Suberkite į tešlą obuolių kubelius ir išmaišykite, kad jie visi pasidengtų tešla.

 

 

7. Į didesnį puodą pripilkite aliejaus. Virš vidutinės ugnies kaitinkite, kol aliejaus temperatūra pasieks 190 °C. Jei termometro neturite, temperatūrą pamatuoti galite ir kitu būdu: į įkaitusį aliejų įdėkite mažą gabalėlį šviežios duonos. Jei aliejus aplink ima burbuliuoti ir duona ima pamažu rusti, aliejus įkaitęs tinkamai. Jei aliejus neburbuliuoja ir duona nerunda – aliejus įkaitęs nepakankamai, jei duona iškart sukepa iki tamsiai rudos spalvos – aliejaus temperatūra per didelė.

 

8. Semkite po šaukštą tešlos ir dėkite į aliejų. Nepripildykite viso puodo – obuolių spurgytės turi turėti erdvės plaukioti aliejuje, jos negali liestis viena su kita. Virkite spurgytes maždaug 4-5 minutes, įpusėjus šiam laikui – apverskite. Išvirusias spurgytes išimkite iš aliejaus kiaurasamčiu, aliejaus perteklių nuvarvinkite. Šitaip išvirkite visas spurgytes.

 

 

9. Patiekite apibarstę milteliniu cukrumi arba apšlakstę glaistu. Glaistui visus produktus – miltelinį cukrų, pieną ir vanilės ekstraktą – šakute išplakite iki vientisos masės.

 

 -----------------------

NEKEPTAS OBUOLIŲ, VANILINIO PUDINGO IR KARAMELĖS TORTAS

Jei mėgstate minkštus ir kremiškus desertus, sutirpstančius burnoje, šis jums tikrai patiks. Iš pradžių pasiruoškite vanilinį pudingą – švelnų, purų, glotnios tekstūros ir nuostabiai aromatingą. Tuomet, supjaustę kubeliais ir pagardinę cinamonu, iškepkite obuolius, kol jie taps minkšti. Galiausiai virtuvės spintelėje susiraskite porą pakelių mėgstamų kvadratinių sausainių. Tik tiek, ir jūs jau pasiruošę giliame inde susluoksniuoti skaniausią nekeptą rudens desertą.

Sausainių, keptų obuolių ir vanilinio pudingo sluoksnius klokite vienas ant kito. Galiausiai, viršų dosniai apliekite karamele. Leiskite pastovėti šaldytuve bent kelias valandas ar geriausia, per naktį. Ar galite įsivaizduoti, kokio skanumo bus tas išlauktas deserto gabalėlis ryte? Pasakiško!

Kol desertas ilsėsis šaldytuve, jo sluoksniai taps tvirtesni, pudingas susigers į sausainius, sausainiai suminkštės. Nors ir bus labai minkštas, desertą galėsite pjaustyti gabalėliais. Skaniausias (ir tvirčiausias) desertas bus šaltas, tad išimkite iš šaldytuvo tik prieš ragaudami ir iškart grąžinkite atgal.

Naminės karamelės receptą ir gaminimo eigą žingsnis po žingsnio rasite šiame straipsnyje.


apie 20 gabalėlių
Paruošite per 1 val. + kremo ir obuolių vėsinimas
Stingdysite per naktį.


Nekeptas obuolių tortas su karamele ir vanilinio kremu

Kremui:
1 ½ stiklinės (375 ml) pieno
2 ½ stiklinės (375 ml) riebios grietinėlės (galima keisti pienu, bet su grietinėle skaniau)
8 didelių kiaušinių trynių
¾ stiklinės (150 g) cukraus
1 arb. š. maltos vanilės ankšties (arba vanilės ekstrakto)
¼ stiklinės (30 g) kukurūzų krakmolo
žiupsnio druskos
60 g sviesto
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės
 

Obuoliams:
2 kg obuolių
½ stiklinės (100 g) cukraus
2 arb. š. malto cinamono
1-2 valg. š. miltų (nebūtinai)
 

Papildomai:
350 g kvadratinių sausainių

Viršui:
300 g karamelės padažo (naminio arba pirktinio)
 

1. Pagaminkite vanilinį pudingą. Pasiruoškite visus reikiamus ingredientus.

 

 

2. Pieną ir grietinėlę supilkite į puodą. Pakaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol kraštuose ims kilti pirmieji burbuliukai.

 

 

3. Tuo metu elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių trynius, cukrų, maltą vanilės ankštį (arba vanilės ekstraktą), kukurūzų krakmolą ir žiupsnį druskos.

 

 

4. Nuolat plakdami kiaušinių plakinį, į jį lėta srovele supilkite karštą pieną.

 

 

5. Gautą masę perpilkite atgal į puodą, grąžinkite virš vidutinio dydžio ugnies ir maišydami kaitinkite kelias minutes, kol kremas sutirštės. Iš karto sudėkite į kremą mažais kubeliais supjaustytą sviestą. Išmaišykite, kol ištirps.

 

 

6. Paruoštą kremą perdėkite į dubenėlį. Uždenkite maistine plėvele taip, kad ji liestų kremo paviršių – tai neleis kremo paviršiui sustingti, apdžiūti. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, tuomet – naudokite desertui sluoksniuoti arba, jei desertą sluoksniuosite vėliau, dėkite į šaldytuvą.

 

 

7. Prieš sluoksniuojant desertą, grietinėlę (250 ml) išplakite iki tvirtų putų. Lengvais judesiais įmaišykite į vanilinį kremą.

 

 

8. Iškepkite obuolius. Į didelę keptuvę ar puodą sudėkite nuluptus ir kubeliais supjaustytus obuolius, suberkite cukrų ir cinamoną.

 

 

9. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, vis pamaišydami, kol obuoliai suminkštės. Jei jie išskirs daug sulčių, apiberkite šaukštu ar pora šaukštų miltų, išmaišykite ir dar trumpai pakaitinkite, kol sutirštės.

 

 

10. Keptus obuolius palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

 

11. Susluoksniuokite eklerų tortą. Gilaus kepimo indo (naudojau 20x30 cm) dugną išklokite kvadratiniais sausainiais.

 

 

12. Ant sausainių tolygiai paskirstykite pusę keptų obuolių.

 

 

13. Ant keptų obuolių paskleiskite pusę vanilinio pudingo.

 

 

14. Išdėliokite dar vieną sausainių sluoksnį, ant jo paskleiskite likusius keptus obuolius ir likusį vanilinį pudingą.

 

 

15. Deserto viršų apliekite karamelės padažu (galite naudoti naminį arba pirktinį).

 

 

16. Susluoksniuotą tortą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kad tortas sutvirtėtų.

 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Auksė
2022-10-27 17:37
Puiku ATSAKYTI
Auksė
2022-10-27 17:37
Liuks puiku
ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital