Meksikietiški žagarėliai „BANUELOS“ - gaminame žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Meksikietiški žagarėliai Banuelos
Asta, Saulėta virtuvė

Banuelos – tai autentiškas meksikietiškas desertas, traškūs kunkuliuojančiame aliejuje virti tešlos paplotėliai, apibarstyti cukrumi ir maltu cinamonu. Šis skanėstas dažnas ant Kalėdų ar Naujųjų metų stalo, tačiau lygiai taip pat galėtų paskaninti bet kurią metų dieną. Už lango sningant, vėjams siaučiant ar saulei dangumi ridinėjantis, traškūs Banuelos paplotėliai pripildys namus jaukumo ir saldžių aromatų. Jų gaminimas – ilgas tešlos minkymas bei kruopštus kočiojimas, kol tešlos apskritimai tampa visai ploni, kone permatomi, – gali būti lyg meditacija, bent trumpam pripildanti mintis ramybės, lėtumo ir buvimo dabar.

Banuelos dažnai patiekiamas su piloncillo (nerafinuoto nesmulkinto cukranendrių cukraus, populiaraus Meksikoje) sirupu, su puodeliu kavos ar be papildomų priedų. Nors patys Banuelos dėl cukraus plutelės jau savaime yra saldūs, papildomai pasaldinti juos galite ir apšlakstę klevų ar agavų sirupu. Gali būti, kad akimirkai apsals širdis, bet juk tam ir sutverti desertai, tiesa?

Plonyčiai tešlos lakšteliai, verdami gerai įkaitintame aliejuje, išverda per porą minučių. Jie lengvi, traškūs, išmarginti oro pūslelėmis, todėl kiekvienas paplotėlis – skirtingas, nors toks pats gardus. Virdami pastebėsite, kad Banuelos aliejuje linkę stipriai pūstis; tad vos įdėję tešlos paplotėlį į keptuvę (ar puodą), iš viršaus jį prilaikykite mentele ar kiaurasamčiu, neleisdami paplotėliui išsipūsti lyg kamuoliukui.

Banuelos savo skoniu, traškumu ir lengvumu primena mums įprastą skruzdėlyną. Kiekvienas kąsnelis – malonus trakšt, kviečiantis mintimis keliauti po pasaulį, bet tuo pat – grąžinantis atgal į vaikystės dienas, kai skruzdėlyno lapelių niekas neskaičiuodavo, o pirštai lipdavo nuo saldaus sirupo.

Pagaminti juos nesudėtinga, nebrangu, o rezultatas – puikus. Gaminkime žingsnis po žingsnio?

11-12 paplotėlių
Paruošite per 1 val. 30 min.


Meksikietiški paplotėliai „Banuelos“

  • 2 stiklinių (280 g) miltų
  • 1 valg. š. cukraus
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ arb. š. malto cinamono
  • ¾ stiklinės (190 ml) šilto vandens
  • 2 valg. š. augalinio aliejaus

 

  • aliejaus (virimui)


Apvolioti:

  • ½ stiklinės (100 g) cukraus
  • 1 valg. š. malto cinamono

 

1. Pasiruoškite ingredientus.

 

 

2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.

 

 

3. Supilkite šiltą vandenį ir aliejų.

 

 

4. Maišykite tešlą elektriniu tešlos maišytuvu arba minkykite rankomis, kol produktai sukibs į tešlos rutulį. Maišykite (minkykite) toliau apie 10 minučių, kol tešla bus elastinga, minkšta, bet nebelipni. Jei matote, kad tešla pernelyg lipni, įberkite papildomą šaukštą miltų ir minkykite toliau.

 

 

5. Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir leiskite tešlai pailsėti kambario temperatūroje 30 minučių.

6. Padalinkite tešlą į 40-45 gramų svorio gabalėlius ir kiekvieną suformuokite į rutuliuką. Išdėliokite ant miltais pabarstyto stalviršio, uždenkite rankšluostėliu ir palikite pailsėti 20 minučių.

 

 

7. Imkite po vieną tešlos kamuoliuką, pasidėkite ant miltais pabarstyto stalviršio ir iškočiokite į maždaug 15-20 cm skersmens ploną apskritimą.

 

 

 

8. Norėdami, kad tešla prisigertų mažiau aliejaus ir paplotėliai išvirtų traškesni, iškočiotus išdėliokite juos ant miltais pabarstytų medžiaginių rankšluosčių. Palikite neuždengtus dešimčiai minučių, kad paviršius šiek tiek apdžiūtų, tuomet apverskite, ir dar dešimt minučių padžiovinkite kitą pusę.

9. Aliejų supilkite į puodą ar gilesnę keptuvę. Įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.

10. Apvoliojimui skirtus cukrų ir cinamoną sumaišykite gilesnėje lėkštėje ir atidėkite į šalį.

 

 

11. Iškočiotą tešlos apskritimą dėkite į įkaitusį aliejų ir mentele prilaikykite paviršių, mentelės kraštu bakstelėkite keliose vietose paviršiuje. Tai neleis tešlos paviršiuje iškilti didelėms oro „pūslelėms“ ar visam paplotėliui išsipūsti sulig kamuolio forma. Virkite 1-2 minutes, kol apačia bus gražiai apskrudusi, tuomet apverskite ir dar trumpai pavirkite, kol iki traškumo apskrus ir antra pusė.

 

 

12. Iš aliejaus Banuelos perkelkite ant grotelių ir nedelsiant apibarstykite cukraus ir cinamono mišinio, kol paplotėlis dar karštas. Atsargiai apverskite ir taip pat apibarstykite antrą pusę.

 

 

 

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

  • Kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo greičiau išvirs Banuelos ir tuo traškesni (taigi – gardesni!) bus lakšteliai. Kočiokite ant miltais gausiau pabarstyto paviršiaus kuo ploniau, stenkitės išlaikyti kuo taisyklingesnę apskritą paplotėlių formą.
  • Norėdami, kad paplotėliai prisigertų mažiau aliejaus, prieš virdami juos galite šiek tiek padžiovinti. Iškočioję tešlos lakštelius, perkelkite juos ant miltais pabarstytų medžiaginių rankšluosčių. Palikite neuždengtus dešimčiai minučių, kad paviršius šiek tiek apdžiūtų, tuomet apverskite, ir dar dešimt minučių padžiovinkite kitą pusę.
  • Stenkitės išlaikyti 180-190 ᵒC aliejaus temperatūrą – ji yra optimali, kad Banuelos išvirtų pakankamai greitai, būtų traškūs ir neprisigertų perteklinio aliejaus. Paprasčiausia temperatūrą bus pamatuoti maisto termometru, o jei tokio neturite, atsilaužkite gabalėlį duonos; įmetus jį į aliejų, aplink turi imti kilti burbuliukai, o pats duonos gabalėlis rusti palaipsniui (jei suskrus iš karto - temperatūra per aukšta).
  • Jei vis tik matote, kad lakšteliai aliejaus įgėrė daug, iš pradžių juos perkelkite ant popieriniu rankšluosčių (kurie sugers riebalų perteklių), o tik tuomet – ant grotelių, kur dar šiltus apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu.
  • Pradėję virti Banuelos, pastebėsite, kad virdami jie linkę stipriai pūstis. Vos įdėję į aliejų, iš paviršiaus prilaikykite mentele ar kiaurasamčiu, galite greitais judesiais per visą plotą bakstelėti keliose vietose paviršiuje, kad nedidelės pūslelės pasiskirstytų per visą paviršių (tai – normalu), o ne išsipūstų viena didelė oro pūslelė, formos sulig kamuoliu. Jei vis tik oro pūslelių nesuvaldysite, neverta situacijos spręsti jas praduriant – tokiu atveju paplotėlio vidus prisigers aliejaus, iškepęs paplotėlis bus riebus ir kietas, ir labai toli nuo rezultato, kurio norėtųsi.
  • Patiekite Banuelos apibarstę cukraus ir cinamono mišiniu iš abiejų pusių. Apibarstykite, kol tešlos lakšteliai dar šilti, kad cukrus prikibtų ir taip lengvai valgant nenubyrėtų. Meksikoje Banuelos populiaru mirkyti piloncillo sirupe, tačiau šios rūšies cukraus Lietuvoje įsigyti sudėtinga, tad, jei norisi saldesnio deserto, apšlakstykite Banuelos skystu medumi, klevų ar agavų sirupu, ragaukite prie puodelio kavos.
  • Uždengę medžiaginiu (ar popieriniu) rankšluostėliu, Banuelos kambario temperatūroje išliks traškūs ir gardūs iki trijų dienų.

 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital