Kugelis įdomiau - 3 kugelio receptai žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
Kugelio receptai
Asta, Saulėta virtuvė

Ruduo virtuvėje – tikra derliaus šventė. Būna, net įsiskausta galvą: kur dėti tiek moliūgų, o ar pasibaigs kada nors tos cukinijos?! Obuolių ir pyragų receptus kiek atidėję į šalį, kepkim šiandien… kugelį!

Tradicinę kugelio (bulvių plokštainio) versiją, kai tarkuotos bulvės yra sumaišomos su svogūnais, pienu, sviestu ir prieskoniais, žinome turbūt visi. Tai receptas, skaičiuojantis dešimtmečius, keliaujantis karta iš kartos, akimirksniu gražinantis į nostalgiškus vaikystės prisiminimus.

Vis tik ruduo – ilgas metų laikas, kviečiantis kurti virtuvėje ir atrasti naujus skonius. Ar kada bandėte iškepti kugelį šiek tiek kitaip? Patikėkite, jis gali suskambėti visiškai naujai!

Kviečiu išbandyti tris įdomesnius kugelio receptus. Tuo pačiu galbūt atrasite ir naują būdą nesibaigiančiam cukinijų ir moliūgų derliui sunaudoti. Taip, taip, jų tikrai galite įmaišyti į kugelį!

Gaminkime žingsnis po žingsnio kartu!


Keli patarimai prieš pradedant gaminti kugelį: 

  • Kugeliui galite naudoti įvairių rūšių bulves, tiek šviežias, tiek praėjusio derliaus. Svarbiausia, atkreipkite dėmesį į jų krakmolingumą. Jei bulvės itin krakmolingos (tokios dažniau būna senos), nuplikykite jas didesniu kiekiu pieno ir nenaudokite kiaušinio. Jei bulvės šviežios ir mažai krakmolingos, į masę įmuškite kiaušinį, o jei reikia – nusemkite porą samčių perteklinio skysčio nuo tarkių.
  • Paprasčiausias būdas sutarkuoti bulves – naudojant bulvių tarkavimo mašiną. Lygiai taip pat galite tarkuoti virtuviniu kombainu ar smukia rankine tarka.
  • Orkaitę įkaitinkite dar prieš tarkuojant bulves. Ilgiau pabuvę tarkiai ima nepatraukliai tamsėti, todėl geriausia gaminti greitai: vos sutarkavus bulves, sumaišyti jas su likusiais ingredientais ir pašauti į orkaitę.
  • Svogūnus galite sutarkuoti drauge su bulvėmis arba smulkiai supjaustyti, pakepinti svieste ir tuomet įmaišyti į tarkius.
  • Sultingo, minkšto, puraus kugelio paslaptis – tarkių nuplikymas pienu. Leiskite pienui užvirti, supilkite į tarkius ir gerai išmaišykite.
  • Dar daugiau minkštumo ir sodraus skonio suteiks sviestas – ištirpinkite jį drauge su pienu ir supilkite į tarkius. Jei kugelį kepate su mėsa, sviesto papildomai galite nedėti, nes riebalų išskirs tarkiuose besitroškinanti mėsa.
  • Kugelį iškepti paprastai prireiks apie 1,5 val. Priklausomai nuo kepimo indo dydžio ir kugelio storio, jis gali kepti kiek trumpiau arba ilgiau. Geriausias būdas patikrinti, ar kugelis jau iškepęs, – iš kugelio vidurio šakute išgnybti kąsnelių tarkių ir paragauti. Jei kugelis minkštas, švelnus, tuomet - iškepęs!
     

BULVIŲ IR MOLIŪGŲ KUGELIS

Bulvių ir moliūgų kugelis – lengvesnis, švelnesnis, turi moliūgams būdingo salsvo poskonio. Prieš kepdami šį kugelį, atkreipkite dėmesį, ar bulvės bei moliūgai nėra labai vandeningi. Jei taip, prieš kepdami nuo tarkių nupilkite porą samčių perteklinio skysčio.

Kaip ir bet kokį kugelį, patiekti jį galite su įvairiais padažais. Čia labai tinka tiesiog riebi, kokybiška grietinė – sodrus jos skonis ir gaivumas puikiai papildo švelnų kugelio skonį.

20x30 cm forma
Paruošite per 30 min.
Kepsite 1 val. 20 min.

  • 1 kg šviežių bulvių (nuskustų)
  • 350 g moliūgo (naudojau sviestinį)
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • 1 kiaušinio
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. maltų pipirų
  • ¾ stiklinės (190 g) pieno
  • 50 g sviesto
  • gabalėlio sviesto (formai patepti)


1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros (kaitinimas ir viršaus ir apačios). Kepimo formą (20x30 cm) ištepkite gabalėliu sviesto.

2. Pasiruoškite ingredientus.


3. Bulves, moliūgą, morką ir svogūną sutarkuokite bulvių tarkavimo mašina, virtuviniu kombainu ar smulkiausia tarka.


4. Į tarkius įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska ir pipirais. Išmaišykite.


5. Pieną ir sviestą sudėkite į nedidelį puodą. Pakaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol sviestas ištirps ir pienas užvirs.


6. Supilkite pieną į tarkius ir išmaišykite.


7. Supilkite paruoštą masę į sviestu išteptą kepimo formą.


8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. 20 min.
 

9. Patiekite su grietine ar kitais mėgstamais priedais.

-------------------------------------------------

BULVIŲ KUGELIS SU VIŠTOS SPARNELIAIS

Kugelį kepti su vištiena yra gana įprasta – lietuvių virtuvėje sotus bulvių ir mėsos derinys yra mėgstamas nuo seno. Bulvių tarkiais kepimo inde yra užpilamos vištos šlaunelės, maltos mėsos kukuliukai, taip pat – sparneliai. Dažniausiai vištos dalys iš pradžių yra apkepamos atskirai (orkaitėje ar keptuvėje), bet pamėginkite kitaip – prieskonių įsigėrusius sparnelius išdėliokite kepimo inde ir užpilkite tarkiais neapkeptus. Jie išsitroškins kugelio kepimo metu, nuo išskirtų riebalų kugelis bus dar minkštesnis ir puresnis, o mėsa nuo kauliukų nirs be menkiausių pastangų.

Prie tokio kugelio idealiai tiks klasikinis grietinėlės ir spirgučių padažas. Ruoškite jį iš šaltai rūkytos šoninės – toks padažas bus itin aromatingas ir labai sodraus skonio.


23x33 cm forma
Paruošite per 40 min.
Kepsite 1 val. 30 min.


Sparneliams:

  • 400 g vištos sparnelių (vidurinės dalies)
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 arb. š. druskos
  • ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • ½ arb. š. rūkytos paprikos
  • ½ arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių

Kugeliui:

  • 1,4-1,5 kg šviežių bulvių (nuskustų)
  • 2 svogūnų
  • 1 kiaušinio
  • 2 valg. š. mėgstamo prieskonių mišinio bulvėms
  • ¾ stiklinės (190 g) pieno
  • gabalėlio sviesto (formai patepti)

Padažui:

  • 150 g šaltai rūkytos šoninės
  • 1 svogūno
  • ¾ stiklinės (190 g) riebios grietinėlės
  • ryšelio krapų

1.  Pamarinuokite vištos sparnelius. Pasiruoškite ingredientus.


2. Vištos sparnelius įtrinkite alyvuogių aliejumi, smulkiai tarkuotomis česnako skiltelėmis, druska, pipirais, rūkyta paprika ir džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis. Atidėkite į šalį pusvalandžiui, kad pasimarinuotų.


3. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros (kaitinimas ir viršaus ir apačios). Kepimo formą (23x33 cm) ištepkite gabalėliu sviesto.

4. Paruoškite kugelio masę. Pasiruoškite ingredientus.


5. Bulves ir svogūnus sutarkuokite bulvių tarkavimo mašina, virtuviniu kombainu ar smulkiausia tarka.


6. Į tarkius įmuškite kiaušinį, pagardinkite mėgstamu prieskonių mišiniu. Išmaišykite.


7. Pieną supilkite į nedidelį puodą. Pakaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol pienas užvirs. Supilkite pieną į tarkius ir išmaišykite.


8. Ant kepimo formos dugno išdėliokite vištos sparnelius.


9. Supilkite paruoštą tarkių masę į sviestu išteptą kepimo formą ant vištos sparnelių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. 30 min.


10. Kol kugelis kepa, paruoškite padažą. Pasiruoškite ingredientus.


11. Keptuvę įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Suberkite kubeliais pjaustytą šoninę ir svogūną. Vis pamaišydami kepkite, kol šoninė išskirs riebalus ir šiek tiek apskrus, o svogūnai suminkštės.


12. Supilkite grietinėlę ir pakaitinkite dar porą minučių.


13. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite smulkiai kapotus krapus.


14. Kugelį patiekite su karštu padažu.

-------------------------------------------------


BULVIŲ, CUKINIJŲ IR VARŠKĖS KUGELIS

Bulvių, cukinijų ir varškės kugelis išsiskiria ne tik švelniu savo skoniu, bet ir tekstūra. Nors kugelis iškepa nuostabiai minkštas, jį valgydami galite aiškiai jausti ir stambesnius cukinijų tarkius, ir varškės gabalėlius. Atvėsęs kugelis sutvirtėja, tad likutį rytojaus dieną galite supjaustyti gabalėliais ir apkepti keptuvėje, kaip kad įprasta daryti ir su tradiciniu kugeliu.

Jei naudojate didelę cukiniją tiesiai iš daržo, prieš tarkuodami nulupkite jos kietą odelę ir išskobkite sėklas. Jei naudojate mažąsias cukinijas, galite tarkuoti su odele ir sėklomis.

Prie šio kugelio puikiai tiks tirštas graikiškas jogurtas, stiklinė kefyro ar varškės padažas (varškę pertrinkite, sumaišykite su pora šaukštų grietinės, druska ir pipirais, jei norite – įtarkuokite skiltelę česnako ir įberkite smulkiai kapotų žalumynų).


20x30 cm forma
Paruošite per 40 min.
Kepsite 1 val. 20 min.

  • 400 g cukinijų
  • 1 arb. š. druskos
  • 2 svogūnų
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 kg šviežių bulvių (nuskustų)
  • 1 kiaušinio
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 200 g varškės
  • ryšelio krapų
  • ½ stiklinės (125 g) pieno
  • gabalėlio sviesto (formai patepti)

1. Pasiruoškite ingredientus.


2. Cukinijas sutarkuokite burokine tarka. Sudėkite į koštuvą, sumaišykite su šaukšteliu druskos ir palikite nuvarvėti apie 20 minučių. Tuomet dar papildomai nuspauskite delnais, kad pašalintumėte visa perteklinį skystį.


3. Keptuvę įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepinkite, kol suminkštės.


4. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros (kaitinimas ir viršaus ir apačios). Kepimo formą (20x30 cm) ištepkite gabalėliu sviesto.
 

5. Bulves sutarkuokite bulvių tarkavimo mašina, virtuviniu kombainu ar smulkiausia tarka.


6. Į tarkius įmaišykite nusunktas tarkuotas cukinijas, keptus svogūnus, kiaušinį, prieskonius, varškę, smulkintus krapus.


7. Pieną supilkite į nedidelį puodą. Pakaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol pienas užvirs. Supilkite pieną į tarkius ir išmaišykite.


8. Supilkite paruoštą masę į sviestu išteptą kepimo formą.


9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. 20 min.

10. Patiekite su graikišku jogurtu, varškės ir grietinės padažu ar kitais mėgstamais priedais.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Laima
2023-10-04 16:16
Kvepia mamos virtuve, vaikysteje megiamais patiekalais, aciu ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital