Kaip sausai rauginti agurkus ir pomidorus be plastikinių maišelių?

AUTORIUS:
Kaip sausai rauginti agurkus ir pomidorus be plastikinių maišelių?
@Shutterstock

Greitai raugintas vasaros daržoves tikriausiai mėgsta daugelis, ypač prie šviežių bulvyčių ar grilio kepsnių. Jeigu jau prisiragavote šviežių daržo gėrybių, priruošėte jų ir žiemai, kol šiltnamiai dar pilni neperaugusių agurkų ir pomidorų, pats laikas juos rauginti greitai vartojimui. Turbūt ne viena šeimininkė ir šeimininkas jau išbandė ir populiarų rauginimo plastikiniame maišelyje būdą, tačiau sausai raugti be maišelio ir ekologiškiau (nereikės po rauginimo maišelio išmesti), ir ramu, kad vienakratiniam naudojimui skirto maišelio nepaveiks rūgimo proceso metu susidariusi rūgštis ir šalutiniai reakcijos produktai nesureaguos su maistu.

 

Jei labai mėgstate raugintas daržoves, o gal virtuvėje dar tik pradeda eksperimentuoti, kviečiame susipažinti su didelę patirtį turinčios Renatos iš "Kūmutės Virtuvės" praktiniais patarimais ir detaliais receptais agurkams ir pomidorams:

 

Jokia jau čia naujiena tas sausas būdas, gal pomidorus retas kas taip gamina, bet apie agurkus maišelyje tikrai girdėjote. O man kliūna tie maišeliai, paskui valgant vaidenasi plastiko prieskonis (kiti nejaučia…), todėl sumąsčiau, kad recepto esmė sandarume, kuriame daržovės rūgsta ir poruojasi su druska ir prieskoniais, todėl atradau elementarų būdą – rauginimą… puode. Irgi jokia naujiena, sakysite, bet tikrai nauja, jei gaminame be vandens.

 

Pernai tokiu pačiu būdu raugiau ir kopūstus, priminsiu jums apie juos tada, kai jau pasirodys pirmosios žieminės gūžės, vasarinės galvos tam ne itin tinkamos.

 

Greičiausiai ir paprasčiausiai ruošiu agurkus. Nupjaustau jiems galus ir peiliu įbrėžiu per visą ilgį  – tai maža paslaptis kodėl taip greitai susigeria prieskoniai. Tuomet agurkus nuplaunu po tekančiu vandeniu, jei raugiu savus agurkus – pasveriu, jei pirktinius – prisimenu kiek pirkau, mat druska skaičiuojama būtent pagal kilogramus, ir sudedu į puodą.

 

1 kg agurkų

1 vš be kaupo rupios nejoduotos druskos

6 didesni juodųjų serbentų lapai

12 vyšnios lapų

2 krapų skėčiai

6 skiltelės česnako (vidutinės arba mažos)

 

Lapus nuplaunu, stipriai pamaigau tarp delnų ir supjaustau juostelėmis, taip pat ir česnakų skiltis, krapų skėčius suplėšau tiesiai į puodą, suberiu druską, dengiu dangtį ir kelis kartus smarkiai kresteliu. Tą patį padarau bent tris kartus per dieną. Agurkai įrūgsta per 2-3 dienas. Jei turimas stiklinis indas sandarus tiek, kiek sandarūs garpuodžiai – galima naudoti ir juos. Maistui skirtuose puoduose rūgščiai neatsparaus metalo jau seniai nebėr, nebent naudojamas aliuminis babytės puodas, šio tikrai rauginimui neskirčiau. O ir rūgšties per kelias dienas susidaro labai nedaug, tik tam malonumo gomury pajautimui, tai ne “žieminis“ receptas. Nors… Vakuumuoti išsilaikė iki Kalėdų. Valgome su šviežiomis virtomis bulvėmis ir varškės padažu. Kaip garnyrą. Naudoju gamindama graikišką šaltą sriubą. Ant sumuštinio. Etc.

 

 

Pomidorų gamyba skiriasi tik vienu gamybiniu procesu – juos įpjaunu kryžiuku (kaip matote nuotraukoje), ir česnakų skilteles skaičiuoju pagal pomidorų skaičių – kiek pomidorų, tiek skiltelių, jas pjaustau į keturias dalis ir kiekvieną įkišu į įpjovas. Jei pomidorai didesnio ūgio, rūgimo procesas gali užtrukti ir ilgiau. Jei norisi labai greito efekto, rekomenduoju pomidorus prieš raugiant nuplikyti verdančiu vandeniu ir nulupti. Šiuos valgome vienus, nes labai, labai skanu. Puodas turi būti tikrai sandarus, kad papultų kuo mažiau oro. Vidutiniai pomidorai įrūgsta per 4-6 dienas, priklausomai nuo kambario temperatūros. Vasarą ar žiemą prie radiatoriaus greičiau, pavasarį ar rudenį, kai ir namie vėsiau, rūgimas lėtėja.

 

 

Taigi, lieku skolinga kopūstų receptą, o dabar einu minkyti kimči (receptas čia), prasideda ir jo sezonas.

 

Beje, jei turite vakuumatorių, sausai raugintas vakuumuotas daržoves galite išlaikyti nesurūgusias ir skoniu tokias pat šviežias net iki Kalėdų. Išbandyta.

 

Vakuumatorius, žinoma, prabanga buity, todėl anksčiau šaldiklin vasarą sudėdavau kelis maišelius su serbentų ir vyšnių lapais. Žiemą jais tokiu būdu labai skanu reanimuoti pirktinius pomidorus.

Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Lėja
2018-07-16 20:06
Ačiū ačiū už puikius receptukus ATSAKYTI
Kūma
2018-07-17 01:53
Į sveikatą, skanių akimirkų :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
užkandžiai
ruošiamės žiemai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

skan[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

tiPRO grupės dalis