Jogurtinis tortas su braškėmis - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
Jogurtinis tortas su braškėmis

Kaip gera sulaukti vasaros! Tos saulėtos šilumos, kuri kviečia mėgautis kiekviena akimirka. To lėtesnio laiko, kai galima niekur nebelėkti ir šiek tiek atsipūsti nuo visų darbų. Tų ilgų vakarų su nuostabiais saulėlydžiais, leidžiant laiką su šeima ar draugais. Ir, žinoma, tų gaivesnių, burnoje tirpstančių desertų, gardintų savo ar močiutės užaugintomis uogomis… 

Pripažinkime - vasara yra tikrai ne Napoleonų, Medučių ar kitų sunkesnių desertų laikas. Karščiui užplūdus ir uogoms prisirpus, tikrai norisi išnaudoti tą trumpą galimybę sukurti kažką skanaus būtent su jomis. Žinoma, vienos iš pirmųjų vasaros gėrybių - populiariosios braškės. 

Tuo tarpu, jogurtas, paskanintas uogomis, yra jau klasika virtęs derinys, kuris populiariausias tampa šiltuoju metų laiku. Šį puikų derinį taip pat galima panaudoti ir desertui, taip sukuriant nuostabiai skanų tortą. Minkšti ir purūs jogurtiniai biskvitai šiame deserte paskaninami braškėmis, vėliau sutepami braškiniu sirupu, vaniliniu maskarponės bei jogurtiniu braškių kremais. Tai tiesiog nerealiai geras derinys, kuris patiks tikrai kone kiekvienam, tad puikiai tiks ne tik didesnei šventei, bet ir savaitgalio popietei.  

Šis braškinis tortas - desertas, vertas kiekvienos prie jo praleistos minutės. Tad gaminkime žingsnis po žingsnio!



JOGURTINIAM TORTUI SU BRAŠKĖMIS REIKĖS:

Jogurtiniams biskvitams reikės:

  • 3 kiaušinių
  • 200 g cukraus
  • 135 g graikiško jogurto
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 1 citrinos žievelės (tarkuotos)
  • 125 ml aliejaus
  • 200 g miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • ¼ a.š. druskos
  • 125 g braškių

Sirupui reikės:

  • 125 g braškių
  • 80 g cukraus
  • 125 g vandens
  • 15 ml citrinos sulčių

Braškiniam jogurtiniam kremui reikės:

  • 2 lapelių želatinos (žr. patarimus apačioje)
  • 100 g braškių
  • 55 g cukraus
  • 20 ml citrinų sulčių
  • Pusės citrinos žievelės (smulkiai tarkuotos)
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 65 g riebaus graikiško jogurto
  • 135 g 35% riebumo grietinėlės 

Vaniliniam maskarponės kremui reikės:

  • 500 g maskarponės
  • 450 g grietinėlės
  • 90 g cukraus pudros
  • 2 a.š.vanilinio cukraus

Sluoksniams reikės:

  • 150 g smulkiai pjaustytų braškių

Papuošimams reikės:

  • Braškių
  • Raudonų maistinių dažų

Pradedam!
 

1. Paruoškite tešlą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos 20 minučių ant darbastalio. 


2. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir elektriniu plaktuvu išplakite iki purios, šviesiai gelsvos masės - tai užtruks 4-5 minutes. 


3. Sudėkite vanilinį cukrų, jogurtą, citrinos žievelę, bei supilkite aliejų. Permaišykite silikonine mentele arba išplakite elektriniu plaktuvu. Jei renkatės plakti elektriniu plaktuvu - plakite trumpai, tik kol tešla taps vientisos konsistencijos. Svarbu neperplakti tešlos, kad ji išlaikytų savo purumą. 


4. Į tešlą suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Permaišykite silikonine mentele arba išplakite elektriniu plaktuvu. Jei renkatės plakti elektriniu plaktuvu - plakite trumpai, tik kol tešla taps vientisos konsistencijos ir neliks sausų miltų. Svarbu neperplakti tešlos, kad ji išlaikytų savo purumą. 


5. Galiausiai į tešlą sudėkite smulkiai pjaustytas braškes ir išmaišykite silikonine mentele. kiaušinius, vanilės ekstraktą, pieną, sudėkite tarkuotą citrinos žievelę ir viską dar kartą gerai išplakite. Svarbu neperplakti tešlos, kad ji išlaikytų savo purumą. 


6. Tešlą supilkite į 19-21 centimetrų skersmens atsegamą kepimo formą arba konditerinį žiedą. Jei naudojate atsegamą kepimo formą, išklokite ją kepimo popieriumi, o jei konditerinį žiedą (kaip aš) - jį padėkite ant folijos ir uždenkite kraštus, kad tešla neišsipiltų. Pasiruoštą kepimo formą perkelkite ant didesnės skardos arba grotelių. Į kepimo formą supilkite paruoštą tešlą, o ant viršaus išdėliokite likusius marcipano gabaliukus. 


7. Iškepkite biskvitus. Biskvitą kepkite 180 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) apie 40-45 minutes. Ar biskvitas iškepė patikrinkite mediniu pagaliuku – jei iš biskvito centro ištrauktas pagaliukas lieka švarus, neaplipęs tešla, vadinasi biskvitas jau geras. Leiskite biskvitui pilnai atvėsti, o vėliau išilgai perpjaukite ir tik tuomet  išimkite iš konditerinio žiedo (arba kepimo formos). 


8. Paruoškite braškinį sirupą.  Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.


9. Į nedidelį puodą sudėkite visus ingredientus. Kaitinkite virš vidutinės kaitros, kol užvirs. Sumažinkite kaitrą iki mažiausios ir lėtai, nuolat maišant, pavirkite apie 10 minučių. 


10. Išjunkite kaitrą ir leiskite sirupui pilnai pravėsti – tai užtruks apie 15-20 minučių. 



11. Tuomet sirupą sublendinkite ir pertrinkite per sietelį. Jei sirupas gavosi per tirštas, šiek tiek atskieskite vandeniu.


12. Pasiruošite braškinį mūso kremą. Pasiruoškite ingredientus.


13. Želatiną sudėkite į dubenėlį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palikite želatiną išbrinkti. 


14. Braškes supjaustykite ir sudėkite į nedidelį puodą. Suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, sudėkite smulkiai tarkuotą citrinos žievelę ir išmaišykite. 


15. Puodą su braškėmis kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol užvirs. Tuomet uždenkite dangčiu ir kartas nuo karto pamaišant braškių masę kaitinkite ant nedidelės kaitros 8 minutes.


16. Gautą braškinę masę supilkite į maisto smulkintuvą ir permalkite iki vientisos konsistencijos. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų jokių sėklyčių. 


17. Jei masė dar šilta, sudėkite išbrinkusią želatiną, o jei masė atvėso, supilkite atgal į puodą, šiek tiek pakaitinkite ir tuomet sudėkite želatiną. Sudėjus želatiną iš karto gerai išmaišykite. Atvėsinkite braškinę masę iki 24 laipsnių temperatūros. 


18. Į atvėsusią braškinę masę supilkite vanilės ekstraktą ir išmaišykite. Tuomet per kelis kartus sudėkite graikišką jogurtą, po kiekvieno gerai išmaišant. 


19. Šaltą grietinėlę supilkite į švarų dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki standumo. 


20. Per kelis kartus įmaišykite braškinę masę į grietinėlę, po kiekvieno gerai išmaišant. 


21. Pasigaminkite maskarponės kremą. Pasiruoškite ingredientus - maskarponę ir grietinėlę prieš naudojimą laikykite šaldytuve.


22. Grietinėlę supilkite į aukštą dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Svarbu grietinėlės neperplakti. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite maskarponę. 


23. Į tą patį dubenį, kuriame plakėte grietinėlę, sudėkite maskarponę, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite kremą iki purumo - tai užtruks apie 3-4- minutes. 


24.
Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite iki minutės tam, kad grietinėlė nepersiplaktų ir nevirstų sviestu. Kremą dar kartą permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve. 


25. Pasiruoškite braškes. Braškes smulkiai supjaustykite ir atidėkite į šalį - jų reikės sloksniuojant tortą.


26. Torto surinkimas. Biskvitą aštriu peiliu perpjaukite išilgai. Iš viso turėtumėte gauti 4-5 sluoksnius. Aš visada biskvitą pjaunu plonai, tai užtikrina drėgnesnį, skanesnį tortą. Jei kepant biskvitą, jo viršuje iškilo kauburėlių, juos nupjaukite prieš pjaustydami biskvitus. 


Ant didelės, lygios lėkštės padėkite pirmąjį biskvito sluoksnį. Jei nesate įgudę tortų kepėjai ir bijosite jau surinktą tortą perkelti ant serviruoti skirtos tortinės, tortą galite iš karto rinkti ant jos. Taip pat, jei jaudinatės dėl torto surinkimo ir norite tiesesnio, lygesnio torto, pirmąjį biskvitą apjuoskite konditeriniu žiedu arba apvalia kepimo forma.



27. Biskvitą sulaistykite anksčiau pasigamintu braškiniu sirupu. 




28. Tuomet biskvitą aptepkite keliais šaukštais maskarponės kremo. Viršų apdėliokite smulkiai pjaustytomis braškėmis. 


29. Uždėkite antrąjį biskvito lakštą ir lengvai spustelėkite delnais. Biskvitą vėl aptepkite braškiniu sirupu, bet šįkart dėkite braškinį jogurtinį kremą. 


30. Visus likusius biskvito lakštus susluoksniuokite ta pačia tvarka, kaip ir pirmąjį biskvitą, tik ant paskutiniojo nebedėkite braškių.

Torto viršų nulyginkite konditerine mentele. Tortą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite pernakt - tai leis visiems skoniams labiau susijungti. Likusį kremą sudėkite į nedidelį, sandarų indelį ir taip pat įdėkite į šaldytuvą. 


31. Torto papuošimas. Kitą dieną išimkite tortą iš šaldytuvo. Jei naudojote konditerinį žiedą, jį atsargiai nuimkite. Torto šonus ir viršų aptepkite ⅔ likusio kremo ir nulyginkite konditerine mentele. Tortą įdėkite į šaldymo kamerą 20 minučių.


32. Į likusią kremo dalį įdėkite kelis lašus raudonų maistinių dažų ir išmaišykite. Išimkite tortą iš šaldymo kameros ir konditerine mentele vietomis paskirstykite spalvotą kremą - skirstykite tik vietomis, paliekant ir baltos spalvos kremo. Torto viršų papuoškite braškėmis. 
 


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD TORTAS PAVYKTŲ TOBULAI
 

Jogurtinis biskvitas 


Produktų temperatūra. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos apie 20 minučių ant darbastalio. 

Kiaušiniai. Kiaušinius naudokite didesnius, geriausia L dydžio. Kiaušinius su cukrumi plakite ilgai, apie 8-10 minučių. Gerai išplakta kiaušinių masė turi būti gelsva, puri, o jos tūris turėtų patrigubėti.

Nepermaišykite. Labai svarbu biskvito tešlos nepermaišyti. Sudėjus graikišką jogurtą, vanilinį cukrų, citrinos žievelę bei supylus aliejus - trumpai paplakite maisto smulkintuvu (apie vieną minutę) arba išmaišykite konditerine šluotele. Lygiai taip pat ir subėrus sausąjį mišinį - plakite trumpai, apie vieną minutę, tik iki tešla taps vientisos konsistencijos ir neliks sausų miltų. Pjaustytas braškes įmaišykite silikonine mentele. Tai reikalinga tam, kad tešla nesukristų.

Kepimo formos. Kepimui galite naudoti tiek įprastą 19-21 centimetrų skersmens atsegamą kepimo formą, tiek ir konditerinį žiedą. Naudodami tokio dydžio kepimo formą gausite aukštą tortą, jei norite žemesnio, bet platesnio torto - galite naudoti ir platesnę kepimo formą. Jei naudojate atsegamą kepimo formą, išklokite ją kepimo popieriumi, o jei konditerinį žiedą - jį padėkite ant kepimo popieriaus, tuomet ant folijos ir uždenkite kraštus, kad tešla neišsipiltų. Pasiruoštą kepimo formą perkelkite ant didesnės skardos arba grotelių (jei naudojate atsegamą kepimo formą). Tik tuomet į kepimo formą supilkite paruoštą tešlą. 

Biskvito kepimas. Biskvitą kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su vėjelio funkcija apie 40-45 minutes. Vėjelio funkcija užtikrins, kad karštis orkaitėje pasiskirstytų tolygiai. Tikslus kepimo laikas priklauso nuo jūsų orkaitės, tad nepamirškite kartas nuo karto patikrinti, ar biskvitas iškepė. Ar biskvitas iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku - ištrauktas iš biskvito centro jis turėtų būti sausas, neaplipęs tešla. Biskvitą palikite pilnai atvėsti ir tik tuomet išimkite iš konditerinio žiedo (arba kepimo formos).
Biskvitą taip pat galite kepti ir per du kartus. Tai apsaugos nuo situacijos, kuomet biskvito viršus sudega,  vidus lieka žalias. Taip pat biskvitą bus lengviau perpjauti, nesusidarys nelygumai paviršiuje. Pusę biskvito tešlos supilkite į pasiruoštą kepimo formą ir kepkite  apie 25 minutes arba kol medinis pagaliukas ištrauktas iš biskvito centro bus sausas, neaplipęs tešla. Tuos pačius žingsnius pakartokite ir su antra tešlos dalimi. Jei turite tokias pačias kepimo formas, vienu metu galite kepti abi biskvito dalis. Iškepusius biskvitus atvėsinkite iki kambario temperatūros - tai truks kelias valandas.


Braškinis sirupas


Virimas. Sirupą virkite nedideliame puode ant nedidelės kaitros. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti, kad braškių masė nepridegtų. Virimo laikas - apie 10 minučių.  

Smulkinimas. Išvirusią braškių masę pertrinkite iki vientisos konsistencijos maisto smulkintuve. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų visiškai jokių uogų sėklyčių. Jei sirupas gavosi per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens.


Braškinis graikiško jogurto kremas 


Želatina. Geriausia šiam tortui naudoti želatiną lapeliais - ji būna geresnės kokybės ir jos reikia mažiau tam, kad pasiektumėte tą patį rezultatą. Tokios želatinos rasite bet kurioje konditerinių prekių parduotuvėje ir didesnėse maisto prekių parduotuvėse. Nepamirškite, kad prieš naudojant želatiną, būtina ją išbrinkinti vandenyje.

Virimas. Confit virkite nedideliame, uždengtame puode ant nedidelės kaitros. Puodą uždenkite braškių confit užvirus. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti, kad braškių masė nepridegtų. Virimo laikas - apie 8 minutės.  

Smulkinimas. Išvirusią braškių masę pertrinkite iki vientisos konsistencijos maisto smulkintuve. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų visiškai jokių uogų sėklyčių. Jei atliekant šiuos veiksmus, masė atšąla, supilkite ją atgal į puodą ir šiek tiek pakaitinkite - tik tuomet dėkite želatiną.

Atvėsinimas. Sudėjus želatiną, palikite braškinę masę atšalti iki 24 laipsnių šilumos, tik tuomet įmaišykite likusius ingredientus.

Įmaišymas. Riebų graikišką jogurtą ir išplaktą grietinėlę į braškių masę įmaišykite per kelis kartus. 

Kremo laikymas. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve. 

Produktų temperatūra. Prieš gamindami kremą grietinėlę ir maskarponę būtinai palaikykite šaldytuve bent valandą. 

Grietinėlės plakimas. Gamindami kremą, pirmiausia išplakite grietinėlę. Grietinėlę plakite aukštame dubenyje tam, kad neaptaškytų visko aplink. Grietinėlę plakite iki purumo, svarbiausia jos neperplakti, kad nevirstų sviestu. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą. Jei norite dar tvirtesnio kremo, plakant grietinėlę, galite įdėti ir vieną pakelį grietinėlės standiklio. 

Maskarponės plakimas. Tame pačiame dubenyje, kuriame plakėte grietinėlę, išplakite maskarponę kartu su likusiais ingredientais. Prieš dedant maskarponę, nupilkite jos skystį. Maskarponės kremą plakite iki purumo, apie 3-5 minutes. 

Ingredientų sumaišymas. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą, iš šaldytuvo ištrauktą, grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite visai neilgai, iki minutės, tam, kad grietinėlė jokiu būdu nepersiplaktų. Kremą būtinai kelis kartus permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą būtinai laikykite šaldytuve.
 

Torto surinkimas ir papuošimas.


Tinkamos lėkštės pasiruošimas. Tortą rinkite ant didelės, lygios lėkštės. Jei nesate įgudę tortų kepėjai ir bijosite jau surinktą tortą perkelti ant serviruoti skirtos tortinės, tortą galite iš karto rinkti ant jos. Prieš renkant tortą, pirmąjį biskvitą taip pat galite apjuosti konditeriniu žiedu ar apvalia kepimo forma - tai užtikrins, kad tortas bus lygesnis, tiesesnis.
Biskvitų pjaustymas. Biskvitus išilgai pjaustykite aštriu peiliu. Iš viso turėtumėte gauti 4-5 sluoksnius. Aš visada biskvitą pjaunu plonai, tai užtikrina drėgnesnį, skanesnį tortą. Jei kepant biskvitą, jo viršuje iškilo kauburėlių, juos nupjaukite prieš pjaustydami biskvitus. 

Torto surinkimas. Ant lėkštės dėkite pirmąjį biskvitą (jį galite apjuosti konditeriniu žiedu). Biskvitą pirmiausia sulaistykite braškiniu sirupu. Biskvitą aptepkite keliais šaukštais maskarponės kremo, o viršų pabarstykite smulkiai pjaustytomis braškėmis. Uždėkite antrąjį biskvitą ir lengvai spustelėkite. Antrąjį biskvitą vėl apšlakstykite sirupu, bet šįkart aptepkite braškiniu jogurtiniu kremu. Likusį tortą susluoksniuokite taip kaip pirmąjį biskvitą - tik ant paskutiniojo biskvito sluoksnio nedėkite karamelizuotų obuolių. 

Šaldymo laikas. Susluoksniuotą tortą įdėkite į šaldytuvą ir laikykite bent 5-6 valandas, o geriausia - pernakt.  Likusį kremą sudėkite į nedidelį, sandariai uždaromą indelį ir taip pat įdėkite į šaldytuvą - jis bus skirtas torto papuošimui.

Torto papuošimas. Po nurodyto laiko arba kitą dieną tortą išimkite iš šaldytuvo. Jei naudojote konditerinį žiedą, jį atsargiai nuimkite. Torto viršų ir šonus aptepkite kremu. Kremą nulyginkite konditerine mentele. Tortą įdėkite į šaldymo kamerą bent 20-30 minučių.

Į likusią kremo dalį įdėkite kelis lašus raudonų maistinių dažų ir išmaišykite. Išimkite tortą iš šaldymo kameros ir konditerine mentele vietomis paskirstykite spalvotą kremą - paskirstykite tik vietomis, paliekant ir baltos spalvos kremo. Torto viršų papuoškite braškėmis. 

Iki patiekimo tortą laikykite šaldytuve. 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital