Itališkos plikytos tešlos spurgytės Zeppole - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 15)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 15)
Itališkos plikytos spurgytės Zeppole

Zeppole – mažutės itališkos spurgytės, ruošiamos iš plikytos tešlos. Jos lengvos lyg debesėliai, gardžiai apskrudusios išorėje, o viduje – švelnios, minkštos, gausiai korėtos. Vargiai surastume mieliau atrodantį desertą, tiesa? Jų mažumas pakeri – jos patinka visiems, mažiems ir dideliems, o išsivirti jų namuose neįtikėtinai paprasta!

Zeppole, išvertus iš italų kalbos, reiškia tiesiog „spurgas“. Nors žodis ir pavadinimas tik vienas, zeppole gali būti bent trys skirtingi desertai:

  • mažos plikytos tešlos spurgytės, kurių receptu dalijuosi šiandien;
  • aliejuje virti plikytos tešlos žiedeliai, pagardinti plikytu kremu ir vyšniomis;
  • mielinės tešlos spurgytės.

Minkštos, burnoje sutirpstančios plikytos tešlos zeppole yra neatsiejama Šv. Juozapo dienos dalis. Pavasario sutikimo šventė Italijoje minima kovo 19 d., kaip ir Tėčio diena. Kaip ir daugelis švenčių, ši turi savo tradicijas, įskaitant ir tądien ragaujamą maistą. Zeppole tikrai rastumėte tarp tradicinių Šv. Juozapo dienos skanėstų!

Italijos švenčių ir karnavalų metu zeppole verdamos tiesiog lauke: gatvėse, miestų aikštėse. Mažosios, dydžio sulig tradicinės spurgos skyle, beriamos į popierinius maišelius ir gausiai apiberiamos milteliniu cukrumi. Maišeliais nešinų žmonių veiduose akimirksniu pražysta šypsenos – italai, kaip ir mes, dievina spurgytes. O kaip gi jų galima nemėgti? Maistas yra laimė, o kai saldus ir toks jaukus – ta laimė dar didesnė, šypt.

Pačios spurgytės nėra labai saldžios, tačiau pagardinus milteliniu cukrumi tampa tikru lepūnišku neatsivalgomu desertu – rankos tiesiog tiesiasi čiupti dar vieną, dvi, tris.

Norėtumėte išmėginti? Skirkite tam valandėlę – gaminkime žingsnis po žingsnio kartu.

6-8 porcijos
Paruošite per 40 min.


Itališkos plikytos tešlos spurgytės „Zeppole“

  • ½ stiklinės (125 ml) vandens
  • ½ stiklinės (125 ml) pieno
  • 110 g sviesto
  • 1 valg. š. cukraus
  • ¼ arb. š. druskos
  • 1 stiklinės (140 g) kvietinių a. r. miltų (550C ar 550D)
  • 4 didelių kiaušinių
  • aliejaus (virimui)
  • miltelinio cukraus (apibarstymui)

1. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.


2. Į vidutinio dydžio puodą supilkite vandenį, pieną, sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą, suberkite cukrų ir druską.
 


3. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, vis pamaišydami, kol sviestas ištirps ir masė ims burbuliuoti.


4. Nukelkite puodą nuo ugnies ir iš karto, į dar karštą mišinį, vienu greitu judesiu suberkite visus miltus. Greitai ir intensyviai išmaišykite, kol tešla sukibs į vieną rutulį ir atšoks nuo puodo sienelių.


5. Grąžinkite puodą ant ugnies ir nuolat maišydami pakaitinkite dar 2-3 minutes, kad tešla šiek tiek išdžiūtų.
 


6. Perkelkite tešlą į kitą dubenį ir maišydami atvėsinkite. Tešlą svarbu šiek tiek atvėsinti prieš įmušant į ją kiaušinius, kad šie karštoje tešloje „neišvirtų“.



7. Į kiek praaušusią tešlą po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišykite tešlą šaukštu ar išplakite plaktuvu (lėtu greičiu), kol ji taps vientisa. Tešla turi būti glotni, minkšta, bet gana tiršta. Pasemkite šaukštu tešlos ir perbraukite per jos paviršių pirštu – griovelis turi išlikti ryškus, nesubėgti. Priklausomai nuo kiaušinių dydžio, jų gali prireikti šiek tiek mažiau ar daugiau, svarbiausia – tinkama paruoštos tešlos tekstūra. Kad būtų paprasčiau, kiaušinius, prieš pildami į tešlą, galite lengvai išplakti atskirame dubenėlyje, ir įmaišyti į tešlą po samtelį – tiksliai tiek, kiek reikia.


8. Paruoštą tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį su platesniu apvalios formos antgaliu (ar tiesiog į paprastą maišelį, kurio kamputį nukirpkite).


9. Puode įkaitinkite aliejų (tiek, kad puodo dugną semtų per maždaug keturis pirštus) iki 180 °C temperatūros. Temperatūrą patikrinkite su maistiniu termometru arba, jei jo neturite, su gabalėliu šviesios duonos. Jei aliejus aplink ima burbuliuoti ir duona ima pamažu rusti, aliejus įkaitęs tinkamai. Jei aliejus neburbuliuoja ir duona nerunda – aliejus įkaitęs nepakankamai, jei duona iškart sukepa iki tamsiai rudos spalvos – aliejaus temperatūra per didelė.


10. Konditerinį maišelį su plikyta tešla laikydami statmenai virš puodo, lėtai ją spauskite viena ranka, o kita ranka, laikydami joje peilį, vis nupjaukite kas porą centimetrų. Taip į aliejų „suberkite“ tiek mažų spurgyčių, kad jos padengtų beveik visą aliejaus paviršių. Jei įspausite jų daugiau, besiliesdamos negalės gardžiai apskrusti, todėl virkite dalimis.


11. Virkite spurgytes vos porą minučių, kol apskrus iš visų pusių. Išimkite kiaurasamčiu ir sudėkite ant popieriniais rankšluosčiais išklotų lėkščių, kad sugertų riebalų perteklių.


12. Apiberkite milteliniu cukrumi ir ragaukite nedelsiant.


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

  • Visiems konditeriniams gaminiams reikalingas tikslumas. Tam, kad sėkmingai paruoštumėte spurgytes, tiksliai laikykitės recepto, geriausia, naudokite virtuvines svarstykles. 
  • Naudokite vienodos kambario temperatūros produktus.
  • Plikytos tešlos gaminiams rinkitės miltus, kuriuose glitimo kiekis yra didesnis. Geriausias pasirinkimas – aukščiausios rūšies kvietiniai miltai, pažymėti 550C arba 550D.
  • Gamindami tešlą, naudokite pieno ir vandens mišinį (lygiomis dalimis). Jei naudotumėte vien pieną, tešla būtų pernelyg minkšta. Su pienu ir vandeniu užmaišyta tešla yra tvirtesnė, geriau laiko formą.
  • Ruošdami plikytą tešlą, prieš įmušant kiaušinius, būtinai ją padžiovinkite – bent kelias minutes pakaitinkite, maišydami virš vidutinio dydžio ugnies (žr. 4 recepto punktą). Jei neleisite daliai drėgmės išgaruoti, gali būti sudėtingiau išlaikyti reikiamą tešlos tekstūrą.
  • Kiaušinių įmaišymas – bene svarbiausias momentas ruošiant plikytą tešlą. Priklausomai nuo kiaušinių dydžio, jų gali reikėti šiek tiek daugiau ar mažiau. Svarbiausia yra stebėti plikytos tešlos konsistenciją. Spurgyčių tešla turi būti minkšta, tačiau tiršta: lengvai pasemtas tešlos šaukštas turi jame laikytis. Norėdami patikrinti, perbraukite per tešlos paviršių pirštu – griovelis turi išlikti ryškus, nesubėgti. Jei naudojate nestandartinio dydžio kiaušinius (itin mažus ar itin didelius), lengviausia iš pradžių juos lengvai išplakti atskirame dubenėlyje ir įmaišyti į tešlą po samtelį. Gali būti, kad kiaušinių prireiks daugiau (jei jie itin maži) arba mažiau (jei jie itin dideli).
  • Kad spurgytės neprisigertų aliejaus, svarbu tinkamai įkaitinti aliejų. Optimali spurgyčių virimo temperatūra yra 180 °C, lengviausia ją pamatuoti maistiniu termometru. Jei tokio neturite, tinkamą temperatūrą galite nustatyti ir su gabalėliu šviesios duonos. Įdėkite gabalėlį į įkaitusį aliejų. Jei jis ima burbuliuoti aplink duonos gabalėlį ir duona ima pamažu rusti, aliejus įkaitęs tinkamai. Jei aliejus neburbuliuoja ir duona nerunda – aliejus įkaitęs nepakankamai, jei duona iškart sukepa iki tamsiai rudos spalvos – aliejaus temperatūra per didelė.
  • Patogiausia spurgytes formuoti spaudžiant tešlą konditeriniu maišeliu, tačiau jei jo neturite – galite naudoti ir paprastą (tačiau tvirtą) maišelį, kurio vieną kamputį nukirpkite.
  • Spausdami tešlą į aliejų, konditerinį maišelį laikykite kiek įmanoma arčiau aliejaus, kad jis nesitaškytų ir neapsidegintumėte. Būkite atsargūs!
  • Išvirusias spurgytes tiesiai iš aliejaus perkelkite ant popierinių rankšluosčių – jie sugers perteklinį aliejų.
  • Spurgyčių tešlą galite pasiruošti iš anksto ir, sandariai uždengtą dubenyje, laikyti šaldytuve pernakt. Išvirtos spurgytės skaniausios šviežios, tad virkite jas tuomet, kai ketinate valgyti.
  • Tradicinis būdas ragauti zeppole – apibarsčius milteliniu cukrumi. Vietoje to galite apvolioti smulkaus cukraus ir cinamono mišinyje (tuomet savo skoniu jos šiek tiek primins ispaniškąsias churros), apšlakstyti šokoladu ar karamele.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Ieva
2023-02-26 14:06
Puikiai gavosi iš pirmo karto. Legvutės lyg valgytum debesėlį. Kartosiu ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital