Braškės – vasaros uogos. Sunokusios iki saldumo, daugelio mėgstamos ir kasmet nekantriai laukiamos: kada gi prasidės lietuviškas derlius? Pamažu prasideda jis jau dabar! Metas valgyti pilnais žandais, o tuomet – pasiruošti greitą, gardų braškinį desertą.
Visi šie desertai – nekepti, paruošiami greitai ir paprastai, tačiau skoniu išpildantys saldžiausius lūkesčius. Veganiškas ispaninių šalavijų sėklų pudingas – vasariškiems ir lėtiems pusryčiams, panakota – gaiviam popietės pasilepinimui, tiramisu – klasika, bet išpildyta visai kitaip.
Vasara jau įsisuko į mūsų virtuves – įsileiskite ją ir į savąsias. Gaminkite, ragaukite, mėgaukitės!
----------
BRAŠKINIS TIRAMISU
Tiramisu su uogomis – kur kas lengvesnis ir gaivesnis už tradicinį itališką desertą. Ingredientų sąraše čia nėra kavos, alkoholinių gėrimų ar žalių kiaušinių, tad saldėsis puikiausiai tinkamas ir vaikams. Į plakamą maskarponės ir grietinėlės kremą būtinai įmaišykite kelis šaukštus trintų braškių – kremo skonis bus dar gaivesnis ir vasariškesnis!
22 cm skersmens indas
Paruošite per 30 min. + stingdinsite per naktį
Sirupui:
- ½ stiklinės (125 g) vandens
- 2 valg. š. cukraus
- ½ citrinos sultys
Kremui:
- 250 g maskarponės
- ½ stiklinės (65 g) miltelinio cukraus
- 3 valg. š. trintų braškių
- ½ citrinos nutarkuotų žievelių
- ½ citrinos sulčių
- 1 stiklinės (250 g) riebios grietinėlės (35-36%)
Braškėms:
- 300 g braškių
- 2 valg. š. cukraus
- 1 valg. š. citrinų sulčių
- 200 g biskvitinių sausainių („damų pirštelių“)
Papuošti:
1. Pasiruoškite visus reikiamus ingredientus.
2. Paruoškite sirupą. Dubenėlyje sumaišykite visus sirupui skirtus ingredientus, kol cukrus ištirps. Atidėkite į šalį.
3. Paruoškite kremą. Į didelį plakimo dubenį sudėkite maskarponę, miltelinį cukrų, trintas braškes, nutarkuotas citrinos žieveles. Išspauskite pusės citrinos sultis.
4. Trumpai išplakite elektriniu plakikliu, kol gausite tolygios tekstūros plakinį. Neperplakite. Toliau plakdami, pamažu į plakinį supilkite riebią grietinėlę. Padidinkite plakimo greitį ir plakite, kol gausite tvirtas kremo putas.
5. Paruoškite braškes. Supjaustykite braškes riekelėmis, sumaišykite su cukrumi ir citrinų sultimis.
6. Susluoksniuokite. Kepimo formos dugną plonai aptepkite kremu.
7. Vienu sluoksniu išdėliokite biskvitinius sausainius, prieš tai kiekvieną jų trumpai pamirkę sirupe.
8. Užklokite braškių griežinėliais.
9. Aptepkite braškes maždaug puse turimo kremo, paviršių išlyginkite.
10. Išdėliokite dar vieną sluoksnį sirupe trumpai pamirkytų sausainių.
11. Galiausiai aptepkite likusiu maskarponės kremu, paviršių išlyginkite.
12. Palaikykite susluoksniuotą tiramisu šaldytuve bent kelias valandas ar per naktį. Prieš patiekdami ant viršaus išdėliokite braškių puseles.
----------
BRAŠKINĖ PANAKOTA
Naminė braškių želė, ruošiama iš tikrų šviežių uogų, yra itin sodraus skonio bei minkštos, švelnios tekstūros. Antrasis deserto sluoksnis - panakotos. Norėdami, kad ji būtų lengvo ir gaivaus skonio, išbandykite grietinėlės, pieno ir riebios grietinės derinį. Nors pastaroji gali pasirodyti ne itin tinkama rafinuotam itališkam desertui, patikėkite, būtent grietinė panakotai suteikia itin malonaus gaivumo!
6 porcijos
Paruošite per 30 min. + stingdinimas
Braškių želė sluoksniui:
- 4 valg. š. (40 ml) vandens
- 2 ½ arb. š. (10 g) želatinos
- 800 g braškių
- ½ stiklinės (50 g) cukraus
- ½ citrinos sulčių
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
Panakotos sluoksniui:
- 4 valg. š. (40 ml) vandens
- 2 ½ arb. š. (10 g) želatinos
- 1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės
- 1 stiklinės (250 ml) pieno
- ½ stiklinės (100 g) cukraus
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
- žiupsnio druskos
- 1 stiklinės (250 g) riebios grietinės (30 proc.)
Papuošti:
- šviežių braškių
- citrinos riekelių
- kapotų pistacijų
- šviežių mėtų lapelių
1. Pasiruoškite ingredientus braškių želė sluoksniui.
2. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 5-10 minučių, kol išbrinks.
3. Braškes sutrinkite iki visiškai tolygios tekstūros. Sumaišykite su cukrumi, citrinų sultimis ir vanilės ekstraktu. Supilkite į nedidelį puodą ir pakaitinkite, kol mišinys taps karštas (bet neužvirs!).
4. Į karštas braškes sudėkite išbrinkusią želatiną ir greitai išmaišykite, kol ji visiškai ištirps. Šiek tiek atvėsinkite (bet neleiskite pradėti stingti).
5. Stiklines į kekso kepimo formą ar kitą indą įtaisykite taip, kad stovėtų įstrižai (kampu).
6. Į kiekvieną įpilkite braškių želė. Dėkite į šaldytuvą ir palikite želė sluoksnį sustingti.
7. Paruoškite ingredientus panakotos sluoksniui.
8. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 5-10 minučių, kol išbrinks.
9. Grietinėlę ir pieną supilkite į vidutinio dydžio puodą, suberkite cukrų, pagardinkite vanile ir žiupsniu druskos. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies maišydami, kol cukrus ištirps ir mišinys stipriai užkais, bet dar neužvirs.
10. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite išbrinkusią želatiną.
11. Tuomet sudėkite grietinę ir šluotele išmaišykite iki visiškai vientisos masės.
12. Paruoštą kremą supilkite į stiklines ant sustingusios želė. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 2-3 valandas ar per naktį, kol sustings.
13. Papuoškite šviežiomis braškėmis, citrinų gabalėliais, smulkiai kapotomis pistacijomis ir šviežių mėtų ir šviežių mėtų šakelėmis.
----------
BRAŠKINIS ISPANINIŲ ŠALAVIJŲ SĖKLŲ (CHIA) PUDINGAS
Čiupkite didesnį šaukštelį ir visų pudingo sluoksnių ragausite iš karto: trintų braškių gaivumas, braškinio sluoksnio saldumas ir kokosinio sluoksnio švelnumas dera harmoningai ir dabar gardžiai.
4 didesnės porcijos
Paruošite per 30 min. + brinkinsite per naktį
Braškiniam ispaninių šalavijų sėklų sluoksniui:
- 250 g trintų braškių
- 1 stiklinės (250 ml) augalinio pieno
- 6 valg. š. ispaninių šalavijų sėklų (chia)
- 2 valg. š. klevų sirupo
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
Kokosiniam ispaninių šalavijų sėklų sluoksniui:
- 1 stiklinės (250 ml) augalinio pieno
- 1 stiklinės (250 g) tiršto kokosų gėrimo
- 6 valg. š. ispaninių šalavijų sėklų (chia)
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
Braškėms:
- 1 stiklinės (166 g) braškių
- ½ žalios citrinos sulčių
- 1 valg. š. klevų sirupo
Viršui:
- ½ stiklinės (125 ml) kokosų kremo
- trintų braškių
- šviežių braškių
- smulkintų pistacijų riešutų
1. Pasiruoškite visus reikiamus ingredientus.
2. Paruoškite braškinį ispaninių šalavijų sėklų sluoksnį. Braškes elektriniu smulkintuvu sutrinkite iki vientisos tyrės.
3. Didesniame dubenyje sumaišykite trintas braškes, mėgstamą augalinį pieną, sėklas, klevų sirupą ir vanilės ekstraktą. Leiskite pastovėti kambario temperatūroje apie 15 minučių, tuomet permaišykite, uždenkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent kelias valandas ar per naktį, kol ispaninių šalavijų sėklos išbrinks ir pudingas sutirštės.
4. Paruoškite kokosinį ispaninių šalavijų sėklų sluoksnį. Atidarę kokosų gėrimo skardinę, šaukštu nusemkite pusę stiklinės tiršto kokosų kremo nuo skardinės viršaus. Sudėkite į indelį, uždenkite dangteliu ir dėkite į šaldytuvą – šio kremo prireiks vėliau, sluoksniuojant desertą.
5. Skardinėje likusį kokosų gėrimą, augalinį pieną, ispaninių šalavijų sėklas ir vanilės ekstraktą sumaišykite dubenyje. Leiskite pastovėti kambario temperatūroje apie 15 minučių, tuomet permaišykite, uždenkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent kelias valandas ar per naktį, kol ispaninių šalavijų sėklos išbrinks ir pudingas sutirštės.
6. Paruoškite braškių sluoksnį. Braškes elektriniu smulkintuvu sutrinkite su citrinų sultimis ir klevų sirupu. Jei mėgstate, galite tyrėje palikti stambesnių gabalėlių.
7. Susluoksniuokite. Į stiklines paskirstykite po porą šaukštų trintų braškių. Ant viršaus paskirstykite braškinį ispaninių šalavijų sėklų pudingą, ant šio viršaus – kokosinį pudingą.
8. Atidėtą kokosų kremą išplakite šluotele iki purumo. Po vieną-du šaukštus dėkite ant susluoksniuoto pudingo viršaus.
9. Papuoškite trintomis ir šviežiomis braškėmis, smulkintais pistacijų riešutais. Patiekite iš karto arba iki patiekiant laikykite šaldytuve.