Džiovintos vaisių juostos - jas pagaminti visai nesudėtinga! Pasakojame žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-08-10
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Džiovintos vaisių obuolių syvų juostos
@ Shutterstock

Džiovintos vaisių juostos arba vaisių oda - natūralus ir sveikuoliškas skanėstas. Juostos gaminamos iš sutrintų ir neaukštoje temperatūroje išdžiovintų įvairiausių vaisių, uogų ir jų derinių. Susukti gardumynai primena guminukus ar cukatus, puikiai tinka prie kavos ar arbatos, kaip užkandis ar net tortų, desertų papuošimas. Siūlome pasinaudoti mūsų patarimais ir receptais bei įsitikinti, kad džiovintos vaisių juostos - vienas geriausių būdų išsaugoti derlių!

 

DŽIOVINTOS VAISIŲ JUOSTOS - gardumynas iš senovės Persijos
 

Džiovintas vaisių juostas, manoma, pradėjo gaminti persai, gyvenę dabartinio Irano, Afganistano, Azerbaidžano, Pakistano, Tadžikistano, Turkmėnistano teritorijose. Šiandien šis gardėsis ir įvairios jo variacijos populiarios visuose Artimuosiuose Rytuose.
 

Senovėje vaisiai ir uogos buvo išverdami, sutrinami ir plonu sluoksniu paskleidžiami ant muslino (minkštos, plonos medvilninės arba šilkinės drobės) ir džiovinami saulės atokaitoje, dažniausiai ant namo stogo arba, jau apdžiūvus, pakabinus ant virvės tarsi skalbinius. Išdžiūvusi, nebelipni tyrelė priminė išdirbtą odą. Ją reikėjo atsargiai nuimti, supjaustyti norimos formos gabaliukais ir laikyti uždarame inde.
 

Džiovinamos vaisių odos Armėnijoje

Ant audinio džiovinama persikinė vaisių oda Garni apylinkėse, Armėnijoje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Buvusiose Persijos teritorijoje džiovinamas skanėstas vadinamas lavašak. Savo forma jis labiausiai primena šiuolaikines vaisių odas, tačiau yra gan rūgštus. Juokaujama, kad mėgstamiausias iraniečių vaisius yra citrina, kurią jie gali suvalgyti nė trupučio nesiraukydami! Lavašak dažniausiai gaminamas iš rūgštesnių slyvų, vyšnių, žinoma, papildomai parūgštinant dosniu šlakeliu citrinų sulčių.
 

Armėnijoje ir Gruzijoje populiarus labai panašus, bet gerokai plonesnis skanėstas pasteg (Armėnijoje) arba tklapi (Gruzijoje). Šis gardumynas dažnai džiovinamas ne iš vaisių, o iš jų sulčių ir susukamas ne į plonų juostelių ritinėlius, o jį nepjaustytas tūtas. Tad jį tikriausiai teisingiau vadinti ne vaisių oda, o vaisių popieriumi. Įdomu tai, kad Armėnijoje ir Gruzijoje šiuos beveik permatomus skanėstus labai mėgsta vaikai ir turistai, o suaugusieji juos įprastai naudoja kitų patiekalų gamyboje - jų dedama į sriubas, padažus.
 

Šiuolaikinių „odinių“ juostelių receptas menkai tepasikeitė, tačiau jos dažniausiai džiovinamos ne kieme, o virtuvėje - orkaitėje ar džiovyklėje. Tad dalinamės su jumis šių gardumynų gaminimo gudrybėmis žingsnis po žingsnio. Siūlome pabandyti ir esame tikri, kad patiks ne tik skonis, bet ir paprastas gamybos procesas, kadangi dieviškai kvepės visi namai!

 

DŽIOVINTŲ VAISIŲ JUOSTŲ INGREDIENTAI - vaisiai, uogos, citrinų sultys ir truputis saldumo
 

1. Tinkamiausi vaisiai ir uogos. Džiovintoms vaisių juostoms tiks patys įvairiausi vaisiai ir uogos bei skirtingi jų deriniai. Iš skirtingų vaisių ir uogų pagaminti gardėsiai truputį skirsis - vieni bus minkštesni ir tąsesni, kiti tvirtesni ir trapesni, treti kiek lipnesni ar, atvirkščiai, sausesni, tačiau visi bus skanūs!
 

Džiovintoms juostoms puikiausiai tiks: obuoliai, kriaušės, slyvos, nektarinai, persikai, vynuogės, braškės, mangai, papajos, kiviai, bananai (bananai - saikingai, derinyje su kitais produktais) ir kt.
 

Vaisių odai naudokite šviežius, neapipuvusius ir neapipelijusius vaisius, uogas. Jie gali būti sunokę daugiau, ar mažiau, pagal tai, kaip labiau patinka jums. Tereikia prisiminti, kad kuo sultingesni vaisiai, tuo ilgesnis džiovinimo laikas.
 

Džiovintoms juostoms taip pat tiks ir konservuoti arba šaldyti vaisiai, uogos (pastaruosius būtina visiškai atitirpinti). Šie vaisiai yra gerokai vandeningesni, todėl jų džiovinimas užtruks net keliomis valandomis ilgiau, tad to neišsigąskite, jeigu juos naudosite.
 

Vieninteliai vaisiai, kurių derėtų privengti arba naudoti saikingai: ananasai, apelsinai, greipfrutai ir kiti citrusiniai vaisiai (išskyrus citrinas ir žaliąsias citrinas), bananai. Juostos iš šių vaisių arba su didesniu jų kiekiu džius prastai, gali būti lipnokos.
 

Irano turgus

Šviežių vaisių ir uogų gausa Teherano turguje, Irane. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Citrinų sultys. Švelnaus skonio vaisių juostos pavyks be jokių papildomų priedų, tačiau dažniausiai jos gardinamos šlakeliu citrinų sulčių, išsaugančių ryškesnę spalvą, natūralų skonį ir suteikiančių gaivų aromatą.

Norėdami paeksperimentuoti geltonąsias citrinas galite pakeisti žaliosiomis, jos atliks tokį patį darbą, tačiau skonis ir kvapas subtiliai pasikeis.
 

3. Saldikliai. Vaisių juostos dažnai papildomai saldinamos cukrumi, klevų sirupu, stevija ar kitais saldikliais. Saldumui sustiprinti galite įdėti ir kelias šviežias datules.

Pasaldinti galima ir medumi, tačiau jį naudokite labai saikingai, dėkite tik šaukštelį ar porą. Jeigu medaus bus daug, juostos blogiau džiūs, gali likti lipnios.

Įvairių saldumo suteikiančių priedų reikėtų naudoti pagal skonį, taip pat atsižvelgti į turimų vaisių saldumą. Pavyzdžiui, jeigu naudojate gerai prinokusius mangus ar bananus, papildomų saldiklių tikriausiai nė nereikės.
 

4. Prieskoniai ir kiti pagardai. Gaminamas vaisių odas taip pat galite pagardinti įvairiausiais, jūsų manymu, prie pasirinktų vaisų, uogų tinkančiais prieskoniais. Prie daugumos vaisių, uogų puikiai tiks: cinamonas, kardamonas, anyžius, gvazdikėliai, kakava (tuomet gardėsis turės šokoladinio skonio).

Vietoje prieskonių galite naudoti konditerinius ekstraktus, esencijas (jų rasite didžiuosiuose prekybos centruose ir specializuotose parduotuvėse), pavyzdžiui, vanilės, kokosų, romo ir kt.

Prieš pat džiovinimą į masę galite įmaišyti ir smulkintų riešutų, sėklų, kokosų drožlių, liofilizuotų ir pirštais sutrintų vaisių, uogų. Pagardais galite apiberti ir jau apdžiūvusią masę. Smulkūs pagardų gabaliukai suteiks papildomo skonio ir įdomesnę tekstūrą. Tačiau labai svarbu nepersistengti! Jeigu įvairių gabaliukų bus labai daug, džiovinamos vaisių juostos gali sutrūkinėti arba jas gali būti sunku gražiai susukti jau po džiovinimo.
 

Įvairūs džiovinti vaisiai Jerevano turguje

Sudžiuk lazdelės iš vaisių sulčių ir riešutų bei vaisių oda pasteg Jerevano turguje, Armėnijoje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

DŽIOVINTŲ VAISIŲ JUOSTŲ GAMINIMAS - namuose pasklis nuostabus aromatas
 

1. Vaisių ir uogų paruošimas. Vaisius ir uogas kruopščiai nuplaukite, nusausinkite, pašalinkite sėklas, išpjaustykite patamsėjusias, apsidaužiusias ar nusispaudusias vietas. Vaisius supjaustykite nedideliais kubeliais, kad greičiau suvirtų ir susitrintų.

Vaisius, kurių odelė ar žievelė kietesnė, siūlome nulupti - tuomet išdžiovintų juostų konsistencija bus tolygesnė ir malonesnė, jas bus lengviau kramtyti. Vaisiai, kuriuos rekomenduojame nulupti yra šie: bananai, kiviai, obuoliai, kriaušės, persikai, nektarinai, mangai, papajos.

Jeigu naudojate konservuotus arba šaldytus vaisius ar uogas, juos įdėkite į koštuvą ir valandėlei palikite, kad nuvarvėtų kuo daugiau skysčių - taip juostos išdžius greičiau.
 

2. Tyrelės paruošimas.

  • Iš virtų, keptų vaisių. Iš pasirinktų vaisių, uogų bei priedų pirmiausia reikia paruošti tyrelę. Kietesnius arba tvirtesnę žievelę, odelę, kurios nenorite lupti, turinčius vaisius, uogas reikėtų termiškai apdoroti, kad suminkštėtų ir tik tuomet trinti. Obuolius, kriaušes, slyvas, vynuoges ir pan. rekomenduojame pirmiausia apvirti arba kepti orkaitėje.
    Jeigu vaisius virsite, juos sudėkite į puodą, įpilkite šlakelį vandens (tikrai nereikia, kad vaisiai būtų apsemti, 1 kilogramui vaisių pakaks pusės arba vienos stiklinės vandens), užvirkite ir ant nedidelės ugnies pavirkite iki kol vaisiai suvirs, skystis nugaruos, o masė sutirštės. Vietoje vandens taip pat galima naudoti sirupą arba sultis.
    Paruošta ir pakankamai sutirštėjusi tyrelė turėtų priminti obuolienę, t.y. šaukštas joje tikrai neturi stovėti, tačiau ji neturėtų būti skysta, tekanti lyg vanduo. Per skysta tyrelė džius labai ilgai, o per tirštą bus sunku gražiai ir lygiai paskleisti džiovinimui.
    Verdamą masę galite pagardinti prieskoniais. Jeigu prieskonius naudosite ne maltus (cinamono lazdeles, gvazdikėlius ir pan.), po virimo juos išimkite.
    Suvirusią masę truputį atvėsinkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu (arba per sietelį, tuomet vaisių juostos bus ypač tolygios konsistencijos) ir paragaukite. Pagal skonį įpilkite citrinų sulčių, pasaldinkite, išmaišykite ir dar kelias minutes pavirkite.
    Beje, vaisius ar uogas galite ne tik virti, bet ir kepti orkaitėje. Paruoštus vaisius (be kauliukų ir be sėklalizdžių) sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje iki kol suminkštės (apie 15-20 min., priklausomai nuo vaisių, uogų rūšies, dydžio bei jūsų orkaitės).
    Sukepusius vaisius truputį atvėsinkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu arba per sietelį. Pagardinkite šlakeliu citrinų sulčių, pasaldinkite, pagardinkite maltais prieskoniais.
    Trynimas per sietelį juostoms suteikia ypač tolygią konsistenciją , nes sietelyje lieka odelės (kas ypač aktualu, jeigu vaisių prieš tai nenulupote), sėklytės ir pan. Žinoma, to daryti nebūtina, įdomesnę tekstūrą suteikiančios „smulkmenėlės“ daugeliui net patinka!
  • Iš šviežių vaisių, uogų. Minkštų vaisių, uogų, pavyzdžiui, braškių, nektarinų, persikų ir pan. termiškai apdoroti nereikia. Jie puikiausiai susitrins ir švieži. Šiuos vaisius tiesiog supjaustykite, sudėkite į maisto smulkintuvą, įpilkite šlakelį citrinų sulčių, įdėkite cukraus ar kitokio saldumą suteikiančio priedo, prieskonių ir sutrinkite. Sutrynę paragaukite, jeigu reikia, papildomai pagardinkite citrinų sultimis ar cukrumi. Jeigu norite, papildomai pertrinkite per sietelį.
     

Džiovinta obuolių ir slyvų oda

Džiovintos juostelės ir keturkampiai iš obuolių ir slyvų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Tyrelės džiovinimas.

  • Orkaitėje. Paruoštą tyrelę reikia paskleisti ant kepimo popieriumi arba silikoniniu kepimo kilimėliu išklotos skardos. Tyrelės sluoksnis turėtų būti maždaug 5 mm.
    Džiovinti reikėtų iki 50-70°C įkaitintoje orkaitėje, truputėlį pravėrus dureles, kad išeitų garai. Džiovinimo laikas labai priklauso nuo pasirinktų vaisių, uogų, jūsų orkaitės, tačiau džiovinimas tikrai užtrunka. Džiovinti reikėtų 6-8 valandas, o kartais net ir 12 valandų (jeigu tyrelė vandeninga).
    Išdžiūvusi vaisių oda turėtų būti nelipti, lengvai nusiimti nuo skardos.
     
  • Džiovyklėje. Tyrelę labai patogu džiovinti ne tik orkaitėje, bet specialioje džiovyklėje. Džiovyklės padėklus taip pat reikėtų iškloti kepimo popieriumi arba patiesti silikoninius kepimo kilimėlius, ant jų 5 mm sluoksniu paskleisti tyrelę ir džiovinti 6-8 valandas, o kartais ir ilgiau.

Jeigu vaisių odą perdžiovinote, ji sutrūkinėjo ir nebesusisuka, nesijaudinkite ir jokiu būdu neišmeskite, o tiesiog sulaužykite ją gabaliukais! Kietesni „džiūvėsėliai“ atrodo ne taip dailiai, juos sunkiau kramtyti ir jie labiau limpa prie dantų, tačiau ir jie yra skanūs!

 

4. Džiovintų vaisių juostų patiekimas ir panaudojimas. Išdžiūvusią masę reikia atsargiai atkelti nuo kepimo popieriaus arba silikoninio kepimo kilimėlio ir aštriu peiliu supjaustyti juostomis. Taip pat labai patogu pjaustyti apvaliu picos peiliu arba sukarpyti žirklėmis. Supjaustytas juostas susukite.

Džiovintas vaisių juostas galite skanauti tiesiog kaip užkandį, patiekti jas prie puodelio kavos ar arbatos, pasiimti su savimi einant į darbą ar mokslus, sudėti į dailią dėžutę ir dovanoti.

Jas taip pat galite supjaustyti siaurutėmis juostelėmis, susukti ir šiais mažais suktinukais papuošti desertus. Desertų papuošimui taip pat galite pasiruošti forminių lapelių - išdžiovintus lakštus supjaustykite geometrinėmis figūromis arba išspauskite sausainių formelėmis.
 

5. Džiovintų vaisių juostų laikymas. Susuktos ir į sandarią dėžutę įdėtos vaisių juostos, laikomos vėsioje, tamsioje vietoje (patartina, bet nebūtina laikyti šaldytuve) bus tinkamos vartoti 2-4 savaites. Tikslus galiojimo laikas priklauso nuo juostų storumo ir išdžiūvimo - kuo plonesnės ir sausesnės juostos, tuo ilgiau jos bus tinkamos vartoti.

Jeigu norite, kad juosteles būtų galima vartoti ilgesnį laiką, jas įdėkite drobinį maišiuką arba į dėžutę ar maišelį, bet jo iki galo neuždarykite ar dangtelyje prabadykite kelias skylutes. Susuktos vaisių odos ir toliau džius, o drėgmės likučiai turės pro kur išeiti. Visiškai išdžiūvusios vaisių odos truputį pasikeis - jos bus skanios ir tikrai valgomos, bet kietesnės, sunkiau kramtomos, valgant labiau lips prie dantų, gali patamsėti ar kiek paruduoti. Sausoje, tamsioje vietoje laikomos „perdžiūvusios“ vaisių odos tinkamos vartoti apie metus.

Jeigu norite vaisių juostas laikyti ilgesnį laiką, išsaugant visas skonines savybes ir spalvą, galite jas užšaldyti. Ant juostelių uždėkite tokio pačio pločio kepimo ar sviestinio popieriaus juostelę ir susukite. Su popieriukais susuktas juosteles dėkite į šaldymo dėžutę ar maišelį ir į šaldymo kamerą. Atitirpinti rekomenduojame lėtai, t.y., visų pirma, šaldytas juosteles iš šaldymo kameros perkelkite į šaldytuvą, palaukite kelias valandas, kol aptirps ir tik tuomet visiškai atitirpinkite bei leiskite sušilti kambario temperatūroje. Šaldytas juosteles galima vartoti maždaug metus.


 

DŽIOVINTŲ VAISIŲ JUOSTŲ RECEPTAI - obuoliai, kriaušės, slyvos, persikai, vyšnios ir viskas, ką tik mėgstate!
 

Skaniausių vaisų juostų galite prisidžiovinti iš pačių įvairiausių vaisių ir uogų bei jų derinių. Tyreles galite gardinti skirtingais prieskoniais, kakava, kvapniomis konditerinėmis esencijomis. Norėdami įdomesnės džiovintų vaisų juostų konsistencijos, į tyrelę įmaišykite riešutų, kokosų drožlių, liofilizuotų ir pirštais sutrintų vaisių, uogų.
Siūlome išbandyti kelis receptus, tačiau raginame drąsiai eksperimentuoti!

 

Džiovintos obuolių juostos
 

Obuolių juostos

Džiovintos obuolių juostos - orignalus būdas sunaudoti obuolių derlių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Obuoliai - mums labai įprastas rudens vaisius, kurį galima paversti egzotišku skanėstu. Tiks įvairiausių rūšių obuoliai, kuriuos siūlome virti svarainių (arba kitokiame) sirupe. Jeigu sirupo neturite, virkite su šlakeliu vandens ir trupučiu cukraus. Papildomai siūlome įpilti šlakelį citrinų sulčių - jos suteiks malonaus skonio ir padės išsaugoti dailią skanėstų spalvą.

Džiovintų obuolių juostų receptą rasite čia.

 

 

Džiovintos slyvų juostos
 

slyvų oda

Skaniosios slyvų juostelės puikiai tiks prie arbatos ar kavos. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Slyvos taip pat puikiausiai tinka džiovintų juostų gamybai. Šios juostelės turės truputį rūgštumo, tad, jeigu norite naudokite kiek daugiau cukraus ar kitų pasaldinimų (pavyzdžiui, labai skanu tyrę sutrinti su keliomis šviežiomis datulėmis). Papildomai siūlome įpilti šlakelį citrinų sulčių - jos suteiks malonaus skonio ir padės išsaugoti dailią skanėstų spalvą.
Šiame recepte slyvas siūloma kepti orkaitėje, tačiau jas taip pat galite virti su šlakeliu vandens ar sirupo (žinoma, naudojant sirupą papildomai cukraus gali ir nereikėti).

Džiovintų slyvų juostų receptą rasite čia.

 

 

Juodųjų serbentų juostos
 

Anaiptol ne visi (o ypač vaikučiai) mėgsta šviežius juoduosius serbentus, tačiau juos galima panaudoti džiovinant skanutėles vaisių odas. Juodieji serbentai yra minkšti, tad jų termiškai apdoroti nereikia, pakaks tiesiog sutrinti su trupučiu medaus ir cukraus bei šlakeliu citrinų sulčių.
 

Juodųjų serbentų džiovintos juostos

Jeigu per sietelį nepertrinsite tyrės, vaisių odoje liks smulkių serbentų odelių, kauliukų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 skardai juodųjų serbentų vaisių odos Jums reikės:
1 litro juodųjų serbentų (be kotelių);
0,5 citrinos sulčių;
Pasaldinimui: 40 g medaus ir 40 g cukraus. Saldumą galite „pasireguliuoti“ pagal skonį, tačiau daugiau medaus nenaudokite, nes tyrė blogai džius, juostos bus lipnokos.


Gaminimas:
Nuo juodųjų serbentų nuskabykite kotelius ir išdiūvusias žiedų daleles. Juos sutrinkite maisto smulkintuvu, įdėkite medaus, cukraus, supilkite citrinų sultis ir perplakite.
Jeigu norite tolygesnės konsistencijos, papildomai pertrinkite per smulkų sietelį. Jeigu trinsite tyrę per sietelį, galite naudoti mažiau medaus ir cukraus, nes pašalinsite kartumo turinčias odeles, sėklytes, tad gauta masė bus saldesnė.
Tyrelę kuo lygesniu, maždaug 5 mm sluoksniu paskleiskite ant kepimo popieriumi ar silikoniniu kepimo kilimėliu išklotos skardos ir džiovinkite iki 60°C įkaitintoje orkaitėje pravėrę dureles.
Džiovinti reikėtų apie 6 valandas, tačiau tai priklauso nuo tyrelės sluoksnio, serbentų sultingumo, jūsų orkaitės.
Išdžiūvusią serbentų odą atsargiai nuimkite nuo skardos, supjaustykite ir susukite juostelėmis.
Laikykite sandariame indelyje, vėsioje, tamsioje vietoje.

 

 

Džiovintos abrikosų juostos
 

Karštomis vasaromis net ir Lietuvos sodininkai užsiaugina nemenką abrikosų derlių. Net ir nelabai gardūs, menkai sultingi abrikosai puikiausiai tiks džiovintoms juostelėms - tik tuomet įdėkite truputį daugiau cukraus ir ryškesnį skonį suteiksiančių citrinų sulčių.  
Vietoje abrikosų galite naudoti ir persikus, nektarinus arba jų mišinius.
 

Abrikosų juostos

Abrikosų juostelės - skanus ir sveikuoliškas desertas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 skardai abrikosų vaisų odos Jums reikės:
800 g abrikosų;
Pasaldinimui: 2-3 šaukštų cukraus (arba pagal skonį, pusę cukraus galima pakeisti medumi);
Papildomai labai tiktų truputis maltų gvazdikėlių, galima įpilti šlakelį citrinų sulčių.


Gaminimas:
Abrikosus nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus, sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos (perpjautomis puselėmis į viršų) ir kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje iki kol bus minkšti, apie 15 min.
Palaukite kol truputį atvės ir sutrinkite maisto smulkintuvu, pagardinkite cukrumi, prieskoniais, citrinų sultimis, pertrinkite. Jeigu norite, galite papildomai pertrinti per smulkų sietelį.
Tyrelę kuo lygesniu, maždaug 5 mm sluoksniu paskleiskite ant kepimo popieriumi ar silikoniniu kepimo kilimėliu išklotos skardos ir džiovinkite iki 60°C įkaitintoje orkaitėje pravėrę dureles.
Džiovinti reikėtų apie 6 valandas, tačiau tai priklauso nuo tyrelės sluoksnio, abrikosų sultingumo, jūsų orkaitės.
Išdžiūvusią abrikosų odą atsargiai nuimkite nuo skardos, supjaustykite ir susukite juostelėmis.
Laikykite sandariame indelyje, vėsioje, tamsioje vietoje.

 

 

Įvairių vaisių ir uogų juostos
 

Džiovintos juostos dažniau gaminamos ir vienos rūšies vaisių ar uogų, tačiau puikiai tinka ir skirtingų vaisų bei uogų deriniai! Kad geriau pasiskirstytų skirtingų vaisių ir uogų skoniai bei tinkamai susitrintų skirtingo kietumo gėrybės, mišinius rekomenduojame pavirti.
 

Įvairių vaisių juostos

Džiovintas juostas galima ruošti iš įvairių vaisių, uogų mišinių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 skardai įvairių vaisų ir uogų odos Jums reikės:
1 kg jau sutvarkytų (nuluptų, be kauliukų, sėklalizdžių ir pan.) vaisių ir uogų gabaliukų (pavyzdžiui, siūlome maždaug lygiomis dalimis naudoti obuolius, kriaušes, slyvas, persikus);
0,5 citrinos sulčių;
0,5 stiklinės vandens;
pagal skonį cukraus;
pagal skonį malto cinamono, muskato.


Gaminimas:
Vaisius be kietų odelių, žievelių, kauliukų, sėklalizdžių ir pan. supjaustykite kubeliais.
Sudėkite į puodą, įpilkite vandens, užvirkite ir ant nedidelės ugnies pavirkite iki kol vaisiai, uogos suvirs, skystis nugaruos, masė truputį sutirštės, virti reikėtų apie 20 min. Palaukite, kol truputį atvės ir sutrinkite.
Tyrę pagal skonį pagardinkite citrinų sultimis, cukrumi, prieskoniais.
Tyrelę kuo lygesniu, maždaug 5 mm sluoksniu paskleiskite ant kepimo popieriumi ar silikoniniu kepimo kilimėliu išklotos skardos ir džiovinkite iki 60°C įkaitintoje orkaitėje pravėrę dureles.
Džiovinti reikėtų apie 8 valandas, tačiau tai priklauso nuo tyrelės sluoksnio, tyrės sultingumo, jūsų orkaitės.
Išdžiūvusią vaisių odą atsargiai nuimkite nuo skardos, supjaustykite ir susukite juostelėmis.
Laikykite sandariame indelyje, vėsioje, tamsioje vietoje.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital