Brandinti kalėdiniai pyragai - kas tai ir kaip juos kepti?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2017-11-17
Brandintas Kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais
@Shutterstock

Artėjančios Kalėdos - ne tik mielų dovanų bei žaliaskarių eglučių, bet ir šventinių kepinių metas. Brandinti Kalėdiniai pyragai yra išskirtinis gardumynas, pasižymintis sodriu skoniu ir nuostabiu aromatu. Šie pyragai kepami su daugybe džiovintų vaisių, riešutų, prieskonių, tačiau ypatingą skonį jiems suteikia nuo poros savaičių iki kartais net dviejų mėnesių trunkantis brandinimas.

 

Istoriniai šaltiniai rodo, kad pirmieji brandinti pyragai kepti dar senovės Romoje. Anuomet jie buvo gardinami granatų sėklomis, kedrinėmis pinijomis, razinomis, o jų pagrindą sudarė miežinė košė. Viduramžiais receptą papildė medus, prieskoniai bei džiovinti vaisiai.

 

Brandinti pyragai greitai paplito visoje Europoje, o vėliau ir jos kolonijose. Šiems kepiniams buvo naudojama daug pačių geriausių ir brangiausių ingredientų, tad jie ant stalo puikavosi tik ypatingomis progomis, dažniausiai per vestuves ir Kalėdas. Įdomu tai, kad XV a. gyvenęs popiežius Inocentas VIII padarė oficialią išimtį ir šių pyragų kepimui leido naudoti pieną bei sviestą, produktus, kurių vartojimas per Advento pasninką buvo ribojamas.

 

Šiandien brandintų kalėdinių pyragų kepimui tebenaudojami patys įvairiausi džiovinti ir išmirkyti vaisiai, uogos, cukatai, riešutai, citrusinių vaisių žievelės, nuostabų aromatą jiems suteikia cinamonas, gvazdikėliai, imbieras.

 

Iškepti pyragai sulaistomi brendžiu, romu arba saikingai saldinta juodąja arbata (ją galima paskaninti apelsinų ar obuolių sultimis) ir įsukami į tame pačiame gėrime pamirkytą audinį. Tada dedami į maišelį ar sandarų indą ar apsukami folija ir paliekami bręsti tamsioje, sausoje vietoje nuo dviejų savaičių iki dviejų mėnesių. Subrendęs gardumynas pjaustomas per Kalėdas arba dovanojamas giminaičiams, kaimynams, bičiuliams ir verslo partneriams.

 

Siūlome per gražiausias metų šventes mylimus žmones nustebinti šiuo originaliu ir prabangiu kepiniu, kurio gardumas ir nuostabus aromatas tikrai taps laukiama šeimos tradicija!

 

 

Brandintas Kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais

 

Nuotr. šalt. LaMaistas.lt

 

Tradicinis brandintas pyragas, kuriam galite naudoti pačius įvairiausius, mėgstamiausius džiovintus vaisius ir riešutus. Ypatingo dekoratyvumo jam suteiksite, jeigu pasilikę saujelę vaisių ir riešutų juos prieš kepimą sudėliosite ant pyrago viršaus tarsi mozaiką.

 

Pyragui pagaminti reikės:

900 gramų džiovintų vaisių ar uogų;
150 gramų riešutų
270 gramų miltų;
250 gramų sviesto;
200 gramų rudojo cukraus;
200 mililitrų brendžio;
4 kiaušinių
1 apelsino žievelės ir sulčių;
1 citrinos žievelės;
2 šaukštelių kepimo miltelių
2 šaukštelių cinamono
0.5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
0.5 šaukštelio imbiero.

 

Brandinimui reikės:

0.5 stiklinės brendžio (galima keisti stipria saldinta juodąja arbata).

 

Kaip gamintį šį pyragą, skaitykite čia >>.


Nedelskite - Kalėdos jau pamažu artėja!
 

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
kūčių patiekalai
kalėdų patiekalai
pyragai, kepiniai
karšti patiekalai
užkandžiai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

skanu@lamaistas.lt

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

reklama@tipro.lt

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

tiPRO grupės dalis