Brandinti kalėdiniai pyragai - kas tai ir kaip juos kepti? Rodome žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-11-20
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
Brandintas Kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Artėjančios Kalėdos - ne tik mielų dovanų bei žaliaskarių eglučių, bet ir šventinių kepinių metas. Brandinti Kalėdiniai pyragai yra išskirtinis gardumynas, pasižymintis sodriu skoniu ir nuostabiu aromatu. Šie pyragai kepami su daugybe džiovintų vaisių, riešutų, prieskonių, tačiau ypatingą skonį jiems suteikia nuo poros savaičių iki kartais net dviejų mėnesių trunkantis brandinimas.

 

Istoriniai šaltiniai rodo, kad pirmieji brandinti pyragai kepti dar senovės Romoje. Anuomet jie buvo gardinami granatų sėklomis, kedrinėmis pinijomis, razinomis, o jų pagrindą sudarė miežinė košė. Viduramžiais receptą papildė medus, prieskoniai bei džiovinti vaisiai.

 

Brandinti pyragai greitai paplito visoje Europoje, o vėliau ir jos kolonijose. Šiems kepiniams buvo naudojama daug pačių geriausių ir brangiausių ingredientų, tad jie ant stalo puikavosi tik ypatingomis progomis, dažniausiai per vestuves ir Kalėdas. Įdomu tai, kad XV a. gyvenęs popiežius Inocentas VIII padarė oficialią išimtį ir šių pyragų kepimui leido naudoti pieną bei sviestą, produktus, kurių vartojimas per Advento pasninką buvo ribojamas.

 

Šiandien brandintų kalėdinių pyragų kepimui tebenaudojami patys įvairiausi džiovinti ir išmirkyti vaisiai, uogos, cukatai, riešutai, citrusinių vaisių žievelės, nuostabų aromatą jiems suteikia cinamonas, gvazdikėliai, imbieras.

 

Iškepti pyragai sulaistomi brendžiu, romu arba saikingai saldinta juodąja arbata (ją galima paskaninti apelsinų ar obuolių sultimis) ir įsukami į tame pačiame gėrime pamirkytą audinį. Tada dedami į maišelį ar sandarų indą ar apsukami folija ir paliekami bręsti tamsioje, sausoje vietoje nuo dviejų savaičių iki dviejų mėnesių. Subrendęs gardumynas pjaustomas per Kalėdas arba dovanojamas giminaičiams, kaimynams, bičiuliams ir verslo partneriams.

 

Siūlome per gražiausias metų šventes mylimus žmones nustebinti šiuo originaliu ir prabangiu kepiniu, kurio gardumas ir nuostabus aromatas tikrai taps laukiama šeimos tradicija!

 

 

Brandintas Kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais
 

Brandintas Kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais


24-26 cm skersmens pyragui pagaminti reikės:
Vaisius mirkysite pernakt, pyragą gaminsite 30 min, kepsite 1.5 val, brandinsite 2-6 savaites

  • 800 gramų džiovintų vaisių ir/ar uogų (bet kokių mėgiamų)
  • 150 gramų riešutų (bet kokių mėgiamų);
  • 270 gramų miltų (naudojau Kauno Grūdų EKSTRA 405D);
  • 250 gramų sviesto, minkšto, kambario temperatūros;
  • 200 gramų rudojo cukraus;
  • 200 mililitrų brendžio;
  • 4 kiaušinių
  • 1 apelsino;
  • 1 citrinos (reikės tik žievelės);
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 2 šaukštelių cinamono
  • 0.5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 0.5 šaukštelio imbiero.

 

Brandinimui reikės:

  • 100 ml brendžio.

 

Pradedam!
 

1. Pasiruošiu visus ingredientus. Džiovintus vaisius drąsiai rinkitės savo nuožiūra ar pagal tai, ką turite ar mėgstate. Nebijokite jų maišyti ir naudoti pačius įvairiausius. Aš šįkart naudojau mišinį iš tamsių razinų, auksinių razinų, džiovintų abrikosų, džiovintų spanguolių, datulių, anansų bei cukruoto imbiero gabalėlių. Riešutai irgi tinka bet kokie mėgiami ar jų mišinys - šįkart naudojau perpus migdolus ir graikinius, bet taip pat tinka žemės, lazdyno ar kiti.

 

Brandinto pyrago ingredientai

 

2. Džiovintus vaisius pasmulkinu nedideliais kubeliais. Nepjaustau tik spanguolių arba smulkių razinų, o jeigu razinos didesnės, jas perpjaunu pusiau, nes tada iškeptas pyragas lengviau pjaustosi. Riešutus pasmulkinu elektriniu smulkintuvu (galima ir peiliu).

 

Susmulkiname džiovintus vaisius ir riešutus

 

3. Didesniame dubenyje sumaišau džiovintus vaisius, riešutus ir brendį. Dubenį uždengiu lėkšte ar rankšluostėliu ir palieku brinkti per naktį (ar bent 5-6 valandas), jog vaisiai sugertų skystį. Tuo pačiu iš šaldytuvo išimu sviestą bei kiaušinius, kad sušiltų iki kambario temperatūros.

 

Džiovintus vaisius ir riešutus sumaišome su brendžiu

 

4. Kitą dieną gaminu pyragą. Įjungiu orkaitę kaisti iki 180 C (kaitinimo režimas  - viršus+apačia, be vėjelio).
 

5. Į didelį dubenį dedu minkštą kambario temperatūros sviestą ir cukrų. Elektriniu plaktuvu išplaku iki masė bus vientisa (galima gerai išsukti ir mediniu šaukštu). Įtarkuoju citrinos bei apelsino žieveles (tik geltonas dalis) ir gerai išmaišau.

 

Sviestą išplakti su cukrumi

 

Įtarkuoti citrinos bei apelsino žieveles. Išmaišyti.

 

5. Dubenėlyje lengvai paplaku kiaušinius - tik kad tryniai ir baltymai susijungtų.
 

Lengvai paplakti kiaušinius

 

6. Kitame dubenyje miltus sumaišau su 2 a.š. kepimo miltelių, 2 a.š. cinamono, 0.5 a.š. maltų gvazdikėlių ir 0.5 a.š. malto imbiero.

 

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir prieskoniais

 

7. Į sviesto plakinį įmaišau 2-3 šaukštus miltų mišinio. Tada įpilu šiek tiek (pražioje labai nedaug) kiaušinių plakino, išmaišau. Dar įdedu šiek tiek miltų, išmaišau, įpilu šiek tiek kiaušinių, vėl įšmaišau. Taip pamažu sudedu visus miltus ir kiaušinius. Tešla turėtų gautis dar maišoma, bet gana tiršta.
 

Į sviestą pakaitinomis įmaišyti miltų mišinį bei kiaušinių plakinį

 

8. Per kelis kartus įspaudžiu apelsino sultis, kaskart išmaišydama.

 

Įspausti apelsino sultis, gerai išmaišyti

 

9. Džiovintų vaisių ir riešutų mišinį išmaišau, kad tolygiai pasiskirstytų skysčio likučiai. Šį mišinį per kelis kartus sukrečiu į tešlą, kaskart gerai išmaišydama. Atrodys, kad vaisių labai daug - taip ir turi būti :-)

 

Į tešlą sukrėsti džiovintų vaisių ir riešutų mišinį

 

10. Kepimo formos dugną iškloju kepimo popieriumi, o krašus patepu sviestu ir pabarstau trupučiu miltų. Sukrečiu tešlą ir šaukštu išlyginu paviršių. Formą naudojau 26 cm, bet tinka ir 22 - 24 cm, svarbu jos neužpildyti daugiau kaip trijų ketvirčių aukščio.

 

Tešlą sukrėsti į paruoštą kepimo formą.

 

11. Pyragą šaunu į iki 180 C įkaitintos orkaitės vidurį. Temperatūrą iškart sumažinu iki 140C ir kepu apie 1.5 val. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo naudojamos formos dydžio ir pyrago storio. Reikėtų kepti iki įkišus medinį pagaliuką į pyrago vidurį, jį ištrauksite švarų, neapsivėlusį tešla.
 

12. Iškepusį pyragą traukiu iš orkaitės, leidžiu apie pusvalandį atvėsti formoje. Tada perkeliu ant grotelių ir leidžiu atvėsti visiškai.

 

Pyragui leisti pusvalandį atvėsti formoje.

Perkelti ant grotelių ir palikti visiškai atvėsti.

 

14. Marlę arba plonos medvilninės medžiagos gabalą tolygiai suvilgau 100 ml brendžio, lengvai nugręžiu perteklių. Įvynioju pyragą.

 

Pyragą įvyniokite į brendyje suvilgytą merlę.

 

15. Tada pyragą įvynioju į 2-3 sluoksnius folijos, standžiai apspaudydama, kad neliktų tarpų. Galiausiai įdedu į sandarų maišelį ar įsuku į maistinę plėvelę.

 

Brandinimui paruoštą pyragą įvynioti į foliją ir įdėti į sandarų maišelį

 

16. Brandinamą pyragą laikau kambario temperatūroje, sausesnėje tamsioje vietoje (pvz. virtuvės spintelėje). Aš dažniausiai brandinu bent 2 savaites, bet kartais - ir 2 mėnesius :-) Kas dvi savaites pyragą išimu iš maišelio, atsargiai atvynioju foliją ir medžiagos viršų palaistau 1-2 šaukštais brendžio (galima jį perpus skiesti juoda arbata). Likus savaitei iki pyrago ragavimo, nebelaistau.

 

17. Valgymo dieną pyragą išvynioju, dedu į didelę lėkštę ir skanaujame. Jei norisi, galite jį šventiškai papuošti - nuotraukoje aš jį apdėliojau rozmarino šakelėmis, spanguolėmis ir keletu imbierinių sausainių, tada pabarsčiau trupučiu cukraus pudros. Kartais aš jį aptepu maskarponės ir grietinėlės kremu - maskarponę ir riebią grietinėlę (lygiomis dalimis vienos ir kitos) dedu į dubenį ir išplaku iki standaus kremo, įspaudžiu truputį citrinos sulčių ir vėl išplaku. Šiuo kremu aptepu pyragą ir dedu 1-2 valandoms į šaldytuvą sutvirtėti.

 

Brandintas džiovintų vaisių pyragas

Brandintas kalėdinis pyragas

 

Skanių švenčių!

 

Straipsnio draugas: Kauno Grūdai
Skaityti komentarus
Komentarai (9)
Julija
2023-12-10 15:12
Sveiki, nelabai supratau, o pyrago dugna (kepimo popieriu) reikia isimti pries ivyniojant i marle? ATSAKYTI
Nijolė
2023-12-02 11:25
Neįsivaizduoju Kalėdų be šio pyrago! Jis laaabai skanus ATSAKYTI
Dalia
2022-11-29 20:54
Aš šį pyragą kepu 7 metai iš eilės. Neįsivaizduoju Kalėdų stalo be šio pyrago :) ATSAKYTI
Jurgita
2022-12-05 20:58
Ar lengvai gaunasi ? Kazkokiu gudrybiu reikia zinoti? Dekoju ATSAKYTI
Inga
2022-12-06 09:16
Nereikia jokių gudrybių, viskas parašyta recepte :) ATSAKYTI
Lina
2021-11-27 20:13
Puikus pyragas,prabangus. Kepu jau kelinti metai. Tinka padovanoti Kalėdoms. ATSAKYTI
Kepėja
2021-11-27 11:49
Rekomenduoju išsikepti. Anksčiau mano mama tokį kepdavo, dabar ir pati išsikepu. Tiesa, riešutų nenaudoju, o iš džiovintų vaisių man privalomos slyvos ir cukruoti imbierai. Tiesa, iš visos normos išeina ganadidelis pyragas, tad kartais kepu iš pusės normos mažesnėje 20cm formoje :) ATSAKYTI
Rasa
2018-11-29 17:06
Labai skanus pyragas, patiks jeigu megstate pyragus su dziovintais vaisiais (as labai megstu), bet jeigu tokiu nemegstate, tada geriau kitoki pyraga rinkites ATSAKYTI
Kepėja
2021-11-27 20:22
Taip, tiesa, šio pyrago pagrindą sudaro džiovinti vaisiai, tešla jaučiasi minimaliai. Gal nemėgstantiems džiovintų vaisų patiktų toks pyragas su įvairių rūšių riešutais ir cukruotais imbierais. Dar skanu turėtų būti su riešutais ir šiek tiek razinų. Tokie pasiūlymai tiems, kurie ne itin mėgsta džiovintus vaisius. :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital