Biskvitinis tortas su avietėmis ir maskarpone - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
Tortas su avietėmis ir maskarpone

Tikrajam pavasariui po truputį beldžiantis į duris, ir virtuvėje norisi matyti kuo daugiau spalvų bei gaivumo. Karamelę ir šokoladą paliekant šaltiesiems mėnesiams, kepiniuose įsivyrauja uogos, vaisiai ir lengvučiai it pūkelis kremai. Toks ir šis tortas - purus migdolinis biskvitas, sulaistytas vaniliniu sirupu, apteptas rūgštelės turinčiu džemu iš šaldytų aviečių ir burnoje tirpstančiu maskarponės kremu - toks klasikinis derinys nenuvils net ir didžiausių kritikų. Na, o kur dar ir išvaizda! Šis tortas nėra sluoksniuojamas kaip įprasta, o suvyniotas lyg sraigės namelis. Papuošiame šviežiomis uogomis, mėtomis ir likusiu kremu - voila, turime kuo nuostabiausią desertą, kuris sužavės kiekvieną!

Nors tortas tikras pavasario ir vasaros šauklys, suprasdami, kad šviežių uogų dar teks palaukti, pritaikėme receptą šaldytoms. Nors originaliai recepte naudojamos avietės, galite naudoti tiek braškes, tiek šilauoges, serbentus, ar kitas mėgstamas uogas, taip sukurdami savąją versiją! Šis tortas taip pat puikiai tiks ir artėjančiam Velykų stalui - juo ne tik nustebinsite svečius, bet ir papuošite šventinš stalą.

O kad šį gardumyną paruošti būtų dar paprasčiau, paruošėme ir išsamų žingsnis po žingsnio receptą, kuriuo vadovaujantis tortas pavyks puikus net ir gaminant pirmą kartą. 


TORTUI SU AVIETĖMIS IR MASKARPONĖS KREMU REIKĖS:
pagaminsite 22-23 cm skersmens tortą

Biskvitams reikės:

  • 7 kiaušinių
  • 180 gramų cukraus
  • ½ a.š. druskos
  • 75 g migdolų miltų
  • 75 g miltų (550C arba 550D)

Sirupui reikės:

  • 45 g cukraus
  • 90 ml vandens
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus 

Aviečių džemui reikės:

  • 325 g šaldytų aviečių
  • 35 g cukraus
  • 20 g citrinos sulčių
  • 1 citrinos smulkiai tarkuotos žievelės

Maskarponės kremui reikės:

  • 325 g maskarponės (šaltos)
  • 250 g 35% riebumo grietinėlės (šaltos)
  • 85  g cukraus pudros
  • 1 v.š. vanilinio cukraus 

Papuošimui reikės:

  • Šviežių aviečių
  • Mėtos lapelių

Pradedam!


1. Pasiruoškite aviečių džemą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Jei naudojate šaldytas avietes, prieš tai jų atitirpinti nereikia.


2. Visus produktus sudėkite į nedidelį puodą ir kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol avietės atitirps ir masė užvirs. Leiskite uogoms lėtai virti apie 5-7 minutes. Kartas nuo karto pamaišykite, kad nepridegtų.


3. Gautą avietinę masę supilkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos konsistencijos. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų jokių sėklyčių. Leiskite pilnai atvėsti.


4. Pasiruoškite sirupą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. 


5. Visus produktus sudėkite į nedidelį puodą ir kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol cukrus ištirps, o sirupas užvirs. Leiskite pavirti kelias minutes. Leiskite sirupui pilnai atvėsti.


6. Pasigaminkite maskarponės kremą. Pasiruoškite ingredientus - maskarponę ir grietinėlę prieš naudojimą laikykite šaldytuve.


7. Grietinėlę supilkite į aukštą dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Svarbu grietinėlės neperplakti. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite maskarponę.


8. Į tą patį dubenį, kuriame plakėte grietinėlę, sudėkite maskarponę, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite kremą iki purumo - tai užtruks apie 3-4- minutes. 


9.
Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite iki minutės tam, kad grietinėlė nepersiplaktų ir nevirstų sviestu. Kremą dar kartą permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve.


10. Išsikepkite biskvitus. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos 20-30 minučių ant darbastalio. 


11. Paimkite penkis kiaušinius ir atskirkite jų baltymus nuo trynių. Baltymus supilkite į dubenį, suberkite druską ir plakite kol suputos.


12. Suberkite 30 g cukraus ir elektriniu plaktuvu plakite apie 6-8 minutes, kol susiformuos stabilūs baltymai.


13. Į kitą dubenį supilkite trynius, įmuškite likusius kiaušinius ir suberkite cukrų. Elektriniu plaktuvu plakite apie 8-10 minučių, iki masė taps gelsva, o jos tūris patrigubės. 


14. Į kiaušinių ir trynių plakinį sudėkite abiejų rūšių miltus. Produktus dar kartą išplakite, kad neliktų sausų miltų. Svarbu masės neperplakti, kad nesukristų jos purumas.


15. Į tešlą sudėkite pusę baltymų ir atsargiai mentele juos įmaišykite. Tuomet sudėkite likusius baltymus ir dar kartą išmaišykite. 


16. Ant dviejų kepimo popieriaus lakštų nusibrėžkite du 27x37 cm stačiakampius. Padalinkite tešlą į dvi lygias dalis ir konditerine mentele tolygiai paskirstykite ant abiejų kepimo popieriaus lakštų - skirstykite taip, kad tešla liktų stačiakampio ribose. Atsargiai perkelkite lakštus ant skardų.


17. Biskvito kepimas. Biskvitus kepkite 175 laipsnių orkaitėje, įjungę vėjelio funkciją - ji užtikrins, kad karštis orkaitėje pasiskirstytų tolygiai. Kepkite apie 8-10 minučių (tikslus kepimo laikas priklausys nuo jūsų orkaitės).


18. Leiskite biskvitui pravėsti apie penkias minutes. Tuomet uždenkite jį kitu kepimo popieriaus lakštu ir apverskite. Palei linijus, kur buvote nusibrėžę stačiakampį nupjaukite biskvito kampus tam, kad jie būtų lygūs. Tuomet atsargiai nulupkite kepimo popierių. Leiskite abiems biskvitams pilnai atvėsti.


19. Torto surinkimas. Abu biskvitus perkelkite ant pjaustymo lentelių. Konditerine mentele abu biskvitus aptepkite anksčiau pasigamintu sirupu.


20. Aviečių džemą padalinkite į dvi dalis ir tolygiai paskirstykite ant biskvitų. Atidėkite kelis šaukštus maskarponės kremo, o likusį padalinkite į dvi dalis maskarponės kremą ir vėl tolygiai paskirstykite ant biskvitų. Biskvitus atsargiai perkelkite į šaldymo kamerą ir palaikykite apie 15 minučių.


21. Pasiimkite ilgą liniuotę ir kas 5 centimetrus įpjaukite peiliu. Biskvitus supjaustykite 5 centimetrų skersmens juostelėmis.


22. Pasiruoškite serviravimo formą. Paimkite vieną juostelę ir pradėkite standžiai vynioti juostelę. Kai viena juostelė pasibaigia, paimkite kitą ir ties ta vieta, kur baigėsi biskvitas pradėkite vynioti naująjį. Taip vyniokite, kol suvyniosite maždaug pusę juostelių. Tuomet biskvitą apverskite, padėkite ant pasiruoštos serviravimo formos ir tęskite vyniojimą, paimdami juostelę ir apvyniodami apskritimą.Tokiu būdu suvyniokite visas juosteles.  Tortą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite bent kelias valandas, galite laikyti ir pernakt. 


23. 
Papuoškite tortą. Likusį kremą sudėkite į konditerinį maišelį, su pritvirtintu apvaliu antgaliu. Išspauskite kauburėlius ant torto, papuoškite avietėmis ir mėtų lapeliais. Iki patiekimo tortą laikykite šaldytuve. Tortą suvalgykite per kelias dienas. 
 


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD KARAMELINIS OBUOLIŲ TORTAS  PAVYKTŲ TOBULAI
 

Migdolinis biskvitas 
 

Produktų temperatūra. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos apie 20 minučių ant darbastalio. 

Kiaušiniai. Kiaušinius naudokite didesnius, geriausia L dydžio. Atskiriant baltymus nuo trynių, elkis atsargiai, kad į baltymus jokiu būdu nepatektų trynio. Baltymus su cukrumi plakite iki standumo. Patikrinti, ar baltymai gerai išsiplakė, galite apversdami dubenį - standūs baltymai neiškris. Trynius, likusius kiaušinius ir cukrų plakite ilgai, apie 8-10 minučių. Gerai išplakta kiaušinių masė turi būti gelsva, puri, o jos tūris turėtų patrigubėti.

Nepermaišykite. Labai svarbu biskvito tešlos nepermaišyti. Subėrus miltus į trynių ir kiaušinių plakinį, plakite trumpai, apie vieną minutę, tik iki tešla taps vientisos konsistencijos. Baltymus į tešlą įmaišykite mentele per du kartus.

Kepimo forma. Ant dviejų kepimo popieriaus lakštų nusibrėžkite du 27x37 cm stačiakampius. Padalinkite tešlą į dvi lygias dalis ir konditerine mentele tolygiai paskirstykite ant abiejų kepimo popieriaus lakštų - skirstykite taip, kad tešla liktų stačiakampio ribose. Atsargiai perkelkite lakštus ant skardų - jei nesate nepatyrę, paprašykite, kad kitas žmogus palaikytų du lakšto kampus ir kartu perkelkite. 

Biskvito kepimas. Biskvitą kepkite per du kartus tsam, kad abu biskvitai iškeptų tolygiai. Biskvitus kepkite 175 laipsnių orkaitėje, įjungę vėjelio funkciją - ji užtikrins, kad karštis orkaitėje pasiskirstytų tolygiai. Kepkite apie 8-10 minučių, tikslus kepimo laikas priklausys nuo jūsų orkaitės.
Leiskite biskvitui pravėsti apie penkias minutes. Tuomet uždenkite jį kitu kepimo popieriaus lakštu ir apverskite. Palei linijus, kur buvote nusibrėžę stačiakampį nupjaukite biskvito kampus tam, kad jie būtų lygūs. Tuomet atsargiai nulupkite kepimo popierių. Leiskite abiems biskvitams pilnai atvėsti.


Aviečių džemas


Uogos. Galite rinktis tiek šviežias, tiek ir šaldytas uogas. Naudojant šviežias, įpilkite šiek tiek vandens ir nuolat maišykite. O jei naudojate šaldytas - jų aititirpinti prieš tai nereikia. Jei nemėgstate aviečių, galite rinktis kitas mėgstamas uogas. 

Virimas. Uogas kaitinkite ant mažos kaitros, kol atitirps ir užvirs. Tuomet lėtai,  virkite apie 5-7 minutes. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti, kad masė nepridegtų. 

Smulkinimas. Išvirusią aviečių masę pertrinkite iki vientisos konsistencijos maisto smulkintuve. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų visiškai jokių uogų sėklyčių. Jei matote, kad aviečių džemas dar šiek tiek per skystas, pakaitinkite jį dar kelias minutes. Džemo konsistencija neturi būti visiškai skysta, bet ir neturi būti sukritusi į vieną vietą. Jį turi būti lengva paskirstyti mentele. 


Vanilinis maskarponės kremas. 


Produktų temperatūra. Prieš gamindami kremą grietinėlę ir maskarponę būtinai palaikykite šaldytuve bent valandą. 

Grietinėlės plakimas. Gamindami kremą, pirmiausia išplakite grietinėlę. Grietinėlę plakite aukštame dubenyje tam, kad neaptaškytų visko aplink. Grietinėlę plakite iki purumo, svarbiausia jos neperplakti, kad nevirstų sviestu. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą. Jei norite dar tvirtesnio kremo, plakant grietinėlę, galite įdėti ir vieną pakelį grietinėlės standiklio. 

Maskarponės plakimas. Tame pačiame dubenyje, kuriame plakėte grietinėlę, išplakite maskarponę kartu su likusiais ingredientais. Prieš dedant maskarponę, nupilkite jos skystį. Maskarponės kremą plakite iki purumo, apie 3-5 minutes. 

Ingredientų sumaišymas. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą, iš šaldytuvo ištrauktą, grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite visai neilgai, iki minutės, tam, kad grietinėlė jokiu būdu nepersiplaktų. Kremą būtinai kelis kartus permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą būtinai laikykite šaldytuve.
 

Torto surinkimas ir papuošimas. 
 

Abu biskvitus perkelkite ant pjaustymo lentelių. Konditerine mentele abu biskvitus aptepkite anksčiau pasigamintu sirupu - biskvitai turi prisigerti sirupo, bet nebūti per minkšti, nes juos reikės susukti. Tad sirupą geriausia ya padalinti į dvi dalis tam, kad nepadaugintumėte nei vienam biskvitui.

Aviečių džemą padalinkite į dvi dalis ir tolygiai paskirstykite ant biskvitų. Jei esate nepatyrę gamintojai, biskvitus galite perkelti 15 minučių į šaldymo kamerą, kad ant džemo būtų lengivau paskirstyti kremą.

Atidėkite kelis šaukštus maskarponės kremo papuošimui, o likusį padalinkite į dvi dalis maskarponės kremą ir vėl tolygiai paskirstykite ant biskvitų. Biskvitus atsargiai perkelkite į šaldymo kamerą ir palaikykite apie 15 minučių, kad būtų lengviau supjaustyti ir suvynioti.

Pasiimkite ilgą liniuotę ir kas 5 centimetrus išilgai įpjaukite peiliu. Biskvitus supjaustykite 5 centimetrų skersmens juostelėmis.

Iš karto pasiruoškite apvalią serviravimo formą. Paimkite vieną juostelę ir pradėkite standžiai vynioti. Kai viena juostelė pasibaigia, paimkite kitą ir ties ta vieta, kur baigėsi biskvitas pradėkite vynioti naująjį. Taip vyniokite, kol suvyniosite maždaug pusę juostelių. Tuomet biskvitą apverskite, padėkite ant pasiruoštos serviravimo formos ir tęskite vyniojimą, paimdami juostelę ir apvyniodami apskritimą.Tokiu būdu suvyniokite visas juosteles.  Tortą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite bent kelias valandas, galite laikyti ir pernakt. 

Likusį kremą sudėkite į konditerinį maišelį, su pritvirtintu apvaliu antgaliu. Išspauskite kauburėlius ant torto, papuoškite avietėmis ir mėtų lapeliais. Iki patiekimo tortą laikykite šaldytuve. Tortą suvalgykite per kelias dienas. 
 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Vitalija
2023-04-19 11:36
Labai skanus tortas. Kepiau Velykoms. Gaivus, lengvas, ne per saldus ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital