Austriškas obuolių štrudelis - rodome žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
Obuolių štrudelis

Mažais žingsneliais ateina ruduo. Apie jį išduoda pageltę javų laukai, rytais virš miesto pakibęs tirštas rūkas ir po kojom netikėtai sušnarėję medžių lapai. Vėsesniais vakarais, spintelėje susiradę mylimiausius puodelius, plikome mėtų arbatą. Rudens jausmas kviečia grįžti atgal į virtuves – ir mes grįžtame. Namai vėl kvepia kepiniais. Cinamonu ir, žinoma, obuoliais. Tuoj jų bus pilnutėlės pintinės – ar jau žinot, ką gardaus norėsit išsikepti?

 

Obuolių štrudelis (Apfelstrudel) – austrų virtuvės klasika, vienas iš nacionalinių šalies patiekalų. Pirmąkart jo receptas buvo užrašytas 1697-asiais, o ranka rašyta receptų knyga, pradėjusi šio ikoniško deserto istoriją, šiandien saugojama Vienos Rotušės bibliotekoje.

Šimtmečius skaičiuojantis kepinys gaminamas iš plonytės tešlos, kurios sluoksniuose slepiasi sultingas, kvapnus obuolių įdaras. Dažnai jis pagardinamas rome mirkytomis razinomis, kartais – keliomis saujelėmis kapotų riešutų. Skaniausia štrudelį patiekti dar šiltą, pagardinus jį plakta grietinėle, ledais ar vaniliniu padažu.

Štrudelio rastumėte kone kiekvienoje Austrijos ar jos kaimyninių šalių kavinukėje. Gabalėlį jo galėtumėte užsisakyti net mažuose rifugio Alpių viršukalnėse. Užvis nuostabiausia, šį gardų obuolių desertą galite išsikepti ir savuose namuose.

Tai nesudėtingas kepinys, gaminamas iš paprasčiausių kasdienių ingredientų. Gali būti, kad net dabar pat visų jų turite savo virtuvėje; ar aš teisi? Nuotraukos žingsnis po žingsnio leis nepasiklysti gamybos procese – gaminti kartu yra lengviau ir smagiau. Pradėkime!

Apie 10 porcijų
Pagaminsite per 2 val.


Obuolių štrudelis

Tešlai:
1/3 stiklinės (80 g) šilto vandens
1 ½ valg. š. (15 g) aliejaus
1 arb. š. citrinų sulčių
¼ arb. š. druskos
1 stiklinės (140 g) kvietinių miltų

Įdarui:
50 g sviesto
½ stiklinės (60 g) maltų džiūvėsėlių
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 arb. š. malto cinamono
50 g razinų
3 valg. š. šilto vandens (arba romo)
apie 600-700 g obuolių, be sėklų ir odelių
1 valg. š. citrinų sulčių

3 valg. š. tirpinto sviesto

 

1. Išminkykite tešlą. Paruoškite jai reikiamus ingredientus.

 

 

2. Dubenyje sumaišykite šiltą vandenį, aliejų, citrinų sultis ir druską.

 

 

3. Suberkite apie pusę miltų ir išmaišykite.

 

 

4. Suberkite likusius miltus ir dar kartą išmaišykite.

 

 

5. Minkykite tešlą (rankomis arba elektrine tešlos maišykle) apie 10 minučių. Tešla iš pradžių atrodys labai minkšta ir lipni, tačiau ilgiau minkoma taps vis elastingesnė, paklusnesnė. Jei vis tik tešla pernelyg lipni ir jos minkyti nepavyksta, papildomai įberkite šiek tiek miltų, bet jų neturėtų reikėti daugiau nei 1-2 šaukštų.

 

 

6. Išminkytą tešlą suformuokite į kamuoliuką, dėkite į aliejumi pateptą dubenį, tešlos viršų taip pat aptepkite aliejumi. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite kambario temperatūroje 1 valandą.

 

 

7. Paruoškite įdarą. Pasiruoškite jam reikiamus ingredientus.

 

 

8. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite džiūvėsėlius ir kepkite, vis pamaišydami, kol jie taps auksinės spalvos. Nuimkite nuo ugnies.

 

 

9. Įmaišykite į džiūvėsėlius cukrų ir cinamoną. Atidėkite į šalį.

 

 

10. Razinas suberkite į dubenėlį ir užpilkite vandeniu (arba romu).

 

 

11. Obuolius nulupkite, perpjaukite perpus ir išimkite sėklalizdžius. Supjaustykite nestoromis skiltelėmis. Užpilkite citrinų sultimis, suberkite išmirkytas razinas (be likusio skysčio) ir išmaišykite.

 

 

12. Suformuokite štrudelį. Ant stalviršio patieskite švarų virtuvinį rankšluostį, pabarstykite jį miltais. Tešlą dėkite ant rankšluosčio ir kočiokite į labai ploną lakštą – idealiu atveju tešla turėtų būti tokio plonumo, kad per ją persišviestų rankšluosčio raštas. Tešlą galite pakelti ir pratempti rankomis (panašiai, kaip formuojant picos paplotį). Kuo ploniau pavyks iškočioti tešlą, tuo daugiau iškeptas štrudelis turės sluoksnelių. Tačiau net jei nepavyks tešlos iškočioti iki nepriekaištingo plonumo, nesijaudinkite, tikrai iškepsite labai gardų štrudelį.

 

 

13. Tešlos stačiakampį aptepkite dviem šaukštais tirpinto sviesto, ant pusės stačiakampio suberkite ir tolygiai paskirstykite keptų džiūvėsėlių, cukraus ir cinamono mišinį.

 

 

14. Ant džiūvėsėlių sudėkite obuolių skilteles. Kraštelius palikite švarius (be obuolių).

 

 

15. Tešlos kraštus užlenkite ant obuolių.

 

 

16. Pradėdami nuo trumpesniosios kraštinės su obuolių įdaru, pradėkite sukti štrudelį. Kelkite ir sukite jį padedami rankšluostėlio.

 

 

17. Susuktą perridenkite ant kepimo popieriaus lakšto ir aptepkite likusiu šaukštu tirpinto sviesto.

 

 

18. Iškepkite štrudelį. Orkaitę įkaitinkite iki 190 ᵒC  temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo skardą su štrudeliu dėkite į orkaitės centrą ir kepkite apie 35-40 min., kol paviršius taps gražiai auksinės spalvos.

 

 

19. Šiek tiek atvėsinkite, supjaustykite riekelėmis.

 

 

20. Apibarstykite gabalėlius milteliniu cukrumi, patiekite su plakta grietinėle, vaniliniu padažu ar ledais.

 

 

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

  • Minkant štrudelio tešlą, iš pradžių gali pasirodyti, kad miltų šiek tiek per mažai – tešla lipni, ją sunku minkyti, ji kimba prie rankų. Neskubėkite miltų berti daugiau: gliuteno gijos stiprėja su kiekviena minkymo minute, tad kantriai minkant iš pradžių buvusi neklusni tešla pamažu tampa elastingesnė, glotnesnė, mažiau lipni. Tešlą štrudeliui prireiks minkyti apie dešimt minučių, kol išminkyta ji vis dar bus labai minkšta, bet nelipni.
  • Štrudelio tešlą reikia iškočioti itin plonai, dar geriau, jeigu tam pakanka įgūdžių, – ištampyti rankomis iki popieriaus plonumo. Tam, kad šitai pavyktų, į tešlą įpilkite truputį citrinų sulčių (arba acto) – jo dėka tešla taps elastingesnė.
  • Tešlą kočiokite ant miltais pabarstyto švaraus virtuvinio rankšluosčio. Taip kočioti bus lengviau, o svarbiausia – vėliau bus kur kas lengviau susukti štrudelį, keliant tešlą kartu su rankšluosčio kraštu.
  • Nenorėdami ruošti naminės tešlos, štrudelį galite gaminti ir su pirktine filo (phyllo) tešla.
  • Įdarui geriau naudokite mažesnius obuolius ir pjaustykite juos nedidelėmis skiltelėmis. Stenkitės, kad skiltelių kampai nebūtų aštrūs. Taip paruoštus obuolius bus lengviau susukti į tešlos vidų. Labai svarbu, kad sukant tešla neįplyštų (tokiu atveju obuolių išskirtos sultys ištekėtų iš kepinio, kai iš tiesų turi likti kepinio viduje ir suteikti įdarui sultingumo).
  • Klasikinis štrudelis gaminamas su razinomis, bet jei jų nemėgstate – drąsiai išbraukite iš recepto. Vietoje razinų štrudelį galite pagardinti riešutais; ypač gardžiai tinka lazdynų ar graikiniai riešutai.
  • Skaniausias štrudelis dar šiltas, patiektas su plakta grietinėle, vaniliniu padažu ar ledais. Jei valgyti ketinate kitą dieną, pernakt laikykite sandariame indelyje, o rytojaus dieną trumpai pašildykite.
  • Uždarame indelyje šaldytuve štrudelį galite laikyti iki 4-5 dienų.

 

 Recepto šaltinis: https://www.lilvienna.com/original-viennese-apple-strudel/

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Mantas
2023-09-10 18:31
Dažniausiai obuolių pyragams obolių kieki galima didinti ir blogai nebus. Šiam atvejui, dėjau turbūt dvigubai daugiau obuolių, tai sunkiai susisuko, gavosi labai didelis svotis viduje, tešla natūraliai nuo svorio stipriai išsitempia. O kadangi padauginau obuolų tai gavosi obuolų košė su lietinio blyno storio tešla.
Suma sumarum, per daug darbo kaip obuolių pyragui. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital