Apelsininis morkų tortas su varškės ir maskarponės kremu - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
Apelsininis morkų tortas su varškės ir maskarponės kremu - receptas žingsnis po žingsnio

Kiekvieną dieną vis labiau jaučiamas tikrasis pavasaris - matome nuostabiai atbundančią gamtą, daugiau žeme besiridinėjančios saulės bei taip ir jaučiame to lengvumo norą. To paties lengvumo ir spalvų norisi ir maiste. Ir nors atrodytų, kad morkos tinka labiau tinka rudeniui, jas apjungus su apelsinais - išeina tiesiog tobuli desertai!  

Tik pažiūrėkite į šį morkų tortą! Morkų biskvitai čia papildomi apelsino žievele, lazdyno ir migdolų riešutais bei kokosų drožlėmis. Šie nuostabūs auksiniai biskvitai vėliau sulaistomi apelsininiu sirupu, aptepami apelsininiu kremu ir tobulu, šilkiniu kreminio sūrio ir varškės kremu. Šis tortas nuostabiai drėgnas ir minkštas, visai ne per saldus, o skonis - pasakiškai geras. Maža rekomendacija - leisti tortui pastovėti šaldytuve vieną-dvi dienas. Tai leis biskvitams dar labiau prisigerti sirupo, o visiems skoniams labiau susilieti. 

Dar nenusprendėte, ką kepti Velykoms? Pažadu, kad patiekus tokį morkų tortą ant Velykų stalo tikrai nustebinsite visus šeimos narius!

Na, o kad jį pagaminti būtų dar lengviau, paruošėme ir išsamų žingsnis po žingsnio receptą, kuriuo vadovaujantis tortas pavyks puikus net ir gaminant pirmą kartą.
 


APELSININIAM MORKŲ TORTUI REIKĖS:
pagaminsite 21-22 cm skersmens tortą

Biskvitams reikės:

  • 165 g neutralaus (rapsų, saulėgrąžų, kokosų) aliejaus
  • 80 g rudojo cukraus
  • 80 g baltojo cukraus
  • 450 g smulkiai tarkuotų morkų
  • 3 kiaušinių
  • 1 apelsino smulkiai tarkuotos žievelės
  • 210 g miltų (naudojau paprastus aukščiausios rūšies 550D)
  • 3 a.š. kepimo miltelių
  • 3/4 a.š. druskos
  • 1-2 a.š. cinamono
  • 80 g kepintų lazdyno riešutų
  • 80 g kepintų migdolų
  • 100 g kokoso drožlių

Sirupui reikės:

  • 120 g šviežiai spaustų apelsinų sulčių
  • 40 g cukraus

Apelsininiam kremui reikės:

  • 2 didelių apelsinų
  • 135 g cukraus
  • 6 kiaušinių trynių
  • 125 g kambario temperatūros sviesto 

Kreminio sūrio ir varškės kremui reikės:

  • 300 g maskarponės (ar kreminio sūrio, šalto)
  • 300 g kreminės arba pertrintos varškės
  • 500 g 35% riebumo grietinėlės (šaltos)
  • 1 apelsino smulkiai tarkuotos žievelės
  • pusės apelsino sulčių
  • 100 g cukraus pudros

Papuošimui reikės:

  • Kelių šaukštų naminio ar pirktinio karamelės padažo (rekomenduotina)
  • Saujelės smulkintų lazdyno ir migdolų riešutų
  • Šaukštelio kokosų drožlių


Pradedam!
 

1. Išsikepkite biskvitą. Iš pradžių pasiruoškite visus biskvito ingredientus. 


2. Į dubenį supilkite aliejų, suberkite abiejų rūšių cukrų ir įmuškite kiaušinius. Elektriniu plaktuvu arba konditerine šluotele išplakite iki vientisos masės.
 

 

3. Į tešlą sudėkite apelsino žievelę, suberkite miltus, cinamoną, druską ir kepimo miltelius. Elektriniu plaktuvu arba konditerine šluotele išplakite iki vientisos masės. 
 

 

4. Galiausiai į tešlą sudėkite tarkuotas morkas, kokoso drožles ir smulkintus migdolų ir lazdyno riešutus. Juos į tešlą įmaišykite silikonine mentele.
 


5. 21-22 cm skersmens kepimo formą su išimamu dugnu išklokite kepimo popieriumi. Vietoje formos taip pat galite naudoti ir konditerinį žiedą (kaip dariau aš), tik nepamirškite jo apačios apvynioti folija tam, kad kepant, biskvito tešla neišbėgtų pro kraštus. Į pasiruoštą kepimo formą supilkite pusę turimos tešlos. Tešlos viršų nulyginkite konditerine mentele. 


6. Biskvito kepimas. Biskvitą kepkite 180 laipsnių orkaitėje, įjungę vėjelio funkciją - ji užtikrins, kad karštis orkaitėje pasiskirstytų tolygiai. Kepkite apie 30-35 minutes, tikslus kepimo laikas priklausys nuo jūsų orkaitės. Ar biskvitas gerai iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku - ištrauktas iš kepinio centro jis turėtų būti sausas, neaplipęs tešla. Palikite biskvitą pravėsti kambario temperatūroje 15 minučių. Tuomet išimkite iš kepimo formos ir tuos pačius žingsnius pakartokite su antra tešlos dalimi. Jei turite tokias pačias kepimo formas, vienu metu galite kepti abi biskvito dalis.

Iškepusius biskvitus palikite atvėsti iki kambario temperatūros - tai truks kelias valandas (galite kepti iš vakaro).
 

 

7. Pasigaminkite apelsininį kremą. Pasiruoškite visus kremo ingredientus - sviestą, cukrų, trynius ir apelsinus. Prieš pradėdami nutarkuokite apelsinų žievelę (tik geltoną dalį) ir išspauskite sultis. 


8. Į metalinį ar kitą karščiui atsparų dubenį supilkite apelsinų sultis, suberkite cukrų, sudėkite apelsino žievelę ir kiaušinių trynius. Viską išplakite konditerine šluotele.


9. Sudėkite kambario temperatūros sviestą.


10. Į puodą pripilkite tiek vandens, kad uždėjus dubenį su ingredientais, jo dugnas nesiektų vandens. Leiskite vandeniui užvirti tuomet dėkite dubenį su ingredientais ir nuolat maišant konditerine šluotele kaitinkite, kol masė sutirštės. Tai truks apie 7-8 minutes. Dubenį su kremu nuimkite nuo puodo ir leiskite pilnai atvėsti.


11. Pasigaminkite apelsininį sirupą. Pasiruoškite reikiamus ingredientus - apelsinų sultis ir cukrų.


12. Apelsinų sultis supilkite, o  cukrų suberkite į nedidelį puodą. Kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol cukrus ištirps. Leiskite lėtai pavirti apie penkias minutes. Sirupą atvėsinkite iki kambario temperatūros. 
 


13. Pasigaminkite kreminio sūrio ir varškės kremui kremą. Pasiruoškite ingredientus. Maskarponė, varškė ir grietinėlė turi būti iš šaldytuvo.


14. Didesniame dubenyje iki purumo elektriniu plaktuvu išplakite grietinėlę. Plakite atsargiai, kad jos neperplaktumėte.  Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite maskarponę.
 


15. Į tą patį dubenį, kuriame plakėte grietinėlę, sudėkite visus likusius ingredientus ir plakite elektriniu plaktuvu iki purumo. Tai truks apie 3-5 minutes. 
 

 

16. Į varškės ir kreminio sūrio kremą sudėkite prieš tai išplaktą grietinėlę ir dar kartą išplakite kremą elektriniu plaktuvu. Plakite neilgai, apie vieną minutę, tam, kad neperplaktumėte grietinėlės. Kremą permaišykite silikonine mentele. Iki naudojimo - laikykite šaldytuve. 
 

 

17. Torto surinkimas. Biskvitus aštriu peiliu perpjaukite išilgai. Iš viso turėtumėte gauti 4-5 sluoksnius. Aš visada biskvitą pjaunu plonai, tai užtikrina drėgnesnį, skanesnį tortą. Jei kepant biskvitą, jo viršuje iškilo kauburėlių, juos nupjaukite prieš pjaustydami biskvitus. 


18. Ant didelės, lygios lėkštės padėkite pirmąjį biskvito sluoksnį. Jei nesate įgudę tortų kepėjai ir bijosite jau surinktą tortą perkelti ant serviruoti skirtos tortinės, tortą galite iš karto rinkti ant jos. Taip pat, jei jaudinatės dėl torto surinkimo ir norite tiesesnio, lygesnio torto, pirmąjį biskvitą apjuoskite konditeriniu žiedu arba apvalia kepimo forma. 
 


19. Biskvitą aptepkite anksčiau pasigamintu, atvėsusiu apelsininiu sirupu. 
 


20. Tuomet biskvitą aptepkite keliais šaukštais apelsininio kremo. Ant viršaus paskleiskite varškės ir maskarponės kremą. 
 


21. Ant maskarponės kremo dėkite antrąjį biskvitą ir lengvai spustelėkite. Vėl pakartokite visus žingsnius - sulaistykite sirupu, aptepkite apelsininiu ir maskarponės kremais ir uždėjus trečiąjį biskvitą, lengvai spustelėkite. Taip surinkite visą tortą.
 

22. Torto viršų nulyginkite konditerine mentele. Surinktą tortą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite pernakt - tai leis visiems skoniams labiau susijungti. Ilgiau laikant - tortas skanėja, tad drąsiai tortą galite pasigaminti ir dvi dienas prieš jį patiekiant. Likusį kremą sudėkite į nedidelį, sandarų indelį ir taip pat įdėkite į šaldytuvą (panaudosite torto šonams aptepti).


23. Torto papuošimas. Kitą dieną išimkite tortą iš šaldytuvo. Jei naudojote konditerinį žiedą, jį atsargiai nuimkite. Torto šonus nulyginkite konditerine mentele. Tortą įdėkite į šaldymo kamerą 20 minučių (nebūtina, bet kremą ant šonų užtepsite lygiau). Tuomet aptepkite likusiu kremu.

Torto viršų apliekite karamelės padažu ir apibarstykite smulkintais riešutais bei kokoso drožlėmis. Iki patiekimo tortą laikykite šaldytuve.


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD APELSININIS MORKŲ TORTAS  PAVYKTŲ TOBULAI


Morkų biskvitas 


Produktų temperatūra. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos apie 20 minučių ant darbastalio. 

Aliejus. Būtinai naudokite neutralaus skonio aliejų. Puikiai tiks saulėgrąžų, rapsų ar kokosų. Alyvuogių aliejaus skonis bus per stiprus.

Cukrus. Šiame kepinyje sujungiami du cukrūs - baltasis ir rudasis. Rudasis cukrus kepiniui suteiks ne tik saldumo, bet ir gilesnio skonio. Visgi, jei rudojo cukraus neturite, galite naudoti ir tik baltąjį cukrų. Tokiu atveju baltojo cukraus kiekį padvigubinkite. 

Riešutai. Recepte nurodyta rinktis migdolų ir lazdyno riešutus bei kokoso drožles. Tačiau, jei esate alergiški ar nemėgstate vienų ir nurodytų riešutų, galite rinktis kitus - puikiai tiks tiek karijų, tiek ir graikiniai riešutai, makadamijų riešutai. Prieš naudodami riešutus pakepinkite ir pasmulkinkite  peiliu. 

Nepermaišykite. Labai svarbu biskvito tešlos nepermaišyti. Subėrus sausąjį mišinį, plakite trumpai, apie vieną minutę, tik iki tešla taps vientisos konsistencijos arba tešlą galiye maišyti silikonine mentele ar konditerine šluotele. Morkas bei riešutus įmaišykite silikonine mentele. 

Kepimo formos. Kepimui galite naudoti tiek įprastą 21-22 centimetrų skersmens atsegamą kepimo formą, tiek ir konditerinį žiedą. Jei naudojate atsegamą kepimo formą, išklokite ją kepimo popieriumi, o jei konditerinį žiedą - jį padėkite ant kepimo popieriaus, tuomet ant folijos ir uždenkite kraštus, kad tešla neišsipiltų. Pasiruoštą kepimo formą perkelkite ant didesnės skardos arba grotelių (jei naudojate atsegamą kepimo formą). Tik tuomet į kepimo formą supilkite paruoštą tešlą. 

Biskvito kepimas. Biskvitą kepkite per du kartus. Tai apsaugos nuo situacijos, kuomet biskvito viršus sudega,  vidus lieka žalias. Taip pat biskvitą bus lengviau perpjauti, nesusidarys nelygumai paviršiuje. Pusę biskvito tešlos supilkite į pasiruoštą kepimo formą ir kepkite  iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su vėjelio funkcija apie 30-35 minutes. Vėjelio funkcija užtikrins, kad karštis orkaitėje pasiskirstytų tolygiai. Tikslus kepimo laikas priklauso nuo jūsų orkaitės, tad nepamirškite kartas nuo karto patikrinti, ar biskvitas iškepė. Ar biskvitas iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku - ištrauktas iš biskvito centro jis turėtų būti sausas, neaplipęs tešla. Biskvitą palikite pilnai atvėsti ir tik tuomet išimkite iš konditerinio žiedo (arba kepimo formos). Tuos pačius žingsnius pakartokite ir su antra tešlos dalimi. Jei turite tokias pačias kepimo formas, vienu metu galite kepti abi biskvito dalis. Iškepusius biskvitus atvėsinkite iki kambario temperatūros - tai truks kelias valandas.


Apelsininis kremas.


Apelsinai. Rinkitės didelius, sultingus apelsinus. Jei matote, kad apelsinai nesultingi, naudokite kitus, nes kitaip negausite užtektinai sulčių kremui. Jokiu būdu nenaudokite apelsinų sulčių iš pakelio, nes skonis bus visai ne toks.

Sviestas. Naudokite kambario temperatūros sviestą. Tai leis kremui greičiau pasigaminti. 

Garų vonelė. Kremą gaminkite virš garų vonelės. Labai svarbu, kad dubens, kuriame gaminate kremą, dugnas neliestų puode esančio vandens, nes kreme esantys tryniai gali išvirti. Kremą nuolat maišykite konditerine šluotele, kol sutirštės. Kremą kaitinti reikėtų 7-8 minutes. Vėstant kremas turėtų dar labiau sutirštėti.

Laikymas. Kremą galite sudėti į sandariai uždaromą indelį ir laikyti šaldytuve iki savaitės.


Kreminio sūrio ir varškės kremas. 


Produktų temperatūra. Prieš gamindami kremą grietinėlę, kreminį sūrį ir varškę būtinai palaikykite šaldytuve bent valandą. 

Varškė. Tam, kad užtikrintumėte kremo purumą ir lengvumą rinkitės kreminę arba pertrintą varškę. Taip pat galite rinktis ir rikotą.

Grietinėlės plakimas. Gamindami kremą, pirmiausia išplakite grietinėlę. Grietinėlę plakite aukštame dubenyje tam, kad neaptaškytų visko aplink. Grietinėlę plakite iki purumo, svarbiausia jos neperplakti, kad nevirstų sviestu. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą. Jei norite dar tvirtesnio kremo, plakant grietinėlę, galite įdėti ir vieną pakelį grietinėlės standiklio. 

Kremo plakimas. Tame pačiame dubenyje, kuriame plakėte grietinėlę, išplakite likusius ingredientus. Prieš dedant varškę ir kreminį sūrį, nupilkite jų skystį. Kremą plakite iki purumo, apie 3-5 minutes. 

Ingredientų sumaišymas. Į kremą sudėkite prieš tai išplaktą, iš šaldytuvo ištrauktą, grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite visai neilgai, iki minutės, tam, kad grietinėlė jokiu būdu nepersiplaktų. Kremą būtinai kelis kartus permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą būtinai laikykite šaldytuve.

Morkų torto surinkimas ir papuošimas. 
 

Tinkamos lėkštės pasiruošimas. Tortą rinkite ant didelės, lygios lėkštės. Jei nesate įgudę tortų kepėjai ir bijosite jau surinktą tortą perkelti ant serviruoti skirtos tortinės, tortą galite iš karto rinkti ant jos. Prieš renkant tortą, pirmąjį biskvitą taip pat galite apjuosti konditeriniu žiedu ar apvalia kepimo forma - tai užtikrins, kad tortas bus lygesnis, tiesesnis.
Biskvitų pjaustymas. Biskvitus išilgai pjaustykite aštriu peiliu. Iš viso turėtumėte gauti 4-5 sluoksnius. Aš visada biskvitą pjaunu plonai, tai užtikrina drėgnesnį, skanesnį tortą. Jei kepant biskvitą, jo viršuje iškilo kauburėlių, juos nupjaukite prieš pjaustydami biskvitus. 

Torto surinkimas. Ant lėkštės dėkite pirmąjį biskvitą (jį galite apjuosti konditeriniu žiedu). Biskvitą pirmiausia sulaistykite apelsininiu sirupu. Biskvitą aptepkite keliais šaukštais apelsininio kremo, o ant viršaus kreminio sūrio ir varškės kremu. Uždėkite antrąjį biskvitą ir lengvai spustelėkite. Tokia pačia tvarka susluoksniuokite visą tortą.

Šaldymo laikas. Susluoksniuotą tortą įdėkite į šaldytuvą ir laikykite pernakt.  Tortą drąsiai galite pasigaminti ir dvi dienas prieš patiekdami - ilgiau pastovėjus torto skonis tampa dar geresnis. Likusį kremą sudėkite į nedidelį, sandariai uždaromą indelį ir taip pat įdėkite į šaldytuvą - jis bus skirtas torto papuošimui.

Torto papuošimas. Kitą dieną tortą išimkite iš šaldytuvo. Jei naudojote konditerinį žiedą, jį atsargiai nuimkite. Torto viršų ir šonus nulyginkite konditerine mentele. Tortą įdėkite į šaldymo kamerą bent 20-30 minučių. Tortą aptepkite likusiu kremu. Torto viršų apliekite karamelės padažu ir apibarstykite smulkintais riešutais. Iki patiekimo tortą laikykite šaldytuve. 
 


 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Mantas
2024-03-30 22:03
Kremas nesigavo toks tirštas kaip Bangos. Ir apelsinai ne tokie raudoni. Bet atskirai visų ruošinių skoniai puikūs. Laukiu kaip bus po nakties bendras skonis. Turėtu būt geras. ATSAKYTI
Mantas
2024-03-31 19:42
Ačiū tau Banga už puikų receptą. Labai skanu. O kremui reikėjo palaukti kol pilnai atvės, tada ir sutirštėjo. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital