Greitas tinginių Napoleonas su senovišku sviestiniu plikytu kremu

AUTORIUS:
Dovilė
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 22)
Porcijų skaičius: 10
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 22)
Tinginių Napoleonas su senovišku sviestiniu plikytu kremu
@Shutterstock
Autorius apie receptą: Šis kremas yra toks, kokį jį Napoleonu tortui gamindavo dar mano močiutė, darytas pagal senovinę kepinių knygą. Taip, su juo pagamintas tortas tikrai skalsus, toks kurį geriau Šis kremas yra toks, kokį jį Napoleonu tortui gamindavo dar mano močiutė, darytas pagal senovinę kepinių knygą. Taip, su juo pagamintas tortas tikrai skalsus, toks kurį geriau pjaustyti nedideliais gabalėliais. Bet koks nostalgiškas kiekvieno to gabaliuko skonis! Kai laiko pakanka, Napoleono lakštus kepu pati, bet kai jo pritrūksta, šis greitesnis receptas su sluoksniuota tešla yra tikras išsigelbėjimas. Beje, jeigu pavyksta rasti, parduotuvėje ieškokite sviestinės sluoksniuotos tešlos, bent man ji skanesnė. (...daugiau) Dovilė
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 10
500 gramų bemielės sluoksniuotos tešlos (6 lapelių)
400 gramų sviesto
200 mililitrų pieno
150 gramų cukraus (arba pagal skonį)
100 gramų miltų
2 vienetai kiaušinių trynių
40 mililitrų konjako (arba romo, ar brendžio)
1 šaukštas vanilinio cukraus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Sluoksniuotos tešlos lapelius atitirpinau ir pakočiojau, kad būtų plonesni ir taip daugmaž dvigubai didesni. Pakočiotus aš dar apipjoviau, uždėjusi lėkštutę, kad tortas būtų apvalus, bet galite drąsiai daryti jį ir stačiakampį, tas skoniui įtakos neturi. Atraižėles, atlikusias apipjaustant, iškepiau kartu su papločiais ir jas panaudojau torto papuošimui.
2.
Papločius dėjau į kepimo popieriumi išklotą skardą ir gausiai subadžiau šakute, kad kepdami mažiau pūstųsi. Dėjau į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepiau iki pakilo ir gražiai rustelėjo. Iškepusius papločius atsargiai išėmiau ir palikau atvėsti. Beje, Į vieną skardą man sutilpo du papločiai, tas viso kepiau per 3 kartus. Tuos papločius, kurių tuo metu nekepiau, laikiau šaldytuve, kad per daug neatitirptų, nes tada iškepa ne tokios gražios formos, labiau traukiasi tešla.
3.
Kol papločiai vėso, pagaminau kremą. Vidutinio dydžio puode ant nedidelės ugnies ištirpinau sviestą. Į jį subėriau persijotus miltus, išplakiau dar juos šluotele, kad nebūtų gumuliukų ir ant nedidelės ugnies pakaitinau 1-2 minutes, iki pasklido malonus kvapas. Kad sviestas labai burbuliuotų ir smarkiai virtų nereikia, užtenka tik kad truputį, taip lengvai (nes sviestą perkaitinus bus sunku išplakti kremą). Tada nuėmiau nuo ugnies, lengvai paplakiau šluotele, kad nebūtų gumuliukų ir palikau atvėsti iki kambario temperatūros (jeigu norite, kad atvėstų greičiau, įdėkite puodą į šalto vandens vonelę). Originaliame senoviško kremo recepte sviesto nevėsina, bet man vėsinimas pasiteisina, nes to nepadarius po to būna daug sunkiau išplakti kremą, sviestas dažnai atsiskiria, nes perkaista. Galbūt senais laikais sviestą riebesnį sukdavo ir tas būdavo neaktalu, bet su šiuolaikiniu sviestu atvėsinti tikrai rekomenduoju :)
4.
Kai sviesto masė atvėso, kitame nedideliame prikaistuvyje sumaišiau pieną ir cukrų ir ant nedidelės ugnies viską pakaitinau iki cukrus ištirpo ir dar truputėlį, jog pienas būtų karštas, bet neverdantis. Tada nuėmiau nuo ugnies, sudėjau vanilinį cukrų, išmaišiau kad ištirptų ir labai pamažu, plakdama šluotele pyliau pieną į sviesto-miltų masę. Labai svarbu pilti pamažu ir vis plakant šluotele (ne mikseriu!). Originaliame senoviniame recepte rašoma, jog maišyti reikėtų šaukštu, bet man rankinė kiaušinių plakimo šluotelė čia daug labiau pasiteisina ir su ja pavyksta lengviau. Pilant karštą pieną ir plakant, iš pradžių masė ims šiek tiek keisti spalvą į balzganą, tarsi šokti į tešlą. Tuo metu ypač svarbu labai gerai išplakti ir neperskubėti pilti pieno. Tiesiog atkakliai plakite, pildami nebent labai pamažu, iki viskas susijungs į vientisą, balzganą kremą. Kai jau susijungia, tada galite likusį pieną pilti ir greičiau, kremo nebesugadinsite. Iš tiesų šis procesas daug lengvesnis negu atrodo perskaičius, tiesiog man pačiai ne iš pirmo karto šis kremas pavyko, tad užrašau detaliai, jog kiti nekartotų mano klaidų :)
5.
Į kremą įmaišiau trynius ir dar šiek tiek maišydama pakaitinau kremą ant nedidelės ugnies, jog sutirštėtų. Kaitinti užtenka labai neilgai, nes kremas ir taip gana tirštas. Tada nuėmiau nuo ugnies, dar kartą gerai išmaišau ir palikau atvėsti iki kambario temperatūros. Kai atvėso, išplakiau jį mikseriu (plakiau mažiausiu greičiu) iki kremas ėmė laikyti formą, man tas užtruko apie 6 minutes. Plakdama dar pamažu supilu konjaką (iš tiesų dažniau romą arba brendį:), nors kartais alkoholio ir nededu visai, priklauso nuo to, kas valgys tortą.
6.
Pasiruošusi kremą iškart tepu tortą - dedu vieną sluoksiuotos tešlos lakštą, jį aptepu kremu, dedu kitą lakštą, jį aptepu kremu ir taip kol susluoksniuoju visus lakštus. Jeigu norisi ir mėgstate, galima vieną sluoksnį pertepti rūgštesne uogiene, pvz. spanguolių. Tada darykite taip - tą sluoksnį plonai patepkite kremu, ant kremo tepkite uogienės, o ant uogienės viršaus - dar ploną sluoksnelį kremo, taip šis sluoksnis geriau sulips, nes sutepus vien uogiene, pjaustant gali trupėti. Torto viršų bei šonus irgi aptepu kremu. Tortą apibarstau trupinukais, likusiais nuo tešlos atraižėlių. Jeigu trupinukų pritrūktų, galite puošti ir smulkintais pakepintais riešutais, sutrupintais sausainiais ar dar kitaip.
7.
Dedu į šaldytuvą ir palieku ten pastovėti bent per naktį, kad viskas susigertų. O pastovėjęs ilgiau tortas būna dar skanesnis.
8.
P.S.
- Originialiame kremo recepte cukraus šiam ingredientų kiekiui turėtų būti 300g, bet man taip per saldu, tad sumažinau pagal save. Man 150g visiškai pakanka, bet galite šį kiekį koreguoti savo nuožiūra.
- Kartais, kai noriu kiek lengvesnio kremo, sviesto nedu 300g, o pieno pilu 300 ml, visą kitą darau taip pat. Kremas būna irgi labai skanus, skalsus, bet truputėlį lengvesnės tekstūros.
AUTORIUS: Dovilė
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (8)
Diana
2020-05-29 13:06
Merginos butinai naudokite elektrini kombaina,as du kartus bandziau su sluotele ir nesvarbu kaip letai pili piena sviestas atsiskiria ir atrodo kremas susokes ,uzpiltas aliejum ,tragiskas! Sio vaizdo neistverus ir pavargus rankai nuo maisymo sluotele viska supyliau i kombaino inda( kitu atveju taip ar taip tektu krema ismest) ir palikau plakimo malonuma masinai...po keletos minuciu kremas pagaliau isgelbetas ir atrodo puikiai ATSAKYTI
Olga
2018-02-20 14:49
Tortas isties skanus buvo. Man kremo tik buvo per daug, realiai per puse maziau butu uzteke. ATSAKYTI
Dovilė
2018-02-20 19:50
Čia turbūt kaip kas mėgsta, man patinka, kai kremo gausiai, bet kiekvieno skonis skirtingas, žinoma. Svarbu išbandyti ir atrasti, kas labiausiai patinka individualiai :) Tik labai svarbu kremą gerai išplakti, jis turi laikyti formą beveik taip pat standžiai, kaip plakta grietinėlė. Kai kremas plakant pradeda tirštėti, reikia dar plakti toliau ir jis pamažu standės, taps dar tvirtesnis. Tokį jį labai lengva užtepti, jis visiškai nenuteka, o plakus trumpiau gali irgi atrodyti, jog kremo per daug, nes jis nebus toks standus ir taip gerai nesiteps, tekės per kraštus. Aišku, bus irgi skanu, bet gerai išplakus dar gardžiau būna :) ATSAKYTI
Livija
2018-01-20 20:17
Labai geras receptas, dariau ir visi svečiai gyrė ir greitai gana padaromas. Ačiū, kad taip detaliai apie kremą parašėte, anksčiau kitu receptu jį dariau, bet sviestas plakant atsiskirdavo, o šįkart pavyko, ačiū! ATSAKYTI
Vaida
2019-04-12 21:18
Kodel supylus trynius is mases issiskyre sviestas... Ir nesigavo kremas... ATSAKYTI
Rugilė
2020-04-17 13:04
Nesamoningas receptas, sviestas atsiskiria, jo yra tikrai per daug. Kremo šaldymas tikrai nereikalingas. Žodžiu, produktai veltui. Negaminkit ATSAKYTI
Simona
2020-07-01 21:43
Labai skanus kremas, ir viskas gavosi puikiai is pirmo karto ATSAKYTI
Sigita
2020-11-28 16:23
Ne receptas nesamoningas... dariau pirma kart ir viskas gavosi ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
užkandžiai
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital