Tortas „Opera“ - gaminame žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
Tortas opera
Banga, Wavy Kitchen

Opera tortas - tai pasaulyje puikiai žinomas desertas, kuris jau tapo prancūziška klasika. Klasikinis šis desertas ne tik savo istorija, bet ir precizišku skoniu. Plonus, minkštus, migdolinius Jaconde biskvitus, gausiai sulaistytus kavos sirupu, papildo švelnus sviestinis kavos kremas ir burnoje tirpstantis juodojo šokolado ganašas su apelsinais. Viską užbaigia blizgantis šokoladinis glaistas. Visas šis derinys sudaro tobulą desertą, kuriam neįmanoma atsispirti.  

 

Šio deserto istorija taip pat labai būdinga prancūzams - net ir po tiek metų vis dar ginčijamasi dėl to, kas sukūrė originaliąją Operos versiją. Vieni istorikai teigia, kad Operos tortas buvo atrastas 1903-aisias metais konditerio Louis Clichy, kuris tais metais pristatė šį tortą maisto parodoje ir pavadino jį “Švelniu tortu”. Tuo tarpu kiti tvirtina, kad pirmasis šio deserto gabaliukas iškeptas 1955-aisiais legendinėje Paryžiaus kepyklėlėje, pavadinimu Dalloyau. Šios kepyklėlės konditeris Cyriaque Gavillon kurdamas šį tortą stengėsi, kad vienu kąsneliu būtų pajuntamas visas torto skonis - tai padaryti jam tikrai pavyko! Šis desertas buvo skirtas ne kam kitam, o Paryžiaus operos  namų - Palais Garnier - garbei. Kaip bebūtų dauguma prancūzų dar ir šiandien tvirtina, kad geriausia, o kai kam net ir vienintelė, vieta, kurioje verta paragauti šio deserto - tai ta pati Dalloyau kepyklėlė. 

 

Visgi tikrai nebūtina skristi į Prancūziją tam, kad paragautumėte šio žavingo torto, nes jį tikrai galite pasigaminti ir namuose. Nors toks desertas iš pat pradžių gali pasirodyti sunkiai įveikiamas, tačiau svarbiausia - nuosekliai perskaityti receptą ir sekti jį žingsnis po žingsnio. Taip pat šį tortą galite pasigaminti iš anksto, tad nereikės visko ruošti paskutinę minutę. Tik nepamirškite prieš patiekiant Operos tortą supjaustyti nedideliais gabaliukais - būtent taip jis patiekiamas ir Prancūzijoje. 

 

Taigi, jei dar svarstote, kokį tortą pasirinkti Velykoms ar kitai šventei - pabandykite įveikti iššūkį ir pasigaminti Operos tortą. Šis desertas svečius sužavės tiek savo nepriekaištinga išvaizda, tiek ir skoniu, tad ne tik nustebinsite artimuosius, bet ir sulauksite komplimentų! 

 

Opera tortas - desertas, vertas kiekvienos prie jo praleistos minutės. Tad gaminkime žingsnis po žingsnio!

 




OPEROS TORTUI REIKĖS:

Joconde biskvitams reikės:

  • 170 g kiaušinių baltymų
  • 55 g cukraus
  • 135 g migdolų miltų
  • 135 g cukraus pudros
  • 25 g miltų
  • 170 g kiaušinių
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • ½ a.š druskos
  • 35 g ištirpinto sviesto

Šokoladiniam sluoksniui reikės:

  • 130 g juodojo šokolado
  • 15 g neutralaus skonio aliejaus (tinka saulėgrąžų, rapsų, kokosų)

Kavos sirupui reikės:

  • 200 ml stiprios kavos
  • 30 g cukraus
  • 1,5 v.š brendžio


Sviestiniam kavos kremui reikės:

  • 600 g pieno
  • 100 g kavos pupelių
  • 150 g cukraus
  • 120 g kiaušinių trynių (apie 6 vidutinių kiaušinių tryniai)
  • 32 g miltų
  • 32 g kukurūzų krakmolo
  • 175 g kambario temperatūros sviesto
  • 10 g vanilės esencijos

Šokoladiniam ganašui reikės:

  • 150 g juodojo šokolado
  • 100 g 35% riebumo grietinėlės
  • 45 g kambario temperatūros sviesto
  • 1 apelsino smulkiai tarkuotos žievelės

Šokoladiniam glaistui reikės:

  • 100 g juodojo šokolado
  • 90 g 35% riebumo grietinėlės

 

Pradedam!

 

1. Paruoškite tešlą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.

 

 

2. Į švarų dubenį supilkite kiaušinių baltymus ir elektriniu plaktuvu plakite, kol suputos. Tuomet po šaukštą suberkite cukrų ir išplakite iki standžių baltymų. Pasmus baltymų šaukštu ir jį apvertus, baltymai neturi kristi ar slysti nuo šaukšto. Atidėkite į šalį.

 

 

 

3. Kitame dubenyje kiaušinius, vanilinį cukrų ir druską išplakite iki purumo - tai truks apie 4-5 minutes. Masės tūris kelis kartus padidės ir ji taps balzganai gelsva.

 

 

4. Dubenėlyje sumaišykite migdolų miltus, miltus ir cukraus pudrą.

 

 

 

5. Per kelis kartus silikonine mentele įmaišykite miltų mišinį į kiaušinių plakinį. Maišykite labai atsargiai, kad kiaušinių plakinys nesukristų.

 

 

 

6. Lygiai taip pat į tešlą atsargiai, per kelis kartus, silikonine mentele įmaišykite standžiai išplaktus baltymus. 

 

 

 

 

7. Galiausiai supilkite ištirpintą sviestą ir atsargiai permaišykite. 

 

 

8. Dvi standartines skardas išklokite kepimo popieriumi. Tešlą padalinkite į dvi dalis ir tolygiai paskleiskite ant kepimo popieriaus. 

 

 

 

9. Iškepkite biskvitus. Biskvitus kepkite 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija apie 13-15 minutes. Vienu metu galite kepti abi skardas. Praėjus maždaug 8-9 minutėms atidarykite orkaitę ir apkeiskite skardas vietomis tam, kad abu biskvitai iškeptų tolygiai. Biskvitams leiskite pilnai atvėsti kambario temperatūroje. Padalinkite biskvitus 19x29 cm stačiakampius. 

 

 

10. Pasigaminkite šokoladinį sluoksnį. Pirmiausia pasiruoškite ingredientus.

 

 

11. Šokoladą ištirpinkite mikrobango krosnelėje arba virš garų. Į šokoladą supilkite aliejų ir gerai išmaišykite.

 

 

12. Ant kepimo popieriaus lakšto padėkite vieną iš biskvitų. Apipilkite jo viršų šokoladu ir nulyginkite konditerine mentele.

 

 

13. Nieko nelaukiant užklokite biksvitą dar vienu kepimo popieriaus lakštu ir švelniai prispauskite. Biskvitą perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite bent 45 minutes. 

 

 

14. Paruoškite kavos kremą.  Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.

 

 

15. Į puodą supilkite pieną, suberkite pusę kiekio cukraus ir kavos pupeles. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol pamatysite kylant burbuliukus. Pieno nereikia pilnai užvirti. Išjunkite kaitrą, uždenkite puodą dangčiu ir palikite pastovėti valandą.
 

 

16. Į dubenėlį sudėti kiaušinių trynius ir suberkite likusį cukrų. Išplakite konditerine šluotele iki vientisos konsistencijos. 

 

 

17. Suberkite miltus ir kukurūzų krakmolą. Dar kartą išmaišykite.

 

 

 

18. Po šlakelį, nuolat maišant, supilkite pieną kartu su kavos pupelėmis į trynių plakinį. 

 

 

19. Gautą kremą perpilkite atgal į puodą. 

 


20. Nuolat maišydami, kaitinkite virš vidutinės kaitros, kol kremas užvirs. Pavirkite 2 minutes. Kremą pertrinkite per sietelį.

 

 

21. Leiskite kremui pastovėti apie 8-10 minučių. Elektriniu plaktuvu plakite kremą, kol pasieks kambario temperatūrą. Tuomet po vieną sudėkite kambario temperatūros sviesto gabaliukus, po kiekvieno gerai išplakant. Galiausiai supilkite vanilę ir dar kartą išplakite. Kremą paplakite dar keletą minučių, kol taps purus. Plakimui naudokite kiaušiniams skirtą antgalį - taip gausite daug puresnį kremą.

 

 

 

22. Pasiruošite šokoladinį ganašą. Pasiruoškite ingredientus.

 

 

23. Grietinėlę supilkite į puodą ir pakaitinkite, kol taps šilta. Į ištirpintą šokoladą supilkite šiltą grietinėlę ir išmaišykite.

 

 

24. Tuomet nuolat maišant, po vieną sudėkite kambario temperatūros sviesto gabaliukus. Išmaišykite iki vientisos masės.

 

 

25. Galiausiai sudėkite tarkuotą apelsino žievelę ir išmaišykite.

 

 

 

26. Pasiruoškite kavos sirupą. Pasiruoškite ingredientus.

 

 

27. Pasiruoškite kavos sirupą. Į šiltą kavą supilkite cukrų ir išmaišykite. Palaukite, kol kava pravės ir tuomet supilkite brendį. 

 

 

 

28. Torto surinkimas. Iš šaldytuvo išimkite biskvitą, aplietą šokoladu. Nuimkite kepimo popierių. Paimkite didesnę pjaustymo lentelę ir uždenkite ją kepimo popieriumi. Ant lentelės uždėkite biskvitą šokoladiniu sluoksniu į apačią. Jį dosniai sulaistykite kavos sirupu. 

 

 

 

 

29. Tuomet biskvita aptepkite puse kiekio plikyto kavos kremo ir išlyginkite konditerine mentele. Ant viršaus uždėkite antrąjį biskvitą ir lengvai spustelkite.

 

 

 

30.  Antrąjį biskvitą vėl dosniai aptepkite kavos sirupu. Tuomet paskleiskite šokoladinį ganašą. Viršų išlyginkite konditerine mentele. 

 

 

 

31. Uždėkite trečiąjį biskvitą ir vėl lengvai spustelkite. Tortą perkelkite į šaldytuvą ir leiskite pastovėti apie 45 minutes.



 

32. Atšaldytą tortą vėl sualistykite kavos sirupu ir paskleiskite antrąją dalį kavos kremo. Tortą vėl perkelkite į šaldytuvą ir laikykite pernakt. 

 

 

 

33. Pasiruoškite šokoladinį glaistą. Pasiruoškite ingredientus.

 

 

34. Šokoladą ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba virš garų vonelės. Grietinėlę pakaitinkite, kol pasirodys pirmiejį burbuliukai. 

 

 

35. Šiltą grietinėlę supilkite į šokoladą ir gerai išmaišykite. Leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.

 

 

36. Iš šaldytuvo išimkite atšaldytą tortą. Jį apliekite šokoladiniu glaistu. Viršų nulyginkite konditerine mentele. Tortą įdėkite į šaldytuvą daugmaž valandai. Tuomet peiliu nupjaukite torto kraštus tam, kad gautumėte taisyklingą stačiakampį. 

 

 

 

37. Tortą padalinkite norimo dydžio gabaliukais. Iki patiekdami laikykite šaldytuve. 


 


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD VISKAS PAVYKTŲ TOBULAI

 

Biksivtas Jaconde. 

Baltymai. Baltymus būtinai plakite sausame, švariame dubenyje. Suputojus baltymams, cukrų berkite po šaukštelį. Jei subersite visą cukrų iš karto, bus sunkiau išplakti standžius baltymus. Ar baltymai išplakti standžiai, galite patikrinti pasėmę šaukštą baltymų ir jį apvertę aukštyn kojom - gerai išplakti baltymai neturi kristi ar lengvai nuslysti nuo šaukšto.

Miltai. Jokiu būdu nenaudokite kepiniams skirtų 405D ar 405C kvietinių miltų (pvz. Ekstra ar Karališkų) - jiems tešloje reikia laiko pastovėti, o šiuos biskvitus reikia iš karto kepti. Rinkitės 550C arba 550D miltus (t.y. paprastus aukščiausios rūšies).
Rinkitės migdolų miltus, o ne malkite migdolus patys. 

Kiaušinių plakinys. Kiaušnius kartu su vaniliniu cukrumi ir druska būtina išplakti labai gerai - tai truks apie 5-7 minutes. Kiaušinių plakinio tūris padidės keletą kartų, o spalva taps šviesiai gelsva. Tik į tokį plakinį galima maišyti likusius ingredientus.

Maišymas. Į kiaušinių plakinį įmaišant miltų mišinį, baltymus ir sviestą, būtina nepersistengti. Maišykite lengvais, lėtais judesiais tam, kad nepermaišytumėte tešlos ir ji išliktų puri. 

Sviestas. Sviestas, kurį pilate į tešlą, turi būti ištirpintas, bet būtinai atvėsintas iki kambario ar vėsesnės temperatūros. 

Biskvitų kepimas. Biskvitus kepti reikia trumpai - 13-15 minučių 180 laipsnių orkaitėje. Abu biskvitus kepkite vienu metu, bet būtinai su vėjelio funkcija, kuri tolygiai paskirstys karštį orkaitėje. Praėjus maždaug 8-9 minutėms atidarykite orkaitę ir apkeiskite skardas vietomis tam, kad abu biskvitai iškeptų tolygiai. Jokiu būdu nesugalvokite biskvitų kepti atskirai - stovint, biskvitų tešla praras purumą, taps skysta ir biskvitai nesigaus. Iškepusiems biskvitams leiskite pilnai atvėsti kambario temperatūroje. Padalinkite biskvitus 19x29 cm stačiakampius. 

 

Šokoladinis sluoksnis. 

Šokoladas. Naudokite juodą, aukštesnės rūšies šokoladą. Jis ne tik suteiks tortui geresnio skonio, bet ir dėl aukštesnės kakavos sviesto dalies, geriau stings bei išlaikys savo blizgesį.

Biskvito apliejimas šokoladu. Biskvitą apliejus šokoladu, nulyginkite viršų konditerine mentele ir iš karto užklokite kepimo popieriumi. Leiskite šokoladui pilnai sustingti šaldytuve. 

 

Plikytas kavos kremas. 

Produktų temperatūra. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje. 

Tikslumas. Produktus būtinai tiksliai susverkite - Prancūziškoje konditerijoje reikalingas ypatingas tikslumas. 

Pienas. Neleiskite pienui su kavos pupelėmis ir cukrumi užvirti iki galo - tereikia, kad pasirodytų pirmieji burbuliukai. Kitaip galite nepamatyti ir pienas išbėgs arba bus per karštas ir pilant jį ant trynių, šie išvirs. 

Trynių ir cukraus plakinys. Jokiu būdu neplakite trynių ir cukraus elektriniu plaktuvu - tikslas juos išmaišyti iki vientisos konsistencijos. Pieną su kavos pupelėmis ant trynių ir cukraus mišinio pilkite po šlakelį, nuolat maišant, kad jie neišvirtų,

Kremo virimas. Verdant kremą, nuolat maišykite. Užvirkite ir nuolat maišant leiskite pavirti dvi minutes. 

Kremo pertrinimas per sietelį. Pagamintą kremą pertrinkite jį per sietelį, o kavos pupeles išmeskite.

Kremo vėsinimas. Kremą palikite apie 10 minučių kambario temperatūroje tam, kad pravėstų. 

Sviestas. Sviestas privalo būti kambario temperatūros. Kitaip, jį įplakant į kremą, liks sviesto gabaliukai. 

Kremo plakimas. Plakimui naudokite kiaušiniams skirtą antgalį - taip gausite daug puresnį kremą. Pastovėjusį kremą plakite, kol pasieks kambario temperatūrą. Tuomet po vieną sudėkite kambario temperatūros sviesto gabaliukus, po kiekvieno gerai išplakant. Kremą paplakite dar keletą minučių, kol taps purus. 

Laiko planavimas. Kremą galite pasiruošti vieną dieną prieš naudojant jį tortui.

 

Šokoladinis ganašas. 

Šokoladas. Naudokite juodą, aukštesnės rūšies šokoladą. Jis ne tik suteiks tortui geresnio skonio, bet ir dėl aukštesnės kakavos sviesto dalies, geriau stings bei išlaikys savo blizgesį. Prieš naudojant šokoladą glajui, jį ištirpinkite mikrobangėje arba garų vonelėje.

Grietinėlė. Neleiskite grietinėlei užvirti iki galo - tereikia, kad pasirodytų pirmieji burbuliukai. Karštą grietinėlę iš karto supilkite ant šokolado.

Sviestas. Sviestas privalo būti kambario temperatūros. Kitaip, jį įmaišant į ganašą, liks sviesto gabaliukai. 

Ingredientų maišymas. Supylus grietinėlę iš karto išmaišykite. Tuomet po gabaliuką dėkite kambario temperatūros sviestą ir nuolat maišykite. 

Ganašo naudojimas ir laikymas. Paruošto ganašo nebedėkite į šaldytuvą, nes jis ims stingti. Iki naudojimo laikykite kambario temperatūroje. Pasistenkite panaudoti per valandą.

 

Šokoladinis glajus.
Šokoladas. Naudokite juodą, aukštesnės rūšies šokoladą. Jis ne tik suteiks tortui geresnio skonio, bet ir dėl aukštesnės kakavos sviesto dalies, geriau stings bei išlaikys savo blizgesį. Prieš naudojant šokoladą glajui, jį ištirpinkite mikrobangėje arba garų vonelėje.

Grietinėlė. Neleiskite grietinėlei užvirti iki galo - tereikia, kad pasirodytų pirmieji burbuliukai. Karštą grietinėlę iš karto supilkite ant šokolado.

Ingredientų maišymas. Grietinėlę iš karto įmaišykite į šokoladą.

Glajaus naudojimas. Pagamintą glajų naudokite iš karto, nes vėliau jis sustings. Paimkite pyragėlį, pripildytą kremu ir jo viršūnę pamirkykite į šiltą šokoladinį glajų. Padėkite ant lėkštės ir leiskite šokoladiniam glajui šiek tiek sutvirtėti. 

 

Torto surinkimas.

Tortą surinkite ant didelės pjaustymo ar serviravimo  lentelės, apdengtos kepimo popieriumi. Taip bus lengviau tortą išimti ir vėl įdėti į šaldytuvą. 

Sluoksniuojant tortą, biskvitus dosniai sulaistykite kavos sirupu - tai suteiks daugiau skonio. Taip pat pasistenkite kuo tolygiau paskleisti kremus - tai padaryti padės konditerinė mentelė. Jei naudojate dujinę viryklę, metalinę konditeirnę mentelę galite šiek tiek pakaitinti virš ugnies ir nulyginti kremo sluoksnius. Uždėjus trečiąjį biskvitą, tortą būtinai perkelkite į šaldytuvą ir leiskite sustingti - taip bus lengviau paskleisti paskutinįjį sluoksnį kremo. 

Susluoksniabus tortą būtinai jį laikykite šaldytuve per naktį. Kitą dieną tortą apliekite šokoladiniu glajumi, viršų vėl nulyginkite įkaitinta konditerine mentele. Tortą šaldytuve palaikykite valandą tam, kad šokoladinis glajus labiau sustingtų ir lengviau nulygintumėte torto kraštus. Tortą padalinkite norimo dydžio stačiakampiais gabaliukais. 



 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Rasa
2022-04-14 19:32
Sveiki, tešlą reikia dalinti į dvi dalis ar į tris? Nes rašote, kad į dvi, bet vėliau atsiranda trečias sluoksnis? ATSAKYTI
Banga
2022-04-19 21:20
Reikia dalinti į dvi, ir priklausys nuo skardų dydžio, ar gausis supjausčius gausis trys sluoksniai, ar vienas iš sluoksnių susidės iš dviejų dalių, gautų išpjovus pirmus du biskvitus. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital