Plikyti pyragėliai su karameliniu maskarponės kremu - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
Plikyti pyragėliai su karameliniu maskarponės kremu - receptas žingsnis po žingsnio

Kad ir koks ilgas būtų mano mylimiausių desertų sąrašas, plikyti pyragaičiai visada buvo ir bus jo viršuje. Šie yra ypatingi savo minkštumu, kremiškumu ir švelnumu, o svarbiausia – traškiu paviršiumi! Prancūzai išties žino, kaip kurti tobulus desertus – jie užkariauja širdis visame pasaulyje. Tai tobuli, tobuli pyragaičiai!

Išminkę paprastą tešlą iš sviesto, cukraus ir miltų, iškočiokite ją ir leiskite stingti šaldiklyje, kol paruošite klasikinę plikytą tešlą. Sukrėtę ją į konditerinį maišelį apvaliu plačiu antgaliu, ant kepimo popieriaus išspauskite dailius apvalius kauburėlius. Kiekvieną jų užklokite atšaldytos tešlos apskritimu. Pašaukite į orkaitę ir nesitraukite nuo jos durelių nė per žingsnį, jei norite savo akimis pamatyti magiją.

Minutė po minutės, plikytos tešlos pyragėliai ims kilti. Juos gaubianti tešla sutrūkinės, gardžiai apskrus. Kepimo laikui pasibaigus, pyragaičiai bus putlūs ir apvalučiai. Tik neskubėkite plačiai atverti durelių, jei nenorite, kad subliukštų – įkiškite rankšluostėlį ar kepimo pirštinę už orkaitės durelių, kad šios liktų tik vos praviros, ir leiskite atvėsti pamažu. Plikytos tešlos kepiniai labiau už viską nemėgsta staigių temperatūros pokyčių.

Išplakite švelnų ir saldų maskarponės kremą. Plakite tik tol, susiformuos tvirtos, formą laikančios putos. Nustokite plakti, kad kremo tekstūra netaptų sunki ar dar blogiau – kad perplakus nesušoktų į gumuliukus. Tinkamai išplaktas maskarponės kremas bus lengvos tekstūros ir maloniai purus.

Paskutiniai žingsniai – plikytus pyragaičius įdaryti kremu, dosniai apibarstyti milteliniu cukrumi – ir laikas ragauti. Bus pasakiškai skanu!

Toks desertas tiktų ne tik kasdienai pasaldinti, bet ir gražiausioms metų šventėms. Pyragaičiai dailūs net ir po vieną, o išdėlioti didelėje lėkštėje atrodo išties įspūdingai – galėtų atstoti net tortą!

Kad ir kiek daug žingsnių bebūtų recepte, viskas yra paprasčiau nei gali atrodyti. Sekite gamybos procesą žingsnis po žingsnio ir gaminkime drauge!


21 pyragėlis
Paruošite per 90 min.
Kepsite 25 min.


Plikyti pyragaičiai su karameliniu maskarponės kremu

Traškiam paviršiui:

  • 80 g minkšto sviesto
  • ½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
  • 2/3 stiklinės (95 g) miltų

Plikytai tešlai:

  • ½ stiklinės (125 g) pieno
  • ½ stiklinės (125 g) vandens
  • 1 valg. š. cukraus
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus
  • žiupsnio druskos
  • 80 g sviesto
  • 1 stiklinės (140 g) miltų
  • 4 didelių kiaušinių

Kremui:

  • 500 g maskarponės sūrio
  • 6 valg. š. karamelės padažo (pirktinio arba šio naminio)
  • 1 ½ stiklinės (180 g) miltelinio cukraus
  • 2 stiklinių (500 g) riebios grietinėlės

Patiekti:

  • miltelinio cukraus 

1. Paruoškite tešlą traškiam paviršiui. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.


2. Minkštą kambario temperatūros sviestą ir rudąjį cukrų plakite elektriniu plaktuvu iki purumo.
 


3. Suberkite miltus ir išminkykite tešlą.


4. Suformuokite iš tešlos kamuoliuką, dėkite jį tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir iškočiokite iki maždaug 2 mm storio.


5. Kartu su kepimo popieriumi perkelkite iškočiotą tešlą į šaldiklį ir palikite jame, kol paruošite plikytą tešlą.


6. Paruoškite plikytą tešlą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.


7. Į nedidelį puodą supilkite pieną, vandenį, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską, sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą.


8. Kaitinkite virš vidutinės ugnies, vis pamaišydami, kol sviestas ištirps ir masė užvirs.


9. Vienu ypu suberkite visus miltus ir, toliau kaitindami virš vidutinės ugnies, maišykite mediniu šaukštu, kol tešla sukibs į rutulį. Maišydami pakaitinkite dar porą minučių, kad šiek tiek labiau išdžiovintumėte tešlą.


10. Nuimkite puodą nuo ugnies, tešlos rutulį perkelkite į plakimo indą ir leiskite šiek tiek atvėsti.


11. Tešlai šiek tiek atvėsus, po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno tešlą lėtai išplakdami. Galiausiai turite gauti tirštą, glotnią, blizgią plikytą tešlą. Pasėmus šaukštu, ji turi kristi nuo jo gabalais (o ne bėgti), perbraukus tešlos paviršių pirštu ar šaukšteliu – turi likti matoma žymė.


12. Paruoštą tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį su plačiu apvaliu antgaliu.


13. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.


14. Ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, išspauskite apvalius tešlos kauburėlius.


15. Iš šaldymo kameros išimkite sušalusią tešlą ir apvalia sausainių formele (panašaus skersmens į išspaustų plikytos tešlos kauburėlių) išspauskite apskritimus.


16. Tešlos apskritimus uždėkite ant plikytos tešlos kauburėlių viršaus.


17. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes. Pyragaičiai turi gražiai iškilti, pagelsti, jų paviršius – sutrūkinėti.


18. Iškepusius pyragaičius palikite vėsti orkaitėje bent valandai, šiek tiek pravėrę orkaitės durelių viršų. Nepraverkite orkaitės durelių plačiai ir juolab neišimkite iš orkaitės iš karto – plikytos tešlos kepiniai yra labai jautrūs temperatūrų skirtumams.


19. Pyragaičiams atvėsus, nupjaukite jų kepurėles – paruoškite įdaryti kremu.


20. Išplakite karamelinį maskarponės kremą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.


21. Maskarponę, karamelinį padažą ir miltelinį cukrų sudėkite į plakimo dubenį. Plakite, kol produktai susimaišys iki tolygios tekstūros.
 

22. Toliau lėtai plakdami, pamažu supilkite grietinėlę. Plakimo greitį padidinkite ir plakite, kol susiformuos minkštos, bet formą laikančios putos. Neperplakite.


23. Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu. Įdarykite plikytus pyragaičius.


24. Ant viršaus uždėkite nupjautas „kepurėles“.


25. Viršų apibarstykite milteliniu cukrumi. Patiekite iš karto arba iki patiekiant laikykite šaldytuve.
 


PATARIMAI, KAD PLIKYTI PYRAGAIČIAI PAVYKTŲ PATYS PAČIAUSI:

  • Išsamių patarimų, kaip paruošti plikytą tešlą, rasite ČIA ir ČIA
  • Atkreipkite dėmesį, kad šiame recepte plikytai tešlai naudojamas ne vien pienas, bet pieno ir vandens mišinys (santykiu 1:1). Tai suteikia pyragaičiams tvirtumo, leidžia geriau laikyti savo formą ir pyragaičiai nėra tokie minkšti, kaip, pavyzdžiui, plikyti sausainiai.
  • Konditerija mėgsta tikslumą. Siekdami geriausio rezultato, naudokite virtuvines svarstykles ir atidžiai sekite kiekvieną recepto žingsnį.
  • Naudokite vienodos kambario temperatūros produktus.
  • Plikytos tešlos kepiniai jautrūs temperatūros pokyčiams (lengvai gali sukristi, subliukšti ir prarasti savo formą), todėl neatidarinėkite orkaitės durelių kepimo metu, o iškepusius pyragaičius vėsinkite vos pravertoje orkaitėje, kol pamažu visiškai atvės.
  • Didelė šių pyragaičių žavesio paslaptis – traškus paviršius. Norėdami, kad visas pyragėlių paviršius būtų traškus ir gražiai sutrūkinėjęs, apskritimus išspauskite tokio dydžio, kad gražiai užklotų beveik visą plikytos tešlos kauburėlių paviršių.
  • Būkite atidūs ir neperplakite kremo. Maskarponė yra riebus sūris ir perplakti šį kremą tikrai nesudėtinga. Vos tik susiformuos purios, savo formą laikančios kremo putos, plakti nustokite. Jei kremą perplaksite, jis sušoks į gumuliukus.
  • Kremą vietoje karamelės galite skaninti įvairiais pagardais: trintomis uogomis, pistacijų pasta, kokosų drožlėmis, šokolado kremu, pan.
  • Jei norite, desertą galite gaminti etapais. Plikytus pyragaičius galite išsikepti iš vakaro ir visiškai atvėsintus sandariai suvynioti į maistinę plėvelę ar sudėti į visiškai sandarų indą, kad nuo drėgmės nesuminkštėtų (galite laikyti tiek šaldytuve, tiek sausoje vietoje kambario temperatūroje). Kitą dieną beliks išplakti kremą, įdaryti juo pyragaičius ir ragauti.
  • Jau suformuotus plikytus pyragaičius laikykite šaldytuve iki trijų-keturių dienų.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Mantas
2023-11-25 23:18
Labai skaniai atrodi. Kas belieka, teks pasigaminti. Gerai sugalvota dėl traškaus paviršiaus. ATSAKYTI
Indrė
2023-11-23 08:52
Ar galima naudoti augalinį pieną pvz avižų? ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital